StoryEditorOCM
PanoramaSTARI TRIK

Dosta je s ‘fetama‘! Ovo je prema znanstvenicima ispravan način rezanja torte, bit će svježa sve dok je ne pojedete!

Piše MOZAIK SD
24. siječnja 2023. - 15:59

Rezanje torte na kriške, odnosno trokutove nepisano je pravilo, o kojem nam svjedoče sve rođendanske zabave, svadbe i slavlja na kojima se nalazimo i koja uključuju ovu slasticu na svom meniju. 

Ipak, ovakav način rezanja torte zapravo je netočan. "Točna" verzija rezanja torte je, vjerovali ili ne, skroz drugačija - a otkrio ju je znanstvenik Francis Galton 1906. godine, jer je htio produžiti vijek trajanja torti nakon njihovog rezanja. 

Prema Galtonu, rezanje torte trebalo bi se započeti s dva poprečna presjeka duž cijele torte, po njezinoj sredini. Komad koji se nalazi između dvije polovice torte se zatim jede, a preostale polovice potrebno je spojiti i oko njih staviti elastičnu gumicu za domaćinstvo. Kada ponovno poželite komad torte, ponovno režete duž cijele torte te iz sredine vadite novi, svježi komad, pritom ponovno spajajući preostala četiri komada u manju tortu (koju ponovno "stisnete" novom elastičnom gumicom). 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 16:14