StoryEditorOCM
PanoramaNA SVE JE MISLIO

Kome ostaje bogatstvo od sedam milijardi eura pokojnog Berlusconija? Evo tko sve čeka, a ozloglašena vila postaje muzej

5. srpnja 2023. - 20:20
Slijeva: Berlusconijeva kćer Marina u društvu Silvijeve posljednje partnerice Marte Fascine, desno: Berlusconijeva djeca iz drugog braka, Eleonora, Pier Silvio i BarbaraAFP

Sljedećeg tjedna, kad se objavi njegova oporuka, bit će poznato što je i kome od svog golemog bogatstva, procijenjenog na gotovo sedam milijuna eura, ostavio nekadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi, koji je preminuo 12. lipnja u dobi od 86 godina.

U međuvremenu su se pojavile informacije kako će Villa San Martino, koju je Berlusconi kupio ranih 70-ih godina prošlog stoljeća, a u njoj je održavao poslovne i političke sastanke, ali i svoje zloglasne "bunga bunga" orgije, biti pretvorena u muzej posvećen njegovom liku i djelu.

Čini se da članovi Berlusconijeve obitelji nemaju ništa protiv ideje da vila u Arcoreu nedaleko Milana, koja je bila njegova glavna rezidencija, postane muzej, a prije nego što se otvori za široke narodne mase, vila bi bila dostupna za privatne ture.

Tri ipo tisuće kvadrata s djelima Rembrandta

U njoj se ima što vidjeti budući da je Berlusconi zdanje koje ima ukupno 70 prostorija, a prostire se na 3500 četvornih metara i datira iz 18. stoljeća, ispunio umjetničkim djelima od kojih neka imaju potpise Rembrandta i Titiana, te brojnim portretima, dobar dio njih prikazuje upravo Berlusconija.

U Villi San Martino, navodno u jednoj od kupaonica, je i "ugovor s Talijanima", dokument kojeg je Berlusconi potpisao na nacionalnoj televiziji i u njemu prije izborne pobjede 2001. obećao smanjenje poreza, stvaranje novih radnih mjesta i izgradnju infrastukture.

image

U rujnu prošle godine Silvio Berlusconi je u dvorištu svoje Ville San Martino dao intervju novinarki i urednici Alessiji Lautone

Claudio Furlan/Lapresse/Profimedia/Claudio Furlan/Lapresse/Profimedia

Knjižnica sadrži više od deset tisuća knjiga, među njima su i biografije Winstona Churchilla i Margaret Thatcher, dok je ured ukrašen poklonima koje je Berlusconi dobivao od svjetskih lidera, među ostalima pokojne britanske kraljice Elizabete II. I svog dobrog prijatelja Muammara Gaddafija.

Kad bude otvorena posjetiteljima, Berlusconijevi poštovatelji moći će mu odati poštovanje i u golemom vrtu u kojemu je izgradio mauzolej gdje sada, u kapelici svetog Martina, nakon kremacije počivaju njegovi posmrtni ostaci, uz grobove njegovih roditelja Luigija i Rose i sestre Marije Antoniette.

Snimke govora

Planirano je da se u hodnicima vile puštaju snimke Berlusconijevih govora, a prikazivat će se i dokumentarac ‘Il fiume della libertà‘ (rijeka slobode), napravljen 2013. povodom obilježavanja dvadesete godišnjice osnivanja stranke Forza Italia.

image

Villa San Martino, Berlusconijeva glavna rezidencija, trebala bi se pretvoriti u muzej

Andrea Carrubba/Anadolu Agency Via Afp

Premda detalji oporuke nisu poznati, izvor blizak Berlusconiju nedavno je kazao kako se pokojni milijarder pobrinuo za svakoga, uključujući bivše supruge.

Berlusconi je imao dvoje djece, Marinu i Pier Silvia, s prvom suprugom Carlom Elvirom Dall‘Oglio, te troje, Barbaru, Eleonoru i Luigija, s drugom suprugom Veronicom Lario.

image

Kćeri Eleonora i Barbara, sin Luigi Berlusconi, kći Marina, sin Pier Silvio i brat Paolo na pogrebu Slivija Berlusconija u Milanu

Piero Cruciatti/Afp

Iza Berlusconija je, osim djece, ostala mlađahna, 33-godišnja partnerica Marta Fascina, bivša manekenka, sada članica parlamenta iz njegove stranke Forza Italia.

Marina je poslovni mozak

U ožujku prošle godine Berlusconi je održao "simbolično" vjenčanje s Martom, bez svećenika ili matičara, pa ona nije njegova zakonita supruga kojoj bi po toj osnovi pripao dio njegovog nasljeđa, ali se sasvim sigurno oporukom pobrinuo za nju, vjerojatno uz suglasnost svoje djece.

image

Marta Fascina, posljednja Berlusconijeva životna partnerica

Piero Cruciatti/Afp

Očekuje se da bi vodeću poziciju u razgranatom obiteljskom biznisu trebala preuzeti najstarija među Berlusconijevom djecom, 56-godišnja Marina. S nadimcima "carica" i "željezna princeza", Marina je poslovni mozak Berlusconijevog klana i od mladosti je uključena u obiteljsko poslovno carstvo.

image

Berlusconijeva najstarija kći, 56-godišnja Marina, s nadimcima ‘carica‘ i ‘željezna princeza‘, poslovni je mozak Berlusconijevog klana. Na fotografiji u društvu Silvijeve partnerice, 33-godišnje Marte Fascine

Piero Cruciatti/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 21:16