StoryEditorOCM
Ostalopetnaesto izdanje

Omiški festival performansa otvara vrata i poziva građane: Prijavite se i sudjelujte, nije uvjet da ste umjetnici

Piše Kultura SD
16. lipnja 2024. - 21:27

Ljetni omiški festival performansa Almissa Open Art festival slavi jubilarno, petnaesto izdanje, i donosi važne promjene u programskome konceptu.

Prva je novost je što će biti raspisan natječaj ili otvoreni poziv svim građanima, onima koji nisu umjetnici, za sudjelovanje, čime festival, kažu iz Almisse, širi vidike umjetničke kreativnosti i demokratizira umjetnički proces.

Zainteresirani kandidati trebaju dostaviti opis izvedbe, prezentacije, postava radova ili bilo čega što namjeravaju prezentirati publici uz priložene kontakt podatke. Almissa festival će pružiti stručnu podršku u razradi izlaganja i/ili izvedbe. Prijave se primaju putem elektroničke pošte na adresu almissaopen@gmail.com

Broj osoba koje će se odabrati za sudjelovanje na Almissa festivalu putem natječaja nije definiran, a ovisit će o kvaliteti pristiglih prijava i budžetu festivala. Odabrani sudionici će biti honorirani, s pokrivenim troškovima produkcije i putovanja, te će njihovi projekti biti integrirani u službeni program festivala.

image

Ne mogu svi odmah postati Siniša Labrović, ali vrijedi se okušati  
 

Nera Šimić/Cropix

Do sada je bila praksa svake godine pozivati drugog umjetnika da postane kustos festivala, no ovogodišnja ideja je da svi dosadašnji kustosi nastupaju kao izvođači na festivalu, ravnopravno s osobama koji nisu umjetnici.

"Ova transformacija označava Almissu kao nekonvencionalni, progresivni festival koji otvara nova područja umjetnosti i ostaje predan promicanju kulturne raznolikosti i demokracije kroz suvremenu umjetnost. Naš program je od početka usmjeren prema eksperimentalnoj produkciji novih radova u javnom urbanom prostoru, potičući multidisciplinarni pristup umjetnosti. Ovaj poziv stoji otvoren za pojedince koji žele doprinijeti programu festivala, neovisno o njihovoj profesionalnoj pozadini i stupnju obrazovanja", poručuju iz Almissa Open Art Festival, koji i ovim putem otvara nove koncepte i izvedbe u umjetničkoj praksi.

image

Vice Tomasović, omiški je umjetnik čije se ime veže uz Almissa Open Art festival

Paun Paunović/Cropix

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 21:28