stdClass Object ( [id] => 1112153 [title] => U splitskoj Galeriji Emanuela Vidovića 13. srpnja se otvara atraktivna izložba: Bućanove fantomske slike s hridi otoka Cresa [alias] => u-splitskoj-galeriji-emanuela-vidovica-13-srpnja-se-otvara-atraktivna-izlozba-bucanove-fantomske-slike-s-hridi-otoka-cresa [catid] => 291 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U sklopu 67. Splitskog ljeta, u Galeriji Emanuela Vidovića 13. srpnja bit će otvorena izložba radova Borisa Bućana, zacijelo jednog od nekolicine najvećih hrvatskih živućih umjetnika.

Izložba nazvana "Na moru", koja će ostati u Splitu mjesec dana, donosi 73 najnovija rada akademika Bućana i obuhvaća fotografije nastale tijekom protekle tri godine objektivom mobilnog telefona.

Predmeti autorova zanimanja, naglašavaju organizatori, a to su Splitsko ljeto i Galerija 46, sakralne su i profane naravi u kojima, od pejzaža do tekstilnih i papirnatih struktura, Bućan stvara kompleksan ciklus fotografija, zaokružujući ga naslovima "Belgijanci, ovo nije lula", "Bog i kamenjari", "Lula mira", "Portreti", "Opasnost od insekata", "Krik u lancima"... Naslov, dakako, sugerira morske motive, a to potvrđuje i autor.

- Nije to moj naslov, ali ima dosta radova sa Cresa, kazao nam je Boris Bućan.

- Za te sam radove imao bolji naslov - "Katedrala na Cresu". Vidjet ćete kako ja to vidim, a rijetki će se složiti sa mnom. Tu se pojavljuju ljudska lica, gotovo renesansno crtana, ali koja nije napravila ljudska ruka.

Govorim o otocima nastalima prije 250 milijuna godina, a likovna umjetnost je stara samo pedeset tisuća godina. Ta je umjetnost, znamo, nastala na stijenama u Kolumbiji i u spiljama Australije...

Boris Bućan je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, ne samo zbog toga što je od 1984. naovamo dobio više od dvadeset vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su mnoga Grand Prix, nego i stoga što mu je čuveni svjetski muzej Victoria & Albert Museum iz Londona u svom jedinstvenom pregledu najuspješnijih plakata dvadesetog stoljeća, točnije od 1870. do danas, dodijelio naslovnu stranicu u svom reprezentativnom katalogu.

Također, Bućanovi radovi danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima i galerijama, u New Yorku, Münchenu, Essenu, Melbourneu...

Umjetnost od svuda vreba

Bućanov antologijski plakat "Žar ptica", koji je izrađen 1983. godine za HNK Split u povodu premijere baleta Igora Stravinskog, našao se među 300 najboljih na svijetu, uz bok Miltona Glasera, potom Henrija de Toulouse-Lautreca, Davida Hockneyja i Andyja Warhola.

Knjigu "Plakati. Vizualna povijest" izdao je britanski izdavač Thames&Hudson, a priredile su je Gill Saunders i Margaret Timmers iz muzeja Victoria&Albert. To je počast, premda zaslužena, koju malo tko doživi.

Uza sve to, Bućan je prvi hrvatski umjetnik koji je sa čak tri svoja plakata uvršten u stalni postav newyorškog Muzeja moderne umjetnosti, u slavnu MoMA-u, koja za suvremene umjetnike vrijedi kao "vrh svijeta". Ipak, ovaj veliki umjetnik se prije tri godine okrenuo snimanju, i to mobitelom, koristeći njegovu opciju zumiranja.

Treba reći i da je dio poznavatelja djela akademika Bućana ostao zatečen ovim iskorakom, kao uostalom i dio kritike.

- Diskusija je uvijek potrebna. Ti razgovori urode plodom - lakonski o kritičarima kaže Bućan. - Kada upotrebljavam mobitel da bih napravio sliku, ja ga upotrebljavam kao kist. Isto tako, kad radim skulpturu, upotrebljavam ga kao dlijeto. Ovim postupkom želim reći da je i to moguće.

Lani je Bućanova izložba “Havanezer” bila postavljena u prostoru Galerije Prsten u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu i tada je prvi put predstavljeno 70 Bućanovih djela nastalih kroz umjetnikovo fotografsko istraživanje u kojem je tijekom godine dana napravio oko 17 tisuća fotografija.

'Ja bolji portret nisam vidio!'

Koristeći opciju zooma fotoaparata na mobilnom telefonu, umjetnik je otkrio brojne prizore, teme i portrete osoba prepoznate u svakodnevnim predmetima i situacijama, poput portreta Nikole Tesle na - papirnatim maramicama. On sam taj portret Tesle smatra najboljim prikazom tog velikog izumitelja ikad.

---

image
Portret Nikole Tesle
 
BORIS BUĆAN
---


- Jednostavno, meni se portreti pokazuju na različitim predmetima i u prirodi oko mene - kaže Bućan.

- Ja bolji portret Tesle nisam vidio! A to da sam i portret Goethea načinio od upotrijebljene papirnate maramice... Što bi on kazao na to? Umjetnost je ušla u sve pore života i od svuda vreba.

Nadrealisti su govorili da treba slikati pljuvačku tuberkuloznih bolesnika. Tu dolazimo do toga da su svi postupci dozvoljeni. Ja mislim da je Goethe avangarda, kao i Bach koji je napravio kompoziciju o pijenju kave, koja se u to doba pojavila u Europi, kaže Boris Bućan.

Splitski trag

Priča je, kaže umjetnik, počela davno – na izložbi portreta prišla mu je jedna kustosica i upitala ga nešto što mu godinama nije izlazilo iz glave. “Pitala me mogu li iz memorije napraviti neki portret. Rekao sam joj da ne mogu, ali me to nastavilo kopkati. Može se možda jednog, dva, tri čovjeka zapamtiti, karikaturisti to uspijevaju s velikim amplitudama ironičnog i karikaturalnog.

To je išlo tako dugo dok jednog dana na svom psu Oskaru pasmine havanezer nisam vidio glavu Karla Marxa. Kasnije se dogodilo da moj pas postane i Andy Warhol, pa onda i Marylin Monroe…”, rekao je Bućan.

- Ti su se ljudi počeli pojavljivati oko mene, na krpama, na cvijeću, na mom psu. Tako se može doći do portreta. Mora biti drukčiji, ne može se raditi portrete na iskustvima renesansnog portreta ili onoga iz 19. stoljeća, to je mrtva roba, nešto što mi u senzibilitetu više nemamo - smatra umjetnik koji je ipak napravio portret vojvode i vojvotkinje od Montefeltra iz 1472. koji je djelo Pierra della Francesca i taj mu je portret, prema vlastitom priznanju, najdraži.

- Priča je sljedeća: moja Saša (Saša Mesić, umjetnikova muza i partnerica, op.a) je ostavila ostatke jabuke na tanjuru – kaže Bućan.

- Povukao sam tanjur do sebe da vidim događa li se i tu nešto. Odmah je bio vidljiv portret vojvode od Montefeltra, koji je napravio Piero della Francesca. Umjetnost se događa svuda...

Borisu Bućanu se umjetnost doista događa svuda. I odavna. Upisan je u hrvatsku povijest umjetnosti kao njezin važan protagonist, još od eksperimentalnih istupa u javnom prostoru Zagreba i izložbi u zagrebačkoj Galeriji SC krajem šezdesetih, kada se evidentno priklonio progresivnom strujanju konceptualne umjetnosti i novim oblicima umjetničkog ponašanja, pa sve do danas.

Napose vrijedne radove ostvario je u području grafičkog dizajna, odnosno dizajna vizualnih komunikacija, opet s naglašenim konceptualnim profilom. Ipak, u Splitu je ostavio najjasniji trag serijom plakata što ih je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća započeo realizirati za HNK Split.

Ti plakati nisu ostali zabilježeni samo na splitskim ulicama nego su predstavljani i na relevantnim međunarodnim umjetničkim smotrama kao što je i Venecijanski bijenale.

Teatar oblika

Dakle, bliži se obilježavanje puna četiri desetljeća od kada je Boris Bućan svojim vizualnim uracima velikih dimenzija započeo obuzimati pažnju prolaznika grada Splita i time upisao splitski HNK na kartu institucija osjetljivih na suvremene pristupe mediju vizualnih komunikacija.

Upravo predstojeća izložba u Galeriji Emanuela Vidovića prvi je korak prema obilježavanju obljetnice nedvojbeno važne za Split i ova je izložba uvod u tu obljetnicu, premda donosi najnovije Bućanove radove koji od prošle godine, kada su prvi put pokazani, intrigiraju likovnu publiku. Za iduću godinu se stoga u Splitu očekuje retrospektivna izložba njegovih plakata, a izložba "zoom-fotografija" joj je uvertira.

---

image
Andy Warhol i balerina
 
BORIS BUĆAN
---


- Bućan poseže za kamerom svoga mobilnog telefona i snima izrazito zanimljive kompozicije vlastite svakodnevice - kaže dr. sc. Dalibor Prančević o radovima koje će splitska publika moći vidjeti u Galeriji Vidović.

- To i nisu fotografije nekakvih uobičajenih prizora, već najčešće uvećanja detalja iz kojih se pomaljaju parafigure.

Sve – od odbačenih predmeta, raspremljenih kreveta, dlake kućnog ljubimca, preko raspucanog asfalta, dotrajalih drvenih bina, vrtnih površina do potentnih morskih hridi otoka Cresa – postaje Bućanov teatar oblika.

Posebna koncentracija

On uočava strukture poznatog mu prizora, odnosno konture lica ili figure određene osobe, prisvaja ih i uvećane prenosi na fotografsku podlogu većih dimenzija, pridružujući im identifikaciju tekstom, kaže Prančević.

Doista, izazovan je i poziv samog umjetnika kojeg on zapisuje u jednoj od publikacija objavljenih uz seriju ovih radova, a koji se odnosi na kamene vertikale creskih hridina: "Pogledajte kako se glave koje su vjerojatno slučajno nastale mogu staviti uz bok cjelokupnoj našoj civilizaciji.“

Repertoar portreta znamenitih ljudi, ali i anonimnih protagonista svakodnevice, koje Bućan izvlači na površinu iz različitih okružja raznolik je, pa uz Antuna Gustava Matoša, Tina Ujevića ili Predraga Matvejevića, susrećemo Orsona Wellesa, Romana Polańskog, Freddieja Mercuryja, Davida Bowieja, ali i Trumpa, Putina, Lenjina ili Krista.

- Razvidno je da svojim fantomskim "slikama“ Bućan održava kontinuitet dosadašnjeg umjetničkog istraživačkog rada te ostaje na liniji avangardnih promišljanja, osobito eksperimenata nastalih na psihološkim platformama nadrealističke umjetnosti, pri čemu posebice valja izdvojiti paranoično-kritičku metodu i aktivno uključenje iskustva promijenjenog stanja svijesti i posebne koncentracije, zaključuje Dalibor Prančević.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA MORU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NA MORU 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-07-12 13:36:29 [created_by] => 3118 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-07-12 13:54:20 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-07-12 13:36:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 26 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 291 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz kulture. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura [secure] => 0 [page_title] => Ostalo [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18525288.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18525248.jpg","\/images\/slike\/2021\/07\/12\/18525258.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Toma\u0161\/cropix","BORIS BU\u0106AN","BORIS BU\u0106AN"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Boris Bu\u0107an kraj svojih 'Vrata nakon streljanja'
\n\u00a0","Portret Nikole Tesle
\n\u00a0","Andy Warhol i balerina
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x853","hd_18525288_1920.jpg":"1920x1080","k_18525288_1280.jpg":"1280x1280","k_18525288_1024.jpg":"1024x1024","k_18525288_640.jpg":"640x640","k_18525288_480.jpg":"480x480","k_18525288_340.jpg":"340x340","k_18525288_220.jpg":"220x220","o_18525288_1280.jpg":"1280x853","o_18525288_1024.jpg":"1024x682","o_18525288_640.jpg":"640x426","o_18525288_480.jpg":"480x319","o_18525288_340.jpg":"340x226","o_18525288_220.jpg":"220x146","h_18525288_1280.jpg":"1280x854","h_18525288_1024.jpg":"1024x683","h_18525288_640.jpg":"640x427","h_18525288_480.jpg":"480x320","h_18525288_340.jpg":"340x227","h_18525288_220.jpg":"220x147","pp_18525288_1280.jpg":"1006x1280","pp_18525288_1024.jpg":"805x1024","pp_18525288_640.jpg":"503x640","pp_18525288_480.jpg":"377x480","pp_18525288_340.jpg":"267x340","pp_18525288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2688","hd_18525248_1920.jpg":"1920x1080","k_18525248_1280.jpg":"1280x1280","k_18525248_1024.jpg":"1024x1024","k_18525248_640.jpg":"640x640","k_18525248_480.jpg":"480x480","k_18525248_340.jpg":"340x340","k_18525248_220.jpg":"220x220","o_18525248_1280.jpg":"1280x1792","o_18525248_1024.jpg":"1024x1433","o_18525248_640.jpg":"640x896","o_18525248_480.jpg":"480x672","o_18525248_340.jpg":"340x476","o_18525248_220.jpg":"220x308","h_18525248_1280.jpg":"1280x854","h_18525248_1024.jpg":"1024x683","h_18525248_640.jpg":"640x427","h_18525248_480.jpg":"480x320","h_18525248_340.jpg":"340x227","h_18525248_220.jpg":"220x147","pp_18525248_1280.jpg":"1006x1280","pp_18525248_1024.jpg":"805x1024","pp_18525248_640.jpg":"503x640","pp_18525248_480.jpg":"377x480","pp_18525248_340.jpg":"267x340","pp_18525248_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2688","hd_18525258_1920.jpg":"1920x1080","k_18525258_1280.jpg":"1280x1280","k_18525258_1024.jpg":"1024x1024","k_18525258_640.jpg":"640x640","k_18525258_480.jpg":"480x480","k_18525258_340.jpg":"340x340","k_18525258_220.jpg":"220x220","o_18525258_1280.jpg":"1280x1792","o_18525258_1024.jpg":"1024x1433","o_18525258_640.jpg":"640x896","o_18525258_480.jpg":"480x672","o_18525258_340.jpg":"340x476","o_18525258_220.jpg":"220x308","h_18525258_1280.jpg":"1280x854","h_18525258_1024.jpg":"1024x683","h_18525258_640.jpg":"640x427","h_18525258_480.jpg":"480x320","h_18525258_340.jpg":"340x227","h_18525258_220.jpg":"220x147","pp_18525258_1280.jpg":"1006x1280","pp_18525258_1024.jpg":"805x1024","pp_18525258_640.jpg":"503x640","pp_18525258_480.jpg":"377x480","pp_18525258_340.jpg":"267x340","pp_18525258_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38501149 Threads: 5 Questions: 7104689136 Slow queries: 3302546 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608524433 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 291 [name] => Ostalo [alias] => ostalo [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/ostalo ) ) [link] => /kultura/ostalo/u-splitskoj-galeriji-emanuela-vidovica-13-srpnja-se-otvara-atraktivna-izlozba-bucanove-fantomske-slike-s-hridi-otoka-cresa-1112153 [printLink] => /kultura/ostalo/u-splitskoj-galeriji-emanuela-vidovica-13-srpnja-se-otvara-atraktivna-izlozba-bucanove-fantomske-slike-s-hridi-otoka-cresa-1112153?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611959 [name] => Boris Bućan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-04 22:02:21 [main_article_id] => 0 [alias] => boris-bucan [link] => /tag/boris-bucan ) [1] => stdClass Object ( [id] => 634315 [name] => galerija emanuel vidović split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-24 12:23:55 [main_article_id] => 0 [alias] => galerija-emanuel-vidovic-split [link] => /tag/galerija-emanuel-vidovic-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA MORU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => U splitskoj Galeriji Emanuela Vidovića 13. srpnja se otvara atraktivna izložba: Bućanove fantomske slike s hridi otoka Cresa [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3118 [name] => Eda Vujević [username] => eda.vujevic [email] => eda.vujevic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$fqFkFA4bWh0UxKvTp8AlaewNrIgF32memX1V0YZbOBaPoPk52RrGG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/eda-vujevic-3118 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1636 [gender] => m [description] => [image] => 1636.jpeg [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1636.jpeg ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18525288.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tomaš/cropix [mainImageDesc] => Boris Bućan kraj svojih 'Vrata nakon streljanja'
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18525288.jpg [title] => Darko Tomaš/cropixBoris Bućan kraj svojih 'Vrata nakon streljanja'
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18525248.jpg [title] => BORIS BUĆANPortret Nikole Tesle
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/07/12/18525258.jpg [title] => BORIS BUĆANAndy Warhol i balerina
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U sklopu 67. Splitskog ljeta, u Galeriji Emanuela Vidovića 13. srpnja bit će otvorena izložba radova Borisa Bućana, zacijelo jednog od nekolicine najvećih hrvatskih živućih umjetnika.

Izložba nazvana "Na moru", koja će ostati u Splitu mjesec dana, donosi 73 najnovija rada akademika Bućana i obuhvaća fotografije nastale tijekom protekle tri godine objektivom mobilnog telefona.

Predmeti autorova zanimanja, naglašavaju organizatori, a to su Splitsko ljeto i Galerija 46, sakralne su i profane naravi u kojima, od pejzaža do tekstilnih i papirnatih struktura, Bućan stvara kompleksan ciklus fotografija, zaokružujući ga naslovima "Belgijanci, ovo nije lula", "Bog i kamenjari", "Lula mira", "Portreti", "Opasnost od insekata", "Krik u lancima"... Naslov, dakako, sugerira morske motive, a to potvrđuje i autor.

- Nije to moj naslov, ali ima dosta radova sa Cresa, kazao nam je Boris Bućan.

- Za te sam radove imao bolji naslov - "Katedrala na Cresu". Vidjet ćete kako ja to vidim, a rijetki će se složiti sa mnom. Tu se pojavljuju ljudska lica, gotovo renesansno crtana, ali koja nije napravila ljudska ruka.

Govorim o otocima nastalima prije 250 milijuna godina, a likovna umjetnost je stara samo pedeset tisuća godina. Ta je umjetnost, znamo, nastala na stijenama u Kolumbiji i u spiljama Australije...

Boris Bućan je jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, ne samo zbog toga što je od 1984. naovamo dobio više od dvadeset vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja, među kojima su mnoga Grand Prix, nego i stoga što mu je čuveni svjetski muzej Victoria & Albert Museum iz Londona u svom jedinstvenom pregledu najuspješnijih plakata dvadesetog stoljeća, točnije od 1870. do danas, dodijelio naslovnu stranicu u svom reprezentativnom katalogu.

Također, Bućanovi radovi danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima i galerijama, u New Yorku, Münchenu, Essenu, Melbourneu...

Umjetnost od svuda vreba

Bućanov antologijski plakat "Žar ptica", koji je izrađen 1983. godine za HNK Split u povodu premijere baleta Igora Stravinskog, našao se među 300 najboljih na svijetu, uz bok Miltona Glasera, potom Henrija de Toulouse-Lautreca, Davida Hockneyja i Andyja Warhola.

Knjigu "Plakati. Vizualna povijest" izdao je britanski izdavač Thames&Hudson, a priredile su je Gill Saunders i Margaret Timmers iz muzeja Victoria&Albert. To je počast, premda zaslužena, koju malo tko doživi.

Uza sve to, Bućan je prvi hrvatski umjetnik koji je sa čak tri svoja plakata uvršten u stalni postav newyorškog Muzeja moderne umjetnosti, u slavnu MoMA-u, koja za suvremene umjetnike vrijedi kao "vrh svijeta". Ipak, ovaj veliki umjetnik se prije tri godine okrenuo snimanju, i to mobitelom, koristeći njegovu opciju zumiranja.

Treba reći i da je dio poznavatelja djela akademika Bućana ostao zatečen ovim iskorakom, kao uostalom i dio kritike.

- Diskusija je uvijek potrebna. Ti razgovori urode plodom - lakonski o kritičarima kaže Bućan. - Kada upotrebljavam mobitel da bih napravio sliku, ja ga upotrebljavam kao kist. Isto tako, kad radim skulpturu, upotrebljavam ga kao dlijeto. Ovim postupkom želim reći da je i to moguće.

Lani je Bućanova izložba “Havanezer” bila postavljena u prostoru Galerije Prsten u zagrebačkom Meštrovićevom paviljonu i tada je prvi put predstavljeno 70 Bućanovih djela nastalih kroz umjetnikovo fotografsko istraživanje u kojem je tijekom godine dana napravio oko 17 tisuća fotografija.

'Ja bolji portret nisam vidio!'

Koristeći opciju zooma fotoaparata na mobilnom telefonu, umjetnik je otkrio brojne prizore, teme i portrete osoba prepoznate u svakodnevnim predmetima i situacijama, poput portreta Nikole Tesle na - papirnatim maramicama. On sam taj portret Tesle smatra najboljim prikazom tog velikog izumitelja ikad.

---

image
Portret Nikole Tesle
 
BORIS BUĆAN
---


- Jednostavno, meni se portreti pokazuju na različitim predmetima i u prirodi oko mene - kaže Bućan.

- Ja bolji portret Tesle nisam vidio! A to da sam i portret Goethea načinio od upotrijebljene papirnate maramice... Što bi on kazao na to? Umjetnost je ušla u sve pore života i od svuda vreba.

Nadrealisti su govorili da treba slikati pljuvačku tuberkuloznih bolesnika. Tu dolazimo do toga da su svi postupci dozvoljeni. Ja mislim da je Goethe avangarda, kao i Bach koji je napravio kompoziciju o pijenju kave, koja se u to doba pojavila u Europi, kaže Boris Bućan.

Splitski trag

Priča je, kaže umjetnik, počela davno – na izložbi portreta prišla mu je jedna kustosica i upitala ga nešto što mu godinama nije izlazilo iz glave. “Pitala me mogu li iz memorije napraviti neki portret. Rekao sam joj da ne mogu, ali me to nastavilo kopkati. Može se možda jednog, dva, tri čovjeka zapamtiti, karikaturisti to uspijevaju s velikim amplitudama ironičnog i karikaturalnog.

To je išlo tako dugo dok jednog dana na svom psu Oskaru pasmine havanezer nisam vidio glavu Karla Marxa. Kasnije se dogodilo da moj pas postane i Andy Warhol, pa onda i Marylin Monroe…”, rekao je Bućan.

- Ti su se ljudi počeli pojavljivati oko mene, na krpama, na cvijeću, na mom psu. Tako se može doći do portreta. Mora biti drukčiji, ne može se raditi portrete na iskustvima renesansnog portreta ili onoga iz 19. stoljeća, to je mrtva roba, nešto što mi u senzibilitetu više nemamo - smatra umjetnik koji je ipak napravio portret vojvode i vojvotkinje od Montefeltra iz 1472. koji je djelo Pierra della Francesca i taj mu je portret, prema vlastitom priznanju, najdraži.

- Priča je sljedeća: moja Saša (Saša Mesić, umjetnikova muza i partnerica, op.a) je ostavila ostatke jabuke na tanjuru – kaže Bućan.

- Povukao sam tanjur do sebe da vidim događa li se i tu nešto. Odmah je bio vidljiv portret vojvode od Montefeltra, koji je napravio Piero della Francesca. Umjetnost se događa svuda...

Borisu Bućanu se umjetnost doista događa svuda. I odavna. Upisan je u hrvatsku povijest umjetnosti kao njezin važan protagonist, još od eksperimentalnih istupa u javnom prostoru Zagreba i izložbi u zagrebačkoj Galeriji SC krajem šezdesetih, kada se evidentno priklonio progresivnom strujanju konceptualne umjetnosti i novim oblicima umjetničkog ponašanja, pa sve do danas.

Napose vrijedne radove ostvario je u području grafičkog dizajna, odnosno dizajna vizualnih komunikacija, opet s naglašenim konceptualnim profilom. Ipak, u Splitu je ostavio najjasniji trag serijom plakata što ih je početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća započeo realizirati za HNK Split.

Ti plakati nisu ostali zabilježeni samo na splitskim ulicama nego su predstavljani i na relevantnim međunarodnim umjetničkim smotrama kao što je i Venecijanski bijenale.

Teatar oblika

Dakle, bliži se obilježavanje puna četiri desetljeća od kada je Boris Bućan svojim vizualnim uracima velikih dimenzija započeo obuzimati pažnju prolaznika grada Splita i time upisao splitski HNK na kartu institucija osjetljivih na suvremene pristupe mediju vizualnih komunikacija.

Upravo predstojeća izložba u Galeriji Emanuela Vidovića prvi je korak prema obilježavanju obljetnice nedvojbeno važne za Split i ova je izložba uvod u tu obljetnicu, premda donosi najnovije Bućanove radove koji od prošle godine, kada su prvi put pokazani, intrigiraju likovnu publiku. Za iduću godinu se stoga u Splitu očekuje retrospektivna izložba njegovih plakata, a izložba "zoom-fotografija" joj je uvertira.

---

image
Andy Warhol i balerina
 
BORIS BUĆAN
---


- Bućan poseže za kamerom svoga mobilnog telefona i snima izrazito zanimljive kompozicije vlastite svakodnevice - kaže dr. sc. Dalibor Prančević o radovima koje će splitska publika moći vidjeti u Galeriji Vidović.

- To i nisu fotografije nekakvih uobičajenih prizora, već najčešće uvećanja detalja iz kojih se pomaljaju parafigure.

Sve – od odbačenih predmeta, raspremljenih kreveta, dlake kućnog ljubimca, preko raspucanog asfalta, dotrajalih drvenih bina, vrtnih površina do potentnih morskih hridi otoka Cresa – postaje Bućanov teatar oblika.

Posebna koncentracija

On uočava strukture poznatog mu prizora, odnosno konture lica ili figure određene osobe, prisvaja ih i uvećane prenosi na fotografsku podlogu većih dimenzija, pridružujući im identifikaciju tekstom, kaže Prančević.

Doista, izazovan je i poziv samog umjetnika kojeg on zapisuje u jednoj od publikacija objavljenih uz seriju ovih radova, a koji se odnosi na kamene vertikale creskih hridina: "Pogledajte kako se glave koje su vjerojatno slučajno nastale mogu staviti uz bok cjelokupnoj našoj civilizaciji.“

Repertoar portreta znamenitih ljudi, ali i anonimnih protagonista svakodnevice, koje Bućan izvlači na površinu iz različitih okružja raznolik je, pa uz Antuna Gustava Matoša, Tina Ujevića ili Predraga Matvejevića, susrećemo Orsona Wellesa, Romana Polańskog, Freddieja Mercuryja, Davida Bowieja, ali i Trumpa, Putina, Lenjina ili Krista.

- Razvidno je da svojim fantomskim "slikama“ Bućan održava kontinuitet dosadašnjeg umjetničkog istraživačkog rada te ostaje na liniji avangardnih promišljanja, osobito eksperimenata nastalih na psihološkim platformama nadrealističke umjetnosti, pri čemu posebice valja izdvojiti paranoično-kritičku metodu i aktivno uključenje iskustva promijenjenog stanja svijesti i posebne koncentracije, zaključuje Dalibor Prančević.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tomaš/cropix BORIS BUĆAN BORIS BUĆAN
Darko Tomaš/cropix
Boris Bućan kraj svojih 'Vrata nakon streljanja'
 
BORIS BUĆAN
Portret Nikole Tesle
 
BORIS BUĆAN
Andy Warhol i balerina
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/ostalo/u-splitskoj-galeriji-emanuela-vidovica-13-srpnja-se-otvara-atraktivna-izlozba-bucanove-fantomske-slike-s-hridi-otoka-cresa-1112153 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b05bad1b75ab4e1742bfd6a167bc14dbf1574241 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=U+splitskoj+Galeriji+Emanuela+Vidovi%C4%87a+13.+srpnja+se+otvara+atraktivna+izlo%C5%BEba%3A+Bu%C4%87anove+fantomske+slike+s+hridi+otoka+Cresa&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fu-splitskoj-galeriji-emanuela-vidovica-13-srpnja-se-otvara-atraktivna-izlozba-bucanove-fantomske-slike-s-hridi-otoka-cresa-1112153 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fostalo%2Fu-splitskoj-galeriji-emanuela-vidovica-13-srpnja-se-otvara-atraktivna-izlozba-bucanove-fantomske-slike-s-hridi-otoka-cresa-1112153 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NA MORU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
OstaloNA MORU

U splitskoj Galeriji Emanuela Vidovića 13. srpnja se otvara atraktivna izložba: Bućanove fantomske slike s hridi otoka Cresa

12. srpnja 2021. - 15:36

U sklopu 67. Splitskog ljeta, u Galeriji Emanuela Vidovića 13. srpnja bit će otvorena izložba radova Borisa Bućana, zacijelo jednog od nekolicine najvećih hrvatskih živućih umjetnika.

Izložba nazvana "Na moru", koja će ostati u Splitu mjesec dana, donosi 73 najnovija rada akademika Bućana i obuhvaća fotografije nastale tijekom protekle tri godine objektivom mobilnog telefona.

Predmeti autorova zanimanja, naglašavaju organizatori, a to su Splitsko ljeto i Galerija 46, sakralne su i profane naravi u kojima, od pejzaža do tekstilnih i papirnatih struktura, Bućan stvara kompleksan ciklus fotografija, zaokružujući ga naslovima "Belgijanci, ovo nije lula", "Bog i kamenjari", "Lula mira", "Portreti", "Opasnost od insekata", "Krik u lancima"... Naslov, dakako, sugerira morske...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 04:17