StoryEditorOCM

Je li mogućnost da se otkrije zlostavljanje djece na internetu važnija od prava na online privatnost?

Piše MOZAIK SD
7. kolovoza 2023. - 16:19

Istraživanje Flash Eurobarometra “Zaštita djece od seksualnog zlostavljanja na internetu” pokazuje da velika većina Europljana (73 posto) smatra da je seksualno zlostavljanje djece na internetu široko rasprostranjen ili vrlo raširen problem (u Hrvatskoj se u te dvije kategorije slaže 74 posto ispitanika) – 92 posto njih slaže se da su djeca sve više izložena riziku na internetu.

Kruženje online materijala o seksualnom zlostavljanju djece i slučajeva “groominga” (manipuliranja djecom s namjerom seksualnog zlostavljanja) raste alarmantnom brzinom. U prosjeku EU-a većina ispitanika (82 posto) slaže se da alati poput roditeljske kontrole nisu dovoljni da bi djeca bila sigurna na internetu, a 78 posto intervjuiranih Europljana podržava ili snažno podupire prijedlog Komisije za borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece.

Da je mogućnost detektiranja zlostavljanja djece na internetu važnija od prava na online privatnost, smatra u EU-u 60 posto ispitanika, kao i u Hrvatskoj i Austriji, najviše njih u Italiji (72 posto), a najmanje u Mađarskoj (35 posto). Da je i jedno i drugo – i mogućnost detektiranja zlostavljanja i pravo na online privatnost – jednako važno, smatra 36 posto ispitanika na razini EU-a, najviše Poljaci, Rumunji i Česi (47 posto), najmanje Talijani (24 posto), a kod hrvatskih ispitanika rezultat je 38 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 22:14