StoryEditorOCM
Prostorijašto se događa?

Splitski oglasnici puni su apartmana: ‘Prvo su kupovali stanove kako bi ih davali u najam, a sad ih prodaju...‘

Piše Jelena Cvetko/JL
18. veljače 2024. - 14:00

Imamo popis od najskupljeg do najpovoljnijeg kvarta u Splitu. U jednom dijelu grada cijene se penju i do 10.000 eura po kvadratu

Trenutačna situacija na tržištu nekretnina u Splitu vrlo je specifična. Stručnjaci kažu kako je usporavanje prometa uobičajeno za ovo doba godine, ali ističu da promet nije potpuno stao. Sve se s realno postavljenom cijenom uspijeva prodati, no osjeti se da kupci više nisu spremni prihvatiti visoke tražene cijene, što je i na dalmatinskom području rezultiralo zaustavljanjem kontinuiranog višegodišnjeg rasta cijena nekretnina.

Anita Mrčela iz agencije Biliškov nekretnine ističe kako ulaganje u nekretnine kao investicija po sadašnjim cijenama više nije isplativo.

- Prošla turistička sezona je pokazala da imamo višak stanova pretvorenih u apartmane, pa je i cijena smještaja padala. Logika vlasnika apartmana koji su kupljeni i renovirani prije dvije, tri godine je da trenutno imaju daleko veći povrat investicije prodajom tih istih apartmana - imajući u vidu porast cijena nekretnina prethodne dvije, tri godine - od povrata kroz buduće i neizvjesne turističke sezone. Do sada smo na tržištu imali u ponudi stanove koji su se pretvarali u apartmane, sada imamo u ponudi te iste apartmane na prodaji - komentira.

Također, rast kamata na kredite je smanjio broj potencijalnih novih kupaca stanova za stanovanje, dok je prodavateljima, s druge strane, teško shvatiti da očekivana cijena više nije realna.

- Stoga oni u ovom periodu ili stagniraju s prodajom ili još drže ponude s nerealno visokim cijenama nadajući se nastavku trenda visokih cijena. Pri tome osobito mislim na cijene stanova u starijoj gradnji kojima je potrebno renoviranje. Takvi stanovi se u pravilu prodaju po 15 posto manjoj cijeni od oglašene - kaže.

Uza sve to, određen broj kupaca dobro je informiran, jer prati situaciju na tržištu nekretnina u zapadnim europskim zemljama, osobito u Njemačkoj. Slijedom toga očekuju da će i kod nas doći do znatnog pada cijena. No, Anita Mrčela naglašava kako je pitanje kojim će nekretninama i u kojem postotku padati cijene jer je splitsko tržište ograničeno površinom - na jugu je more, a na sjeveru Kozjak i Mosor, pa nema velikih mogućnosti za daljnje širenje. Prema njezinom mišljenju realno je očekivati korekciju starije gradnje, i to za nekih 15-ak posto, ali ne može se isto očekivati za i druge, novije nekretnine.

- Nedostaje građevinskih zemljišta za novu gradnju, stoga cijene u ovim uvjetima neće bitno padati. Nekretninama na nekim dobrim lokacijama cijena uopće neće padati. To su južni dijelovi grada uz more, stanovi južne orijentacije s nesmetanim pogledom na more koji neće biti zaklonjen nekom budućom novogradnjom, koji imaju osiguran parking ili garažu, zgrade novije gradnje i uvijek poželjan prvi red uz more, odnosno što bliže moru - kaže.

Poznat je podatak da novogradnje općenito nema dovoljno u svim gradovima, pa tako i u Splitu, piše Jutarnji list.

- Malo je lokacija za novogradnju u odnosu na potražnju, no i tu se cijene kreću u korelaciji sa starijom gradnjom. Ovisno o kvartu, cijena je za oko tisuću eura po kvadratu veća od starije gradnje, što je i realna cijena renoviranja starog stana - kaže, dodajući kako širi prsten grada Splita nema previše projekata u novogradnji jer nema slobodnih lokacija za gradnju, tako da su tu novogradnje iznimka, dok slobodnih zemljišta ima prema istoku Splita, to su Mejaši, Dragovode i Sirobuja.

Cijene po kvartovima (euro/m2)

 

Meje i Zenta 5000 - 10.000

Bačvice 4500 - 8000

Žnjan 4000 - 7000

Grad, Manuš, Dobri 4000 - 6500

Spinut, Skalice 4000 - 5500

Gripe, Lokve, Split 3, Bol 3800 - 5000

Mertojak 3600 - 5000

Sućidar, Visoka, Kocunar, Kman, Brda Ravne Njive 3200 - 4000

Sirobuja, Dragovode, Mejaši (u pravilu novogradnje) 3800 - 4800

*najviši spomenuti iznosi odnose se na novogradnju, ali i na cijene renoviranih stanova u starijim zgradama

*investitori uglavnom ne oglašavaju maksimalne cijene novogradnje, najčešće su to penthousei, gdje je cijena po dogovoru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 10:02