StoryEditorOCM
Hranarecept

U čemu je tajna dobre sarme? Otkrivamo savršen omjer sastojaka, vrstu mesa i riže, kao i sve ono drugo što će omiljeno zimsko jelo učiniti neodoljivim

Piše Zoran Šimunić Šime/JL
28. prosinca 2020. - 12:21

Na blagdanskim je stolovima uvijek prisutna za novogodišnjih proslava, a nakon Nove godine nakuhavali su se puni lonci, koji su prošlih godina bili glavni dodatak skijaške opreme - na radost carinika uvijek spremnih na ugodan razgovor s našim sportašima.

Zabavama skloni rado će ustvrditi da pomaže nakon neprospavanih noći, u čemu ima i istine jer kiselost i jačina sarme djeluju smirujuće na organizam, piše Jutarnji list.

Sarma se jede u svim dijelovima Hrvatske, doduše dominantnija je u kontinentalnom dijelu i smatra se da se prvo pojavila (osjeća se utjecaj turskih osvajača) u području Slavonije i Mađarske te se kasnije proširila, u raznim inačicama, sve do dalekih sjevernih zemalja. Sama riječ dolazi od glagola sarmak koja znači - omotati nešto.

Osim same sarme,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. studeni 2024 14:54