stdClass Object ( [id] => 1292107 [title] => Tko su bili hrvatski ratnici u ‘mračnom‘ ranom srednjem vijeku: ‘Ovakvim su se oružjem borili, upravljali su svime...‘ [alias] => tko-su-bili-hrvatski-ratnici-u-mracnom-ranom-srednjem-vijeku-ovakvim-su-se-oruzjem-borili-upravljali-su-svime [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tko su bili i kako su izgledali hrvatski ratnici u ranom srednjem vijeku, kakvo su oružje nosili, s kim su ratovali, tko su im bili lideri dočarat će izložba koja je otvorena 18. svibnja u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika pod nazivom “Chroatorum bellatores – ratnici u ranom srednjem vijeku”.

Uz oslikane panoe koji stripovski govore o povijesnim događajima, te primjerke oružja i ratničke opreme u vitrinama, nekoliko je vrlo zanimljivih izložaka u ovom postavu. Jedan od njih je 3D rekonstrukcija glave ratnika toga vremena iz koje se može zaključiti kako je izgledao naš predak, stanovnik ovog područja, Hrvat, prije više od tisuću i sto godina. Također, na izložbi je prezentiran jedan od najzanimljivijih grobova ranog srednjeg vijeka s pozlaćenim upotrebnim predmetima pokojnika.

Ništa manje zanimljiva je i rekonstrukcija krunidbe kralja Zvonimira uz pomoć lutaka odjevenih kako priliči dostojanstvenicima toga vremena, kao i film o padu Salone ili zidna projekcija o starohrvatskom brodu iz Nina, takozvanoj conduri croatici.

O svemu tome govori nam kustos izložbe, arheolog i povjesničar Deni Tojčić, koji se sa svojim timom uklopio u pravi boom koji doživljavaju ratničke teme u svijetu. Pa ako su rimski gladijatori ili vikinzi već postali hit, i Hrvati žele ispričati svoju ratničku povijest. A ovaj splitski muzej čuva dovoljno elemenata za to.

– Ovakvo bogatstvo materijala iz ranog srednjeg vijeka nema puno institucija, ni društava, ni država – kaže splitski kustos.

---

image

Splitski muzej ima jednu od najvećih zbirki ranokarolinških mačeva, koji su i onda koštali mnogo

Paun Paunović/Cropix
---

– Kad je riječ o oružju, mačevima, raspolažemo s jednom od najvećih kolekcija ranokarolinških kolekcija mačeva uopće. Većina ih je iz 9. stoljeća, a nađeni su na prostoru od rijeke Cetine do rijeke Krke. Samo su dva mača, koja smo posudili Karlovcu i Zagrebu, iskopana sjeverno od toga područja i datiraju iz 11. stoljeća.

---
image

Splitski muzej ima jednu od najvećih zbirki ranokarolinških mačeva, koji su i onda koštali mnogo

Paun Paunović/Cropix
---

Rani srednji vijek je teška tema o kojoj nema puno podataka, pa djeluje suhoparno. Pisani izvori odnose se na tadašnju elitu, vladare i visoko svećenstvo, nedostatni su, pa povjesničari moraju zaključivati čitajući između redaka. Upravo zato smo htjeli da ova izložba bude svima jasna, da ljudi mogu uživati jer raznim audiovizualnim muzejskim sadržajima oživjeli smo ambijent toga doba. Doba ratnika vladara koji su utemeljili jednu državu na koju mi danas referiramo našu državnost, identitet i nacionalnu opstojnost – kaže Tojčić.

---

image

Deni Tojčić kustos izložbe ‘Chroatorum bellatores - ratnici u ranom srednjem vijeku‘
 

Paun Paunović/Cropix
---

 

Ratnici, svećenici i radnici

Da smo načisto, u geografskom smislu ova izložba govori o prostoru – hrvatskoj kneževini, a potom i kraljevini – koji je na sjeveru bio omeđen rijekom Kupom, na zapadu Rašom te na jugu Cetinom do Ravnih kotara – sve do kralja Tomislava kada se vlast hrvatskih kraljeva širi preko Kupe. Bilo je to vrijeme fluidnih granica, dijelom je bilo i bosanskih područja, no otprilike je to pola prostora današnje države.

Glavni junaci izložbe su knez Borna, bribirski župan Strezinja, kralj Dmitar Zvonimir, knez Domagoj, o kojima ima najviše podataka.

Bilo je to doba kada je lice Europe mijenjao franački car Karlo Veliki, u sukobu s Avarima i Bizantom, a iz njegova carstva na naše područje stizalo je svećenstvo i pokrštavanje, majstori, ali i oružje, s obzirom na to da smo mu bili saveznici.

---

image

Kaciga je glavu čuvala, a to je imalo svoju cijenu

Paun Paunović/Cropix
------
image

Lagani ‘pancir’ nije si mogao priuštiti bilo tko

Paun Paunović/Cropix
---

Društveno uređenje još nije feudalno, staleži se dijele na “bellatores”, one koji ratuju, “oratores”, one koji se mole, i “laboratores”, one koji rade. Pri tom, “bellatores” osim što upravljaju vojskom i ratovima, upravljaju i životom – organiziraju suđenja i prikupljaju porez. Lojalni su kralju, svom vladaru.

Tko je u “mračnom”, ranom srednjem vijeku mogao biti vojnik? – pitamo Denija Tojčića.

– Ne bilo tko, jer cijena opreme bila je velika. Recimo, jedan dobar konj za ratovanje, dresiran, izdržljiv i zdrav, koštao je kao jedno imanje. Uz to je trebalo dodati opremu za njega: ostruge, stremenja, razne metalne spone, kožu, sedlo, i tek onda dolazi naoružanje. Mač je koštao mnogo! Samo pripadnici visoke elite tadašnjeg društva imali su zaštitni metalni oklop i pletenu metalnu “košulju”.

U crkvi svetog Lovre u Zadru imamo prikaz kako je izgledao takav vojnik u 11. stoljeću. Međutim, u slučaju neposredne opasnosti, za rat se mobiliziralo i radno stanovništvo, poput čovjeka čiju rekonstrukciju lubanje 3D imamo na izložbi – veli kustos te dodaje da su, naravno, vojnika trebale resiti tjelesna izdržljivost, jahačka vještina i ona rukovanja oružjem.

---

image

3D rekonstrukcija Hrvata ratnika ‘starog‘ više od tisuću godina

 

Paun Paunović/Cropix
---

– Pop Dukljanin piše o kralju Tomislavu da je “hrabar mladić i snažan ratnik”, ističe te njegove dvije vrline – dodaje tome u prilog i nastavlja:

Uvijek u defenzivi

– Kad gledamo to razdoblje, od kraja 8. stoljeća, početka 9. do kraja 11. stoljeća, u tih nekoliko stotina godina bilo je puno ratova. No to ne znači da je svaki ratnik za svog života sudjelovao u više od jednog rata, a možda i nije uopće. No, bez obzira na to, svakako su imali posla. Za to su primali plaću, ne naravno u današnjem smislu toga pojma. Za svoju službu su nagrađivani upravnim funkcijama koje su donosile dobiti, velikim posjedima na kojima su drugi privređivali za njih i nasljednim častima – tumači Tojčić.

Iako smo svi mi pod dojmom odgledanih filmova u kojima su izrežirane povijesne bitke s masovnim scenama, okrutnim dvobojima i krvoprolićima, ovaj povjesničar kaže da je u ranom srednjem vijeku ratovanje izgledalo bitno drugačije.

– Najprije, te su vojske bile jako male. Konstantin Porfirogenet piše da hrvatska vojska ima 60.000 konjanika i 100.000 pješaka, međutim, naše su analize pokazale da je ona zapravo mogla imati tek par tisuća ljudi. Snaga tadašnje hrvatske države nije mogla podržavati ništa više od toga. Čak ni tada velike europske države nisu imale vojsku kakva se prezentira u filmovima. Bili su to ipak manji okršaji u kojima se puno koristila konjica, a s obzirom na skupoću konja i opreme, konjanika nije moglo biti toliko.

---

image

Dijelovi opreme konjanika

Paun Paunović/Cropix
---

Čini se da ni bitke nisu trajale dugo, jer čim bi netko pokazao vojnu nadmoć, bitka se odmah rješavala. Nije bilo dugotrajnih, mučnih, krvavih bitki – izvori o tome ne govore. Često se radilo o opsadama nekih utvrda. Na našem području ratovi su bili najčešće obrambeni jer je Hrvatska bila okružena jačim, većim i moćnijim državama. Većinom smo se branili od njih, a na ove prostore je pretenzije imao Bizant, Venecija konstantno, Bugari, Mađari, pa smo uvijek bili u defenzivi, u borbi za očuvanje prostora.

Teško je bilo krenuti u veća osvajanja, više se radilo o prodorima u nekakve manje prostore koji su bili u nekom političkom međuodnosu – tvrdi kustos Deni Tojčić.

Suradnici na osmišljavanju izložbe su uz kustosa autor ilustracija Dalibor Popović, autor likovnog postava Zoran Boban, restaurator Mladen Matijaca i Ante Šundov. Izložbom se u MHAS-u obilježava 130 godina osnutka ove institucije, kao i Međunarodni dan muzeja.

---

image

Koautori izložbe: Zoran Boban, Mladen Matijaca, Deni Tojčić, Dalibor Popović i Ante Šundov

Paun Paunović/Cropix
---

---

Glava koja svjedoči o borbama

Glava u 3D formatu predstavlja muškarca koji je umro u tridesetim godinama, a inače je tada životni vijek prirodno završavao u četrdesetima. Na njoj je udubljenje koje govori da je preživio tešku ozljedu prije negoli je skončao od kobnog udarca sjekirom u predjelu čela.

Sudeći po traumama, sudjelovao je u ratnim borbama. Živio je u 9. ili 10. stoljeću, lubanja mu je pronađena u Ostrovici kraj Bribira te je na njenoj osnovi napravljena facijalna rekonstrukcija.

Obnovljeni su mu mišići i izgled lica, jedno talijansko sveučilište analiziralo je kosti lica, a naši antropolozi sa splitske Forenzike su izradili 3D print i upute po kojima su umjetnici s Akademije napravili završni izgled, dodali mu frizuru i brkove – kaže Tojčić.

---

---

Poganski običaji uz kršćanstvo

Grob s kosturom u kojem su pozlaćene ostruge, zlatni novčić pored lubanje, te privjesak s ukrasom od japisa pronađen je u selu Biskupija kod Knina. Tu se nalazio vladarski dvor, bazilika i pred njom mauzolej sa sarkofagom, bogato ukrašenim prikazima mitskih bića iz grčke i rimske mitologije. Ali na poklopcu sarkofaga bio je urezan i kršćanski križ.

Visoki vojni dostojanstvenik, po svemu knez, pokopan je s novčićem u ustima, odnosno po poganskim običajima kojima je dodan križ, što govori o tome da kršćanstvo još uvijek nije bilo značajno prihvaćeno.

Grob je iz sredine 9. stoljeća i s obzirom na skupu pogrebnu opremu i povijesne podatke pripisuje se hrvatskom knezu Borni.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kaciga i mač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Kaciga i mač 2 0 7039 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-05-17 13:54:46 [created_by] => 3139 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-05-22 13:34:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-05-22 13:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 62 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Jer dobar konj za ratovanje koštao je kao jedno imanje. Uz to ide oprema za njega i tek onda dolazi naoružanje. Mač je koštao mnogo, a samo pripadnici visoke elite imali su zaštitni metalni oklop i pletenu metalnu ‘košulju’ [metadata] => robots= author= title=Tko su bili hrvatski ratnici u 'mračnom' ranom srednjem vijeku i kako se ratovalo: [metakey] => hrvatski ratnici, rani srednji vijek, srednji vijek, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, deni tojčić, chroatorum bellatores [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24941262.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916699.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916686.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916685.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916695.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916711.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916710.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916704.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916702.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916701.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916700.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916698.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916696.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916694.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916693.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916692.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916691.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916687.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916688.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916689.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916690.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916680.jpg","\/images\/slike\/2023\/05\/17\/24916676.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Lubanja i rekonstrukcija glave Hrvata ratnika, tet-a-tet
\n\u00a0<\/p>","

Kaciga je glavu \u010duvala, a to je imalo svoju cijenu<\/p>","

Lagani \u2018pancir\u2019 nije si mogao priu\u0161titi bilo tko<\/p>","

Splitski muzej ima jednu od najve\u0107ih zbirki ranokarolin\u0161kih ma\u010deva, koji su i onda ko\u0161tali mnogo<\/p>","

Panoi su oslikani poput stripa<\/p>","

Deni Toj\u010di\u0107 kustos izlo\u017ebe \u2018Chroatorum bellatores - ratnici u ranom srednjem vijeku\u2018
\n\u00a0<\/p>","

Pozla\u0107ene ostruge u grobu kneza Borne<\/p>","

Nov\u010di\u0107 i privjesak u grobu kneza Borne
\n\u00a0<\/p>","

3D rekonstrukcija Hrvata ratnika \u2018starog\u2018 vi\u0161e od tisu\u0107u godina<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Lubanja po kojoj je napravljena facijalna rekonstrukcija ratnika<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

3D rekonstrukcija Hrvata ratnika \u2018starog\u2018 vi\u0161e od tisu\u0107u godina<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Dijelovi opreme konjanika<\/p>","

Splitski muzej ima jednu od najve\u0107ih zbirki ranokarolin\u0161kih ma\u010deva
\n\u00a0<\/p>","","","","","","

Srednjovjekovna crkva na Cetini<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Povjesni\u010dar i arheolog Deni Toj\u010di\u0107<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Koautori izlo\u017ebe: Zoran Boban, Mladen Matijaca, Deni Toj\u010di\u0107, Dalibor Popovi\u0107 i Ante \u0160undov<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1200x800","hd_24941262_1920.jpg":"1920x1080","k_24941262_1280.jpg":"1280x1280","k_24941262_1024.jpg":"1024x1024","k_24941262_640.jpg":"640x640","k_24941262_480.jpg":"480x480","k_24941262_340.jpg":"340x340","k_24941262_220.jpg":"220x220","o_24941262_1280.jpg":"1280x853","o_24941262_1024.jpg":"1024x682","o_24941262_640.jpg":"640x426","o_24941262_480.jpg":"480x320","o_24941262_340.jpg":"340x226","o_24941262_220.jpg":"220x146","h_24941262_1280.jpg":"1280x854","h_24941262_1024.jpg":"1024x683","h_24941262_640.jpg":"640x427","h_24941262_480.jpg":"480x320","h_24941262_340.jpg":"340x227","h_24941262_220.jpg":"220x147","pp_24941262_1280.jpg":"1280x1628","pp_24941262_1024.jpg":"1024x1303","pp_24941262_640.jpg":"640x814","pp_24941262_480.jpg":"480x611","pp_24941262_340.jpg":"340x432","pp_24941262_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_24916699_1920.jpg":"1920x1080","k_24916699_1280.jpg":"1280x1280","k_24916699_1024.jpg":"1024x1024","k_24916699_640.jpg":"640x640","k_24916699_480.jpg":"480x480","k_24916699_340.jpg":"340x340","k_24916699_220.jpg":"220x220","o_24916699_1280.jpg":"1280x849","o_24916699_1024.jpg":"1024x679","o_24916699_640.jpg":"640x424","o_24916699_480.jpg":"480x318","o_24916699_340.jpg":"340x225","o_24916699_220.jpg":"220x145","h_24916699_1280.jpg":"1280x854","h_24916699_1024.jpg":"1024x683","h_24916699_640.jpg":"640x427","h_24916699_480.jpg":"480x320","h_24916699_340.jpg":"340x227","h_24916699_220.jpg":"220x147","pp_24916699_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916699_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916699_640.jpg":"640x814","pp_24916699_480.jpg":"480x611","pp_24916699_340.jpg":"340x432","pp_24916699_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1359","hd_24916686_1920.jpg":"1920x1080","k_24916686_1280.jpg":"1280x1280","k_24916686_1024.jpg":"1024x1024","k_24916686_640.jpg":"640x640","k_24916686_480.jpg":"480x480","k_24916686_340.jpg":"340x340","k_24916686_220.jpg":"220x220","o_24916686_1280.jpg":"1280x906","o_24916686_1024.jpg":"1024x724","o_24916686_640.jpg":"640x453","o_24916686_480.jpg":"480x339","o_24916686_340.jpg":"340x240","o_24916686_220.jpg":"220x155","h_24916686_1280.jpg":"1280x854","h_24916686_1024.jpg":"1024x683","h_24916686_640.jpg":"640x427","h_24916686_480.jpg":"480x320","h_24916686_340.jpg":"340x227","h_24916686_220.jpg":"220x147","pp_24916686_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916686_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916686_640.jpg":"640x814","pp_24916686_480.jpg":"480x611","pp_24916686_340.jpg":"340x432","pp_24916686_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1204","hd_24916685_1920.jpg":"1920x1080","k_24916685_1280.jpg":"1280x1280","k_24916685_1024.jpg":"1024x1024","k_24916685_640.jpg":"640x640","k_24916685_480.jpg":"480x480","k_24916685_340.jpg":"340x340","k_24916685_220.jpg":"220x220","o_24916685_1280.jpg":"1280x802","o_24916685_1024.jpg":"1024x642","o_24916685_640.jpg":"640x401","o_24916685_480.jpg":"480x301","o_24916685_340.jpg":"340x213","o_24916685_220.jpg":"220x137","h_24916685_1280.jpg":"1280x854","h_24916685_1024.jpg":"1024x683","h_24916685_640.jpg":"640x427","h_24916685_480.jpg":"480x320","h_24916685_340.jpg":"340x227","h_24916685_220.jpg":"220x147","pp_24916685_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916685_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916685_640.jpg":"640x814","pp_24916685_480.jpg":"480x611","pp_24916685_340.jpg":"340x432","pp_24916685_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3030","hd_24916695_1920.jpg":"1920x1080","k_24916695_1280.jpg":"1280x1280","k_24916695_1024.jpg":"1024x1024","k_24916695_640.jpg":"640x640","k_24916695_480.jpg":"480x480","k_24916695_340.jpg":"340x340","k_24916695_220.jpg":"220x220","o_24916695_1280.jpg":"1280x2020","o_24916695_1024.jpg":"1024x1616","o_24916695_640.jpg":"640x1010","o_24916695_480.jpg":"480x757","o_24916695_340.jpg":"340x536","o_24916695_220.jpg":"220x347","h_24916695_1280.jpg":"1280x854","h_24916695_1024.jpg":"1024x683","h_24916695_640.jpg":"640x427","h_24916695_480.jpg":"480x320","h_24916695_340.jpg":"340x227","h_24916695_220.jpg":"220x147","pp_24916695_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916695_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916695_640.jpg":"640x814","pp_24916695_480.jpg":"480x611","pp_24916695_340.jpg":"340x432","pp_24916695_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3034","hd_24916711_1920.jpg":"1920x1080","k_24916711_1280.jpg":"1280x1280","k_24916711_1024.jpg":"1024x1024","k_24916711_640.jpg":"640x640","k_24916711_480.jpg":"480x480","k_24916711_340.jpg":"340x340","k_24916711_220.jpg":"220x220","o_24916711_1280.jpg":"1280x2022","o_24916711_1024.jpg":"1024x1618","o_24916711_640.jpg":"640x1011","o_24916711_480.jpg":"480x758","o_24916711_340.jpg":"340x537","o_24916711_220.jpg":"220x347","h_24916711_1280.jpg":"1280x854","h_24916711_1024.jpg":"1024x683","h_24916711_640.jpg":"640x427","h_24916711_480.jpg":"480x320","h_24916711_340.jpg":"340x227","h_24916711_220.jpg":"220x147","pp_24916711_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916711_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916711_640.jpg":"640x814","pp_24916711_480.jpg":"480x611","pp_24916711_340.jpg":"340x432","pp_24916711_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1355","hd_24916710_1920.jpg":"1920x1080","k_24916710_1280.jpg":"1280x1280","k_24916710_1024.jpg":"1024x1024","k_24916710_640.jpg":"640x640","k_24916710_480.jpg":"480x480","k_24916710_340.jpg":"340x340","k_24916710_220.jpg":"220x220","o_24916710_1280.jpg":"1280x903","o_24916710_1024.jpg":"1024x722","o_24916710_640.jpg":"640x451","o_24916710_480.jpg":"480x338","o_24916710_340.jpg":"340x239","o_24916710_220.jpg":"220x155","h_24916710_1280.jpg":"1280x854","h_24916710_1024.jpg":"1024x683","h_24916710_640.jpg":"640x427","h_24916710_480.jpg":"480x320","h_24916710_340.jpg":"340x227","h_24916710_220.jpg":"220x147","pp_24916710_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916710_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916710_640.jpg":"640x814","pp_24916710_480.jpg":"480x611","pp_24916710_340.jpg":"340x432","pp_24916710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1482","hd_24916704_1920.jpg":"1920x1080","k_24916704_1280.jpg":"1280x1280","k_24916704_1024.jpg":"1024x1024","k_24916704_640.jpg":"640x640","k_24916704_480.jpg":"480x480","k_24916704_340.jpg":"340x340","k_24916704_220.jpg":"220x220","o_24916704_1280.jpg":"1280x988","o_24916704_1024.jpg":"1024x790","o_24916704_640.jpg":"640x494","o_24916704_480.jpg":"480x370","o_24916704_340.jpg":"340x262","o_24916704_220.jpg":"220x169","h_24916704_1280.jpg":"1280x854","h_24916704_1024.jpg":"1024x683","h_24916704_640.jpg":"640x427","h_24916704_480.jpg":"480x320","h_24916704_340.jpg":"340x227","h_24916704_220.jpg":"220x147","pp_24916704_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916704_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916704_640.jpg":"640x814","pp_24916704_480.jpg":"480x611","pp_24916704_340.jpg":"340x432","pp_24916704_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1293","hd_24916702_1920.jpg":"1920x1080","k_24916702_1280.jpg":"1280x1280","k_24916702_1024.jpg":"1024x1024","k_24916702_640.jpg":"640x640","k_24916702_480.jpg":"480x480","k_24916702_340.jpg":"340x340","k_24916702_220.jpg":"220x220","o_24916702_1280.jpg":"1280x862","o_24916702_1024.jpg":"1024x689","o_24916702_640.jpg":"640x431","o_24916702_480.jpg":"480x323","o_24916702_340.jpg":"340x228","o_24916702_220.jpg":"220x148","h_24916702_1280.jpg":"1280x854","h_24916702_1024.jpg":"1024x683","h_24916702_640.jpg":"640x427","h_24916702_480.jpg":"480x320","h_24916702_340.jpg":"340x227","h_24916702_220.jpg":"220x147","pp_24916702_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916702_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916702_640.jpg":"640x814","pp_24916702_480.jpg":"480x611","pp_24916702_340.jpg":"340x432","pp_24916702_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_24916701_1920.jpg":"1920x1080","k_24916701_1280.jpg":"1280x1280","k_24916701_1024.jpg":"1024x1024","k_24916701_640.jpg":"640x640","k_24916701_480.jpg":"480x480","k_24916701_340.jpg":"340x340","k_24916701_220.jpg":"220x220","o_24916701_1280.jpg":"1280x849","o_24916701_1024.jpg":"1024x679","o_24916701_640.jpg":"640x424","o_24916701_480.jpg":"480x318","o_24916701_340.jpg":"340x225","o_24916701_220.jpg":"220x145","h_24916701_1280.jpg":"1280x854","h_24916701_1024.jpg":"1024x683","h_24916701_640.jpg":"640x427","h_24916701_480.jpg":"480x320","h_24916701_340.jpg":"340x227","h_24916701_220.jpg":"220x147","pp_24916701_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916701_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916701_640.jpg":"640x814","pp_24916701_480.jpg":"480x611","pp_24916701_340.jpg":"340x432","pp_24916701_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_24916700_1920.jpg":"1920x1080","k_24916700_1280.jpg":"1280x1280","k_24916700_1024.jpg":"1024x1024","k_24916700_640.jpg":"640x640","k_24916700_480.jpg":"480x480","k_24916700_340.jpg":"340x340","k_24916700_220.jpg":"220x220","o_24916700_1280.jpg":"1280x838","o_24916700_1024.jpg":"1024x670","o_24916700_640.jpg":"640x419","o_24916700_480.jpg":"480x314","o_24916700_340.jpg":"340x222","o_24916700_220.jpg":"220x144","h_24916700_1280.jpg":"1280x854","h_24916700_1024.jpg":"1024x683","h_24916700_640.jpg":"640x427","h_24916700_480.jpg":"480x320","h_24916700_340.jpg":"340x227","h_24916700_220.jpg":"220x147","pp_24916700_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916700_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916700_640.jpg":"640x814","pp_24916700_480.jpg":"480x611","pp_24916700_340.jpg":"340x432","pp_24916700_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_24916698_1920.jpg":"1920x1080","k_24916698_1280.jpg":"1280x1280","k_24916698_1024.jpg":"1024x1024","k_24916698_640.jpg":"640x640","k_24916698_480.jpg":"480x480","k_24916698_340.jpg":"340x340","k_24916698_220.jpg":"220x220","o_24916698_1280.jpg":"1280x849","o_24916698_1024.jpg":"1024x679","o_24916698_640.jpg":"640x424","o_24916698_480.jpg":"480x318","o_24916698_340.jpg":"340x225","o_24916698_220.jpg":"220x145","h_24916698_1280.jpg":"1280x854","h_24916698_1024.jpg":"1024x683","h_24916698_640.jpg":"640x427","h_24916698_480.jpg":"480x320","h_24916698_340.jpg":"340x227","h_24916698_220.jpg":"220x147","pp_24916698_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916698_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916698_640.jpg":"640x814","pp_24916698_480.jpg":"480x611","pp_24916698_340.jpg":"340x432","pp_24916698_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1297","hd_24916696_1920.jpg":"1920x1080","k_24916696_1280.jpg":"1280x1280","k_24916696_1024.jpg":"1024x1024","k_24916696_640.jpg":"640x640","k_24916696_480.jpg":"480x480","k_24916696_340.jpg":"340x340","k_24916696_220.jpg":"220x220","o_24916696_1280.jpg":"1280x864","o_24916696_1024.jpg":"1024x691","o_24916696_640.jpg":"640x432","o_24916696_480.jpg":"480x324","o_24916696_340.jpg":"340x229","o_24916696_220.jpg":"220x148","h_24916696_1280.jpg":"1280x854","h_24916696_1024.jpg":"1024x683","h_24916696_640.jpg":"640x427","h_24916696_480.jpg":"480x320","h_24916696_340.jpg":"340x227","h_24916696_220.jpg":"220x147","pp_24916696_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916696_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916696_640.jpg":"640x814","pp_24916696_480.jpg":"480x611","pp_24916696_340.jpg":"340x432","pp_24916696_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1686x5000","hd_24916694_1920.jpg":"1920x1080","k_24916694_1280.jpg":"1280x1280","k_24916694_1024.jpg":"1024x1024","k_24916694_640.jpg":"640x640","k_24916694_480.jpg":"480x480","k_24916694_340.jpg":"340x340","k_24916694_220.jpg":"220x220","o_24916694_1280.jpg":"1280x3795","o_24916694_1024.jpg":"1024x3036","o_24916694_640.jpg":"640x1897","o_24916694_480.jpg":"480x1423","o_24916694_340.jpg":"340x1008","o_24916694_220.jpg":"220x652","h_24916694_1280.jpg":"1280x854","h_24916694_1024.jpg":"1024x683","h_24916694_640.jpg":"640x427","h_24916694_480.jpg":"480x320","h_24916694_340.jpg":"340x227","h_24916694_220.jpg":"220x147","pp_24916694_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916694_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916694_640.jpg":"640x814","pp_24916694_480.jpg":"480x611","pp_24916694_340.jpg":"340x432","pp_24916694_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1423","hd_24916693_1920.jpg":"1920x1080","k_24916693_1280.jpg":"1280x1280","k_24916693_1024.jpg":"1024x1024","k_24916693_640.jpg":"640x640","k_24916693_480.jpg":"480x480","k_24916693_340.jpg":"340x340","k_24916693_220.jpg":"220x220","o_24916693_1280.jpg":"1280x948","o_24916693_1024.jpg":"1024x758","o_24916693_640.jpg":"640x474","o_24916693_480.jpg":"480x355","o_24916693_340.jpg":"340x251","o_24916693_220.jpg":"220x163","h_24916693_1280.jpg":"1280x854","h_24916693_1024.jpg":"1024x683","h_24916693_640.jpg":"640x427","h_24916693_480.jpg":"480x320","h_24916693_340.jpg":"340x227","h_24916693_220.jpg":"220x147","pp_24916693_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916693_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916693_640.jpg":"640x814","pp_24916693_480.jpg":"480x611","pp_24916693_340.jpg":"340x432","pp_24916693_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2441","hd_24916692_1920.jpg":"1920x1080","k_24916692_1280.jpg":"1280x1280","k_24916692_1024.jpg":"1024x1024","k_24916692_640.jpg":"640x640","k_24916692_480.jpg":"480x480","k_24916692_340.jpg":"340x340","k_24916692_220.jpg":"220x220","o_24916692_1280.jpg":"1280x1627","o_24916692_1024.jpg":"1024x1301","o_24916692_640.jpg":"640x813","o_24916692_480.jpg":"480x610","o_24916692_340.jpg":"340x432","o_24916692_220.jpg":"220x279","h_24916692_1280.jpg":"1280x854","h_24916692_1024.jpg":"1024x683","h_24916692_640.jpg":"640x427","h_24916692_480.jpg":"480x320","h_24916692_340.jpg":"340x227","h_24916692_220.jpg":"220x147","pp_24916692_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916692_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916692_640.jpg":"640x814","pp_24916692_480.jpg":"480x611","pp_24916692_340.jpg":"340x432","pp_24916692_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3085","hd_24916691_1920.jpg":"1920x1080","k_24916691_1280.jpg":"1280x1280","k_24916691_1024.jpg":"1024x1024","k_24916691_640.jpg":"640x640","k_24916691_480.jpg":"480x480","k_24916691_340.jpg":"340x340","k_24916691_220.jpg":"220x220","o_24916691_1280.jpg":"1280x2056","o_24916691_1024.jpg":"1024x1645","o_24916691_640.jpg":"640x1028","o_24916691_480.jpg":"480x771","o_24916691_340.jpg":"340x546","o_24916691_220.jpg":"220x353","h_24916691_1280.jpg":"1280x854","h_24916691_1024.jpg":"1024x683","h_24916691_640.jpg":"640x427","h_24916691_480.jpg":"480x320","h_24916691_340.jpg":"340x227","h_24916691_220.jpg":"220x147","pp_24916691_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916691_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916691_640.jpg":"640x814","pp_24916691_480.jpg":"480x611","pp_24916691_340.jpg":"340x432","pp_24916691_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3161","hd_24916687_1920.jpg":"1920x1080","k_24916687_1280.jpg":"1280x1280","k_24916687_1024.jpg":"1024x1024","k_24916687_640.jpg":"640x640","k_24916687_480.jpg":"480x480","k_24916687_340.jpg":"340x340","k_24916687_220.jpg":"220x220","o_24916687_1280.jpg":"1280x2107","o_24916687_1024.jpg":"1024x1685","o_24916687_640.jpg":"640x1053","o_24916687_480.jpg":"480x790","o_24916687_340.jpg":"340x559","o_24916687_220.jpg":"220x362","h_24916687_1280.jpg":"1280x854","h_24916687_1024.jpg":"1024x683","h_24916687_640.jpg":"640x427","h_24916687_480.jpg":"480x320","h_24916687_340.jpg":"340x227","h_24916687_220.jpg":"220x147","pp_24916687_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916687_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916687_640.jpg":"640x814","pp_24916687_480.jpg":"480x611","pp_24916687_340.jpg":"340x432","pp_24916687_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2358","hd_24916688_1920.jpg":"1920x1080","k_24916688_1280.jpg":"1280x1280","k_24916688_1024.jpg":"1024x1024","k_24916688_640.jpg":"640x640","k_24916688_480.jpg":"480x480","k_24916688_340.jpg":"340x340","k_24916688_220.jpg":"220x220","o_24916688_1280.jpg":"1280x1572","o_24916688_1024.jpg":"1024x1257","o_24916688_640.jpg":"640x786","o_24916688_480.jpg":"480x589","o_24916688_340.jpg":"340x417","o_24916688_220.jpg":"220x270","h_24916688_1280.jpg":"1280x854","h_24916688_1024.jpg":"1024x683","h_24916688_640.jpg":"640x427","h_24916688_480.jpg":"480x320","h_24916688_340.jpg":"340x227","h_24916688_220.jpg":"220x147","pp_24916688_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916688_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916688_640.jpg":"640x814","pp_24916688_480.jpg":"480x611","pp_24916688_340.jpg":"340x432","pp_24916688_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_24916689_1920.jpg":"1920x1080","k_24916689_1280.jpg":"1280x1280","k_24916689_1024.jpg":"1024x1024","k_24916689_640.jpg":"640x640","k_24916689_480.jpg":"480x480","k_24916689_340.jpg":"340x340","k_24916689_220.jpg":"220x220","o_24916689_1280.jpg":"1280x874","o_24916689_1024.jpg":"1024x699","o_24916689_640.jpg":"640x437","o_24916689_480.jpg":"480x328","o_24916689_340.jpg":"340x232","o_24916689_220.jpg":"220x150","h_24916689_1280.jpg":"1280x854","h_24916689_1024.jpg":"1024x683","h_24916689_640.jpg":"640x427","h_24916689_480.jpg":"480x320","h_24916689_340.jpg":"340x227","h_24916689_220.jpg":"220x147","pp_24916689_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916689_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916689_640.jpg":"640x814","pp_24916689_480.jpg":"480x611","pp_24916689_340.jpg":"340x432","pp_24916689_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1099","hd_24916690_1920.jpg":"1920x1080","k_24916690_1280.jpg":"1280x1280","k_24916690_1024.jpg":"1024x1024","k_24916690_640.jpg":"640x640","k_24916690_480.jpg":"480x480","k_24916690_340.jpg":"340x340","k_24916690_220.jpg":"220x220","o_24916690_1280.jpg":"1280x732","o_24916690_1024.jpg":"1024x586","o_24916690_640.jpg":"640x366","o_24916690_480.jpg":"480x274","o_24916690_340.jpg":"340x194","o_24916690_220.jpg":"220x125","h_24916690_1280.jpg":"1280x854","h_24916690_1024.jpg":"1024x683","h_24916690_640.jpg":"640x427","h_24916690_480.jpg":"480x320","h_24916690_340.jpg":"340x227","h_24916690_220.jpg":"220x147","pp_24916690_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916690_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916690_640.jpg":"640x814","pp_24916690_480.jpg":"480x611","pp_24916690_340.jpg":"340x432","pp_24916690_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1339","hd_24916680_1920.jpg":"1920x1080","k_24916680_1280.jpg":"1280x1280","k_24916680_1024.jpg":"1024x1024","k_24916680_640.jpg":"640x640","k_24916680_480.jpg":"480x480","k_24916680_340.jpg":"340x340","k_24916680_220.jpg":"220x220","o_24916680_1280.jpg":"1280x892","o_24916680_1024.jpg":"1024x714","o_24916680_640.jpg":"640x446","o_24916680_480.jpg":"480x334","o_24916680_340.jpg":"340x237","o_24916680_220.jpg":"220x153","h_24916680_1280.jpg":"1280x854","h_24916680_1024.jpg":"1024x683","h_24916680_640.jpg":"640x427","h_24916680_480.jpg":"480x320","h_24916680_340.jpg":"340x227","h_24916680_220.jpg":"220x147","pp_24916680_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916680_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916680_640.jpg":"640x814","pp_24916680_480.jpg":"480x611","pp_24916680_340.jpg":"340x432","pp_24916680_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2744","hd_24916676_1920.jpg":"1920x1080","k_24916676_1280.jpg":"1280x1280","k_24916676_1024.jpg":"1024x1024","k_24916676_640.jpg":"640x640","k_24916676_480.jpg":"480x480","k_24916676_340.jpg":"340x340","k_24916676_220.jpg":"220x220","o_24916676_1280.jpg":"1280x1829","o_24916676_1024.jpg":"1024x1463","o_24916676_640.jpg":"640x914","o_24916676_480.jpg":"480x686","o_24916676_340.jpg":"340x485","o_24916676_220.jpg":"220x314","h_24916676_1280.jpg":"1280x854","h_24916676_1024.jpg":"1024x683","h_24916676_640.jpg":"640x427","h_24916676_480.jpg":"480x320","h_24916676_340.jpg":"340x227","h_24916676_220.jpg":"220x147","pp_24916676_1280.jpg":"1280x1628","pp_24916676_1024.jpg":"1024x1303","pp_24916676_640.jpg":"640x814","pp_24916676_480.jpg":"480x611","pp_24916676_340.jpg":"340x432","pp_24916676_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8112226 Threads: 3 Questions: 1677813391 Slow queries: 4996878 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112406278 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /mozaik/panorama/tko-su-bili-hrvatski-ratnici-u-mracnom-ranom-srednjem-vijeku-ovakvim-su-se-oruzjem-borili-upravljali-su-svime-1292107 [printLink] => /mozaik/panorama/tko-su-bili-hrvatski-ratnici-u-mracnom-ranom-srednjem-vijeku-ovakvim-su-se-oruzjem-borili-upravljali-su-svime-1292107?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 717031 [name] => hrvatski ratnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-21 15:16:53 [main_article_id] => 0 [alias] => hrvatski-ratnici [link] => /tag/hrvatski-ratnici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 717032 [name] => rani srednji vijek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-21 15:16:53 [main_article_id] => 0 [alias] => rani-srednji-vijek [link] => /tag/rani-srednji-vijek ) [2] => stdClass Object ( [id] => 328363 [name] => srednji vijek [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => srednji-vijek [link] => /tag/srednji-vijek ) [3] => stdClass Object ( [id] => 605645 [name] => Muzej hrvatskih arheoloških spomenika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-07 22:50:47 [main_article_id] => 0 [alias] => muzej-hrvatskih-arheoloskih-spomenika [link] => /tag/muzej-hrvatskih-arheoloskih-spomenika ) [4] => stdClass Object ( [id] => 717033 [name] => deni tojčić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-21 15:16:53 [main_article_id] => 0 [alias] => deni-tojcic [link] => /tag/deni-tojcic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 717034 [name] => chroatorum bellatores [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-21 15:16:53 [main_article_id] => 0 [alias] => chroatorum-bellatores [link] => /tag/chroatorum-bellatores ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kaciga i mač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tko su bili hrvatski ratnici u ‘mračnom‘ ranom srednjem vijeku: ‘Ovakvim su se oružjem borili, upravljali su svime...‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3139 [name] => Jasenka Leskur [username] => jasenka-leskur [email] => jasenka-leskur-stani-i@sd.hr [password] => $2y$10$yxLU5zfSBkK9E0Dw/xQ.FuGfjyguFIugXyk4eWGb5x2bk/KEJ9mPq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 2023-10-13 14:31:49 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasenka-leskur-3139 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1657 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/edc0bc8cf76440b4ed51e0a3a7473ef9?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24941262.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24941262.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916699.jpg [title] =>

Lubanja i rekonstrukcija glave Hrvata ratnika, tet-a-tet
 

Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916686.jpg [title] =>

Kaciga je glavu čuvala, a to je imalo svoju cijenu

Paun Paunović/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916685.jpg [title] =>

Lagani ‘pancir’ nije si mogao priuštiti bilo tko

Paun Paunović/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916695.jpg [title] =>

Splitski muzej ima jednu od najvećih zbirki ranokarolinških mačeva, koji su i onda koštali mnogo

Paun Paunović/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916711.jpg [title] =>

Panoi su oslikani poput stripa

Paun Paunović/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916710.jpg [title] =>

Deni Tojčić kustos izložbe ‘Chroatorum bellatores - ratnici u ranom srednjem vijeku‘
 

Paun Paunović/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916704.jpg [title] =>

Pozlaćene ostruge u grobu kneza Borne

Paun Paunović/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916702.jpg [title] =>

Novčić i privjesak u grobu kneza Borne
 

Paun Paunović/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916701.jpg [title] =>

3D rekonstrukcija Hrvata ratnika ‘starog‘ više od tisuću godina

 

Paun Paunović/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916700.jpg [title] =>

Lubanja po kojoj je napravljena facijalna rekonstrukcija ratnika

 

Paun Paunović/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916698.jpg [title] =>

3D rekonstrukcija Hrvata ratnika ‘starog‘ više od tisuću godina

 

Paun Paunović/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916696.jpg [title] =>

Dijelovi opreme konjanika

Paun Paunović/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916694.jpg [title] =>

Splitski muzej ima jednu od najvećih zbirki ranokarolinških mačeva
 

Paun Paunović/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916693.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916692.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916691.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916687.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916688.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916689.jpg [title] =>

Srednjovjekovna crkva na Cetini

 

Paun Paunović/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916690.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916680.jpg [title] =>

Povjesničar i arheolog Deni Tojčić

 

Paun Paunović/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/05/17/24916676.jpg [title] =>

Koautori izložbe: Zoran Boban, Mladen Matijaca, Deni Tojčić, Dalibor Popović i Ante Šundov

Paun Paunović/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tko su bili i kako su izgledali hrvatski ratnici u ranom srednjem vijeku, kakvo su oružje nosili, s kim su ratovali, tko su im bili lideri dočarat će izložba koja je otvorena 18. svibnja u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika pod nazivom “Chroatorum bellatores – ratnici u ranom srednjem vijeku”.

Uz oslikane panoe koji stripovski govore o povijesnim događajima, te primjerke oružja i ratničke opreme u vitrinama, nekoliko je vrlo zanimljivih izložaka u ovom postavu. Jedan od njih je 3D rekonstrukcija glave ratnika toga vremena iz koje se može zaključiti kako je izgledao naš predak, stanovnik ovog područja, Hrvat, prije više od tisuću i sto godina. Također, na izložbi je prezentiran jedan od najzanimljivijih grobova ranog srednjeg vijeka s pozlaćenim upotrebnim predmetima pokojnika.

Ništa manje zanimljiva je i rekonstrukcija krunidbe kralja Zvonimira uz pomoć lutaka odjevenih kako priliči dostojanstvenicima toga vremena, kao i film o padu Salone ili zidna projekcija o starohrvatskom brodu iz Nina, takozvanoj conduri croatici.

O svemu tome govori nam kustos izložbe, arheolog i povjesničar Deni Tojčić, koji se sa svojim timom uklopio u pravi boom koji doživljavaju ratničke teme u svijetu. Pa ako su rimski gladijatori ili vikinzi već postali hit, i Hrvati žele ispričati svoju ratničku povijest. A ovaj splitski muzej čuva dovoljno elemenata za to.

– Ovakvo bogatstvo materijala iz ranog srednjeg vijeka nema puno institucija, ni društava, ni država – kaže splitski kustos.

---

image

Splitski muzej ima jednu od najvećih zbirki ranokarolinških mačeva, koji su i onda koštali mnogo

Paun Paunović/Cropix
---

– Kad je riječ o oružju, mačevima, raspolažemo s jednom od najvećih kolekcija ranokarolinških kolekcija mačeva uopće. Većina ih je iz 9. stoljeća, a nađeni su na prostoru od rijeke Cetine do rijeke Krke. Samo su dva mača, koja smo posudili Karlovcu i Zagrebu, iskopana sjeverno od toga područja i datiraju iz 11. stoljeća.

---
image

Splitski muzej ima jednu od najvećih zbirki ranokarolinških mačeva, koji su i onda koštali mnogo

Paun Paunović/Cropix
---

Rani srednji vijek je teška tema o kojoj nema puno podataka, pa djeluje suhoparno. Pisani izvori odnose se na tadašnju elitu, vladare i visoko svećenstvo, nedostatni su, pa povjesničari moraju zaključivati čitajući između redaka. Upravo zato smo htjeli da ova izložba bude svima jasna, da ljudi mogu uživati jer raznim audiovizualnim muzejskim sadržajima oživjeli smo ambijent toga doba. Doba ratnika vladara koji su utemeljili jednu državu na koju mi danas referiramo našu državnost, identitet i nacionalnu opstojnost – kaže Tojčić.

---

image

Deni Tojčić kustos izložbe ‘Chroatorum bellatores - ratnici u ranom srednjem vijeku‘
 

Paun Paunović/Cropix
---

 

Ratnici, svećenici i radnici

Da smo načisto, u geografskom smislu ova izložba govori o prostoru – hrvatskoj kneževini, a potom i kraljevini – koji je na sjeveru bio omeđen rijekom Kupom, na zapadu Rašom te na jugu Cetinom do Ravnih kotara – sve do kralja Tomislava kada se vlast hrvatskih kraljeva širi preko Kupe. Bilo je to vrijeme fluidnih granica, dijelom je bilo i bosanskih područja, no otprilike je to pola prostora današnje države.

Glavni junaci izložbe su knez Borna, bribirski župan Strezinja, kralj Dmitar Zvonimir, knez Domagoj, o kojima ima najviše podataka.

Bilo je to doba kada je lice Europe mijenjao franački car Karlo Veliki, u sukobu s Avarima i Bizantom, a iz njegova carstva na naše područje stizalo je svećenstvo i pokrštavanje, majstori, ali i oružje, s obzirom na to da smo mu bili saveznici.

---

image

Kaciga je glavu čuvala, a to je imalo svoju cijenu

Paun Paunović/Cropix
------
image

Lagani ‘pancir’ nije si mogao priuštiti bilo tko

Paun Paunović/Cropix
---

Društveno uređenje još nije feudalno, staleži se dijele na “bellatores”, one koji ratuju, “oratores”, one koji se mole, i “laboratores”, one koji rade. Pri tom, “bellatores” osim što upravljaju vojskom i ratovima, upravljaju i životom – organiziraju suđenja i prikupljaju porez. Lojalni su kralju, svom vladaru.

Tko je u “mračnom”, ranom srednjem vijeku mogao biti vojnik? – pitamo Denija Tojčića.

– Ne bilo tko, jer cijena opreme bila je velika. Recimo, jedan dobar konj za ratovanje, dresiran, izdržljiv i zdrav, koštao je kao jedno imanje. Uz to je trebalo dodati opremu za njega: ostruge, stremenja, razne metalne spone, kožu, sedlo, i tek onda dolazi naoružanje. Mač je koštao mnogo! Samo pripadnici visoke elite tadašnjeg društva imali su zaštitni metalni oklop i pletenu metalnu “košulju”.

U crkvi svetog Lovre u Zadru imamo prikaz kako je izgledao takav vojnik u 11. stoljeću. Međutim, u slučaju neposredne opasnosti, za rat se mobiliziralo i radno stanovništvo, poput čovjeka čiju rekonstrukciju lubanje 3D imamo na izložbi – veli kustos te dodaje da su, naravno, vojnika trebale resiti tjelesna izdržljivost, jahačka vještina i ona rukovanja oružjem.

---

image

3D rekonstrukcija Hrvata ratnika ‘starog‘ više od tisuću godina

 

Paun Paunović/Cropix
---

– Pop Dukljanin piše o kralju Tomislavu da je “hrabar mladić i snažan ratnik”, ističe te njegove dvije vrline – dodaje tome u prilog i nastavlja:

Uvijek u defenzivi

– Kad gledamo to razdoblje, od kraja 8. stoljeća, početka 9. do kraja 11. stoljeća, u tih nekoliko stotina godina bilo je puno ratova. No to ne znači da je svaki ratnik za svog života sudjelovao u više od jednog rata, a možda i nije uopće. No, bez obzira na to, svakako su imali posla. Za to su primali plaću, ne naravno u današnjem smislu toga pojma. Za svoju službu su nagrađivani upravnim funkcijama koje su donosile dobiti, velikim posjedima na kojima su drugi privređivali za njih i nasljednim častima – tumači Tojčić.

Iako smo svi mi pod dojmom odgledanih filmova u kojima su izrežirane povijesne bitke s masovnim scenama, okrutnim dvobojima i krvoprolićima, ovaj povjesničar kaže da je u ranom srednjem vijeku ratovanje izgledalo bitno drugačije.

– Najprije, te su vojske bile jako male. Konstantin Porfirogenet piše da hrvatska vojska ima 60.000 konjanika i 100.000 pješaka, međutim, naše su analize pokazale da je ona zapravo mogla imati tek par tisuća ljudi. Snaga tadašnje hrvatske države nije mogla podržavati ništa više od toga. Čak ni tada velike europske države nisu imale vojsku kakva se prezentira u filmovima. Bili su to ipak manji okršaji u kojima se puno koristila konjica, a s obzirom na skupoću konja i opreme, konjanika nije moglo biti toliko.

---

image

Dijelovi opreme konjanika

Paun Paunović/Cropix
---

Čini se da ni bitke nisu trajale dugo, jer čim bi netko pokazao vojnu nadmoć, bitka se odmah rješavala. Nije bilo dugotrajnih, mučnih, krvavih bitki – izvori o tome ne govore. Često se radilo o opsadama nekih utvrda. Na našem području ratovi su bili najčešće obrambeni jer je Hrvatska bila okružena jačim, većim i moćnijim državama. Većinom smo se branili od njih, a na ove prostore je pretenzije imao Bizant, Venecija konstantno, Bugari, Mađari, pa smo uvijek bili u defenzivi, u borbi za očuvanje prostora.

Teško je bilo krenuti u veća osvajanja, više se radilo o prodorima u nekakve manje prostore koji su bili u nekom političkom međuodnosu – tvrdi kustos Deni Tojčić.

Suradnici na osmišljavanju izložbe su uz kustosa autor ilustracija Dalibor Popović, autor likovnog postava Zoran Boban, restaurator Mladen Matijaca i Ante Šundov. Izložbom se u MHAS-u obilježava 130 godina osnutka ove institucije, kao i Međunarodni dan muzeja.

---

image

Koautori izložbe: Zoran Boban, Mladen Matijaca, Deni Tojčić, Dalibor Popović i Ante Šundov

Paun Paunović/Cropix
---

---

Glava koja svjedoči o borbama

Glava u 3D formatu predstavlja muškarca koji je umro u tridesetim godinama, a inače je tada životni vijek prirodno završavao u četrdesetima. Na njoj je udubljenje koje govori da je preživio tešku ozljedu prije negoli je skončao od kobnog udarca sjekirom u predjelu čela.

Sudeći po traumama, sudjelovao je u ratnim borbama. Živio je u 9. ili 10. stoljeću, lubanja mu je pronađena u Ostrovici kraj Bribira te je na njenoj osnovi napravljena facijalna rekonstrukcija.

Obnovljeni su mu mišići i izgled lica, jedno talijansko sveučilište analiziralo je kosti lica, a naši antropolozi sa splitske Forenzike su izradili 3D print i upute po kojima su umjetnici s Akademije napravili završni izgled, dodali mu frizuru i brkove – kaže Tojčić.

---

---

Poganski običaji uz kršćanstvo

Grob s kosturom u kojem su pozlaćene ostruge, zlatni novčić pored lubanje, te privjesak s ukrasom od japisa pronađen je u selu Biskupija kod Knina. Tu se nalazio vladarski dvor, bazilika i pred njom mauzolej sa sarkofagom, bogato ukrašenim prikazima mitskih bića iz grčke i rimske mitologije. Ali na poklopcu sarkofaga bio je urezan i kršćanski križ.

Visoki vojni dostojanstvenik, po svemu knez, pokopan je s novčićem u ustima, odnosno po poganskim običajima kojima je dodan križ, što govori o tome da kršćanstvo još uvijek nije bilo značajno prihvaćeno.

Grob je iz sredine 9. stoljeća i s obzirom na skupu pogrebnu opremu i povijesne podatke pripisuje se hrvatskom knezu Borni.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix
Paun Paunović/Cropix

Lubanja i rekonstrukcija glave Hrvata ratnika, tet-a-tet
 

Paun Paunović/Cropix

Kaciga je glavu čuvala, a to je imalo svoju cijenu

Paun Paunović/Cropix

Lagani ‘pancir’ nije si mogao priuštiti bilo tko

Paun Paunović/Cropix

Splitski muzej ima jednu od najvećih zbirki ranokarolinških mačeva, koji su i onda koštali mnogo

Paun Paunović/Cropix

Panoi su oslikani poput stripa

Paun Paunović/Cropix

Deni Tojčić kustos izložbe ‘Chroatorum bellatores - ratnici u ranom srednjem vijeku‘
 

Paun Paunović/Cropix

Pozlaćene ostruge u grobu kneza Borne

Paun Paunović/Cropix

Novčić i privjesak u grobu kneza Borne
 

Paun Paunović/Cropix

3D rekonstrukcija Hrvata ratnika ‘starog‘ više od tisuću godina

 

Paun Paunović/Cropix

Lubanja po kojoj je napravljena facijalna rekonstrukcija ratnika

 

Paun Paunović/Cropix

3D rekonstrukcija Hrvata ratnika ‘starog‘ više od tisuću godina

 

Paun Paunović/Cropix

Dijelovi opreme konjanika

Paun Paunović/Cropix

Splitski muzej ima jednu od najvećih zbirki ranokarolinških mačeva
 

Paun Paunović/Cropix

Srednjovjekovna crkva na Cetini

 

Paun Paunović/Cropix

Povjesničar i arheolog Deni Tojčić

 

Paun Paunović/Cropix

Koautori izložbe: Zoran Boban, Mladen Matijaca, Deni Tojčić, Dalibor Popović i Ante Šundov

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/tko-su-bili-hrvatski-ratnici-u-mracnom-ranom-srednjem-vijeku-ovakvim-su-se-oruzjem-borili-upravljali-su-svime-1292107 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=3f1af535765b259d8a1a3cb7d9fc5068f3088fd7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tko+su+bili+hrvatski+ratnici+u+%E2%80%98mra%C4%8Dnom%E2%80%98+ranom+srednjem+vijeku%3A+%E2%80%98Ovakvim+su+se+oru%C5%BEjem+borili%2C+upravljali+su+svime...%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftko-su-bili-hrvatski-ratnici-u-mracnom-ranom-srednjem-vijeku-ovakvim-su-se-oruzjem-borili-upravljali-su-svime-1292107 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Ftko-su-bili-hrvatski-ratnici-u-mracnom-ranom-srednjem-vijeku-ovakvim-su-se-oruzjem-borili-upravljali-su-svime-1292107 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Kaciga i mač [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
PanoramaKaciga i mač

Tko su bili hrvatski ratnici u ‘mračnom‘ ranom srednjem vijeku: ‘Ovakvim su se oružjem borili, upravljali su svime...‘

22. svibnja 2023. - 15:15

Tko su bili i kako su izgledali hrvatski ratnici u ranom srednjem vijeku, kakvo su oružje nosili, s kim su ratovali, tko su im bili lideri dočarat će izložba koja je otvorena 18. svibnja u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika pod nazivom “Chroatorum bellatores – ratnici u ranom srednjem vijeku”.

Uz oslikane panoe koji stripovski govore o povijesnim događajima, te primjerke oružja i ratničke opreme u vitrinama, nekoliko je vrlo zanimljivih izložaka u ovom postavu. Jedan od njih je 3D rekonstrukcija glave ratnika toga vremena iz koje se može zaključiti kako je izgledao naš predak, stanovnik ovog područja, Hrvat, prije više od tisuću i sto godina. Također, na izložbi je prezentiran jedan od najzanimljivijih grobova ranog srednjeg vijeka s pozlaćenim upotrebnim predmet...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 07:14