StoryEditorOCM
Ljepotazdravi plodovi

Sve blagodati magičnih crvenih bobica: evo zašto redovito konzumirati brusnice

Piše PSD.
28. svibnja 2014. - 11:48
Brusnica, lat. Vaccinium macrocarpon, grmolika je biljka s crvenim trpkim plodovima. Podrijetlom je iz Sjeverne Amerike gdje su je domoroci od davnina koristili kao hranu, lijek i u religijske svrhe.

Zbog svojih svojstava zasluženo spada među najljekovitije biljke svijeta. Brusnica je bogata vlaknima, antocijanima, proantocijanidinima, beta-karotenom, vitaminom C, kalijem, kalcijem, magnezijem i drugim mikronutrijentima.
Sto grama svježih brusnica sadrže samo 15 kalorija dok energetska vrijednost 100 g suhih brusnica iznosi 60 kalorija.

Koncentrat brusnice naziva se brusnicin i najčešće se koristi u liječenju  infekcija mokraćnog mjehura uzrokovanih E.coli.

Osim toga brusnica može se koristiti kod bakterijskih i gljivičnih infekcija, čira na želucu, bolesti zuba i zubnog mesa....
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. studeni 2024 18:50