stdClass Object ( [id] => 1231535 [title] => Mali korak za čovječanstvo, ali golem za prvu Indijanku u svemiru: Nadam se da ću inspirirati indijansku djecu da slijede svoje snove i shvate da se prepreke ruše [alias] => mali-korak-za-covjecanstvo-ali-golem-za-prvu-indijanku-u-svemiru-nadam-se-da-cu-inspirirati-indijansku-djecu-da-slijede-svoje-snove-i-shvate-da-se-prepreke-ruse [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kad je već na Zemlji pitanje spolne i rasne ravnopravnosti i nakon stotina godina borbe za te plemenite ciljeve još uvijek ‘voćka na grani što dohvatit je neće ruka čovječja‘, dotle se u svemiru postiže makar simbolični balans. SpaceX Crew-5, peta misija NASA-inog programa Commerical Crew Program u sklopu kojeg privatne svemirske kompanije prevoze ljude na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) odvezao je u svemir prvu američku Indijanku i to u ulozi zapovjednice.

U letjelici imena Endurance, tipa Dragon, stavljenoj na SpaceX-ovo lansirno vozilo Falcon 9, iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi opdletjelo je dvoje Amerikanaca, jedan Japanac i jedna Ruskinja te su nakon 29 sati leta uspješno stigli na odredište, a to je Međunarodna svemirska postaja.

---

image
Kevin Dietsch/Afp
---

Prema trenutnim planovima astronauti bi na ISS-u trebali provesti otprilike pet mjeseci, gotovo cijelo vrijeme vršeći znanstvene pokuse u sklopu istraživačke misije Expedition 68, nakon čega se na proljeće očekuje njihov povratak kući. U sklopu misije za NASA-u su na ISS otišli Nicole Aunapu Mann, zapovjednica misije i prva američka Indijanka u svemiru, te Josh Cassada, koji vrši dužnost pilota. Pridružili su im se i inženjer Koichi Wakata iz Japanske svemirske agencije, te Anna Kikina iz Roscosmosa, što u kontekstu sve veće napetosti između Rusije i Zapada nosi veliku diplomatsku težinu.

-Vrlo sam ponosna što predstavljam američke Indijance i svoje nasljeđe. Svi dolazimo iz vrlo specifičnih, različitih sredina. Svi dolazimo iz različitih obrazovnih i specijalističkih okruženja, te je jako lijepo vidjeti da se svi slažemo, izjavila je Mann, pripadnica plemena Wailacki koja je u svemir ponijela dvije za nju najvažnije sitnice – svoj vjenčani prsten i ‘hvatač snova‘ koji joj je napravila njezina majka, koji tradicionalno služi kao srećonoša.

- Nadam se da ću inspirirati indijansku djecu da slijede svoje snove i shvate da se neke od prepreka koje sada postoje ili su nekada postojale, polako ruše. Svaki put kad možemo učiniti nešto što je prvi put ili što nije nikad prije učinjeno u prošlosti, to je jako važno. Želim poručiti djeci da i oni imaju tu priliku, kazala je pukovnica Mann. Prije nje, samo jedan Indijanac, ali muškarac, putovao u svemir. Bio je to John Herrington, pripadnik nacije Chickasaw, koji je prije ravno dvadeset godina letio u space shuttleu Endeavour. Inače, u SAD trenutačno postoje 574 federalno priznata indijanska plemena.

---

image
Kevin Dietsch/Afp
---

Nicole Aunapu Mann, 45-godišnja supruga i majka, sasvim je posebna Indijanka čiji životopis ‘obara s nogu‘, dakako, one koji su skloni vojnoj karijeri ili svemirskim putovanjima. Magistrirala je strojarstvo na Sveučilištu Stanford, gdje je specijalizirala mehaniku fluida. Ima čin pukovnika američkih marinaca, a iza sebe ima više od 2500 sati leta na 25 različitih vrsta letjelica. Kao pilot američkih marinaca ima više od 200 slijetanja na nosače zrakoplova, a odradila je i 47 borbenih misija u Afganistanu. Nakon dvije ture na nosaču USS Enterprise, završila je i mornaričku školu za testne pilote nakon čega je prebačena u mornaričku postrojbu za testiranje i procjenu zrakoplova. Prije devet godina NASA ju je odabrala za astronauta te je tijekom dvije godine prolazila i dodatnu obuku za astronautkinju. Potom je u NASA-i bila časnica za sigurnost i obuku letenja na zrakoplovu T-38 Talon, nadzvučnom školskom mlažnjaku dvosjedu, kojim svi budući astronauti moraju naučiti pilotirati u sklopu obuke. U isto je vrijeme radila i kao pomoćnica čelnika NASA-e za istraživanje.

U mladosti je igrala nogomet no ni izbliza uspješno - bila je stoper u ženskoj mornaričkoj nogometnoj ekipi, te je u 75 utakmica zabila samo jedan gol i imala ukupno tek četiri asistencije. Njezini prijatelji i kolege zovu je Duke zbog, kako je sama objasnila, ‘smiješnog hoda‘ po kojem je bio poznat i John Wayne koji je nosio isti nadimak. Spoj Indijanke i Johna Waynea koji je, zna se, bio izrazito nesklon američkim domorocima, čini ovu ženu dodatno zanimljivom, osobito uzevši u obzir činjenicu da njezino pleme, uglavnom nastanjeno u sjeverozapadnoj Kaliforniji, duž rijeke Eel južno od Kekawaka Creeka i rijeke North Fork Eel danas broji tek oko tisuću pripadnika. Da se pitalo Johna Waynea, ne bi ih ni toliko ostalo!

- Iza mene je zbilja dugo putovanje, ali se itekako isplatilo, rekla je za Reuters Nicole Mann, te dodala da je vijest o njezinom putu u svemir izazvala uzbuđenje u njezinoj domorodačkoj zajednici -To je stvarno, mislim, publika do koje nemamo priliku često doprijeti, kazala je Mann, koja je, između ostaloga, nagrađena i dvjema medaljama Mornarice i Marine Corps Commendation.

Doista, populacija američkih Indijanaca daleko je i od svemira i od obrazovanja koje je nužno za uzlet kakav je napravila Nicole Aunapu Mann. Premda ponosna Amerikanka i pripadnica starosjedilačkog naroda, ona ima i europske korijene. Njezin je djed Helmuth 1920. godine u Ameriku stigao iz Estonije te se kao inženjer brzo zaposlio pri vojsci SAD pa sklonost tehnici i vojsci Nicole zacijelo vuče i od njega. Golemoj većini američkih starosjedilaca, međutim, obrazovanje je i danas ispodprosječno.

Nedavni podaci Postsecondary Policy Instituta pokazuju da samo 16 posto njih stekne diplomu prvostupnika ili diplomu višu od te. Samo 19 posto Indijanaca u dobi od 18 do 24 godine upisano je na fakultete, u usporedbi s 41 posto ukupne populacije. A od onih domorodaca koji pohađaju koledž, samo je 41 posto redovitih indijanskih studenata koji su tijekom proteklih dvadeset godina pohađali četverogodišnje obrazovne sveučilišne programe diplomiralo u šest godina, u usporedbi sa 62 posto ostalih studenata. Prema izvorima Cherokee Phoenixa, smanjuje se i broj Indijanaca u dobi između 25 i 29 godina koji imaju diplomu prvostupnika s 30 posto koliko je bilo 2000. godine na 27 posto posljednjih nekoliko godina. Očito nešto ne ide dobro u politici obrazovanja američkih Indijanaca.

---

image
Kevin Dietsch/Afp
---

- Budući da Indijanci čine samo jedan posto američke populacije dodiplomskih studenata i manje od jedan posto populacije diplomiranih studenata, ti su studenti često izostavljeni iz istraživanja nakon srednje škole i predstavljaju ‘statističku grešku‘ te su zapravo nevidljivi, objavio je Postsecondary Policy Institute. - U školskoj godini 2017./2018. američki domoroci imali su najnižu stopu maturiranja, 74 posto, što je znatno ispod nacionalnog prosjeka od 85 posto. Prije nego što se počnemo brinuti o zadržavanju indijanskih studenata na našim kampusima, prvo ih moramo dovesti ovamo.

No kako ih dovesti? Trebalo bi, po svemu sudeći, početi iz početka. Naime, učenici starosjedilačkog porijekla imaju slabije rezultate od drugih učenika koji pohađaju druge javne srednje škole. U jednoj studiji na učenicima četvrtih razreda, učenici indijanskih korijena u prosjeku su postigli 22 posto niže rezultate u čitanju i 14 posto niže u matematici od drugih učenika. Stoga je uspjeh Nicole Aunapu Mann doista svemirskih razmjera u zemlji u kojoj je preostalo samo nešto manje od sedam milijuna njezinih, uvjetno rečeno, sunarodnjaka. Prema Uredu za popis stanovništva SAD-a, trenutna ukupna populacija Indijanaca u Sjedinjenim Državama je 6,79 milijuna, što je oko samo 2,09 posto cjelokupnog stanovništva. No da se pitalo Johna Wainea, ne bi ih bilo ni toliko...

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NASA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NASA 2 0 7344 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-10-11 10:12:23 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-11 13:47:06 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-11 13:47:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 213 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23573196.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23523152.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23522995.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23523153.jpg","\/images\/slike\/2022\/10\/11\/23573191.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nasa\/bill Ingalls\/(nasa\/bill Ingalls)","Kevin Dietsch\/Afp","Kevin Dietsch\/Afp","Kevin Dietsch\/Afp","Spacex\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Nicole Aunapu Mann<\/p>","","","","

Nicole Aunapu Mann<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1586","hd_23573196_1920.jpg":"1920x1080","k_23573196_1280.jpg":"1280x1280","k_23573196_1024.jpg":"1024x1024","k_23573196_640.jpg":"640x640","k_23573196_480.jpg":"480x480","k_23573196_340.jpg":"340x340","k_23573196_220.jpg":"220x220","o_23573196_1280.jpg":"1280x1057","o_23573196_1024.jpg":"1024x845","o_23573196_640.jpg":"640x528","o_23573196_480.jpg":"480x396","o_23573196_340.jpg":"340x280","o_23573196_220.jpg":"220x181","h_23573196_1280.jpg":"1280x854","h_23573196_1024.jpg":"1024x683","h_23573196_640.jpg":"640x427","h_23573196_480.jpg":"480x320","h_23573196_340.jpg":"340x227","h_23573196_220.jpg":"220x147","pp_23573196_1280.jpg":"1280x1628","pp_23573196_1024.jpg":"1024x1303","pp_23573196_640.jpg":"640x814","pp_23573196_480.jpg":"480x611","pp_23573196_340.jpg":"340x432","pp_23573196_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1302","hd_23523152_1920.jpg":"1920x1080","k_23523152_1280.jpg":"1280x1280","k_23523152_1024.jpg":"1024x1024","k_23523152_640.jpg":"640x640","k_23523152_480.jpg":"480x480","k_23523152_340.jpg":"340x340","k_23523152_220.jpg":"220x220","o_23523152_1280.jpg":"1280x868","o_23523152_1024.jpg":"1024x694","o_23523152_640.jpg":"640x434","o_23523152_480.jpg":"480x325","o_23523152_340.jpg":"340x230","o_23523152_220.jpg":"220x149","h_23523152_1280.jpg":"1280x854","h_23523152_1024.jpg":"1024x683","h_23523152_640.jpg":"640x427","h_23523152_480.jpg":"480x320","h_23523152_340.jpg":"340x227","h_23523152_220.jpg":"220x147","pp_23523152_1280.jpg":"1280x1628","pp_23523152_1024.jpg":"1024x1303","pp_23523152_640.jpg":"640x814","pp_23523152_480.jpg":"480x611","pp_23523152_340.jpg":"340x432","pp_23523152_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1303","hd_23522995_1920.jpg":"1920x1080","k_23522995_1280.jpg":"1280x1280","k_23522995_1024.jpg":"1024x1024","k_23522995_640.jpg":"640x640","k_23522995_480.jpg":"480x480","k_23522995_340.jpg":"340x340","k_23522995_220.jpg":"220x220","o_23522995_1280.jpg":"1280x868","o_23522995_1024.jpg":"1024x694","o_23522995_640.jpg":"640x434","o_23522995_480.jpg":"480x325","o_23522995_340.jpg":"340x230","o_23522995_220.jpg":"220x149","h_23522995_1280.jpg":"1280x854","h_23522995_1024.jpg":"1024x683","h_23522995_640.jpg":"640x427","h_23522995_480.jpg":"480x320","h_23522995_340.jpg":"340x227","h_23522995_220.jpg":"220x147","pp_23522995_1280.jpg":"1280x1628","pp_23522995_1024.jpg":"1024x1303","pp_23522995_640.jpg":"640x814","pp_23522995_480.jpg":"480x611","pp_23522995_340.jpg":"340x432","pp_23522995_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1295","hd_23523153_1920.jpg":"1920x1080","k_23523153_1280.jpg":"1280x1280","k_23523153_1024.jpg":"1024x1024","k_23523153_640.jpg":"640x640","k_23523153_480.jpg":"480x480","k_23523153_340.jpg":"340x340","k_23523153_220.jpg":"220x220","o_23523153_1280.jpg":"1280x863","o_23523153_1024.jpg":"1024x690","o_23523153_640.jpg":"640x431","o_23523153_480.jpg":"480x323","o_23523153_340.jpg":"340x229","o_23523153_220.jpg":"220x148","h_23523153_1280.jpg":"1280x854","h_23523153_1024.jpg":"1024x683","h_23523153_640.jpg":"640x427","h_23523153_480.jpg":"480x320","h_23523153_340.jpg":"340x227","h_23523153_220.jpg":"220x147","pp_23523153_1280.jpg":"1280x1628","pp_23523153_1024.jpg":"1024x1303","pp_23523153_640.jpg":"640x814","pp_23523153_480.jpg":"480x611","pp_23523153_340.jpg":"340x432","pp_23523153_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23573191_1920.jpg":"1920x1080","k_23573191_1280.jpg":"1280x1280","k_23573191_1024.jpg":"1024x1024","k_23573191_640.jpg":"640x640","k_23573191_480.jpg":"480x480","k_23573191_340.jpg":"340x340","k_23573191_220.jpg":"220x220","o_23573191_1280.jpg":"1280x853","o_23573191_1024.jpg":"1024x682","o_23573191_640.jpg":"640x426","o_23573191_480.jpg":"480x320","o_23573191_340.jpg":"340x226","o_23573191_220.jpg":"220x146","h_23573191_1280.jpg":"1280x854","h_23573191_1024.jpg":"1024x683","h_23573191_640.jpg":"640x427","h_23573191_480.jpg":"480x320","h_23573191_340.jpg":"340x227","h_23573191_220.jpg":"220x147","pp_23573191_1280.jpg":"1280x1628","pp_23573191_1024.jpg":"1024x1303","pp_23573191_640.jpg":"640x814","pp_23573191_480.jpg":"480x611","pp_23573191_340.jpg":"340x432","pp_23573191_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38341798 Threads: 4 Questions: 7093901023 Slow queries: 3299409 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608246254 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/mali-korak-za-covjecanstvo-ali-golem-za-prvu-indijanku-u-svemiru-nadam-se-da-cu-inspirirati-indijansku-djecu-da-slijede-svoje-snove-i-shvate-da-se-prepreke-ruse-1231535 [printLink] => /mozaik/panorama/mali-korak-za-covjecanstvo-ali-golem-za-prvu-indijanku-u-svemiru-nadam-se-da-cu-inspirirati-indijansku-djecu-da-slijede-svoje-snove-i-shvate-da-se-prepreke-ruse-1231535?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 300722 [name] => nasa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nasa [link] => /tag/nasa ) [1] => stdClass Object ( [id] => 693678 [name] => Nicole Aunapu Mann [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-11 15:47:21 [main_article_id] => 0 [alias] => nicole-aunapu-mann [link] => /tag/nicole-aunapu-mann ) [2] => stdClass Object ( [id] => 354842 [name] => Svemir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => svemir [link] => /tag/svemir ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NASA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Mali korak za čovječanstvo, ali golem za prvu Indijanku u svemiru: Nadam se da ću inspirirati indijansku djecu da slijede svoje snove i shvate da se prepreke ruše [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573196.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nasa/bill Ingalls/(nasa/bill Ingalls) [mainImageDesc] =>

Nicole Aunapu Mann

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573196.jpg [title] => Nasa/bill Ingalls/(nasa/bill Ingalls)

Nicole Aunapu Mann

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23523152.jpg [title] => Kevin Dietsch/Afp ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23522995.jpg [title] => Kevin Dietsch/Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23523153.jpg [title] => Kevin Dietsch/Afp ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/10/11/23573191.jpg [title] => Spacex/

Nicole Aunapu Mann

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Kad je već na Zemlji pitanje spolne i rasne ravnopravnosti i nakon stotina godina borbe za te plemenite ciljeve još uvijek ‘voćka na grani što dohvatit je neće ruka čovječja‘, dotle se u svemiru postiže makar simbolični balans. SpaceX Crew-5, peta misija NASA-inog programa Commerical Crew Program u sklopu kojeg privatne svemirske kompanije prevoze ljude na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) odvezao je u svemir prvu američku Indijanku i to u ulozi zapovjednice.

U letjelici imena Endurance, tipa Dragon, stavljenoj na SpaceX-ovo lansirno vozilo Falcon 9, iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi opdletjelo je dvoje Amerikanaca, jedan Japanac i jedna Ruskinja te su nakon 29 sati leta uspješno stigli na odredište, a to je Međunarodna svemirska postaja.

---

image
Kevin Dietsch/Afp
---

Prema trenutnim planovima astronauti bi na ISS-u trebali provesti otprilike pet mjeseci, gotovo cijelo vrijeme vršeći znanstvene pokuse u sklopu istraživačke misije Expedition 68, nakon čega se na proljeće očekuje njihov povratak kući. U sklopu misije za NASA-u su na ISS otišli Nicole Aunapu Mann, zapovjednica misije i prva američka Indijanka u svemiru, te Josh Cassada, koji vrši dužnost pilota. Pridružili su im se i inženjer Koichi Wakata iz Japanske svemirske agencije, te Anna Kikina iz Roscosmosa, što u kontekstu sve veće napetosti između Rusije i Zapada nosi veliku diplomatsku težinu.

-Vrlo sam ponosna što predstavljam američke Indijance i svoje nasljeđe. Svi dolazimo iz vrlo specifičnih, različitih sredina. Svi dolazimo iz različitih obrazovnih i specijalističkih okruženja, te je jako lijepo vidjeti da se svi slažemo, izjavila je Mann, pripadnica plemena Wailacki koja je u svemir ponijela dvije za nju najvažnije sitnice – svoj vjenčani prsten i ‘hvatač snova‘ koji joj je napravila njezina majka, koji tradicionalno služi kao srećonoša.

- Nadam se da ću inspirirati indijansku djecu da slijede svoje snove i shvate da se neke od prepreka koje sada postoje ili su nekada postojale, polako ruše. Svaki put kad možemo učiniti nešto što je prvi put ili što nije nikad prije učinjeno u prošlosti, to je jako važno. Želim poručiti djeci da i oni imaju tu priliku, kazala je pukovnica Mann. Prije nje, samo jedan Indijanac, ali muškarac, putovao u svemir. Bio je to John Herrington, pripadnik nacije Chickasaw, koji je prije ravno dvadeset godina letio u space shuttleu Endeavour. Inače, u SAD trenutačno postoje 574 federalno priznata indijanska plemena.

---

image
Kevin Dietsch/Afp
---

Nicole Aunapu Mann, 45-godišnja supruga i majka, sasvim je posebna Indijanka čiji životopis ‘obara s nogu‘, dakako, one koji su skloni vojnoj karijeri ili svemirskim putovanjima. Magistrirala je strojarstvo na Sveučilištu Stanford, gdje je specijalizirala mehaniku fluida. Ima čin pukovnika američkih marinaca, a iza sebe ima više od 2500 sati leta na 25 različitih vrsta letjelica. Kao pilot američkih marinaca ima više od 200 slijetanja na nosače zrakoplova, a odradila je i 47 borbenih misija u Afganistanu. Nakon dvije ture na nosaču USS Enterprise, završila je i mornaričku školu za testne pilote nakon čega je prebačena u mornaričku postrojbu za testiranje i procjenu zrakoplova. Prije devet godina NASA ju je odabrala za astronauta te je tijekom dvije godine prolazila i dodatnu obuku za astronautkinju. Potom je u NASA-i bila časnica za sigurnost i obuku letenja na zrakoplovu T-38 Talon, nadzvučnom školskom mlažnjaku dvosjedu, kojim svi budući astronauti moraju naučiti pilotirati u sklopu obuke. U isto je vrijeme radila i kao pomoćnica čelnika NASA-e za istraživanje.

U mladosti je igrala nogomet no ni izbliza uspješno - bila je stoper u ženskoj mornaričkoj nogometnoj ekipi, te je u 75 utakmica zabila samo jedan gol i imala ukupno tek četiri asistencije. Njezini prijatelji i kolege zovu je Duke zbog, kako je sama objasnila, ‘smiješnog hoda‘ po kojem je bio poznat i John Wayne koji je nosio isti nadimak. Spoj Indijanke i Johna Waynea koji je, zna se, bio izrazito nesklon američkim domorocima, čini ovu ženu dodatno zanimljivom, osobito uzevši u obzir činjenicu da njezino pleme, uglavnom nastanjeno u sjeverozapadnoj Kaliforniji, duž rijeke Eel južno od Kekawaka Creeka i rijeke North Fork Eel danas broji tek oko tisuću pripadnika. Da se pitalo Johna Waynea, ne bi ih ni toliko ostalo!

- Iza mene je zbilja dugo putovanje, ali se itekako isplatilo, rekla je za Reuters Nicole Mann, te dodala da je vijest o njezinom putu u svemir izazvala uzbuđenje u njezinoj domorodačkoj zajednici -To je stvarno, mislim, publika do koje nemamo priliku često doprijeti, kazala je Mann, koja je, između ostaloga, nagrađena i dvjema medaljama Mornarice i Marine Corps Commendation.

Doista, populacija američkih Indijanaca daleko je i od svemira i od obrazovanja koje je nužno za uzlet kakav je napravila Nicole Aunapu Mann. Premda ponosna Amerikanka i pripadnica starosjedilačkog naroda, ona ima i europske korijene. Njezin je djed Helmuth 1920. godine u Ameriku stigao iz Estonije te se kao inženjer brzo zaposlio pri vojsci SAD pa sklonost tehnici i vojsci Nicole zacijelo vuče i od njega. Golemoj većini američkih starosjedilaca, međutim, obrazovanje je i danas ispodprosječno.

Nedavni podaci Postsecondary Policy Instituta pokazuju da samo 16 posto njih stekne diplomu prvostupnika ili diplomu višu od te. Samo 19 posto Indijanaca u dobi od 18 do 24 godine upisano je na fakultete, u usporedbi s 41 posto ukupne populacije. A od onih domorodaca koji pohađaju koledž, samo je 41 posto redovitih indijanskih studenata koji su tijekom proteklih dvadeset godina pohađali četverogodišnje obrazovne sveučilišne programe diplomiralo u šest godina, u usporedbi sa 62 posto ostalih studenata. Prema izvorima Cherokee Phoenixa, smanjuje se i broj Indijanaca u dobi između 25 i 29 godina koji imaju diplomu prvostupnika s 30 posto koliko je bilo 2000. godine na 27 posto posljednjih nekoliko godina. Očito nešto ne ide dobro u politici obrazovanja američkih Indijanaca.

---

image
Kevin Dietsch/Afp
---

- Budući da Indijanci čine samo jedan posto američke populacije dodiplomskih studenata i manje od jedan posto populacije diplomiranih studenata, ti su studenti često izostavljeni iz istraživanja nakon srednje škole i predstavljaju ‘statističku grešku‘ te su zapravo nevidljivi, objavio je Postsecondary Policy Institute. - U školskoj godini 2017./2018. američki domoroci imali su najnižu stopu maturiranja, 74 posto, što je znatno ispod nacionalnog prosjeka od 85 posto. Prije nego što se počnemo brinuti o zadržavanju indijanskih studenata na našim kampusima, prvo ih moramo dovesti ovamo.

No kako ih dovesti? Trebalo bi, po svemu sudeći, početi iz početka. Naime, učenici starosjedilačkog porijekla imaju slabije rezultate od drugih učenika koji pohađaju druge javne srednje škole. U jednoj studiji na učenicima četvrtih razreda, učenici indijanskih korijena u prosjeku su postigli 22 posto niže rezultate u čitanju i 14 posto niže u matematici od drugih učenika. Stoga je uspjeh Nicole Aunapu Mann doista svemirskih razmjera u zemlji u kojoj je preostalo samo nešto manje od sedam milijuna njezinih, uvjetno rečeno, sunarodnjaka. Prema Uredu za popis stanovništva SAD-a, trenutna ukupna populacija Indijanaca u Sjedinjenim Državama je 6,79 milijuna, što je oko samo 2,09 posto cjelokupnog stanovništva. No da se pitalo Johna Wainea, ne bi ih bilo ni toliko...

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nasa/bill Ingalls/(nasa/bill Ingalls) Kevin Dietsch/Afp Kevin Dietsch/Afp Kevin Dietsch/Afp Spacex/
Spacex/

Nicole Aunapu Mann

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/mali-korak-za-covjecanstvo-ali-golem-za-prvu-indijanku-u-svemiru-nadam-se-da-cu-inspirirati-indijansku-djecu-da-slijede-svoje-snove-i-shvate-da-se-prepreke-ruse-1231535 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fa142adcfd55f562b014425697d298d27976b233 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Mali+korak+za+%C4%8Dovje%C4%8Danstvo%2C+ali+golem+za+prvu+Indijanku+u+svemiru%3A+Nadam+se+da+%C4%87u+inspirirati+indijansku+djecu+da+slijede+svoje+snove+i+shvate+da+se+prepreke+ru%C5%A1e&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmali-korak-za-covjecanstvo-ali-golem-za-prvu-indijanku-u-svemiru-nadam-se-da-cu-inspirirati-indijansku-djecu-da-slijede-svoje-snove-i-shvate-da-se-prepreke-ruse-1231535 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fmali-korak-za-covjecanstvo-ali-golem-za-prvu-indijanku-u-svemiru-nadam-se-da-cu-inspirirati-indijansku-djecu-da-slijede-svoje-snove-i-shvate-da-se-prepreke-ruse-1231535 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NASA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

Mali korak za čovječanstvo, ali golem za prvu Indijanku u svemiru: Nadam se da ću inspirirati indijansku djecu da slijede svoje snove i shvate da se prepreke ruše

11. listopada 2022. - 15:47

Kad je već na Zemlji pitanje spolne i rasne ravnopravnosti i nakon stotina godina borbe za te plemenite ciljeve još uvijek ‘voćka na grani što dohvatit je neće ruka čovječja‘, dotle se u svemiru postiže makar simbolični balans. SpaceX Crew-5, peta misija NASA-inog programa Commerical Crew Program u sklopu kojeg privatne svemirske kompanije prevoze ljude na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) odvezao je u svemir prvu američku Indijanku i to u ulozi zapovjednice.

U letjelici imena Endurance, tipa Dragon, stavljenoj na SpaceX-ovo lansirno vozilo Falcon 9, iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi opdletjelo je dvoje Amerikanaca, jedan Japanac i jedna Ruskinja te su nakon 29 sati leta uspješno stigli na odredište, a to je Međunarodna svemirska postaja.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 08:01