StoryEditor
PanoramaRazočarani Gilead

Svjetska zdravstvena organizacija odbacila je upotrebu remdesivira u liječenju Covida-19: nema dokaza da pomaže, a na njega se troši veliki novac

Piše PSD
20. studenog 2020. - 08:57
Ulrich Perrey/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je u četvrtak da se prestano s upotrebom antivirusnog remdesivira, kortikosteroida koji se eksperimentalno koristio kao lijek za Covid-19, a među mnogim pacijentima na kojima je primijenjen bio je i Donald Trump nakon što je hospitaliziran prije mjesec dana, piše The New York Times.

Stručna komisija zaključila je da remdesivir nije pokazao da se značajnije odrazio na smanjenje smrtnosti ili pogoršanje simptoma kao ni ubrzao opravak. U izvješću se pritom ne tvrdi da treba posve isključiti upotrebu lijeka, međutim kaže se da barem za sada nema pokazatelja na osnovu kojih bi preporučili njegovu upotrebu. 

Gilead Sciences, proizvođač remdesivira, čiji je trgovački naziv Veklury, usprotivio se ovakvoj ocjeni svoga proizvoda te su upozorili da postoji više studija objavljenih u recenziranim znanstvenim časopisima koje pokazuju kliničke blagodati njihova lijeka. K tome su ga brojni nacionalni instituti za zdravlje također odobrili.

image
Josh Edelson/AFP

Potencijalna korisnost remdesivira bila je predmet rasprava i skepticizma mjesecima, a posebno posljednjih tjedana, nakon što je u SAD-u odobren za liječenje Covida-19. Pokazalo se da je lijek skratio vrijeme oporavka kod hospitaliziranih pacijenata s 15 na 11 dana. Dva druga ispitivanja koja ga promoviraju odbačena su uz sumnju da ih je sponzorirao Gilead. 

Od ožujka kada se pandemije počela širiti znanstvenici su radili i u hodu objavljivali preporuke, liječnici su paralelno eksperimentirali sa svim lijekovima koji su im izgledali obećavajući uračunavajući steroide usprkos njihovim nuspojavama. Svjetska zdravstvena organizacija do prije samo nekoliko mjeseci preporučivala je njihovu upotrebu kod pacijenata koji se nalaze u kritičnom stanju. 

Međutim najveće istraživanje do sada, na oko 5000 pacijenata, dovelo je u pitanje njegove blagodati na osnovu kojih je ranije sugeriran. Preporučuje se daljnje istraživanje remdesivira s obzirom na to da možda i dalje postoje neki pacijenti koji bi od njega mogli imati koristi. Ipak, riječ je o skupom lijeku, a kada bi se prestalo s njegovom nabavom sredstva bi se mogla bolje upotrijebiti poručio je panel organizacije.

image
Ulrich Perrey/AFP

Otkako je remdesivir je odobren za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama do listopada kada je Gilead podnio financijski izvještaj kompanija je ostvarila prihod od 873 milijuna dolara. Neki liječnici i ranije su na osnovnu ovoga kritizirali odobrenje njegove šire upotrebe posebno nakon pojave deksametazona za kojeg se za sada čini da djeluje uspješnije.

Iz SZO su poručili i da su svjesni da može izazivati uznemirenost to što još nisu uspjeli pronaći lijek koji bi bio pravo rješenje, ali se nadaju da će uštedama na troškovima remdesivira i ulaganjem u nova istraživanja doći do ubrzanja u tom smjeru. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 14:36