StoryEditorOCM
PričeU neretvij e nema

Znate li gdje se Neretvani slade sušenom jeguljom? U Dugoj Resi. Evo, otišli i mi...

Piše Stanislav Soldo ROBERT FAJT/CROPIX
24. prosinca 2023. - 14:58

Puno prije negoli je u Dalmaciju stigao sušeni bakalar, Neretvani su se sladili sušenom jeguljom. Bila je to u ono doba sirotinjska hrana koja se jela za zapovjedne postove pred Božić i Uskrs.

Danas nema sušene jegulje, a, nažalost, nema više ni svježe. Nestala je iz Neretve i njezinih pritoka, pa ako bi Neretvani poželjeli za Badnji dan skuhati sušenu jegulju s raštikom morali bi potegnuti do – Duge Rese. Da, stvarno, jer u Dugoj Resi se još uvijek suši jegulja.

Sušenjem i dimljenjem ribe već dvadesetak godina bavi se Branka Petrunić Becker koja osim jegulje suši i sve ostale vrste ribe. Na taj način se riba konzervira i produžuje joj se vijek trajanja. Sve se radi na prirodni način, slično kako su to radili naši stari koje je jegulja othranila.

Gospođa Branka...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2024 01:03