StoryEditorOCM
Ostalo‘KAD GRAD SPAVA...‘

Kubanac Carlos Garaicoa izložio instalacije osmišljene posebno za splitsku Galeriju ‘Kula‘ i Galeriju umjetnina: priča nam o socijalizmu, ratovima, odrastanju u komunizmu

25. svibnja 2021. - 17:06
Carlos Garaicoa u Galeriji 'Kula': Novac nikad nije ekvivalent za umjetničku vrijednost. To nema nikakve veze! To je samo biznis...Joško Ponoš/Cropix

U splitskoj Galeriji "Kula" te u Galeriji umjetnina prvi put izlaže kubanski umjetnik Carlos Garaicoa (Havana, 1967.), i to instalacije osmišljene posebno za prostor Galerije "Kula" i za atrij Galerije umjetnina.

Do 11. srpnja u tim izložbenim prostorima Garaicoa, kroz specifičan spoj povijesti i suvremenosti, progovara o vezama kulture i politike, umjetnosti i društva. Za početak smo ga upitali da nam objasni naslov izložbe – "Kad grad spava, građani se bude".

– Naslov propitkuje koncept grada spavaonice, koji je toliko svojstven arhitekturi socijalističkih zemalja, te utopiju socijalne jednakosti koja nikada nije postignuta, a koja je dodatno potencirana i dobila je globalno značenje nakon izbijanja pandemije COVID-a 19 – kaže Carlos Garaicoa.

– Travnjaci i vrtovi kao za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 15:04