StoryEditorOCM
PričeSVI GA VOLE

Zašto na svaki ‘prvi maj‘ jedemo baš fažol? Ovo je sve o dugoj povijesti slavnog ‘radničkog jela‘

Piše SPIZA SD
1. svibnja 2023. - 13:28

Svake godine na prvi dan svibnja, obilježava se Međunarodni praznik rada, praznik čiji je cilj ukazati na poteškoće s kojima se radnici suočavaju. Nezaobilazan detalj na svakom slavlju posvećenom radnicima? Grah. Evo i zašto. 

Grah je u Europu stigao u 16. stoljeću. Talijanski književnik Giovanni Battista Barpo je u knjizi "Poslastice poljoprivrede i sela" naveo da je ova namirnica zdrava za bubrege i slezenu, a spomenuo je i da je popularan na dvoru. Voljele su ga brojne istaknute povijesne ličnosti, piše Klix.

Kada se talijanska plemkinja Katarina de Medici udala za Henryja II., sa sobom je povela nekoliko kuhara te je u francusku kuhinju "uvela" grah. Danas se vjeruje da je upravo ona osmislila recept za cassoulet - složenac od graha, patke i kobasica.

Bivši američki...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 09:15