stdClass Object ( [id] => 195023 [title] => Poznati ulični umjetnik Banksy na meti lopova [alias] => poznati-ulicni-umjetnik-banksy-na-meti-lopova [catid] => 256 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Karizmatični umjetnik grafita, planetarno (ne)poznati Banksy, našao se prošlog vikenda u središtu nevjerojatne priče s međunarodnim umjetničko-pravnim reperkusijama koje je trenutno nemoguće predvidjeti. Naime, Banksyjev rad “Slave Labor” (Robovski rad), koji je on naslikao na zidu jedne londonske prodavaonice, prije dva tjedna je s pročelja zgrade - nestao.

Onda se mural dimenzija 1,22 x 1,52 metra, kojim je taj umjetnik u svibnju prošle godine cinično “obilježio” dijamantni jubilej britanske kraljice, pojavio na aukciji u Miamiju, gdje je procijenjen na vrijednost između pola milijuna i 700 tisuća dolara.


Uspjela kampanja

Na stranicama Fine Art Auctions Miami grafit se pojavio pod nazivom “Banksy Slave Labor (Bunting Boy), London, 2012.” i trebao je biti licitiran prošle subote. Međutim, mještani londonske četvrti Wood Green su, nakon što su umjesto murala na zidu trgovine iz susjedstva ugledali samo rupu, a zatim doznali da se “njihov” Banksy prodaje u Americi za golem novac, odlučili pozvati se na pravo vlasništva ulične umjetnine koju su i turisti dolazili pogledati jer, ponovimo, misteriozni Banksy uživa planetarnu slavu.

Alarmirali su svoje vijećnike, vijećnici su alarmirali službenike britanske vlade, pokrenuli su on-line kampanju tvrdeći da je mural ukraden, da mural pripada “zajednici” jer je Banksy umjetnik “zajednice” i da se aukcija mora zaustaviti, a “Slave Labor” vratiti kući. I, bi tako!

U subotu navečer je Fine Art Auctions Miami u zadnji čas dražbu otkazao, ne davši novinarima nikakvo objašnjenje, ali očito u strahu od mogućih pravnih reperkusija. Grafit se nalazio na zgradi trgovačkog lanca “Poundland”, koji je i sam imao problema s optužbama da prodaje proizvode koje izrađuju desetogodišnja djeca u Indiji.

Premda je riječ o kontroverznom umjetniku i provokativnom djelu, vijećnik iz četvrti Wood Green Alan Strikland kazao je za BBC da su se građani razbjesnili prvo zbog nestanka murala, a onda zbog aukcije. Navodno, kazao je vijećnik, građani su pretprošlog tjedna vidjeli skele i cerade na zidu na kojem je bio Banksyjev mural, a nekoliko dana poslije mogli su samo konstatirati da − murala više nema.

“Banksy je poklonio umjetničko djelo zajednici”, kaže on, dodajući da su njegovi birači “razočarani zato što je umjetničko djelo koje je bilo zanimljivo i turistima uzeto od njih”. Banksyjev “Slave Labor” mještani su čak bili “zaštitili” pleksiglasom ne želeći riskirati da ga tko preboji, makar i greškom. Aukcijska kuća u Miamiju odbacila je sugestiju da je mural ukraden, kazavši da je do njih došao od “poznatog kolekcionara” koji je potpisao s njima ugovor i da je sve po propisima, no identitet kolekcionara nisu otkrili.

Scotland Yard i FBI uvučeni u priču

Hoće li ga otkriti policiji, tko zna, jer i Scotland Yard i FBI su, hoće-neće, uvučeni u priču. Policije tvrde kako “krađa nije prijavljena”, ali tko bi je i mogao prijaviti kad se ne zna tko je vlasnik djela? Ipak se vjeruje da će policije dviju zemalja ispitati stvar premda ne znaju tko je u cijeloj priči “oštećenik”. Glasnogovornica trgovačke kuće “Poundland” izjavila je kako oni nisu odgovorni za uklanjanje murala i tvrde da “oni nisu ni vlasnici zgrade”.

Gradsko vijeće, pak, od vlasnika zgrade traži odgovor nastojeći utvrditi tko je skinuo Banksyja, i za čiju korist. Problem stvara i Banksyjeva šutnja. Naime, Banksy ne potpisuje svoje ulične radove i ne daje odobrenje za stavljanje na dražbu, što i nije neobično budući da britanski zakoni uličnu umjetnost i dandanas tretiraju kao vandalizam, pa ne bi bilo nemoguće da Banksy, bez obzira na svoju slavu, bude optužen kao vandal, koliko god bi takva optužba mogla biti neugodna za britanske vlasti. Zbog svega toga je doista nejasno tko je vlasnik murala.

Gerilac s milijunima

Banksy je umjetnik i politički aktivist koji je svoju popularnost stekao grafitima i koji uživa kultni status širom svijeta, dijelom i zbog svog identiteta koji je tajan, što mu daje imidž umjetnika gerilca koji se grafitima bori protiv stavova vlade.

Istina, taj “gerilac” ne radi samo “za zajednicu”, nego svoja djela i prodaje, pa, recimo, nekoliko njegovih radova ima i bračni par Jollie-Pitt, za što su navodno platili nekoliko milijuna dolara.

− Nemam želju ikada izići pred javnost. Mislim kako vani ima dovoljno samodopadnih malih šupaka koji pokušavaju svuda gurati svoje male ružne face − rekao je Banksy u jednom od svojih rijetkih intervjua. Zapravo je fascinantno kako je u globaliziranom, umreženom svijetu, uspio zadržati anonimnost, osobito u svjetlu činjenice da se njegova djela prodaju i da režiranje filma podrazumijeva notornu stvar − prisutnost redatelja na setu.

No, mehanizmi zaštite privatnosti ovog umjetnika ne zanimaju njegove obožavatelje − širom svijeta stasaju “novi Banksyji” koji ga nastoje kopirati. Dapače, na mjestu s kojeg je u Wood Greenu uklonjen Baksyjev grafit, već je osvanuo novi. Konkretno, osvanulo je nekoliko njih. Na jednome je, točno pokraj prostora na koji se možda jednog dana vrati dječak koji robovski šiva britansku zastavu, nacrtan lik štakora koji pita: “Zašto?” Na drugom je upozorenje: “Opasnost. Lopovi”...

EDA VUJEVIĆ

Ni kamera ga nije ulovila

Premda postoje nagađanja da je Banksy podrijetlom iz Bristola i da je rođen 1974., to nikada nije potvrđeno. U siječnju 2010. na festivalu Sundance prikazan je “Exit Through the Gift Shop”, prvi Banksyjev film, kada se svjetska javnost nadala kako će Banksy konačno razotkriti svoje pravo lice. No tim dokumentarcem opisanim kao “prvi film katastrofe o uličnoj umjetnosti”, Banksy je pokazao dosljednost − napravio je, po općem sudu, odličan film, a nije odao svoj identitet. Ili, kako je Guardian rekao: “Nije pokazao lice, ali se razotkrio na način koji puno više zadovoljava. Njegovi šaljivi, blago zbunjeni komentari prikazuju umjetnika na način na koji nikakvo ekskluzivno demaskiranje ne bi uspjelo.”


Pravna pitanja

Kad bi se i prihvatila teza jednog Banksyjeva obožavatelja koji je kazao britanskim novinarima kako je Banksy, radeći na javnoj površini, na nečijem zidu, čiji god on bio, svoje djelo “otpustio” od sebe i zapravo ga se “odrekao”, te na njega ne može polagati “autorsko pravo” u smislu njegove tržišne valorizacije, ipak najnovija priča oko “Slave Labora” otvara brojna pitanja. Čije je vlasništvo doista street umjetnost i, možda još važnije, ima li itko, pa i vlasnik zida na kojem se takva umjetnina nalazi, pravo na trgovanje tom umjetninom?

Naime, mural procijenjen na najmanje pola milijuna dolara na zid u sjevernom Londonu nije “sletio” tako što je zaključen ikakav ugovor između autora i bilo koga, pa ni onaj o darovanju. Upravo zato je svjetska umjetnička javnost koncentrirana na mogući pravni spor koji slijedi jer će njezin ishod umnogome odrediti budućnost street arta.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Aukcijska kuća FAA Miami procijenila je ukradenog Banksyja na minimalno 500.000 dolara. Međutim, mještani londonske četvrti Wood Green alarmirali su svoje vijećnike, a vijećnici službenike britanske vlade, tražeći ‘svog’ Banksyja natrag [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STREET ART drumom, pravnici šumom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2013-02-27 09:38:26 [created_by] => 32 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2013-02-27 10:07:36 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2013-02-27 09:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3343 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 256 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--kultura [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, film, tv, književnosti, glazba, kazalište, slikarstvo, arhitektura [secure] => 0 [page_title] => Kultura [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2013/02/27/SCENA/photo_1361702613276-1-0_thumb.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "700x400" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 256 [name] => Kultura [alias] => kultura [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 19 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38646242 Threads: 3 Questions: 7114882818 Slow queries: 3305966 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608795339 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /kultura/poznati-ulicni-umjetnik-banksy-na-meti-lopova-195023 [printLink] => /kultura/poznati-ulicni-umjetnik-banksy-na-meti-lopova-195023?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 190007 [name] => banksy [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => banksy [link] => /tag/banksy ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Aukcijska kuća FAA Miami procijenila je ukradenog Banksyja na minimalno 500.000 dolara. Međutim, mještani londonske četvrti Wood Green alarmirali su svoje vijećnike, a vijećnici službenike britanske vlade, tražeći ‘svog’ Banksyja natrag [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STREET ART drumom, pravnici šumom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Poznati ulični umjetnik Banksy na meti lopova [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-18-36-01-32 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/27/SCENA/photo_1361702613276-1-0_thumb.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2013/02/27/SCENA/photo_1361702613276-1-0_thumb.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}Karizmatični umjetnik grafita, planetarno (ne)poznati Banksy, našao se prošlog vikenda u središtu nevjerojatne priče s međunarodnim umjetničko-pravnim reperkusijama koje je trenutno nemoguće predvidjeti. Naime, Banksyjev rad “Slave Labor” (Robovski rad), koji je on naslikao na zidu jedne londonske prodavaonice, prije dva tjedna je s pročelja zgrade - nestao.

Onda se mural dimenzija 1,22 x 1,52 metra, kojim je taj umjetnik u svibnju prošle godine cinično “obilježio” dijamantni jubilej britanske kraljice, pojavio na aukciji u Miamiju, gdje je procijenjen na vrijednost između pola milijuna i 700 tisuća dolara.


Uspjela kampanja

Na stranicama Fine Art Auctions Miami grafit se pojavio pod nazivom “Banksy Slave Labor (Bunting Boy), London, 2012.” i trebao je biti licitiran prošle subote. Međutim, mještani londonske četvrti Wood Green su, nakon što su umjesto murala na zidu trgovine iz susjedstva ugledali samo rupu, a zatim doznali da se “njihov” Banksy prodaje u Americi za golem novac, odlučili pozvati se na pravo vlasništva ulične umjetnine koju su i turisti dolazili pogledati jer, ponovimo, misteriozni Banksy uživa planetarnu slavu.

Alarmirali su svoje vijećnike, vijećnici su alarmirali službenike britanske vlade, pokrenuli su on-line kampanju tvrdeći da je mural ukraden, da mural pripada “zajednici” jer je Banksy umjetnik “zajednice” i da se aukcija mora zaustaviti, a “Slave Labor” vratiti kući. I, bi tako!

U subotu navečer je Fine Art Auctions Miami u zadnji čas dražbu otkazao, ne davši novinarima nikakvo objašnjenje, ali očito u strahu od mogućih pravnih reperkusija. Grafit se nalazio na zgradi trgovačkog lanca “Poundland”, koji je i sam imao problema s optužbama da prodaje proizvode koje izrađuju desetogodišnja djeca u Indiji.

Premda je riječ o kontroverznom umjetniku i provokativnom djelu, vijećnik iz četvrti Wood Green Alan Strikland kazao je za BBC da su se građani razbjesnili prvo zbog nestanka murala, a onda zbog aukcije. Navodno, kazao je vijećnik, građani su pretprošlog tjedna vidjeli skele i cerade na zidu na kojem je bio Banksyjev mural, a nekoliko dana poslije mogli su samo konstatirati da − murala više nema.

“Banksy je poklonio umjetničko djelo zajednici”, kaže on, dodajući da su njegovi birači “razočarani zato što je umjetničko djelo koje je bilo zanimljivo i turistima uzeto od njih”. Banksyjev “Slave Labor” mještani su čak bili “zaštitili” pleksiglasom ne želeći riskirati da ga tko preboji, makar i greškom. Aukcijska kuća u Miamiju odbacila je sugestiju da je mural ukraden, kazavši da je do njih došao od “poznatog kolekcionara” koji je potpisao s njima ugovor i da je sve po propisima, no identitet kolekcionara nisu otkrili.

Scotland Yard i FBI uvučeni u priču

Hoće li ga otkriti policiji, tko zna, jer i Scotland Yard i FBI su, hoće-neće, uvučeni u priču. Policije tvrde kako “krađa nije prijavljena”, ali tko bi je i mogao prijaviti kad se ne zna tko je vlasnik djela? Ipak se vjeruje da će policije dviju zemalja ispitati stvar premda ne znaju tko je u cijeloj priči “oštećenik”. Glasnogovornica trgovačke kuće “Poundland” izjavila je kako oni nisu odgovorni za uklanjanje murala i tvrde da “oni nisu ni vlasnici zgrade”.

Gradsko vijeće, pak, od vlasnika zgrade traži odgovor nastojeći utvrditi tko je skinuo Banksyja, i za čiju korist. Problem stvara i Banksyjeva šutnja. Naime, Banksy ne potpisuje svoje ulične radove i ne daje odobrenje za stavljanje na dražbu, što i nije neobično budući da britanski zakoni uličnu umjetnost i dandanas tretiraju kao vandalizam, pa ne bi bilo nemoguće da Banksy, bez obzira na svoju slavu, bude optužen kao vandal, koliko god bi takva optužba mogla biti neugodna za britanske vlasti. Zbog svega toga je doista nejasno tko je vlasnik murala.

Gerilac s milijunima

Banksy je umjetnik i politički aktivist koji je svoju popularnost stekao grafitima i koji uživa kultni status širom svijeta, dijelom i zbog svog identiteta koji je tajan, što mu daje imidž umjetnika gerilca koji se grafitima bori protiv stavova vlade.

Istina, taj “gerilac” ne radi samo “za zajednicu”, nego svoja djela i prodaje, pa, recimo, nekoliko njegovih radova ima i bračni par Jollie-Pitt, za što su navodno platili nekoliko milijuna dolara.

− Nemam želju ikada izići pred javnost. Mislim kako vani ima dovoljno samodopadnih malih šupaka koji pokušavaju svuda gurati svoje male ružne face − rekao je Banksy u jednom od svojih rijetkih intervjua. Zapravo je fascinantno kako je u globaliziranom, umreženom svijetu, uspio zadržati anonimnost, osobito u svjetlu činjenice da se njegova djela prodaju i da režiranje filma podrazumijeva notornu stvar − prisutnost redatelja na setu.

No, mehanizmi zaštite privatnosti ovog umjetnika ne zanimaju njegove obožavatelje − širom svijeta stasaju “novi Banksyji” koji ga nastoje kopirati. Dapače, na mjestu s kojeg je u Wood Greenu uklonjen Baksyjev grafit, već je osvanuo novi. Konkretno, osvanulo je nekoliko njih. Na jednome je, točno pokraj prostora na koji se možda jednog dana vrati dječak koji robovski šiva britansku zastavu, nacrtan lik štakora koji pita: “Zašto?” Na drugom je upozorenje: “Opasnost. Lopovi”...

EDA VUJEVIĆ

Ni kamera ga nije ulovila

Premda postoje nagađanja da je Banksy podrijetlom iz Bristola i da je rođen 1974., to nikada nije potvrđeno. U siječnju 2010. na festivalu Sundance prikazan je “Exit Through the Gift Shop”, prvi Banksyjev film, kada se svjetska javnost nadala kako će Banksy konačno razotkriti svoje pravo lice. No tim dokumentarcem opisanim kao “prvi film katastrofe o uličnoj umjetnosti”, Banksy je pokazao dosljednost − napravio je, po općem sudu, odličan film, a nije odao svoj identitet. Ili, kako je Guardian rekao: “Nije pokazao lice, ali se razotkrio na način koji puno više zadovoljava. Njegovi šaljivi, blago zbunjeni komentari prikazuju umjetnika na način na koji nikakvo ekskluzivno demaskiranje ne bi uspjelo.”


Pravna pitanja

Kad bi se i prihvatila teza jednog Banksyjeva obožavatelja koji je kazao britanskim novinarima kako je Banksy, radeći na javnoj površini, na nečijem zidu, čiji god on bio, svoje djelo “otpustio” od sebe i zapravo ga se “odrekao”, te na njega ne može polagati “autorsko pravo” u smislu njegove tržišne valorizacije, ipak najnovija priča oko “Slave Labora” otvara brojna pitanja. Čije je vlasništvo doista street umjetnost i, možda još važnije, ima li itko, pa i vlasnik zida na kojem se takva umjetnina nalazi, pravo na trgovanje tom umjetninom?

Naime, mural procijenjen na najmanje pola milijuna dolara na zid u sjevernom Londonu nije “sletio” tako što je zaključen ikakav ugovor između autora i bilo koga, pa ni onaj o darovanju. Upravo zato je svjetska umjetnička javnost koncentrirana na mogući pravni spor koji slijedi jer će njezin ishod umnogome odrediti budućnost street arta.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/poznati-ulicni-umjetnik-banksy-na-meti-lopova-195023 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1e86d4105cb349a46289a5fa7218f033ada3e855 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Poznati+uli%C4%8Dni+umjetnik+Banksy+na+meti+lopova&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fpoznati-ulicni-umjetnik-banksy-na-meti-lopova-195023 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fpoznati-ulicni-umjetnik-banksy-na-meti-lopova-195023 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Aukcijska kuća FAA Miami procijenila je ukradenog Banksyja na minimalno 500.000 dolara. Međutim, mještani londonske četvrti Wood Green alarmirali su svoje vijećnike, a vijećnici službenike britanske vlade, tražeći ‘svog’ Banksyja natrag [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => STREET ART drumom, pravnici šumom [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
KulturaSTREET ART drumom, pravnici šumom

Poznati ulični umjetnik Banksy na meti lopova

Piše PSD.
27. veljače 2013. - 10:59
Karizmatični umjetnik grafita, planetarno (ne)poznati Banksy, našao se prošlog vikenda u središtu nevjerojatne priče s međunarodnim umjetničko-pravnim reperkusijama koje je trenutno nemoguće predvidjeti. Naime, Banksyjev rad “Slave Labor” (Robovski rad), koji je on naslikao na zidu jedne londonske prodavaonice, prije dva tjedna je s pročelja zgrade - nestao.

Onda se mural dimenzija 1,22 x 1,52 metra, kojim je taj umjetnik u svibnju prošle godine cinično “obilježio” dijamantni jubilej britanske kraljice, pojavio na aukciji u Miamiju, gdje je procijenjen na vrijednost između pola milijuna i 700 tisuća dolara.

Ni kamera ga nije ulovila

Premda postoje nagađanja da je Banksy podrijetlom iz Bristola...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 20:36