StoryEditorOCM
Ljepotamit ili istina?

Anita Šupe otkriva: Je li moguće da su baš sve žitarice loše?

Piše PSD.
8. svibnja 2015. - 15:27
Žitarice su sjeme jednogodišnjih trava i tu spadaju: pšenica, raž, ječam, kukuruz, riža, proso, zob, pir (dinkel) i kamut. Obratite pažnju na to da su kuskus, bulgur i griz zapravo pšenica, kao što je palenta ili žganci zapravo kukuruz.

Mekinje ili posije su vanjska opna zrna žitarice. Pseudožitarice (biljke vrlo slične žitaricama) su amarant, heljda i quinoa.

Pa da vidimo što sadrže te famozne žitarice, s obzirom na to da nam se propagiraju kao stup zdrave prehrane. Endosperm, veći unutrašnji dio zrna žitarica, uglavnom se sastoji od škroba. Škrob se u probavnom sistemu razgrađuje na osnovne molekule – glukozu koja se apsorbira u krvotok i onda je nazivamo ”šećer u krvi”.

Moderna prehrana bazira se na proizvodima od žitarica i brašna žitarica, pa tako...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. prosinac 2024 10:10