StoryEditorOCM
Savjetiobratite pažnju

Kad se soli voda za kuhanje tjestenine? Nije svejedno, ubacite li sol u krivom trenutku rezultat će vas razočarati

Piše T. S. M.
18. ožujka 2024. - 08:10

Kada vi solite vodu za kuhanje tjestenine? Ako je ne solite uopće, poručit ćemo vam samo: "Sjedi, jedan". No što je s onima koji je sole, ali u pogrešnom trenutku? Mislite li da je svejedno hoćete li je posoliti prije nego je stavite na špaher ili ćete sol ubaciti tek kad proključa, odnosno kad je manistra već u loncu, ni vi niste zaslužili puno bolju ocjenu.

Stručnjaci tvrde kako je savršeno vrijeme za posoliti vodu u trenutku kada prokuha, neposredno prije dodavanja tjestenine, a više je razloga zašto je tako.

image
Shutterstock

Sol ne želite dodati prerano - primjerice kad ste tek ulili vodu - jer se smatra kako nije dobro da se posoljena voda predugo kuha prije dodavanja namirnica koje planiramo kuhati. Razlog je u tome što se na taj način oslobađa previše natrija i što se podiže temperarturna točka u kojoj će doći do vrenja. 

Ako pak vodu dodate tek kad je tjestenina u loncu, ona se neće otopiti kako treba na vrijeme da je tjestenina upije, pa će vam manistra biti neslana.

image
Shutterstock

Dodate li je kad je tjestenina već napola kuhana, ne samo da će vam ostati neslana nego bi mogla biti i gnjecava, slijepljena ili raskuhana. Razlog je u tome što sol jača strukturu tjestenine te također smatra da sol sprječava lijepljenje tjestenine, stoga je ključno da dva sastojka provedu dovoljno vremena zajedno u loncu.

Sad kad je sve ovo jasno, više nema dileme o pravom trenutku za soljenje vode za kuhanje manistre.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 19:27