StoryEditorOCM
ProstorijaČISTA INSPIRACIJA

Od totalne škart robe napravili top biznis! Bračni par Marić prije korone kupio zemlju, u izolaciji stvorili carstvo

Piše MOZAIK SD
5. srpnja 2024. - 11:17
Ivana i Dušan Marić, zajedno s Dušanovim marljivim roditeljima, stvorili su sjajan projektScreenshot Instagram, YouTube

Kad su se odlučili baviti turizmom, članovi obitelji Marić iz Loznice su da to bude nešto drugačije, originalno i inovativno.

Dušan je na internetu istraživao što ima novo u turizmu, vidio da je luksuzno kampiranje hit u Sloveniji i drugim europskim zemljama te se dosjetio pokrenuti tako nešto u Srbiji, piše mondo.rs.

S roditeljima Cvetkom i Zoricom te suprugom Ivanom pokrenuo je glamping projekt, čije je stvaranje trajalo dvije i pol godine. Na imanju od jednog hektara, tridesetak metara od rijeke Drine, u naselju Jelav koje se nalazi 120 kilometara od Beograda, okruženi stablima kanadske topole, stvorili su jedinstveno mjesto.

Na njihovom šarmantnom imanji gosti spavaju u, danas neprepoznatljivim, nekadašnjim kamionskim prikolicama, kontejnerskim kombijima za prijevoz voća i povrća, koje su pretvorene u top smještajne jedinice.

Vrijeme provode zavaljeni u ležaljkama među drvećem, uz šum rijeke i cvrkut ptica, ili pak vozeći bicikl, veslajući kajak ili igrajući badminton. Svakog gosta za malim stolom u kabini dočekuje šampanjac dobrodošlice i tanjur domaćih specijaliteta.

"Čuo sam od prijatelja da u Loznici postoji netko tko iz Njemačke uvozi kamione koji su prošli radni vijek. Supruga i ja smo odlučili naručiti tri prikolice, ali je krenuo koronavirus i problemi s uvozom, pa smo najprije dobili jedan, nakon nekoliko mjeseci i drugi“, ispričao je Cvetko Marić, Dušanov otac.

"Prikolice su bile praktički škart roba za onoga tko ih je uvezao, jer ih on ne bi koristio ni za što drugo. Kupili smo ih sa šasijom i krenuli u preradu" - uključuje se u priču Cvetkova supruga Zorica.

"Ono što smo mogli sami, radili smo bez majstora, a tamo gdje je bila potrebna stručnost, prepustili smo profesionalcima. Primjerice, izolaciju od 10 cm lijepili smo sami. Ivana nam održava web stranicu, društvene mreže držimo sami", dodaje Cvetko, a u razgovor se uključuje i sin Ivan.

Unutar nekadašnjih kabina i kontejnera su gipsane ploče, na podu je izolacija, izvana je stiropor i fasadni lim, a na vrhu su ugrađeni inverter klima uređaji.

"Zorica je dosta toga sama radila ručno. Recimo, ogledalo u zelenoj kabini je njenih ruku djelo, oslikala je barske stolice, a zaslužna je i za krevete. Šank u Zelenoj kabini dio je obloge kamiona. Oštrooki turist će uočiti detalje, odnosno prepoznati ono što nije kupljeno", priča nevjesta Ivana.

Obitelj Marić je ispričala kako su parcelu od 4 ha kupili prije korone. Na dijelu od jednog hektara, gdje se danas nalazi glamping, stajala su potpuno zapuštena stabla topole.

"Istraživao sam tržište razvijenijih zemalja i ustanovio da je glamping sve veći trend u turizmu, a kod nas je tek u povojima. Što znači glamping? To je glamurozno kampiranje, spavate u prirodi, ali imate usluge hotela, koje obično kampiranje ne uključuje: vlastitu kupaonicu, klimu, televiziju, bežični internet, jacuzzi, šampanjac i vino. Sve je to uključeno u cijenu, a vi ste u prirodi", kaže Dušan.

Parcela obitelji Marić gleda na Drinu, a preko puta je Bosna i Hercegovina, odnosno selo Batar. Ujutro i navečer jasno se čuje šum rijeke, ali i cvrkut ptica. Osjeća se miris vode, a često se mogu vidjeti fazani, ježevi, zečevi i vjeverice.

Prema Dušanovim riječima, ima turista koji u kampu borave na svojevrsnoj šumskoj antistresnoj terapiji, bilo da su u šumi ili imaju aktivnosti na rijeci i uz nju. Uglavnom su to ljudi iz većih gradova koji radni tjedan provode u uredima.

Kao pravnik, Dušan je odlučio besplatno pružati pravnu pomoć udruženju građana "Uvijek s djecom", koje pomaže djeci koja se liječe u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije. S ovim udruženjem građana sklopio je memorandum o saradnji, tako da djeca nakon tretmana mogu dobiti besplatan vaučer i doći ondje sa svojim roditeljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. srpanj 2024 12:04