StoryEditorOCM
Panoramauskršnja jaja

Zaboravili ste kupiti boje za ukrašavanje jaja? Ove tri namirnice sigurno imate kod kuće, evo kako bojati s njima

Piše MOZAIK SD
29. ožujka 2024. - 19:42

Bojanje jaja prirodnim bojama predstavlja izvrstan način da Uskrs obogatite tradicijom i kreativnošću. Umjesto komercijalnih boja, možete koristiti ljuske luka, crveni kupus ili kurkumu kako biste postigli raznovrsnu paletu nježnih i živopisnih boja na vašim pisanicama.

Evo nekoliko savjeta kako da uspješno obojite jaja na prirodan način:

Bojanje jaja u luku: Ljuske luka pružaju tamno crvenu ili smeđu boju pisanicama. Jednostavno stavite jaja u lonac s vodom, dodajte ljuske luka i kuhajte dok ne postignete željenu boju. Za dodatni učinak, možete jaja ukrasiti uzorcima biljaka prije kuhanja, piše N1.

Bojanje jaja u crvenom kupusu: Crveni kupus daje plavu boju jajima. Kuhajte nasjeckani kupus u vodi, a zatim procijedite tekućinu. Dodajte malo octa i uronite jaja u obojenu tekućinu. Vrijeme uranjanja određuje intenzitet boje, pa možete eksperimentirati s različitim vremenima.

image
/Shutterstock

Bojanje jaja u kurkumi: Kurkuma je idealna za postizanje žute boje. Kuhajte kurkumu u vodi, a zatim procijedite tekućinu i dodajte ocat. Potopite jaja u obojenu tekućinu i ostavite ih da se natapaju kako biste postigli željenu boju.

Za najbolje rezultate, preporučuje se korištenje svjetlijih ili bijelih jaja. Nakon bojanja, jaja možete dodatno uljepšati tako da ih premažete s malo ulja ili masnoće. Također, što duže ostavite jaja u obojenoj tekućini, to će boja biti intenzivnija.

Bojanje jaja prirodnim bojama ne samo da je zabavno i kreativno, već je i ekološki prihvatljivo rješenje koje doprinosi očuvanju okoliša. Stoga, ove godine iskoristite prirodne sastojke iz kuhinje kako biste stvorili prekrasne pisanice i uživali u tradicionalnom običaju bojanja jaja na potpuno nov način.  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:34