StoryEditorOCM
PanoramaBESPLATAN ULAZ

Jeste li znali da osim Sinjske, već osam godina postoji i ženska alka? Održava se ovoga vikenda, vrijedi doći!

Piše Vanesa Tenžera
22. rujna 2023. - 10:00

Malo kome je poznato ali već osam godina Hrvatska ima i žensku alku!

Ovaj vikendu u Gazu kod Trilja s početkom u jedanaest sati održati će se osma po redu ženska alka, koju od njenih začetaka, organizira Sportska Udruga Gaz. 

Predsjednik Udruge Boris Grubišić Čabo kaže nam kako program ženske alke traje od jutra do večeri,  počionje javnim treningom u preponskom jahanju, a službeni početak Alke je u 16 sati

Ove godine nastupit će deset mladih alkarica, a za razliku od poznate Sinjske alke u kojoj se nagrađuje samo slavodobitnik, na ženskoj alci će i drugoplasirani, kao i trećeplasirani, dobiti  prigodne nagrade za svoj uspjeh. Još je jedna bitna razlika između Sinjske i ženske alke, a to  je što natjecateljice ženske Alke ne trebaju biti u punom galopu dok pogađaju u sridu.

Događaj je to na kojem će posjetitelji, osim što će se dobro razonoditi, imati priliku pokazati i solidarnost. U restoranu "Premijer“ u Gazu biti će organizirana besplatna večera za veći broj ljudi, a svi oni koji budu željeli, moći će donirati novčani prilog koji ide u svrhu pomaganja djece s posebnim potrebama i potrebitim obiteljima Triljske krajine.

- Ulaznica nema, ne naplaćujemo. Svatko može doći, vidjeti, bit će cijeli dan aktivnosti, za svakoga ponešto. Ljude ćemo počastiti, hrane će biti, i dokle god je bude, svatko može i jesti i piti, prilog nije obavezan, ali isto tako svatko tko bude htio, može dati donaciju, kaže Boris Grubišić Čabo.

Na samu je misao i ideju da organizira žensku alku, kaže, došao u autu, vozeći se put Zagreba.

-Slušao sam radio, bila je najava jubilarne 300. Sinjske alke i od cijele priče ni riječi o ženi. Naše su žene jake, sposobne, mislim se, e sada treba organizirati i jednu žensku alku. I tako je i bilo, evo već osam godina se održava, prisjeća se Grubišić.

Osim ženskog natjecanja, ove godine u program su uvrstili i preponsko muško natjecanje, a cijeli događaj biti će prošaran antičkom rimskom tematikom.

Zanimljivo će biti vidjeti i rimske performanse, ali i probati originalni, dugo čuvan starinski antički recept rižota, kako ga Grubišić naziva, rimski orzotto.

Stoga, ukoliko još niste vidjeli kako galop, kas i skok izgledaju uživo, ili ste iz tko zna kojeg razloga propustili ovogodišnju Sinjsku, u nedjelju dođite na žensku Alku, bit će jednako zanimljiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 02:20