StoryEditor

EU poziva da se ukinu restrikcije za izvoz cjepiva: države članice EU-a pridonijele su s više od 2,8 milijardi eura borbi protiv pandemije, više nego bilo koja druga regija

Piše HINA
10. lipnja 2021. - 19:04
Prakash Mathema/AFP

Europska unija pozvala je u četvrtak na ukidanje restrikcija za izvoz cjepiva protiv covida-19 i njihovih sastojaka, rekao je šef europske diplomacije Josep Borrell, apelirajući na Vijeće sigurnosti UN-a da prevlada podjele.

Države članice EU-a pridonijele su s više od 2,8 milijardi eura borbi protiv pandemije putem mehanizma Covax, istaknuo je Borrell na sastanku Vijeća sigurnosti posvećenom odnosima s Europom.

"Izvezli smo više od 240 milijuna doza cjepiva u 90 zemalja, više nego bilo koja druga regija. Planiramo donirati najmanje 100 milijuna doza zemljama s niskim i srednjim prihodima do kraja godine. Ali to nije dovoljno. Pozivamo dakle sve aktere da ukinu restrikcije za izvoz cjepiva i njihovih sastojaka", rekao je Borrell u video obraćanju.

Upozorio je da "Afrika uvozi 99 posto tih cjepiva". "To se mora promijeniti", poručio je, ističući da će EU pomoći jačanju kapaciteta za proizvodnju cjepiva, lijekova i medicinskih tehnologija u Africi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2021 19:06