StoryEditorOCM
HranaNe miriše domaće

Prije su pekari sami mijesili i pekli svoje proizvode, a danas nam dolaze zamrznuti i nakrcani aditivima iz EU: evo što smo našli u maloj, kvartovskoj pekarnici

14. veljače 2019. - 14:01

Agencijska vijest od prije nekoliko dana je glasila da Hrvatska najviše od svega uvozi svinjsko meso te kruh, peciva, kolače i ostale pekarske proizvode, iako smo prije ulaska u EU većinu potreba zadovoljavali sami. Dakle, pekari su sami mijesili, pekli i plasirali proizvode, a sada nam dolaze zamrznuti i "nakrcani" aditivima iz raznih zemalja EU-a, te se u Hrvatskoj samo zgotovljuju u pećnicama.

I ta peciva, kako bi ostala zdravstveno ispravna, te mirisna i ukusna, naravno, imaju E-brojeve koji služe kao konzervansi, pojačivači okusa, regulatori kiselosti, sredstva za homogenizaciju masti i vode, emulgatori, stabilizatori, sekvestranti, tvari protiv pjenjenja...

No, najzanimljivije je da u uvozu tih polugotovih proizvoda ne sudjeluju više samo veliki trgovački lanci, nego se na ta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. studeni 2024 18:41