StoryEditorOCM
Ostalo‘Najduže putovanje‘

Pisma s dramatičnog putovanja Magellanova broda otkrivena u Dubrovniku: Važna su za svjetsku povijest u najširem smislu riječi

Piše Bruno Lucić
19. rujna 2021. - 10:27
Prijepisi pisama dvojice sudionika slavne Magellanove posade koji se čuvaju u dubrovačkom arhivu/ Tonči Plazibat/CROPIXTonči Plazibat/Cropix

U čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku u Sponzi javnosti su predstavljeni prijepisi pisama dvojice sudionika Magellanove ekspedicije, koji su od 16. stoljeća u posjedu Arhiva Dubrovačke Republike.

Pisma i priču o njihovom ponovnom pronalasku predstavila je dogradonačelnica, ujedno i počasna konzulica Španjolske u Dubrovniku Jelka Tepšić, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku, Nikolina Pozniak, dr. sc. Lovro Kunčević iz Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku i Zrinka Lucianović iz Dubrovačke baštine.

Pozniak je pozdravila okupljene dok je Lucianović napomenula kako je Republika bila svjetska velesila onoga vremena. Fotografije pisama izložene su i u sklopu izložbe „Najduže putovanje – prva plovidba oko svijeta“ u Lazaretima.

...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 22:37