Kiseli kupus je pravi eliksir za imunitet i probavu, a njegova je ljekovitost poznata od davnina. Štoviše, rasol od kiselog kupusa se preporučuje kao pročišćujuća terapija za organizam. Kupus sadrži savršen spoj vitamina A, B, C, E i K te minerala mangana, selena, kalcija, kalija i magnezija, omega 3 masnih kiselina i ljekovitih sumpornih tvari koje štite od raka. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i snaže cjelokupan imunitet, piše Jutarnji.hr
Kiseli kupus je kod nas omiljena zimska hrana, no nažalost rijetko se konzumira sirov iako je upravo takav najbogatiji hranjivim i ljekovitim sastojcima. Stoga, pokušajte barem jednom tjedno popiti čašu rasola ili pripremiti ukusno jelo od sirovog kupusa.
Kupus sadrži i antioksidanse i druge korisne biljne spojeve koji pomažu u smanjenju oštećenja DNK, sprečavaju mutaciju stanica i blokiraju prekomjerni rast stanica koje dovode do razvoja tumora. I sam proces fermentacije kupusa također može stvoriti posebne biljne spojeve za koje se smatra da pomažu u uništavanju kancerogenih stanica.
U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu i dvanaesniku, potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcioniranje srca i krvotoka, snižava povišeni kolesterol.
Kiseli kupus jedan je od rijetkih biljnih izvora menakinona, poznatog kao vitamin K2, koji smanjuje rizik za razvoj srčanih bolesti tako što sprečava nakupljanje kalcija u žilama, ali ima i važnu ulogu u zdravlju kostiju. Od sekeli gulaša, preko sarme do kiselog zelja s mesom i krumpirom ili salate od kiselog kupusa, recepata za uživanje u dobrobitima ove supernamirnice je dovoljno da svatko pronađe nešto za sebe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....