Svatko tko dobro poznaje dalmatinske otoke zna da su im kilometri zemlje opasani kamenim međama što poljoprivrednicima često onemogućuju okrupnjivanje i stvaranje plantaža. O problemu okrupnjivanja zemlje na otocima, ali i višim troškovima proizvodnje pričala sam još 2014. s nagrađivanim veloluškim maslinarom i vlasnikom uljare, Jadranom Zlokićem koji je vjerovao da ipak ima mjesta za napredak.
Dokaz tome bio je njegov novi maslinik na predjelu Požar u Veloj Luci u kojem je, par godina ranije, zajedno s dvojicom poslovnih partnera posadio 3500 stabala sorte lastovka, piše autorica bloga Volim te, otoče.
Maslinik na Požaru danas je najveći maslinik na hrvatskim otocima. Berba je ove godine trajala do sredine prosinca, a rezultat truda i rada preradom je sabran u ekstra djevičansko ulje VELOUJE, iznimne kvalitete.
Kako bih doznala što se je od našeg posljednjeg razgovora promijenilo, gdje se plasira ulje iz najvećeg otočkog maslinika, ali i kako je njihovo poslovanje odgovorilo na trenutne izazove uzrokovane pandemijom, moja sugovornica ovog puta bila je Jadranova kćer, Marija Zlokić Lijić.
Ona se nakon dugogodišnjeg rada u medijima 2019. vratila radu u obiteljskoj uljari nastavljajući tako ne samo obiteljski posao, nego i tradiciju.
– Ove sezone maslinov je plod u punoj rodnosti. Uz hranjenje i navodnjavanje tijekom ljeta imali smo 20 tona ubranih maslina. Sada se možemo samo nadati da će svake godine urod rasti i biti što veći i zahtjevniji. Planiramo kupit stroj za branje maslina jer će masline biti sve veće, a s time i urod, otkriva Marija za Volim te, otoče.
Čim ih uberu, svježi i zdravi plodovi odmah se odnose na preradu u proizvodni pogon uljare Zlokić. Tamo se kombinacijom hladnog prešanja i suvremene tehnologije iz masline oslobađa njezin prirodni sok pun vitamina i esencijalnih kiselina, te se pakira u ponos uljare, brend VELOUJE.
Zeleno žute boje i intenzivnog mirisa svježe masline Velo uje napravljeno je od sorte lastovka bogate polifenolima koji blagotvorno djeluju na cijeli organizam. Zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima kvalitete ono je danas među najboljim maslinovim uljima u Hrvatskoj.
Ekonomska previranja uzrokovana različitim događanjima na domaćoj i globalnoj sceni itekako utječu na poslovanje malih poduzetnika. No čini se kako se oni koji iza sebe imaju kvalitetan proizvod ne trebaju bojati za opstanak. Naprotiv, smanjen opseg posla ponekad je poticaj za realizaciju novih ideja.
– Prije smo opskrbljivali restorane od Splita do Paga i Zagreba, a onda je došlo par loših godina i povukli smo se s tržišta. Otvorili smo Etnografsku zbirku u sklopu uljare Zlokić i to nam se pokazalo kao pun pogodak. Sada ljudi iz cijelog svijeta mogu naučiti nešto o preradi maslina, pozitivnim učincima maslinovog ulja, degustirati različite vrste, ali i otići kući s bocom kvalitetnog ekstra djevičanskog ulja, prepričava nam Marija te dodaje kako im se zadovoljni gosti rado vraćaju, a uljara ima organiziran posjet zbirci i u sklopu kruzerskih tura.
Kada pričamo o ekonomskim previranjima ne možemo se ne osvrnuti na trenutnu situaciju i pandemiju COVID-19 koja je u mnogočemu promijenila poslovanje, ali i zatvorila vrata mnogih malih poslovnica.
Godinu prije početka pandemije, 2019., imali smo odličan urod. Odradili smo vrhunsku preradu, dobili veliku količinu ulja i željeli smo ga ponovno ponuditi restoranima. Međutim došla je korona i, tako rečeno, zatvorila su nam se vrata.
Nametnuo se jedan novi sistem prodaje, onaj online, i ljudi su počeli naručivat domaće proizvode preko Virtualnog pazara gdje se može naći i VELOUJE. Tako sada stižu narudžbe iz naše, ali i Splitske županije, govori nam naša sugovornica ne skrivajući zadovoljstvo što svoj domaći proizvod iz Vele Luke, ljudima može dostaviti ravno na vrata.
Ono što cijeli transport otežava, kao i u svakoj otočnoj priči, prijevoz je trajektom, pogotovo radi li se o većim količinama. Ipak, to je cijena otočkog života, ali i garancija da vam na kućnu adresu stiže pravo uje.
– Svaki vikend odlazimo trajektom na Korčulu po friško ulje i tijekom tjedna dostavljamo naručeno na kućnu adresu. Radimo na povjerenju, svaki bidon se prije kupnje otvori i ljudi degustiraju. Svi budu prezadovoljni što se vidi po recenzijama i objavama na našem profilu na Instagramu i Faceu. Sretni smo jer se naše ulje nalazi u domovima ljudi koji konzumiraju zdravu prehranu, a ne samo u restoranima, dodaje Marija te ističe kako veliku prednost u prodaji sada imaju društvene mreže putem kojih je često kontaktiraju ljudi iz cijele Hrvatske, a ona im ulje pošalje - poštom.
Osim zadovoljnih kupaca prirodnost i složenost okusa Velog uja očuvanu zahvaljujući ekološkoj sadnji maslina, ručnoj berbi i hladnoj preradi, prepoznali su i brojni restorani. Tako se ovo veloluško ulje nalazi ne samo u domaćinstvima već i u nekim od najboljih splitskih restorana kao što su Corto Maltese street food, Pandora Green Box, Pinku Fish and Wine, Bajamonti, Ikra Fish and Wine, Šug, Mazgoon food i Wine & Gourmet Shop te u slastičarnici O’š kolač, dok ga na Korčuli možete pronaći u Korčula Hills.
A pred božićne blagdane stalno se tražila boca ulja više. Sprema se bakalar i mnogi su restorani upravo Velo uje odabrali kao namirnicu koji će ovom blagdanskom specijalitetu dati završni dodir za poseban gušt.
Sve to dokaz je kako su osunčane padine otoka Korčule dom ne samo dobrog vina, nego i kvalitetnog maslinovog ulja, a uspjeh uljare Zlokić daje nadu budućim naraštajima kako unatoč škrtoj zemlji i brojnim međama, za poljoprivrednik na otoku ima života, piše blog Volim te, otoče.