stdClass Object ( [id] => 1195022 [title] => Obožavate ‘Downton Abbey‘? Sve je teška laž, ispovijest žene tek nedavno oslobođene ropstva će vas šokirati: služila je 72 godine bez plaće i slobodnog dana, spavala ispred gazdaričinih vrata [alias] => obozavate-downton-abbey-sve-je-teska-laz-ispovijest-zene-tek-nedavno-oslobodene-ropstva-ce-vas-sokirati-sluzila-je-72-godine-bez-place-i-slobodnog-dana-spavala-ispred-gazdaricinih-vrata [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako ste, poput milijuna drugih ljudi širom svijeta, obožavatelj serije “Downton Abbey” i uživali ste u prvom filmu koji je slijedio nakon završetka serije, zasigurno ste s nestrpljenjem iščekivali i drugi film, “Downton Abbey: Novo doba”, koji se nedavno počeo prikazivati.

Serija je imala fantastičan uspjeh i osvojila je brojne nagrade, prvi film je bio neočekivani hit sa zaradom od gotovo 195 milijuna dolara, drugi film je dosad zaradio oko 30 milijuna dolara, a njegovo prikazivanje u SAD-u, gdje su priče o engleskom plemstvu jako popularne, upravo započinje.

---

image

Scena iz kuhinje u filmu 'Downton Abbey: Novo doba' 

Profimedia
---


Nesumnjivo će to donijeti još puno novca s kinoblagajni, a priča o Downton Abbeyju, plemićkoj obitelji Crawley i njihovim slugama u prvoj polovici 20. stoljeća, drugim filmom možda još nije okončana, čini se kako Julian Fellowes, kreator serije i filmova, koji je dobio Oscara za najbolji originalni scenarij za film “Gosford Park”, još nije završio s popularnom obiteljskom sagom.

Ni izdaleka stvarno

No, usprkos uspjesima serije i filmova, kao i pohvalama kritičara, “Downton Abbey” ni izdaleka ne prikazuje stvarno stanje i mračnu stranu života slugu u gospodskim britanskim kućama – iznimno naporan rad, bez slobodnog vremena, okrutni gospodari...

- Svakog jutra ustajem se između pet i pol i šest sati, a ne idem spavati prije ponoći, toliko sam umorna da se moram isplakati. Ne znam da li bih uopće mogla ustati da ne uzimam riblje ulje.

Pisala je to 1879. svojoj majci Harriet Brown, koja je nedugo prije toga, u dobi od deset godina, počela raditi kao sluškinja u kući u predgrađu Londona.

Dva desetljeća kasnije ista se priča ponovila s njezinom kćerkom Ellen, koja je otprilike u istoj dobi postala osma od osam sluškinja u drugoj kući u britanskoj prijestolnici.

Kao nova sluškinja imala je najteže zadatke, ribala je drvene podove mješavinom sapuna i srebrnog pijeska, zbog čega su joj ruke i podlaktice krvarile. Navečer bi plačući zaspala.

Počela s 10. godina

Priče o Harriet i Ellen dio su knjige “Not in Front of the Servants: A True Portrait of Upstairs, Downstairs Life” Franka Victora Dawesa, pokojnog britanskog novinara, koji je 1972. u The Daily Telegraphu objavio oglas.

U njemu je tražio ljude koji su radili kao sluge da mu pošalju pisma sa svojim iskustvima. Knjiga je objavljena početkom 1974. godine, u vrijeme kad se prikazivala još jedna popularna serija, “Upstairs, Downstairs”, koja je imala pet sezona od 1971. do 1975. godine i prikazivala je život slugu i njihovih gospodara u velikoj kući u bogataškom dijelu Londona prvih tridesetak godina 20. stoljeća.

---

image

Sluge u britanskim gospodskim kućama

Profimedia
---


Ni “Upstairs, Downstairs” ni “Downton Abbey”, s gotovo idiličnim prikazom odnosa gospodara i slugu - svi su sretni na svojim mjestima koja zaslužuju, ne nude niti djelić patnji kojima su obilovali životi služinčadi, nemaju nikakve veze s iskustvima koja je Dawes prikupio u svojoj knjizi.

Poput priče Elizabeth Simpson, rođene 1853. godine, koja je također počela raditi kao sluškinja u dobi od deset godina na ladanjskom imanju u Yorkshireu.

Njezina unuka ispričala je Dawesu da se ustajala u četiri ujutro kako bi hladnom vodom izribala kamene podove i stepala maslac dok joj ruke ne bi “otpadale” od bola.

U tim ranim satima radila je samo uz svjetlo jedne svijeće koju je gurala ispred sebe dok je na koljenima ribala pod. Nastavljala je raditi cijeli dan, a po strogim pravilima kućnog reda, nikad se nije smjela pokazati ni pred kime od članova gospodske obitelji koju je služila.

Pokloniti i nestati

Ako bi se to kojim slučajem ipak dogodilo, nije smjela progovoriti, nego se samo pokloniti i nestati što je brže moguće.

Kad je objavio oglas, Dawes je namjeravao ispričati istinitu priču o kućnim slugama u Velikoj Britaniji, od aristokratskih vrhunaca sredinom 19. stoljeća do progresivnog pada nakon Prvog svjetskog rata.

Dawes je i sam bio sin sluškinje koja je počela raditi s 13 godina, želio je istražiti razloge pada, budući da je do početka Prvog svjetskog rata gotovo milijun i pol žena i djevojaka radilo kao kućna služinčad, taj je broj pao na oko sto tisuća 70-ih godina prošlog stoljeća.

---

image

Sluškinja u kući, u doba oko 1905. do 1910. godine
 

AFP
---


Dobio je blizu 700 pisama o roku od nekoliko mjeseci, ona su poslužila kao osnova za njegovu knjigu koja je postala bestseler kad je objavljena na vrhuncu popularnosti serije “Upstairs, Downstairs”.

'Božanski red'

Od početka knjige je jasno da su sluge u viktorijanskim kućama živjeli u uvjetima blizu ropstva, imali su jedva nekoliko slobodnih sati tjedno, spavali su u užasnim uvjetima i moglo ih se otpustiti u tren oka.

Najgore od svega, i sluge i gospodari su uvjeravani kako su njihovi položaji u životu u skladu s božanskim redom, koristilo se Bibliju da se sluge uvjeri da moraju priznati superiornost onih kojima su služili, vjeru se upotrebljavalo da se osigura pokornost sistemu.

Gospodari su, pak, živjeli čiste savjesti jer su sluge društveno smatrane drugačijim, inferiornim bićima, to im je pomagalo da moralno opravdaju izrabljivanje djece i seksualno zlostavljanje.

Ako bi, što se vrlo često događalo, sluškinja zatrudnjela s nekim od članova obitelji kojoj je služila, sva krivnja je padala na nju, nikad na njega. Često su te žene otpuštane bez preporuka, što im je ostavljalo mogućnost ubožnica ili prostitucije.

Ideja o inferiornosti služinčadi objašnjava i zašto su ih sindikalni pokreti za veća prava ignorirali do duboko u 20. stoljeće, kao i zašto su se sluge susretale s većim otporom kad su se pokušavali organizirati.

Tek su 30-ih godina prošlog stoljeća prihvaćeni zahtjevi slugu za minimalnim plaćama i slobodnim vremenom, dijelom i zbog potrebe za ženskim radom u tvornicama tijekom Prvog svjetskog rata, zbog čega su mnoge od njih shvatile da imaju pristup boljim poslovima.

Početak kraja

Plaće možda nisu bile bolje, ali barem nisu tretirane kao robinje, pa je nedostatak sluškinja počeo biti ozbiljan problem. Bio je to početak kraja zlatnog doba služinčadi u Velikoj Britaniji, kao i kraj načina života u kojemu je društveni položaj obitelji mjeren brojem slugu koje imaju.

---

image

Služinčad u kuhinji 

AFP
---


Da priče o služenju i ropstvu još ni izdaleka nisu prošlost, svjedoče slučajevi iz Brazila. Nedavno je iz kuće u Rio de Janeiru spašena 86-godišnja žena koja je bila u ropskom položaju 72 godine.

Od rane tinejdžerske dobi radila je za tri generacije obitelji Mattos Maia, a da nikad nije primila plaću ili imala slobodno vrijeme. Kad je pronađena nakon anonimne prijave, spavala je na sofi pred vratima sobe svoje gazdarice, žene otprilike iste dobi.

Njezino ime nije objavljeno, ali ta tamnoputa žena je najdulji moderni slučaj ropstva otkriven u Brazilu u kojemu je ropstvo službeno ukinuto 1888. godine.

Sada je ta žrtva ropstva smještena u dom, pod paskom je socijalnih službi i pokušava se priviknuti na slobodu, na pravo da može sama donositi odluke, što je velik izazov nakon života provedenog u izolaciji unutar četiri zida kuće njezinih gospodara, koji tvrde kako tu nema nikakva zločina, kako je ona bila dio obitelji, što je vrlo čest argument koji izrabljivači koriste.

Tradicija brazilskog ropstva

Više od 55.000 Brazilaca koji su radili u uvjetima nalik ropstvu spašeno je u posljednjih 25 godina. Jedan od novijih slučajeva je i onaj Madalene Giordano, koja je imala osam godina kad je, proseći hranu, pokucala na vrata žene po imenu Maria das Graças Milagres Rigueira u Minas Gerais, saveznoj državi na jugoistoku Brazila.

Maria ju je pozvala unutra i obećala da će je posvojiti, a Madalenina majka, koja je imala još osmero djece, među njima i Madaleninu sestru blizanku, pristala je.

Ali Madalena nikad nije posvojena niti joj je dopušteno da ide u školu. Sljedećih 38 godina je kuhala, prala i čistila u obitelji bijele nastavnice Marije, žrtva rasnog izrabljivanja postala je robinja 21. stoljeća u bogatoj obitelji u gradu Patos de Minas, koji ima stotinjak tisuća stanovnika.

Nikad nije dobivala plaću niti je imala slobodnog vremena, a obitelj kojoj je služila čak ju je, kad je bila u 20-im godinama života, udala za 78-godišnjeg rođaka, koji je imao vojnu mirovinu, jednu od najboljih u Brazilu – oko 1300 eura mjesečno.

---

image
Profimedia
---


Madalena s njim nikad nije živjela, a kad je umro, naslijedila je njegovu mirovinu, ali novac nije vidjela, uzimali su ga njezini gospodari i njime financirali medicinski studij svoje kćeri.

U tradiciji brazilskog ropstva, Madalenu je njezina prva gazdarica u jednom trenutku poklonila svome sinu, profesoru veterine Daltonu Milagres Rigueiri.

U doba ropstva, koje je, prije ukidanja, u Brazilu trajalo tri i pol stoljeća, običavalo se darivati djeci robove kao vjenčani poklon ili ih uvrstiti u oporuku zajedno s ostalim vlasništvom, a robovi su često bili najvrjedniji dio nasljeđa.

Prijava susjeda

Nakon ukidanja ropstva, Brazil je mamio europsku radnu snagu davanjem zemlje i drugih beneficija s ciljem da brazilsko društvo bude “bjelje”.

Duboko ukorijenjena nejednakost, koja se održava i u Brazilu 21. stoljeća, direktna je posljedica ropstva. Tamnoputi Brazilci i oni miješanih rasa osjetno su siromašniji od bijelih sunarodnjaka, čine 56 posto populacije, ali i 75 posto žrtava ubojstava, 64 posto nezaposlenih, 60 posto zatvorenika, ali i samo 15 posto sudaca i jedan posto nagrađivanih glumaca.

Njihove obitelji zarađuju upola manje od bjelačkih i imaju kraći životni vijek.

---

image

Film 'Downton Abbey: Novo doba' počeo se nedavno prikazivati 

AFP
---


Slučaj Madalene Gordiano podigao je veliku prašinu u Brazilu, živjela je u malenoj sobi bez prozora, nije imala televizor ni mobitel, njezino jedino vlasništvo bile su tri majice.

Jedini predah i olakšanje bili su joj odlasci na misu u katoličku crkvu, gdje navodno nitko nije sumnjao u kakvim uvjetima živi. Njezino spašavanje rezultat je prijave susjeda s kojima joj je bilo zabranjeno razgovarati, ali su znali u kakvoj je situaciji jer im je ispod vrata gurala papiriće moleći novac kako bi mogla kupiti sapun i druge toaletne potrepštine.

Profesor veterine čiju je obitelj služila udaljen je s posla, a Madalena je smještena u žensko utočište, gdje čeka da se ponovno nađe s nekima od braće i sestara za koje je prosila hranu prije 38 godina i postala ropkinja...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABLUDE S EKRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ZABLUDE S EKRANA 2 0 10130 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-19 13:45:46 [created_by] => 3163 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-23 17:17:26 [modified_by] => 3163 [publish_up] => 2022-05-23 16:28:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 57 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22136724.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064160.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064164.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064166.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064218.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064806.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064808.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064812.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064816.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064818.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064820.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/19\/22064822.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Profimedia\/AFP"," Profimedia","Profimedia"," Profimedia","Profimedia","AFP"," AFP","AFP","AFP","AFP","AFP","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Sluge u britanskim gospodskim ku\u0107ama<\/p>","","

Slu\u0161kinje u Biddlesden Park Houseu u Buckinghamshireu, negdje u razdoblju izme\u0111u 1896. i 1920. godine\u00a0<\/p>","

Scena iz kuhinje u filmu 'Downton Abbey: Novo doba'\u00a0<\/p>","

Slu\u0161kinja u ku\u0107i, u doba oko 1905. do 1910. godine
\n\u00a0<\/p>","

Slu\u017ein\u010dad na po\u010detku Prvog svjetskog rata\u00a0<\/p>","

Slu\u017ein\u010dad u kuhinji\u00a0<\/p>","

Scena iz serije 'Downton Abbey'\u00a0<\/p>","

Scena iz prvog filma \u2018Downton Abbey\u2019\u00a0<\/p>","

Film 'Downton Abbey: Novo doba' po\u010deo se nedavno prikazivati\u00a0<\/p>","

Serija \u2018Downton Abbey\u2019 i istoimeni prvi film postigli su golem uspjeh\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1328","hd_22136724_1920.jpg":"1920x1080","k_22136724_1280.jpg":"1280x1280","k_22136724_1024.jpg":"1024x1024","k_22136724_640.jpg":"640x640","k_22136724_480.jpg":"480x480","k_22136724_340.jpg":"340x340","k_22136724_220.jpg":"220x220","o_22136724_1280.jpg":"1280x885","o_22136724_1024.jpg":"1024x708","o_22136724_640.jpg":"640x442","o_22136724_480.jpg":"480x332","o_22136724_340.jpg":"340x235","o_22136724_220.jpg":"220x152","h_22136724_1280.jpg":"1280x854","h_22136724_1024.jpg":"1024x683","h_22136724_640.jpg":"640x427","h_22136724_480.jpg":"480x320","h_22136724_340.jpg":"340x227","h_22136724_220.jpg":"220x147","pp_22136724_1280.jpg":"1006x1280","pp_22136724_1024.jpg":"805x1024","pp_22136724_640.jpg":"503x640","pp_22136724_480.jpg":"377x480","pp_22136724_340.jpg":"267x340","pp_22136724_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1155","hd_22064160_1920.jpg":"1920x1080","k_22064160_1280.jpg":"1280x1280","k_22064160_1024.jpg":"1024x1024","k_22064160_640.jpg":"640x640","k_22064160_480.jpg":"480x480","k_22064160_340.jpg":"340x340","k_22064160_220.jpg":"220x220","o_22064160_1280.jpg":"1280x770","o_22064160_1024.jpg":"1024x616","o_22064160_640.jpg":"640x385","o_22064160_480.jpg":"480x288","o_22064160_340.jpg":"340x204","o_22064160_220.jpg":"220x132","h_22064160_1280.jpg":"1280x854","h_22064160_1024.jpg":"1024x683","h_22064160_640.jpg":"640x427","h_22064160_480.jpg":"480x320","h_22064160_340.jpg":"340x227","h_22064160_220.jpg":"220x147","pp_22064160_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064160_1024.jpg":"805x1024","pp_22064160_640.jpg":"503x640","pp_22064160_480.jpg":"377x480","pp_22064160_340.jpg":"267x340","pp_22064160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3040","hd_22064164_1920.jpg":"1920x1080","k_22064164_1280.jpg":"1280x1280","k_22064164_1024.jpg":"1024x1024","k_22064164_640.jpg":"640x640","k_22064164_480.jpg":"480x480","k_22064164_340.jpg":"340x340","k_22064164_220.jpg":"220x220","o_22064164_1280.jpg":"1280x2026","o_22064164_1024.jpg":"1024x1621","o_22064164_640.jpg":"640x1013","o_22064164_480.jpg":"480x760","o_22064164_340.jpg":"340x538","o_22064164_220.jpg":"220x348","h_22064164_1280.jpg":"1280x854","h_22064164_1024.jpg":"1024x683","h_22064164_640.jpg":"640x427","h_22064164_480.jpg":"480x320","h_22064164_340.jpg":"340x227","h_22064164_220.jpg":"220x147","pp_22064164_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064164_1024.jpg":"805x1024","pp_22064164_640.jpg":"503x640","pp_22064164_480.jpg":"377x480","pp_22064164_340.jpg":"267x340","pp_22064164_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1427","hd_22064166_1920.jpg":"1920x1080","k_22064166_1280.jpg":"1280x1280","k_22064166_1024.jpg":"1024x1024","k_22064166_640.jpg":"640x640","k_22064166_480.jpg":"480x480","k_22064166_340.jpg":"340x340","k_22064166_220.jpg":"220x220","o_22064166_1280.jpg":"1280x951","o_22064166_1024.jpg":"1024x761","o_22064166_640.jpg":"640x475","o_22064166_480.jpg":"480x356","o_22064166_340.jpg":"340x252","o_22064166_220.jpg":"220x163","h_22064166_1280.jpg":"1280x854","h_22064166_1024.jpg":"1024x683","h_22064166_640.jpg":"640x427","h_22064166_480.jpg":"480x320","h_22064166_340.jpg":"340x227","h_22064166_220.jpg":"220x147","pp_22064166_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064166_1024.jpg":"805x1024","pp_22064166_640.jpg":"503x640","pp_22064166_480.jpg":"377x480","pp_22064166_340.jpg":"267x340","pp_22064166_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_22064218_1920.jpg":"1920x1080","k_22064218_1280.jpg":"1280x1280","k_22064218_1024.jpg":"1024x1024","k_22064218_640.jpg":"640x640","k_22064218_480.jpg":"480x480","k_22064218_340.jpg":"340x340","k_22064218_220.jpg":"220x220","o_22064218_1280.jpg":"1280x852","o_22064218_1024.jpg":"1024x682","o_22064218_640.jpg":"640x426","o_22064218_480.jpg":"480x319","o_22064218_340.jpg":"340x226","o_22064218_220.jpg":"220x146","h_22064218_1280.jpg":"1280x854","h_22064218_1024.jpg":"1024x683","h_22064218_640.jpg":"640x427","h_22064218_480.jpg":"480x320","h_22064218_340.jpg":"340x227","h_22064218_220.jpg":"220x147","pp_22064218_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064218_1024.jpg":"805x1024","pp_22064218_640.jpg":"503x640","pp_22064218_480.jpg":"377x480","pp_22064218_340.jpg":"267x340","pp_22064218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2279","hd_22064806_1920.jpg":"1920x1080","k_22064806_1280.jpg":"1280x1280","k_22064806_1024.jpg":"1024x1024","k_22064806_640.jpg":"640x640","k_22064806_480.jpg":"480x480","k_22064806_340.jpg":"340x340","k_22064806_220.jpg":"220x220","o_22064806_1280.jpg":"1280x1519","o_22064806_1024.jpg":"1024x1215","o_22064806_640.jpg":"640x759","o_22064806_480.jpg":"480x569","o_22064806_340.jpg":"340x403","o_22064806_220.jpg":"220x261","h_22064806_1280.jpg":"1280x854","h_22064806_1024.jpg":"1024x683","h_22064806_640.jpg":"640x427","h_22064806_480.jpg":"480x320","h_22064806_340.jpg":"340x227","h_22064806_220.jpg":"220x147","pp_22064806_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064806_1024.jpg":"805x1024","pp_22064806_640.jpg":"503x640","pp_22064806_480.jpg":"377x480","pp_22064806_340.jpg":"267x340","pp_22064806_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1455","hd_22064808_1920.jpg":"1920x1080","k_22064808_1280.jpg":"1280x1280","k_22064808_1024.jpg":"1024x1024","k_22064808_640.jpg":"640x640","k_22064808_480.jpg":"480x480","k_22064808_340.jpg":"340x340","k_22064808_220.jpg":"220x220","o_22064808_1280.jpg":"1280x970","o_22064808_1024.jpg":"1024x776","o_22064808_640.jpg":"640x485","o_22064808_480.jpg":"480x363","o_22064808_340.jpg":"340x257","o_22064808_220.jpg":"220x166","h_22064808_1280.jpg":"1280x854","h_22064808_1024.jpg":"1024x683","h_22064808_640.jpg":"640x427","h_22064808_480.jpg":"480x320","h_22064808_340.jpg":"340x227","h_22064808_220.jpg":"220x147","pp_22064808_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064808_1024.jpg":"805x1024","pp_22064808_640.jpg":"503x640","pp_22064808_480.jpg":"377x480","pp_22064808_340.jpg":"267x340","pp_22064808_220.jpg":"173x220"},{"size0":"768x379","hd_22064812_1920.jpg":"1920x1080","k_22064812_1280.jpg":"1280x1280","k_22064812_1024.jpg":"1024x1024","k_22064812_640.jpg":"640x640","k_22064812_480.jpg":"480x480","k_22064812_340.jpg":"340x340","k_22064812_220.jpg":"220x220","o_22064812_1280.jpg":"1280x631","o_22064812_1024.jpg":"1024x505","o_22064812_640.jpg":"640x315","o_22064812_480.jpg":"480x236","o_22064812_340.jpg":"340x167","o_22064812_220.jpg":"220x108","h_22064812_1280.jpg":"1280x854","h_22064812_1024.jpg":"1024x683","h_22064812_640.jpg":"640x427","h_22064812_480.jpg":"480x320","h_22064812_340.jpg":"340x227","h_22064812_220.jpg":"220x147","pp_22064812_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064812_1024.jpg":"805x1024","pp_22064812_640.jpg":"503x640","pp_22064812_480.jpg":"377x480","pp_22064812_340.jpg":"267x340","pp_22064812_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1276","hd_22064816_1920.jpg":"1920x1080","k_22064816_1280.jpg":"1280x1280","k_22064816_1024.jpg":"1024x1024","k_22064816_640.jpg":"640x640","k_22064816_480.jpg":"480x480","k_22064816_340.jpg":"340x340","k_22064816_220.jpg":"220x220","o_22064816_1280.jpg":"1280x850","o_22064816_1024.jpg":"1024x680","o_22064816_640.jpg":"640x425","o_22064816_480.jpg":"480x319","o_22064816_340.jpg":"340x225","o_22064816_220.jpg":"220x146","h_22064816_1280.jpg":"1280x854","h_22064816_1024.jpg":"1024x683","h_22064816_640.jpg":"640x427","h_22064816_480.jpg":"480x320","h_22064816_340.jpg":"340x227","h_22064816_220.jpg":"220x147","pp_22064816_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064816_1024.jpg":"805x1024","pp_22064816_640.jpg":"503x640","pp_22064816_480.jpg":"377x480","pp_22064816_340.jpg":"267x340","pp_22064816_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22064818_1920.jpg":"1920x1080","k_22064818_1280.jpg":"1280x1280","k_22064818_1024.jpg":"1024x1024","k_22064818_640.jpg":"640x640","k_22064818_480.jpg":"480x480","k_22064818_340.jpg":"340x340","k_22064818_220.jpg":"220x220","o_22064818_1280.jpg":"1280x853","o_22064818_1024.jpg":"1024x682","o_22064818_640.jpg":"640x426","o_22064818_480.jpg":"480x320","o_22064818_340.jpg":"340x226","o_22064818_220.jpg":"220x146","h_22064818_1280.jpg":"1280x854","h_22064818_1024.jpg":"1024x683","h_22064818_640.jpg":"640x427","h_22064818_480.jpg":"480x320","h_22064818_340.jpg":"340x227","h_22064818_220.jpg":"220x147","pp_22064818_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064818_1024.jpg":"805x1024","pp_22064818_640.jpg":"503x640","pp_22064818_480.jpg":"377x480","pp_22064818_340.jpg":"267x340","pp_22064818_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_22064820_1920.jpg":"1920x1080","k_22064820_1280.jpg":"1280x1280","k_22064820_1024.jpg":"1024x1024","k_22064820_640.jpg":"640x640","k_22064820_480.jpg":"480x480","k_22064820_340.jpg":"340x340","k_22064820_220.jpg":"220x220","o_22064820_1280.jpg":"1280x960","o_22064820_1024.jpg":"1024x768","o_22064820_640.jpg":"640x480","o_22064820_480.jpg":"480x360","o_22064820_340.jpg":"340x255","o_22064820_220.jpg":"220x165","h_22064820_1280.jpg":"1280x854","h_22064820_1024.jpg":"1024x683","h_22064820_640.jpg":"640x427","h_22064820_480.jpg":"480x320","h_22064820_340.jpg":"340x227","h_22064820_220.jpg":"220x147","pp_22064820_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064820_1024.jpg":"805x1024","pp_22064820_640.jpg":"503x640","pp_22064820_480.jpg":"377x480","pp_22064820_340.jpg":"267x340","pp_22064820_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2118","hd_22064822_1920.jpg":"1920x1080","k_22064822_1280.jpg":"1280x1280","k_22064822_1024.jpg":"1024x1024","k_22064822_640.jpg":"640x640","k_22064822_480.jpg":"480x480","k_22064822_340.jpg":"340x340","k_22064822_220.jpg":"220x220","o_22064822_1280.jpg":"1280x1412","o_22064822_1024.jpg":"1024x1129","o_22064822_640.jpg":"640x706","o_22064822_480.jpg":"480x529","o_22064822_340.jpg":"340x375","o_22064822_220.jpg":"220x242","h_22064822_1280.jpg":"1280x854","h_22064822_1024.jpg":"1024x683","h_22064822_640.jpg":"640x427","h_22064822_480.jpg":"480x320","h_22064822_340.jpg":"340x227","h_22064822_220.jpg":"220x147","pp_22064822_1280.jpg":"1006x1280","pp_22064822_1024.jpg":"805x1024","pp_22064822_640.jpg":"503x640","pp_22064822_480.jpg":"377x480","pp_22064822_340.jpg":"267x340","pp_22064822_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38409250 Threads: 4 Questions: 7098583742 Slow queries: 3300619 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608364571 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/obozavate-downton-abbey-sve-je-teska-laz-ispovijest-zene-tek-nedavno-oslobodene-ropstva-ce-vas-sokirati-sluzila-je-72-godine-bez-place-i-slobodnog-dana-spavala-ispred-gazdaricinih-vrata-1195022 [printLink] => /mozaik/panorama/obozavate-downton-abbey-sve-je-teska-laz-ispovijest-zene-tek-nedavno-oslobodene-ropstva-ce-vas-sokirati-sluzila-je-72-godine-bez-place-i-slobodnog-dana-spavala-ispred-gazdaricinih-vrata-1195022?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 435647 [name] => Downton Abbey [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => downton-abbey [link] => /tag/downton-abbey ) [1] => stdClass Object ( [id] => 678440 [name] => sluge [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-23 19:15:13 [main_article_id] => 0 [alias] => sluge [link] => /tag/sluge ) [2] => stdClass Object ( [id] => 678441 [name] => služinčad [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-23 19:15:13 [main_article_id] => 0 [alias] => sluzincad [link] => /tag/sluzincad ) [3] => stdClass Object ( [id] => 678442 [name] => život sluga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-23 19:15:13 [main_article_id] => 0 [alias] => zivot-sluga [link] => /tag/zivot-sluga ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABLUDE S EKRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Obožavate ‘Downton Abbey‘? Sve je teška laž, ispovijest žene tek nedavno oslobođene ropstva će vas šokirati: služila je 72 godine bez plaće i slobodnog dana, spavala ispred gazdaričinih vrata [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3163 [name] => Marija Čović [username] => marija-ovi [email] => marija-ovi@sd.hr [password] => $2y$10$7PNE1DYGzR71UkBIdOWYs.DbD8zG9H.RL2TYXIfO7QsnJveJNmMim [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marija-covic-3163 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1681 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/eb621dfb812b621676ad954686f6535d?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22136724.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Profimedia/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22136724.jpg [title] => Profimedia/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064160.jpg [title] => Profimedia

Sluge u britanskim gospodskim kućama

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064164.jpg [title] => Profimedia ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064166.jpg [title] => Profimedia

Sluškinje u Biddlesden Park Houseu u Buckinghamshireu, negdje u razdoblju između 1896. i 1920. godine 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064218.jpg [title] => Profimedia

Scena iz kuhinje u filmu 'Downton Abbey: Novo doba' 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064806.jpg [title] => AFP

Sluškinja u kući, u doba oko 1905. do 1910. godine
 

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064808.jpg [title] => AFP

Služinčad na početku Prvog svjetskog rata 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064812.jpg [title] => AFP

Služinčad u kuhinji 

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064816.jpg [title] => AFP

Scena iz serije 'Downton Abbey' 

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064818.jpg [title] => AFP

Scena iz prvog filma ‘Downton Abbey’ 

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064820.jpg [title] => AFP

Film 'Downton Abbey: Novo doba' počeo se nedavno prikazivati 

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/19/22064822.jpg [title] => AFP

Serija ‘Downton Abbey’ i istoimeni prvi film postigli su golem uspjeh 

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ako ste, poput milijuna drugih ljudi širom svijeta, obožavatelj serije “Downton Abbey” i uživali ste u prvom filmu koji je slijedio nakon završetka serije, zasigurno ste s nestrpljenjem iščekivali i drugi film, “Downton Abbey: Novo doba”, koji se nedavno počeo prikazivati.

Serija je imala fantastičan uspjeh i osvojila je brojne nagrade, prvi film je bio neočekivani hit sa zaradom od gotovo 195 milijuna dolara, drugi film je dosad zaradio oko 30 milijuna dolara, a njegovo prikazivanje u SAD-u, gdje su priče o engleskom plemstvu jako popularne, upravo započinje.

---

image

Scena iz kuhinje u filmu 'Downton Abbey: Novo doba' 

Profimedia
---


Nesumnjivo će to donijeti još puno novca s kinoblagajni, a priča o Downton Abbeyju, plemićkoj obitelji Crawley i njihovim slugama u prvoj polovici 20. stoljeća, drugim filmom možda još nije okončana, čini se kako Julian Fellowes, kreator serije i filmova, koji je dobio Oscara za najbolji originalni scenarij za film “Gosford Park”, još nije završio s popularnom obiteljskom sagom.

Ni izdaleka stvarno

No, usprkos uspjesima serije i filmova, kao i pohvalama kritičara, “Downton Abbey” ni izdaleka ne prikazuje stvarno stanje i mračnu stranu života slugu u gospodskim britanskim kućama – iznimno naporan rad, bez slobodnog vremena, okrutni gospodari...

- Svakog jutra ustajem se između pet i pol i šest sati, a ne idem spavati prije ponoći, toliko sam umorna da se moram isplakati. Ne znam da li bih uopće mogla ustati da ne uzimam riblje ulje.

Pisala je to 1879. svojoj majci Harriet Brown, koja je nedugo prije toga, u dobi od deset godina, počela raditi kao sluškinja u kući u predgrađu Londona.

Dva desetljeća kasnije ista se priča ponovila s njezinom kćerkom Ellen, koja je otprilike u istoj dobi postala osma od osam sluškinja u drugoj kući u britanskoj prijestolnici.

Kao nova sluškinja imala je najteže zadatke, ribala je drvene podove mješavinom sapuna i srebrnog pijeska, zbog čega su joj ruke i podlaktice krvarile. Navečer bi plačući zaspala.

Počela s 10. godina

Priče o Harriet i Ellen dio su knjige “Not in Front of the Servants: A True Portrait of Upstairs, Downstairs Life” Franka Victora Dawesa, pokojnog britanskog novinara, koji je 1972. u The Daily Telegraphu objavio oglas.

U njemu je tražio ljude koji su radili kao sluge da mu pošalju pisma sa svojim iskustvima. Knjiga je objavljena početkom 1974. godine, u vrijeme kad se prikazivala još jedna popularna serija, “Upstairs, Downstairs”, koja je imala pet sezona od 1971. do 1975. godine i prikazivala je život slugu i njihovih gospodara u velikoj kući u bogataškom dijelu Londona prvih tridesetak godina 20. stoljeća.

---

image

Sluge u britanskim gospodskim kućama

Profimedia
---


Ni “Upstairs, Downstairs” ni “Downton Abbey”, s gotovo idiličnim prikazom odnosa gospodara i slugu - svi su sretni na svojim mjestima koja zaslužuju, ne nude niti djelić patnji kojima su obilovali životi služinčadi, nemaju nikakve veze s iskustvima koja je Dawes prikupio u svojoj knjizi.

Poput priče Elizabeth Simpson, rođene 1853. godine, koja je također počela raditi kao sluškinja u dobi od deset godina na ladanjskom imanju u Yorkshireu.

Njezina unuka ispričala je Dawesu da se ustajala u četiri ujutro kako bi hladnom vodom izribala kamene podove i stepala maslac dok joj ruke ne bi “otpadale” od bola.

U tim ranim satima radila je samo uz svjetlo jedne svijeće koju je gurala ispred sebe dok je na koljenima ribala pod. Nastavljala je raditi cijeli dan, a po strogim pravilima kućnog reda, nikad se nije smjela pokazati ni pred kime od članova gospodske obitelji koju je služila.

Pokloniti i nestati

Ako bi se to kojim slučajem ipak dogodilo, nije smjela progovoriti, nego se samo pokloniti i nestati što je brže moguće.

Kad je objavio oglas, Dawes je namjeravao ispričati istinitu priču o kućnim slugama u Velikoj Britaniji, od aristokratskih vrhunaca sredinom 19. stoljeća do progresivnog pada nakon Prvog svjetskog rata.

Dawes je i sam bio sin sluškinje koja je počela raditi s 13 godina, želio je istražiti razloge pada, budući da je do početka Prvog svjetskog rata gotovo milijun i pol žena i djevojaka radilo kao kućna služinčad, taj je broj pao na oko sto tisuća 70-ih godina prošlog stoljeća.

---

image

Sluškinja u kući, u doba oko 1905. do 1910. godine
 

AFP
---


Dobio je blizu 700 pisama o roku od nekoliko mjeseci, ona su poslužila kao osnova za njegovu knjigu koja je postala bestseler kad je objavljena na vrhuncu popularnosti serije “Upstairs, Downstairs”.

'Božanski red'

Od početka knjige je jasno da su sluge u viktorijanskim kućama živjeli u uvjetima blizu ropstva, imali su jedva nekoliko slobodnih sati tjedno, spavali su u užasnim uvjetima i moglo ih se otpustiti u tren oka.

Najgore od svega, i sluge i gospodari su uvjeravani kako su njihovi položaji u životu u skladu s božanskim redom, koristilo se Bibliju da se sluge uvjeri da moraju priznati superiornost onih kojima su služili, vjeru se upotrebljavalo da se osigura pokornost sistemu.

Gospodari su, pak, živjeli čiste savjesti jer su sluge društveno smatrane drugačijim, inferiornim bićima, to im je pomagalo da moralno opravdaju izrabljivanje djece i seksualno zlostavljanje.

Ako bi, što se vrlo često događalo, sluškinja zatrudnjela s nekim od članova obitelji kojoj je služila, sva krivnja je padala na nju, nikad na njega. Često su te žene otpuštane bez preporuka, što im je ostavljalo mogućnost ubožnica ili prostitucije.

Ideja o inferiornosti služinčadi objašnjava i zašto su ih sindikalni pokreti za veća prava ignorirali do duboko u 20. stoljeće, kao i zašto su se sluge susretale s većim otporom kad su se pokušavali organizirati.

Tek su 30-ih godina prošlog stoljeća prihvaćeni zahtjevi slugu za minimalnim plaćama i slobodnim vremenom, dijelom i zbog potrebe za ženskim radom u tvornicama tijekom Prvog svjetskog rata, zbog čega su mnoge od njih shvatile da imaju pristup boljim poslovima.

Početak kraja

Plaće možda nisu bile bolje, ali barem nisu tretirane kao robinje, pa je nedostatak sluškinja počeo biti ozbiljan problem. Bio je to početak kraja zlatnog doba služinčadi u Velikoj Britaniji, kao i kraj načina života u kojemu je društveni položaj obitelji mjeren brojem slugu koje imaju.

---

image

Služinčad u kuhinji 

AFP
---


Da priče o služenju i ropstvu još ni izdaleka nisu prošlost, svjedoče slučajevi iz Brazila. Nedavno je iz kuće u Rio de Janeiru spašena 86-godišnja žena koja je bila u ropskom položaju 72 godine.

Od rane tinejdžerske dobi radila je za tri generacije obitelji Mattos Maia, a da nikad nije primila plaću ili imala slobodno vrijeme. Kad je pronađena nakon anonimne prijave, spavala je na sofi pred vratima sobe svoje gazdarice, žene otprilike iste dobi.

Njezino ime nije objavljeno, ali ta tamnoputa žena je najdulji moderni slučaj ropstva otkriven u Brazilu u kojemu je ropstvo službeno ukinuto 1888. godine.

Sada je ta žrtva ropstva smještena u dom, pod paskom je socijalnih službi i pokušava se priviknuti na slobodu, na pravo da može sama donositi odluke, što je velik izazov nakon života provedenog u izolaciji unutar četiri zida kuće njezinih gospodara, koji tvrde kako tu nema nikakva zločina, kako je ona bila dio obitelji, što je vrlo čest argument koji izrabljivači koriste.

Tradicija brazilskog ropstva

Više od 55.000 Brazilaca koji su radili u uvjetima nalik ropstvu spašeno je u posljednjih 25 godina. Jedan od novijih slučajeva je i onaj Madalene Giordano, koja je imala osam godina kad je, proseći hranu, pokucala na vrata žene po imenu Maria das Graças Milagres Rigueira u Minas Gerais, saveznoj državi na jugoistoku Brazila.

Maria ju je pozvala unutra i obećala da će je posvojiti, a Madalenina majka, koja je imala još osmero djece, među njima i Madaleninu sestru blizanku, pristala je.

Ali Madalena nikad nije posvojena niti joj je dopušteno da ide u školu. Sljedećih 38 godina je kuhala, prala i čistila u obitelji bijele nastavnice Marije, žrtva rasnog izrabljivanja postala je robinja 21. stoljeća u bogatoj obitelji u gradu Patos de Minas, koji ima stotinjak tisuća stanovnika.

Nikad nije dobivala plaću niti je imala slobodnog vremena, a obitelj kojoj je služila čak ju je, kad je bila u 20-im godinama života, udala za 78-godišnjeg rođaka, koji je imao vojnu mirovinu, jednu od najboljih u Brazilu – oko 1300 eura mjesečno.

---

image
Profimedia
---


Madalena s njim nikad nije živjela, a kad je umro, naslijedila je njegovu mirovinu, ali novac nije vidjela, uzimali su ga njezini gospodari i njime financirali medicinski studij svoje kćeri.

U tradiciji brazilskog ropstva, Madalenu je njezina prva gazdarica u jednom trenutku poklonila svome sinu, profesoru veterine Daltonu Milagres Rigueiri.

U doba ropstva, koje je, prije ukidanja, u Brazilu trajalo tri i pol stoljeća, običavalo se darivati djeci robove kao vjenčani poklon ili ih uvrstiti u oporuku zajedno s ostalim vlasništvom, a robovi su često bili najvrjedniji dio nasljeđa.

Prijava susjeda

Nakon ukidanja ropstva, Brazil je mamio europsku radnu snagu davanjem zemlje i drugih beneficija s ciljem da brazilsko društvo bude “bjelje”.

Duboko ukorijenjena nejednakost, koja se održava i u Brazilu 21. stoljeća, direktna je posljedica ropstva. Tamnoputi Brazilci i oni miješanih rasa osjetno su siromašniji od bijelih sunarodnjaka, čine 56 posto populacije, ali i 75 posto žrtava ubojstava, 64 posto nezaposlenih, 60 posto zatvorenika, ali i samo 15 posto sudaca i jedan posto nagrađivanih glumaca.

Njihove obitelji zarađuju upola manje od bjelačkih i imaju kraći životni vijek.

---

image

Film 'Downton Abbey: Novo doba' počeo se nedavno prikazivati 

AFP
---


Slučaj Madalene Gordiano podigao je veliku prašinu u Brazilu, živjela je u malenoj sobi bez prozora, nije imala televizor ni mobitel, njezino jedino vlasništvo bile su tri majice.

Jedini predah i olakšanje bili su joj odlasci na misu u katoličku crkvu, gdje navodno nitko nije sumnjao u kakvim uvjetima živi. Njezino spašavanje rezultat je prijave susjeda s kojima joj je bilo zabranjeno razgovarati, ali su znali u kakvoj je situaciji jer im je ispod vrata gurala papiriće moleći novac kako bi mogla kupiti sapun i druge toaletne potrepštine.

Profesor veterine čiju je obitelj služila udaljen je s posla, a Madalena je smještena u žensko utočište, gdje čeka da se ponovno nađe s nekima od braće i sestara za koje je prosila hranu prije 38 godina i postala ropkinja...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Profimedia/AFP   Profimedia Profimedia  Profimedia Profimedia AFP  AFP AFP AFP AFP AFP AFP
Profimedia

Sluge u britanskim gospodskim kućama

Profimedia

Sluškinje u Biddlesden Park Houseu u Buckinghamshireu, negdje u razdoblju između 1896. i 1920. godine 

Profimedia

Scena iz kuhinje u filmu 'Downton Abbey: Novo doba' 

AFP

Sluškinja u kući, u doba oko 1905. do 1910. godine
 

AFP

Služinčad na početku Prvog svjetskog rata 

AFP

Služinčad u kuhinji 

AFP

Scena iz serije 'Downton Abbey' 

AFP

Scena iz prvog filma ‘Downton Abbey’ 

AFP

Film 'Downton Abbey: Novo doba' počeo se nedavno prikazivati 

AFP

Serija ‘Downton Abbey’ i istoimeni prvi film postigli su golem uspjeh 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/obozavate-downton-abbey-sve-je-teska-laz-ispovijest-zene-tek-nedavno-oslobodene-ropstva-ce-vas-sokirati-sluzila-je-72-godine-bez-place-i-slobodnog-dana-spavala-ispred-gazdaricinih-vrata-1195022 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e2a6b0ffdaadf1291cd7269df8bb090ad9582e01 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Obo%C5%BEavate+%E2%80%98Downton+Abbey%E2%80%98%3F+Sve+je+te%C5%A1ka+la%C5%BE%2C+ispovijest+%C5%BEene+tek+nedavno+oslobo%C4%91ene+ropstva+%C4%87e+vas+%C5%A1okirati%3A+slu%C5%BEila+je+72+godine+bez+pla%C4%87e+i+slobodnog+dana%2C+spavala+ispred+gazdari%C4%8Dinih+vrata&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fobozavate-downton-abbey-sve-je-teska-laz-ispovijest-zene-tek-nedavno-oslobodene-ropstva-ce-vas-sokirati-sluzila-je-72-godine-bez-place-i-slobodnog-dana-spavala-ispred-gazdaricinih-vrata-1195022 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fobozavate-downton-abbey-sve-je-teska-laz-ispovijest-zene-tek-nedavno-oslobodene-ropstva-ce-vas-sokirati-sluzila-je-72-godine-bez-place-i-slobodnog-dana-spavala-ispred-gazdaricinih-vrata-1195022 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZABLUDE S EKRANA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
PanoramaZABLUDE S EKRANA

Obožavate ‘Downton Abbey‘? Sve je teška laž, ispovijest žene tek nedavno oslobođene ropstva će vas šokirati: služila je 72 godine bez plaće i slobodnog dana, spavala ispred gazdaričinih vrata

23. svibnja 2022. - 18:28

Ako ste, poput milijuna drugih ljudi širom svijeta, obožavatelj serije “Downton Abbey” i uživali ste u prvom filmu koji je slijedio nakon završetka serije, zasigurno ste s nestrpljenjem iščekivali i drugi film, “Downton Abbey: Novo doba”, koji se nedavno počeo prikazivati.

Serija je imala fantastičan uspjeh i osvojila je brojne nagrade, prvi film je bio neočekivani hit sa zaradom od gotovo 195 milijuna dolara, drugi film je dosad zaradio oko 30 milijuna dolara, a njegovo prikazivanje u SAD-u, gdje su priče o engleskom plemstvu jako popularne, upravo započinje.


Nesumnjivo će to donijeti još puno novca s kinoblagajni, a priča o Downton Abbeyju, plemićkoj obitelji Crawley i njihovim slugama u prvoj polovici 20. stoljeća, drugim filmom...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 02:46