StoryEditorOCM
ProstorijaČAROBNO

Dizajnerica koristila samo prirodne materijale i organske forme u svom stanu od 54 kvadrata

Piše A.B./Dom i Dizajn
20. rujna 2023. - 08:07

Osnivačica danskog studija Aarhus Anne Voigt u svojim projektima prvenstveno radi s materijalima, a ne s bojama. Uvjerena je da je autentični izgled prirodnih materijala puno važniji od umjetno nanesenih nijansi. Njezin mali stan od 54 metra četvorna dobro pokazuje njezin pristup dizajnu: puno drvenih površina, keramike, metala i tekstila u prirodnim nijansama. Interijeri su se pokazali mirnim, toplim, ali u isto vrijeme estetskim i ugodnim. Uživati!

Gipsani odljevi, drvene biste i fino oblikovane skulpture na jednostavnim postoljima čine ovaj mali stan poput muzeju - na stvarno zanimljiv način, piše Dom i Dizajn.

image
Anitta Behrendt
image
Anitta Behrendt
image
Anitta Behrendt

- U svom studiju provela sam pola godine crtajući različite dijelove tijela poput ušiju i stopala. Otada mi je to ostalo i često padam na stvari koje imaju organske oblike. Što je fizički tijelo ili nalikuje tijelu. Ja to zovem tjelesnim scenama, kaže Anne za Bolig.

Na prozorskoj dasci u spavaćoj sobi je gipsano postolje, na stoliću je ruka koja služi kao zdjela, a na zidu visi bista. Ipak, nije samo ljudsko tijelo ono što fascinira Anne. Svi organski oblici ulaze pod to, što znači da je stan opremila bezbrojnim predmetima koji izgledaju gotovo živi. Pogledajte naprimjer lebdeću lampu iznad blagovaonskog stola ili zakrivljene oblike Konkylie okvira. Osim forme, Anne privlači i priča iza nje. Stvari moraju biti iz druge ruke – zapravo antikne, ako nju pitate.

image
Anitta Behrendt
image
Anitta Behrendt
image
Anitta Behrendt

- Iako mi je estetika važna, često se zaljubim i u priču koja stoji iza stvari, da su predmeti već korišteni. Poput gipsanog odljeva koji potječe s Umjetničke akademije, zamislite koliko je studija forme stvoreno iz tog primjera. To što naše stvari imaju život prije nego što dođu do nas je u mojim očima prilično čarobno, kaže dizajnerica.

Anne je zajednički s dečkom Andyjem Khoshabom potpuno sama renovirala ovaj stan. Između ostalog, napravili su novu kuhinju i kupaonicu te srušili zid, ali su sačuvani originalni detalji poput štukatura i rezbarenih dijelova vrata. Kao dizajnerica, Anne ima veliko iskustvo u radu s materijalima, a to dolazi do izražaja u domu para.

image
Anitta Behrendt
image
Anitta Behrendt

I Anne i Andy preferiraju prirodni kamen, drvo, vunu, glinu i lan. Tako i cijeli stan obiluje svim nijansama unutar prirodne palete boja - bež, smeđi i sivi tonovi, koji su ipak na nekim mjestima razbijeni kontrastima u crnoj ili bijeloj boji.

- Volimo križno kombinirati različite vrste drva i prirodnog kamena. Ipak, smatramo da prirodni materijali pružaju osjećaj mira u našem domu. Oduvijek me zanimalo što materijali čine za atmosferu u sobi jer svaki materijal i svaka stvar ima svoj jezik, objašnjava Anne i dodaje - Kod kuće želim samo stvari koje su lijepe na dodir. Moj dom je moja baza i ovdje mora biti mirno i opuštajuće.

image
Anitta Behrendt
image
Anitta Behrendt
image
Anitta Behrendt

Kuhinja-blagovaonica također je uređena u nježnoj paleti zemljanih tonova i drva.

– Podovi koji su izbrušeni i lakirani tamnim lakom. Prvotno su bili takvi pa smo se odlučili da i ostanu u tom obliku. Bio sam u nedoumici, jer je naš stan mali i tamne površine vizualno smanjuju prostorije. Danas smo oboje jako zadovoljni tamnim podovima. Daju dušu stanu i lijep topli kontrast našim brojnim svijetlim stvarima – kaže Andy.

Mladi par je odlučio iskoristiti svaki kutak stana, postavljajući police i fiksno mjesto svim stvarima. Ključ svega je bilo razmisliti koje stvari su doista potrebne u stanu. Činjenica da nemaju previše nepotrebnih stvari ključna je za život u tako malom prostoru,  piše Dom i Dizajn.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:59