StoryEditorOCM
Auto motovarljiva ekologija

Popularni komičar istupio protiv električnih automobila, prvi je kupio prije devet godina i osjeća se prevarenim

Piše mozaik sd
11. lipnja 2023. - 18:06
Volim električne automobile, ali oni nisu lijek za pitanja ekologije, rekao je popularni komičar (ilsutracija)/Shutterstock

Električni automobili imaju svoje prednosti i mane, zagovornike i osporavatelje.

Jedan od potonjih je glumac Rowan Atkinson, najpoznatiji po ulozi Mr. Beana, koji je i veliki ljubitelj automobila. On je u subotu u The Guardianu u kolumni napisao da je prije 18 godina kupio prvi hibrid, a prije devet godina električni automobil BMW i3 i tvrdi da se u pitanju električnih automobila osjeća prevarnim.

image

Litij-ionske baterije su apsurdno teške, za njihovu proizvodnju potrebno je mnogo rijetkih metala i goleme količine energije, a one traju samo oko deset godina, rekao je Atkinson

/Shutterstock

– Volim električne automobile, ali oni nisu lijek za pitanja ekologije. Litij-ionske baterije su apsurdno teške, za njihovu proizvodnju potrebno je mnogo rijetkih metala i goleme količine energije, a one traju samo oko deset godina, rekao je Atkinson.

Atkinson se kritički osvrnuo na cilj britanske vlade da prekine prodaju novih benzinskih i dizelskih automobila do 2030. godine i smatra da se od kupnje električnih automobila barem zasad treba suzdržati. Kao rješenje Atkinson ukazuje na pogon vodikom ili sintetička goriva. "Ekološki problem kod benzinskog motora je benzin, a ne motor", rekao je Atkinson, piše HAK revija.

image

Rowan Atkinson ljubitelj je i znalac automobila

Afp

Popularni glumac i kolumnist, po obrazovanju inženjer elektrotehnike, ljubitelj je i poznavatelj automobila pa njegovi stavovi imaju težinu i utjecaj. Njegove prigovore na električne automobile i njihovu baterije uostalom već smo imali prilike čuti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 05:13