StoryEditorOCM
ProstorijaSITNO, ALI POGOĐENO

Šest top savjeta: evo kako za malen novac dom preobraziti u čarobnu oazu udobnosti i topline! Obožavat ćete kišne dane

Piše Marina Knežević Petković
25. rujna 2024. - 08:49
Vrijeme toplih čajeva, mirisa cimeta, klinčića i naranče te dobrih filmova i knjiga samo što nije počelo/Shutterstock

Jesen je godišnje doba koje donosi jedinstvenu atmosferu – toplinu boja, svježinu zraka i ugodu koja nas poziva da više vremena provedemo u zatvorenom prostoru. Kako temperature padaju, sve više tražimo udobnost i toplinu doma, a najbolji način da se prilagodimo novoj sezoni je stvaranjem prave jesenske oaze.

 

Uređenje doma u jesenskom duhu omogućava vam da unesete toplinu, udobnost i prirodne ljepote ovog godišnjeg doba u svoj životni prostor. Korištenjem bogatih boja, tekstura i prirodnih elemenata možete stvoriti pravi jesenski raj u kojem će se svi osjećati opušteno i ugodno.

Sada je idealno vrijeme za transformaciju vašeg doma u mjesto koje odiše toplinom i gostoljubivošću i da ga učinite pravom oazom za nadolazeće hladne mjesece. Evo nekoliko ideja i savjeta  kako da vaš dom postane prava jesenska idila.

image

.

/Shutterstock

Jesenske boje - topla paleta za ugodan prostor

Jedna od najvažnijih promjena koje možete unijeti u svoj dom u jesen je dodavanje toplih, prirodnih boja. Jesenske nijanse su bogate i umirujuće, a uključuju boje poput tamno narančaste, smeđe, zlatne, tamno crvene i zemljane tonove. 

Razmislite o zamjeni tekstila i dekoracija  ljetnih pastela s toplijim tonovima, pa tako dodajte jastuke, deke ili zavjese u tonovima boje hrđe, senfa ili bakra. Ove nijanse stvaraju osjećaj topline i gostoljubivosti. 

image

IKEA svijećnjak FULLTALIG- tri komada za 12,99 eura i žuti držač za svijeće BORBY od dva eura i 49 centi.

Screenshot/ikea/

Zidovi i izbor namještaja itekeko može unijeti dašak jeseni u vaš dom. Ako želite veće promjene, možete se odlučiti za prebojavanje jednog zida u tamniju nijansu poput tamno crvene ili smeđe, koja će prostoriji dati dubinu i osjećaj intime. Drveni namještaj i prirodni materijali poput ratana ili kože također su sjajan izbor za jesenski ambijent. 

image

IKEA mirisna narančasta svijeća u čaši HOSTAGILLE- tri eura i 99 centi te mirisna svijeća u metalnoj limenci od dva eura i 99 centi.

Screenshot/ikea/

Teksture i materijali - udobnost na prvom mjestu

image

Jesen je godišnje doba koje donosi jedinstvenu atmosferu- toplinu boja, osjećaj ugode, puno mirisa i udobnosti doma.

/Shutterstock
image

Jesenske dekoracije za upotpunjenje interijera u jesenskom duhu.

/Shutterstock

Jesen nas poziva na udobnost, pa su mekane teksture ključne za stvaranje ugodne atmosfere. Uvođenje slojevitih tekstura može značajno poboljšati izgled i osjećaj prostora. 

Prekrivači će vam uvelike pomoći u postizanju ovog ugođaja, stoga  obratite pozornost u postavljanje toplih, vunenih ili pletenih prekrivača na kauč i fotelje, a tepisi od prirodnih materijala poput vune ili jute mogu učiniti podove ugodnijim za hladnije dane.  

image

IKEA deka MYRULL,svijetlo.smeđa (lijevo) od 34,99 eura. LESNINA smeđi prekrivač (desno) od 34,99 eura.

Screenshot/ikea/lesnina/
image

IKEA tepih od ovčje kože ULLERSEV, krem boje od 39,99eura.

Screenshot/ikea/

Dodajte razne jastuke i deke u različitim veličinama i teksturama. Kombinacija baršuna, vune i pletiva može stvoriti vizualnu zanimljivost i udobnost. Ove male promjene mogu transformirati vašu dnevnu sobu u mjesto gdje se svi žele opustiti. Drvo kao i drugi prirodni materijali, osim što vizualno zagrijava prostor, stvara i dojam povezanosti s prirodom, što je savršeno za jesen.

Možete unijeti drvene okvire za slike, drvene zdjele ili čak veće komade namještaja kako biste prostoru dali rustikalni, prirodni izgled.

Rasvjeta - stvorite topao i ugodan ugođaj

U jesen dani postaju kraći, pa je odabir rasvjete ključan za stvaranje ugodnog i toplog ambijenta. Osvjetljenje je jedan od najvažnijih elemenata kada želite postići osjećaj topline i udobnosti. 

image

.

/Shutterstock

Svijeće su najjednostavniji način za stvaranje toplog i opuštajućeg ugođaja. Odaberite mirisne svijeće s aromama poput cimeta, vanilije, bundeve ili jabuke kako biste dodatno naglasili jesenski duh, koje također znaju biti i dekorativne u obliku i boji jesenskih plodova, poput bundeve, kruške...

 

Postavljanje lampica ili lampiona u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi te prigušena, meka rasvjeta doprinosi opuštanju i stvara intimnu atmosferu. Stolne lampe s toplim žaruljama, koje daju zlatni sjaj i nježno svjetlo, te lampe s tekstilnim sjenilima u toplim bojama, dodatno pojačavaju osjećaj ugode. 

 

Prirodni elementi - jesen u svom najljepšem izdanju

Ništa ne donosi jesen u vaš dom bolje od pravih, prirodnih elemenata. Korištenje sezonskih plodova, cvijeća i lišća može stvoriti osjećaj povezanosti s prirodom.

Napravite ili kupite ukrasni vijenac od suhih grančica, lišća, šišarki i žira, te ga objesite na ulazna vrata ili postavite iznad kamina. To je sjajan način da unesete prirodnu ljepotu jeseni u svoj dom.

Dodajte jesenske biljke poput krizantema, hortenzija ili sukulenata u vaš prostor. Mogu se smjestiti u rustikalne, drvene ili keramičke posude, koje će dodatno naglasiti prirodni izgled. Iskoristite jesenske plodove poput bundeva, jabuka, šipka i kukuruza za dekoraciju stolova ili polica.

Napunite zdjele ovim plodovima ili napravite male aranžmane koji će služiti kao središnji ukrasi na stolu. 

image

.

/Shutterstock
image

.

/Shutterstock

Mirisi jeseni - aromaterapija za potpuni doživljaj

Mirisi igraju ključnu ulogu u stvaranju toplog i ugodnog ambijenta. Jesenski mirisi su bogati i topli, pa ih svakako uključite u svoj dom kako biste upotpunili atmosferu. 

Upotrijebite difuzore s eteričnim uljima poput cimeta, klinčića, naranče ili bora. Ovi mirisi ne samo da će osvježiti prostor, već će ga učiniti toplijim i ugodnijim. Mirisne svijeće birajte s mirisima poput bundeve, vanilije, cimeta, karamele ili jabuke kako bi prostor postao još privlačniji i ugodniji. 

image

IKEA ukrasne jastučnice:
Zlatno-žuta GURLI-dva eura i 49 centi, zelena SVARTOPEL- četiri eura i 99 centi, crveno- smeđa SANELA od šest eura i 99 centi i smeđa LAGERPOPEL od dva eura i 99 centi.

Screenshot/ikea/
image

.

/Shutterstock

Arome začina i voća, koje postižemo paljenjem mirisnih svijeća, možete postići i praveći prirodni potpourri koristeći suhe naranče, cimet i anis. Stavite ih u zdjelice po cijelom domu i uživajte u bogatim mirisima.

Jesenski stol - stvaranje savršene atmosfere za okupljanja

Jesen je i vrijeme okupljanja obitelji i prijatelja. Uređenje stola u jesenskom stilu može dodatno naglasiti svečanost i toplinu ovih trenutaka. 

Za  ukras nasred blagavaonskog  stola, koristite bundeve, suho cvijeće i svijeće za kreiranje prekrasnog središnjeg aranžmana. Kombinirajte različite visine i teksture za dinamičan izgled.  Servisi i posuđe također možete uključiti u  jesenski ‘make over‘ vašeg doma. Odaberite posuđe u neutralnim tonovima, poput krem, bež ili smeđe, koje će se savršeno uklopiti u jesensku paletu.

image

Interijer inspiriran toplim jesenskim bojama

/Shutterstock
image

Jesenska dekoracija blagavaonskog stola

/Shutterstock

Dodajte platnene salvete u toplim nijansama i ukrasite ih malim grančicama ili plodovima. Prirodni materijali poput drvenih podmetača, stolnjaci od lana ili pamučne tkanine dodaju rustikalni, prirodni šarm koji je savršen za jesenske večere i postizanje ugodne, tople i opuštajuće atmosfere. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2024 09:07