StoryEditorOCM
PanoramaMNOGI NE ZNAJU

Danska kraljica Margrethe (83) abdicirala je 14. siječnja, ovog se blagdana iznenada vratila na prijestolje

Piše MOZAIK SD
1. travnja 2024. - 16:07

Danska kraljica Margrethe (83) prenijela je 14. siječnja svoju krunu na sina Frederika (55). Na Silvestrovo je najavila da će abdicirati. Ovog vikenda, na Uskrs, ponovno se privremeno pojavljuje kao ‘šefica države‘. Margrethe zamjenjuje kralja Fredericka, koji je s obitelji na odmoru u inozemstvu.

image

Princ Christian s roditeljima 2021. godine

Keld Navntoft/Afp

Inače, Frederikov sin Christian je njegov prvi zamjenik. Međutim, Christian je također bio na odmoru s obitelji i nije mogao djelovati kao regent. Prema danskom zakonu, u zemlji uvijek mora postojati radni monarh, pa je Margrethe odlučila privremeno nastaviti svoje bivše dužnosti.

Tako je Margrethe provela Uskrs bez obitelji. Prema ‘Århus Stiftstidende‘, odsjela je sama u palači Marselisborg u Aarhusu.

image

Abdikacija kraljice 14. siječnja 2024.

Mads Claus Rasmussen/Afp
image

Abdikacija kraljice 14. siječnja 2024.

Mads Claus Rasmussen/Afp

Podsjetimo: kraljica Margrethe, koja je zadržala svoju titulu, izazvala je veliki šok među kraljevskim promatračima i danskom javnošću kada je otkrila svoju namjeru da abdicira tijekom svog tradicionalnog govora u novogodišnjoj noći.

Ni novi kralj nije imao mnogo vremena za pripremu jer ga je majka obavijestila o svojoj odluci samo tri dana prije službene objave. Glasnogovornik kraljevske palače potvrdio je danskom listu Berlingske da je kraljica dala do znanja obojici svojih sinova, tada prijestolonasljedniku Frederiku i njegovom mlađem bratu, princu Joachimu, 28. prosinca da namjerava abdicirati.

U svom novogodišnjem obraćanju, Margrethe je natuknula da je njezino zdravlje jedan od razloga zašto se odlučila povući. Rekla je: “U veljači sam bila podvrgnuta opsežnoj operaciji leđa. Prošlo je dobro, zahvaljujući stručnom zdravstvenom osoblju koje se brinulo o meni. Naravno, operacija je potaknula i razmišljanje o budućnosti i tome je li došlo vrijeme za prepuštanje odgovornosti sljedećoj generaciji.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 07:50