stdClass Object ( [id] => 1342099 [title] => Što smo našli u Bibliji iz biblioteke Igora Mandića, evanđeoski pravednog ‘liberalnog antikomunista‘? Jedan veliki... [alias] => sto-smo-nasli-u-bibliji-iz-biblioteke-igora-mandica-evandeoski-pravednog-liberalnog-antikomunista-jedan-veliki [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Za pisati o Igoru Mandiću ne treba ni povoda ni obljetnice, jerbo je njegov životni i spisateljski habitus u tolikoj mjeri bio razveden, da bi se svakog mjeseca mogao objaviti makar jedan osvrt. Naročito, evo, u danima kad bi proslavio rođendan i, još naročitije, pošto i tekstovi o njemu znaju izazvati čitalačku znatiželju i zanimanje, gotovo podjednako onako kao i tekstovi njegovi.

A ovdje će biti govora o Igoru Mandiću, vjeri i – Bibliji!

Nekome neopreznom u razmišljanju na prvu bi ovakva tema mogla zazvučati zvonom oksimorona, s obzirom na to da se Igor neskriveno deklarirao "zakletim ateistom"; ama, ni on sâm ne bi htio njegovati erudiciju i intelekt koji u svojoj širini ne bi podrazumijevali barem solidno poznavanje kršćanske povijesti u punini njezine katoličko-pravoslavno-protestantske pojavnosti, odnosno židovstva, islama i inih vjerovanja u vlastitoj mu panreligijskoj obaviještenosti.

Za života, Igor je objavio točno 33 knjige – iliti knjižicâ, kako je sâm volio govoriti – simbolički ih, naravno nehotice, vezujući za semiotiku Isukrstovih godinâ života. Za njega kao samozvanog antikrista to je sasvim sigurno najmanje važno, premda je znao govoriti: "Pa u nekim slabim trenucima moga bića, ponekad i moj ateizam zna pokleknuti. Jer ja sam zakleti ateist, ali ponekad moj ateizam dođe u iskušenja pa onda promislim nešto i o Bogu i o sotoni. Imam i ja svoje ateističke krize, što da se radi? Kao što i vjernik ima svoje." Izgovorio je to tijekom jednoga od gostovanja kod Aleksandra Stankovića u emisiji "Nedjeljom u 2".

Fragilna duša

Nego, tko je god osobno poznavao Igora, naročito ako je imao priliku češće se družiti u privatnim i prijateljskim, nešto intimnijim susretima s njim, svakako je mogao steći dojam kako je on bio čovjek daleko različit od onoga kakvoga ga je publika stvorila u svojoj glavi čitajući njegove britke polemičke tekstove ili promatrajući njegove žustre televizijske nastupe. Vehementan već po svojoj zadanoj naravi, škorpionskoj, za što čovjek ne može biti ni zaslužan ni kriv, i, trajno spreman poput noćobdije na svaki oblik otvorenog disputa ili slobodarskog diskursa, ovaj dostojni izazivač i Matoša i Krleže, intimno, bio je iznimno mekan i romantičan čovjek: fragilna duša koja se samo na podražaje ljudske gluposti i zloće uspinjala u svađalački propanj poput nepripitomljenog mustanga u kaubojskom koralu.

---

image

Vuković i Mandić u rujnu 2018. godine u Zagrebu

---

Marksistički strog i evanđeoski pravedan, Igor pri svakom susretu s iole ravnopravnim sugovornikom – ako je bio postignut minimum načitanosti i kritičkoga razmišljanja, a da ne govorimo o erudiciji makar u povojima – pretvarao se u dobrodušnog lirika različitog od onog rabijatnog bombardera kojemu su glupani i tumbani rastakali jetra i išli na živce.

Zbog same njegove ispovijesti kako mu ateizam "zna pokleknuti", meni se ipak čini da je Igor više bio gnostik, negoli ateist. Na to me nuka njegova nepokolebljiva pravičnost i humanistička osviještenost polegnuta na široki pladanj filozofije i, siguran sam, kako te njegove moralne konstituente vlastitog mu bića nisu nikad uspjele i – nisu znale pokleknuti…

Vučem paralelu s još jednim piscem destiliranoga intelekta, Zdravkom Zimom, koji je Danila Kiša zbog i njegove delikatne ter atipične produhovljenosti bio etiketirao gnostikom. A onda potežem i još jednu silogističku analogiju s Kiša na Igora, jerbo, u fantastičnoj knjizi "Grobnica za Borisa Davidoviča" pisac u uvodnoj pripovijesti, "Nož sa drškom od ružinog drveta", gradi sliku gdje budući ubojica žrtvi prinosi svoje "Lice Izdajnika", te nad lice žrtve "prileže obrazina izdajnika kao zlatna posmrtna maska", a u čijem kontekstu u truplu mrtvaca –"duša ima prizvuk bogohuljenja". Ovaj mi je fragment odmah bio prizvan u sjećanje čim sam stao listati Igorovu "Bibliju i psalme". Jerbo, ništa nisu ljepši ni pojedini prizori iz biblijskog "Psaltira", gdje židovski prapjesnik često rabi grube i brutalne naturalističke slike pri deskripciji svojih stanja i viđenja. A upravo je u "Psaltiru" Igor podcrtao svaki stih gdje se spominje – duša!

Čini mi se da upravo ona mjesta koja netko označi u knjizi, ujedno najtočnije opisuju i onoga koji je te oznake proveo. Frapantno mi je bilo vidjeti te Igorove psalme, u kojima je baš DUŠA izdvojena od svega i na nju je usmjerena njegova pomnja… Naravno, gostujući kod Stankovića, u jednoj je prilici na temu duše bio rekao:"Od antičkih filozofa do najnovijih, nitko nije riješio gdje ona postoji, a Crkva ponajmanje!" Pa se kao oparen, refleksno, u svojoj cinično-ironijsko-sarkastičnoj ognjici inspiracije bio zapitao:"Je li duša organ?" Kad maknem postrance ove njegove pikanterije i zajebancije, posve razumijem da i njegov ateizam"zna pokleknuti", i zato mi se čini da Igor nije bio u onoj mjeri ateist, kako se sâm legitimirao. A i da jest –"vrlo važno" (opet njegova fraza).

---

image

Biblija Igora Mandića

---

Igor se, zapravo, opisivao kao "liberalni antikomunist", kako je bio izvolio kazati, također kod Stankovića. Pa je često komentirao i Crkvu i komunizam, nerijetko ih trpajući u istu rečenicu ili temu. Koliko je bio lucidan i retorički vješt, govori upravo sljedeći citat koji je bio u eter, uživo, izgovorio u dahu: "1700 godina kršćanstva se ne može mjeriti sa 45 godina utjecaja socijalističkog morala. Jer ako danas, nakon što su srušene sve institucije bivšega socijalizma, popovi još vape da postoje preostaci komunističkog mentaliteta u ljudima, šta su radili 1700 godina, čemu su učili svoj puk, ako ih 45 godina konkurencije može izbaciti iz sedla? Prema tome, ako nisu u 1700 godina uspjeli odgojiti neko biće koje ne bi podleglo utjecaju socijalizma, kako će tek danas vratiti ga nekim osnovama da budu ovčice koje ne hlepe za sočnom pašom, nego da će se zadovoljiti sa suhom travom?"

Gutenbergova galaksija bila mu je jedini kozmos

A zadirkivan provokativnim pitanjima nerijetko je znao gnomski odgovoriti mišlju koja je imbazdana u fašicu aforizma: "Skromnost je grijeh kao i oholost, samo obrnuto lice oholosti"; ili: "Crkva je potmula i najpogubnija sila koja rovari protiv društvene sreće"; ili: "Popovi će se prema potrebi uvijek okrenut, nema problema. Kaptol se okreće kako mu puše vjetar interesa."

A budući da je Igor bio i veliki gurman, bonkulović i sibarit, neka endemična vrsta duhovnog materijalista, čovjekovu potrebu za uživanjem u hrani ovako je opisao: "To je zahtjev našeg fizičkoga postojanja u svijetu. Čovjek je takav stroj, programiran od prirode, neki će reći od Boga… To je kožna mješina koja ima ulazni i izlazni otvor i energiju potrebnu da funkcionira dobiva hranom. A onda, kako nije životinja, čovjek se od stadija prehrane digao na razinu kuhinje, s kuhinje digao na razinu gastronomije."

Bibliju je Igor poznavao uzduž i poprijeko, upoznavši ju brodeći i burdižajući kroza nju "na ruke", a ne posredstvom internetskih tražilica ili inih priručnih vodiča… To se vidi i po tome što je duž njezinog teksta plavom i crvenom bojom podcrtavao zanimljiva mjesta, kao i upisivao duhovite komentare po marginama. Igorova Biblija sliči na dirigentsku partituru u kojoj maestro plavom i crvenom olovkom markira dinamiku i agogiku, bilježi važne upade pojedinih instrumenata ili pjevača… Za njega je Gutenbergova galaksija bila i ostala jedini njegov unutarnji kozmos.

Iako je bio do kraja vjeran svojoj pisaćoj mašini, i nikada nije htio nabaviti ni kompjutor ni mobitel, bio je dobro upoznat i sa softverom i hardverom"filozofije" društvenih mreža i internetskoga funkcioniranja. Nije odustajao od svoje analogne kondicije i taktilne preferencije pri dolaženju do podataka ili odlaženju po njihovu provjeru.

Predmnijevam ovdje na njegovu veliku kućnu biblioteku i arhivu istrižaka iz periodike (jedini njegov nematerijalni prozor u svijet bila je televizija). Pišući nedavno o jednoj zbirci priča koje su u knjigu okupljene ne pretiskane iz novina ili časopisa, nego prenesene s interneta (Jasna Jasna Žmak: One stvari), Igor je dao opis sebe"gutenbergovca" od kojega ne odustaje: "E, e, e…, ali taština je jača od ponosa: svi koji objavljuju u elektronskome svijetu jedva čekaju šansu da se nekako – OKNJIŽE. Makluanovski rečeno (izmišljeno): možete vi do iznemoglosti ‘pisati‘ na elektronskim valovima (pomoću svojih PC-a i sličnih prčugarija/ tabletića/ miljetića kao i igračkama), ali to ‘nevidljivo‘ pismo nije nikakav produžetak ni ljudskog tijela, ni mišljenja, već samo podvostručenje izvorne grafičke pismenosti (što će reći da uradci u virtualnom svijetu NISU MEDIJ, već žalobni vapaj za gutenbergovštinom). Ali, neka, kad im dognjavi pisati u vjetar, koji im taj njihov proizvod vraća natrag, u lice, uknjiženi radovi s kojekakvih ‘portala‘ mogu nas ozariti (ipak ima nešto ‘tamo negdje‘)" ("Jutarnji list", 31. VII. 2021.).

---

image

Mandićeva "Knjiga postanka"

---

Fosilni dokaz psihološkog profila

Kad se u ruke uzme kućni primjerak Biblije čovjeka koji je u nju unio svoje komentare i koji je na pojedinim mjestima ostavio vlastite signature malo zafrkantske malo zajebantske, e, to je onda baš signifikantni pucanj obavijesti, upravo fosilni dokaz psihološkog profila ili skica foto-robota što ima u realističkim crtama ekranizirati portret osobe koja na ta specifična mjesta u tekstu i želi skrenuti pozornost. Dakako, ako ima koga tko bi rečene znakove bio kadar pravo iščitati ili protumačiti. I, hodeći baš tim tragovima po stranicama Igorove Biblije, može se sastaviti stvarna percepcija njegovih preferencija i afiniteta. Evidentiranjem mjestâ na koja je stavio akcent, lako se može interpretirati njegov odnos prema biblijskom tekstu – i naravi kršćanskog učenja – u kojem će vazda prevladavati kulturološka ili historiološka tangenta promatranja.

Veliku je pomnju položio na "Knjigu postanka", nimalo slučajno – možda? – budući se u njoj izlažu i razlažu jamačno i najvažniji postulati svega onoga što će dominirati (barem) u Starom zavjetu. Iznenađuje me ignoriranje knjige "Judita", u kojoj nema ama ni jedne bilješke! A mogla se, ne bez razloga, očekivati od Igora kakva paralela s čakavskim epom Marka Marulića njome nadahnutim, ne bi li se ikako apostrofirao (i na jednome i na drugome), nemimoilazni i neizostavni špurijus genius loci…

Dugo sam se premišljao objaviti ili ne fragment Igorovog "prijevoda" iz "Knjige postanka", koji se u njegovoj inačici nalazi na dva mjesta – sve navijajući da za to, ipak, smognem što hrabrosti što opravdanja – ali bih uvijek nekako odustao refulom autocenzure smatrajući kako bi takvo opredjeljenje, možda, bilo sakrilegično i skaredno, nedostojno svetopisamskog teksta ili kršćanske tradicije.

I onda, kao prosvijetljen trenutačnom zrakom Duha Svetoga,"ulize mi u pamet" – kako bi kazao Marulić – da što se imam kolebati i nećkati objelodaniti Igorove verbalne i misaone igrarije iz bilježnice njegovoga kreativnog šašavizma, kad kudikamo neoprostivije prijestupe i faulove, pretilije prekršaje i lojnije smrtne grijehe, svake pune ure u našem javnom prostoru, distribuiraju sve odreda deklarirani kršćani i praktični katolici?! Da, u odrazu lica licemjerja u kućnom zrcalu, i, podmazane mašću oholosti preko svake mjere. Uostalom, već smo odavno ustanovili kako su najveći naši lupeži i kriminalci u društvu sve odreda – istinski vjernici i šantoće.

Tako da bez bojazni o sagrješenju ili duhovnom prijestupu mogu prenijeti Igorov "prijevod" iz "Knjige postanka", iz odjeljka pod naslovom "Jakovljeva posljednja želja". Rečenica glasi: "Ako mi želiš ugoditi, stavi svoju ruku pod moje stegno kao jamstvo svoje odanosti meni" (Post 47,29). Igor je, gle farabuta, prekrižio riječ "stegno" i strelicom na margini verzalno prepravio u – "KURAC"… Završen citat!

---

image

Mandićev prijevod dijela "Knjige postanka"

---

Ako i izgleda strašno za nečije osjetljivije oči, samo se sjetite naših "uglednika" u Remetincu i ubojicâ što mirno i nekažnjeno šetaju našim ulicama u družbi s njihovim ulizicama – možda i iz vrha politike…?

‘Izvol‘te, primamo i šamane!‘

Razbijmo i još jednu predrasudu: najbolji poznavatelji Biblije u nas su oni bližnji naši što se legitimiraju kao nevjernici. Zvučim li možda odveć heretički? Hajdemo stvar promotriti na način koji slijedi… Baš bi bilo i simpatično i simptomatično usporediti poznavanje svetopisamskih redaka i poruka među njima provjerene s jedne strane među našim poznatim teološkim bibličarima, a s druge između onih među nama, što su svoje poimanje katekizma i biblijske hermeneutike spoznajno savladavali usput, možda na vjeronauku možda u znatiželji.

Uvjeren sam kako su svojim iskrenim razmatranjima bliže istini došli Igor Mandić ili, recimo, Boris Dežulović – obojica potvrđeni i "autani" ateisti, uzgred, rođeni i na isti dan, 20. studenoga svaki u svojem kalendaru – negoli lizači oltara i klecači prvih klupa u crkvi. Oni su u svojim librima jasno odredili svoj nevjernički stav, potvrđen dubokim poznavanjem katekizamske teorije i dokazan posvemašnjim otklonom te iste teorije u vjerničkoj praksi… Ali, to nikad nećemo saznati, jerbo do mrtvog Igora ne možemo doći (možda on može do nas, vrijedi vjerovati!), a do živog Dežulovića put priječi poniznost oholosti (dijela) ovdašnjega falšoga klera. Sva je dobra vjera, dakle, na nama laicima.

Na koncu, kako god okreneš, ili pogledaš, Igor Mandić bio je gromada od čovjeka… I onako fizički voluminozan – ne debeo, već baš muškarački moćan, dodatno ojačan kao nekadašnji gimnastičar; i intelektualno superioran u generaciji kad su se kao malo kad rađali i afirmirali rijeko potentni genijalci; i eruditski rastalentiran, znatiželjom nabildan u nemalom polju područjâ humanističkih i inih znanjâ koja su kolege mu mogle samo promatrati sa strane; i drčan po temperamentu, što je dovelo do ljudske mu formiranosti koja nije pristajala na kompromise mimo postizanja elementarnih moralnih postulata; i prepotentan po svojoj malenkosti, nespremnoj na išta što nije bilo makar izvrsno ili barem originalno u svojoj pojavnosti ili ambiciji; i tolerantan, naspram svega što je uvodilo novitete ili je iole navijalo u njihovu korist, pa i akonto vlastite štete…

---

image

Naljepnice s potvrdama o blagoslovu kuće

---

Igor je svake godine u svoj dom primao svećenika da mu po Božiću blagoslovi kuću. Njegova draga Slavica, koja mi je i ustupila Igorovu Bibliju na "proučavanje", ispričala mi je kako je on uvijek s radošću otvarao vrata svojega stana uz naklon, osmijeh i duhovitu dobrodošlicu dušobrižnicima: "Izvol‘te, primamo i šamane!" A ti su popovi, svi odreda"jasna stvar" (opet Igorova fraza), ostajali u domu Mandićevih na dugim razgovorima uz kolač i viski.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČESTO CITIRAO CRKVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => ČESTO CITIRAO CRKVU 2 0 14447 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-11-24 13:25:15 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-25 17:37:16 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-25 17:37:16 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što smo našli u Bibliji iz biblioteke Igora Mandića, evanđeoski pravednog 'liberalnog antikomunista'? Jedan veliki... page_title=Što smo našli u Bibliji iz biblioteke Igora Mandića, evanđeoski pravednog 'liberalnog antikomunista'? Jedan veliki... [metakey] => Igor mandić, Biblija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/11\/24\/12165912.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/26109065.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/26109066.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/26109067.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/26109068.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/26109069.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/26109070.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/21262352.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/11559756.jpg","\/images\/slike\/2023\/11\/24\/26109419.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Kova\u010dev\/Cropix","","","","","","","","Boris Kova\u010dev\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Igor Mandi\u0107 snimljen 2019. - Kako god okrene\u0161, bio je gromada od \u010dovjeka. I onako fizi\u010dki voluminozan, i intelektualno superioran<\/p>","

Mandi\u0107ev prijevod dijela \u201dKnjige postanka\u201d<\/p>","

Mandi\u0107eva \u201dKnjiga postanka\u201d<\/p>","

Naljepnice s potvrdama o blagoslovu ku\u0107e<\/p>","

\u201dPsaltir\u201d - u svakom psalmu podcrtao je redak u kojem se spominje rije\u010d DU\u0160A<\/p>","

Umetak o ispravci O\u010dena\u0161a u Matejevom evan\u0111elju<\/p>","

Vukovi\u0107 i Mandi\u0107 u rujnu 2018. godine u Zagrebu<\/p>","

Igor Mandi\u0107<\/p>","

Igor Mandic\u00a0 u svom domu 2017.
\n\u00a0<\/p>","

Biblija Igora Mandi\u0107a<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_12165912_1920.jpg":"1920x1080","k_12165912_1280.jpg":"1280x1280","k_12165912_1024.jpg":"1024x1024","k_12165912_640.jpg":"640x640","k_12165912_480.jpg":"480x480","k_12165912_340.jpg":"340x340","k_12165912_220.jpg":"220x220","o_12165912_1280.jpg":"1280x853","o_12165912_1024.jpg":"1024x682","o_12165912_640.jpg":"640x426","o_12165912_480.jpg":"480x320","o_12165912_340.jpg":"340x226","o_12165912_220.jpg":"220x146","h_12165912_1280.jpg":"1280x854","h_12165912_1024.jpg":"1024x683","h_12165912_640.jpg":"640x427","h_12165912_480.jpg":"480x320","h_12165912_340.jpg":"340x227","h_12165912_220.jpg":"220x147","pp_12165912_1280.jpg":"1280x1628","pp_12165912_1024.jpg":"1024x1303","pp_12165912_640.jpg":"640x814","pp_12165912_480.jpg":"480x611","pp_12165912_340.jpg":"340x432","pp_12165912_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3059","hd_26109065_1920.jpg":"1920x1080","k_26109065_1280.jpg":"1280x1280","k_26109065_1024.jpg":"1024x1024","k_26109065_640.jpg":"640x640","k_26109065_480.jpg":"480x480","k_26109065_340.jpg":"340x340","k_26109065_220.jpg":"220x220","o_26109065_1280.jpg":"1280x2039","o_26109065_1024.jpg":"1024x1631","o_26109065_640.jpg":"640x1019","o_26109065_480.jpg":"480x764","o_26109065_340.jpg":"340x541","o_26109065_220.jpg":"220x350","h_26109065_1280.jpg":"1280x854","h_26109065_1024.jpg":"1024x683","h_26109065_640.jpg":"640x427","h_26109065_480.jpg":"480x320","h_26109065_340.jpg":"340x227","h_26109065_220.jpg":"220x147","pp_26109065_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109065_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109065_640.jpg":"640x814","pp_26109065_480.jpg":"480x611","pp_26109065_340.jpg":"340x432","pp_26109065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1330","hd_26109066_1920.jpg":"1920x1080","k_26109066_1280.jpg":"1280x1280","k_26109066_1024.jpg":"1024x1024","k_26109066_640.jpg":"640x640","k_26109066_480.jpg":"480x480","k_26109066_340.jpg":"340x340","k_26109066_220.jpg":"220x220","o_26109066_1280.jpg":"1280x886","o_26109066_1024.jpg":"1024x709","o_26109066_640.jpg":"640x443","o_26109066_480.jpg":"480x332","o_26109066_340.jpg":"340x235","o_26109066_220.jpg":"220x152","h_26109066_1280.jpg":"1280x854","h_26109066_1024.jpg":"1024x683","h_26109066_640.jpg":"640x427","h_26109066_480.jpg":"480x320","h_26109066_340.jpg":"340x227","h_26109066_220.jpg":"220x147","pp_26109066_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109066_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109066_640.jpg":"640x814","pp_26109066_480.jpg":"480x611","pp_26109066_340.jpg":"340x432","pp_26109066_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1386","hd_26109067_1920.jpg":"1920x1080","k_26109067_1280.jpg":"1280x1280","k_26109067_1024.jpg":"1024x1024","k_26109067_640.jpg":"640x640","k_26109067_480.jpg":"480x480","k_26109067_340.jpg":"340x340","k_26109067_220.jpg":"220x220","o_26109067_1280.jpg":"1280x924","o_26109067_1024.jpg":"1024x739","o_26109067_640.jpg":"640x462","o_26109067_480.jpg":"480x346","o_26109067_340.jpg":"340x245","o_26109067_220.jpg":"220x158","h_26109067_1280.jpg":"1280x854","h_26109067_1024.jpg":"1024x683","h_26109067_640.jpg":"640x427","h_26109067_480.jpg":"480x320","h_26109067_340.jpg":"340x227","h_26109067_220.jpg":"220x147","pp_26109067_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109067_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109067_640.jpg":"640x814","pp_26109067_480.jpg":"480x611","pp_26109067_340.jpg":"340x432","pp_26109067_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1890x3193","hd_26109068_1920.jpg":"1920x1080","k_26109068_1280.jpg":"1280x1280","k_26109068_1024.jpg":"1024x1024","k_26109068_640.jpg":"640x640","k_26109068_480.jpg":"480x480","k_26109068_340.jpg":"340x340","k_26109068_220.jpg":"220x220","o_26109068_1280.jpg":"1280x2162","o_26109068_1024.jpg":"1024x1729","o_26109068_640.jpg":"640x1081","o_26109068_480.jpg":"480x810","o_26109068_340.jpg":"340x574","o_26109068_220.jpg":"220x371","h_26109068_1280.jpg":"1280x854","h_26109068_1024.jpg":"1024x683","h_26109068_640.jpg":"640x427","h_26109068_480.jpg":"480x320","h_26109068_340.jpg":"340x227","h_26109068_220.jpg":"220x147","pp_26109068_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109068_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109068_640.jpg":"640x814","pp_26109068_480.jpg":"480x611","pp_26109068_340.jpg":"340x432","pp_26109068_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1493","hd_26109069_1920.jpg":"1920x1080","k_26109069_1280.jpg":"1280x1280","k_26109069_1024.jpg":"1024x1024","k_26109069_640.jpg":"640x640","k_26109069_480.jpg":"480x480","k_26109069_340.jpg":"340x340","k_26109069_220.jpg":"220x220","o_26109069_1280.jpg":"1280x995","o_26109069_1024.jpg":"1024x796","o_26109069_640.jpg":"640x497","o_26109069_480.jpg":"480x373","o_26109069_340.jpg":"340x264","o_26109069_220.jpg":"220x171","h_26109069_1280.jpg":"1280x854","h_26109069_1024.jpg":"1024x683","h_26109069_640.jpg":"640x427","h_26109069_480.jpg":"480x320","h_26109069_340.jpg":"340x227","h_26109069_220.jpg":"220x147","pp_26109069_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109069_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109069_640.jpg":"640x814","pp_26109069_480.jpg":"480x611","pp_26109069_340.jpg":"340x432","pp_26109069_220.jpg":"220x280"},{"size0":"960x720","hd_26109070_1920.jpg":"1920x1080","k_26109070_1280.jpg":"1280x1280","k_26109070_1024.jpg":"1024x1024","k_26109070_640.jpg":"640x640","k_26109070_480.jpg":"480x480","k_26109070_340.jpg":"340x340","k_26109070_220.jpg":"220x220","o_26109070_1280.jpg":"1280x960","o_26109070_1024.jpg":"1024x768","o_26109070_640.jpg":"640x480","o_26109070_480.jpg":"480x360","o_26109070_340.jpg":"340x255","o_26109070_220.jpg":"220x165","h_26109070_1280.jpg":"1280x854","h_26109070_1024.jpg":"1024x683","h_26109070_640.jpg":"640x427","h_26109070_480.jpg":"480x320","h_26109070_340.jpg":"340x227","h_26109070_220.jpg":"220x147","pp_26109070_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109070_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109070_640.jpg":"640x814","pp_26109070_480.jpg":"480x611","pp_26109070_340.jpg":"340x432","pp_26109070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x536","hd_21262352_1920.jpg":"1920x1080","k_21262352_1280.jpg":"1280x1280","k_21262352_1024.jpg":"1024x1024","k_21262352_640.jpg":"640x640","k_21262352_480.jpg":"480x480","k_21262352_340.jpg":"340x340","k_21262352_220.jpg":"220x220","o_21262352_1280.jpg":"1280x670","o_21262352_1024.jpg":"1024x536","o_21262352_640.jpg":"640x335","o_21262352_480.jpg":"480x251","o_21262352_340.jpg":"340x177","o_21262352_220.jpg":"220x115","h_21262352_1280.jpg":"1280x854","h_21262352_1024.jpg":"1024x683","h_21262352_640.jpg":"640x427","h_21262352_480.jpg":"480x320","h_21262352_340.jpg":"340x227","h_21262352_220.jpg":"220x147","pp_21262352_1280.jpg":"1280x1628","pp_21262352_1024.jpg":"1024x1303","pp_21262352_640.jpg":"640x814","pp_21262352_480.jpg":"480x611","pp_21262352_340.jpg":"340x432","pp_21262352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11559756_1920.jpg":"1920x1080","k_11559756_1280.jpg":"1280x1280","k_11559756_1024.jpg":"1024x1024","k_11559756_640.jpg":"640x640","k_11559756_480.jpg":"480x480","k_11559756_340.jpg":"340x340","k_11559756_220.jpg":"220x220","o_11559756_1280.jpg":"1280x853","o_11559756_1024.jpg":"1024x682","o_11559756_640.jpg":"640x426","o_11559756_480.jpg":"480x320","o_11559756_340.jpg":"340x226","o_11559756_220.jpg":"220x146","h_11559756_1280.jpg":"1280x854","h_11559756_1024.jpg":"1024x683","h_11559756_640.jpg":"640x427","h_11559756_480.jpg":"480x320","h_11559756_340.jpg":"340x227","h_11559756_220.jpg":"220x147","pp_11559756_1280.jpg":"1280x1628","pp_11559756_1024.jpg":"1024x1303","pp_11559756_640.jpg":"640x814","pp_11559756_480.jpg":"480x611","pp_11559756_340.jpg":"340x432","pp_11559756_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3950","hd_26109419_1920.jpg":"1920x1080","k_26109419_1280.jpg":"1280x1280","k_26109419_1024.jpg":"1024x1024","k_26109419_640.jpg":"640x640","k_26109419_480.jpg":"480x480","k_26109419_340.jpg":"340x340","k_26109419_220.jpg":"220x220","o_26109419_1280.jpg":"1280x2633","o_26109419_1024.jpg":"1024x2106","o_26109419_640.jpg":"640x1316","o_26109419_480.jpg":"480x987","o_26109419_340.jpg":"340x699","o_26109419_220.jpg":"220x452","h_26109419_1280.jpg":"1280x854","h_26109419_1024.jpg":"1024x683","h_26109419_640.jpg":"640x427","h_26109419_480.jpg":"480x320","h_26109419_340.jpg":"340x227","h_26109419_220.jpg":"220x147","pp_26109419_1280.jpg":"1280x1628","pp_26109419_1024.jpg":"1024x1303","pp_26109419_640.jpg":"640x814","pp_26109419_480.jpg":"480x611","pp_26109419_340.jpg":"340x432","pp_26109419_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7941718 Threads: 7 Questions: 1587829911 Slow queries: 4850187 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112222729 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/sto-smo-nasli-u-bibliji-iz-biblioteke-igora-mandica-evandeoski-pravednog-liberalnog-antikomunista-jedan-veliki-1342099 [printLink] => /kultura/knjizevnost/sto-smo-nasli-u-bibliji-iz-biblioteke-igora-mandica-evandeoski-pravednog-liberalnog-antikomunista-jedan-veliki-1342099?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 679226 [name] => Igor mandić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => igor-mandic [link] => /tag/igor-mandic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 147626 [name] => biblija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => biblija [link] => /tag/biblija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČESTO CITIRAO CRKVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što smo našli u Bibliji iz biblioteke Igora Mandića, evanđeoski pravednog ‘liberalnog antikomunista‘? Jedan veliki... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/12165912.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Kovačev/Cropix [mainImageDesc] =>

Igor Mandić snimljen 2019. - Kako god okreneš, bio je gromada od čovjeka. I onako fizički voluminozan, i intelektualno superioran

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/12165912.jpg [title] =>

Igor Mandić snimljen 2019. - Kako god okreneš, bio je gromada od čovjeka. I onako fizički voluminozan, i intelektualno superioran

Boris Kovačev/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/26109065.jpg [title] =>

Mandićev prijevod dijela ”Knjige postanka”

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/26109066.jpg [title] =>

Mandićeva ”Knjiga postanka”

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/26109067.jpg [title] =>

Naljepnice s potvrdama o blagoslovu kuće

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/26109068.jpg [title] =>

”Psaltir” - u svakom psalmu podcrtao je redak u kojem se spominje riječ DUŠA

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/26109069.jpg [title] =>

Umetak o ispravci Očenaša u Matejevom evanđelju

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/26109070.jpg [title] =>

Vuković i Mandić u rujnu 2018. godine u Zagrebu

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/21262352.jpg [title] =>

Igor Mandić

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/11559756.jpg [title] =>

Igor Mandic  u svom domu 2017.
 

Boris Kovačev/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/11/24/26109419.jpg [title] =>

Biblija Igora Mandića

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Za pisati o Igoru Mandiću ne treba ni povoda ni obljetnice, jerbo je njegov životni i spisateljski habitus u tolikoj mjeri bio razveden, da bi se svakog mjeseca mogao objaviti makar jedan osvrt. Naročito, evo, u danima kad bi proslavio rođendan i, još naročitije, pošto i tekstovi o njemu znaju izazvati čitalačku znatiželju i zanimanje, gotovo podjednako onako kao i tekstovi njegovi.

A ovdje će biti govora o Igoru Mandiću, vjeri i – Bibliji!

Nekome neopreznom u razmišljanju na prvu bi ovakva tema mogla zazvučati zvonom oksimorona, s obzirom na to da se Igor neskriveno deklarirao "zakletim ateistom"; ama, ni on sâm ne bi htio njegovati erudiciju i intelekt koji u svojoj širini ne bi podrazumijevali barem solidno poznavanje kršćanske povijesti u punini njezine katoličko-pravoslavno-protestantske pojavnosti, odnosno židovstva, islama i inih vjerovanja u vlastitoj mu panreligijskoj obaviještenosti.

Za života, Igor je objavio točno 33 knjige – iliti knjižicâ, kako je sâm volio govoriti – simbolički ih, naravno nehotice, vezujući za semiotiku Isukrstovih godinâ života. Za njega kao samozvanog antikrista to je sasvim sigurno najmanje važno, premda je znao govoriti: "Pa u nekim slabim trenucima moga bića, ponekad i moj ateizam zna pokleknuti. Jer ja sam zakleti ateist, ali ponekad moj ateizam dođe u iskušenja pa onda promislim nešto i o Bogu i o sotoni. Imam i ja svoje ateističke krize, što da se radi? Kao što i vjernik ima svoje." Izgovorio je to tijekom jednoga od gostovanja kod Aleksandra Stankovića u emisiji "Nedjeljom u 2".

Fragilna duša

Nego, tko je god osobno poznavao Igora, naročito ako je imao priliku češće se družiti u privatnim i prijateljskim, nešto intimnijim susretima s njim, svakako je mogao steći dojam kako je on bio čovjek daleko različit od onoga kakvoga ga je publika stvorila u svojoj glavi čitajući njegove britke polemičke tekstove ili promatrajući njegove žustre televizijske nastupe. Vehementan već po svojoj zadanoj naravi, škorpionskoj, za što čovjek ne može biti ni zaslužan ni kriv, i, trajno spreman poput noćobdije na svaki oblik otvorenog disputa ili slobodarskog diskursa, ovaj dostojni izazivač i Matoša i Krleže, intimno, bio je iznimno mekan i romantičan čovjek: fragilna duša koja se samo na podražaje ljudske gluposti i zloće uspinjala u svađalački propanj poput nepripitomljenog mustanga u kaubojskom koralu.

---

image

Vuković i Mandić u rujnu 2018. godine u Zagrebu

---

Marksistički strog i evanđeoski pravedan, Igor pri svakom susretu s iole ravnopravnim sugovornikom – ako je bio postignut minimum načitanosti i kritičkoga razmišljanja, a da ne govorimo o erudiciji makar u povojima – pretvarao se u dobrodušnog lirika različitog od onog rabijatnog bombardera kojemu su glupani i tumbani rastakali jetra i išli na živce.

Zbog same njegove ispovijesti kako mu ateizam "zna pokleknuti", meni se ipak čini da je Igor više bio gnostik, negoli ateist. Na to me nuka njegova nepokolebljiva pravičnost i humanistička osviještenost polegnuta na široki pladanj filozofije i, siguran sam, kako te njegove moralne konstituente vlastitog mu bića nisu nikad uspjele i – nisu znale pokleknuti…

Vučem paralelu s još jednim piscem destiliranoga intelekta, Zdravkom Zimom, koji je Danila Kiša zbog i njegove delikatne ter atipične produhovljenosti bio etiketirao gnostikom. A onda potežem i još jednu silogističku analogiju s Kiša na Igora, jerbo, u fantastičnoj knjizi "Grobnica za Borisa Davidoviča" pisac u uvodnoj pripovijesti, "Nož sa drškom od ružinog drveta", gradi sliku gdje budući ubojica žrtvi prinosi svoje "Lice Izdajnika", te nad lice žrtve "prileže obrazina izdajnika kao zlatna posmrtna maska", a u čijem kontekstu u truplu mrtvaca –"duša ima prizvuk bogohuljenja". Ovaj mi je fragment odmah bio prizvan u sjećanje čim sam stao listati Igorovu "Bibliju i psalme". Jerbo, ništa nisu ljepši ni pojedini prizori iz biblijskog "Psaltira", gdje židovski prapjesnik često rabi grube i brutalne naturalističke slike pri deskripciji svojih stanja i viđenja. A upravo je u "Psaltiru" Igor podcrtao svaki stih gdje se spominje – duša!

Čini mi se da upravo ona mjesta koja netko označi u knjizi, ujedno najtočnije opisuju i onoga koji je te oznake proveo. Frapantno mi je bilo vidjeti te Igorove psalme, u kojima je baš DUŠA izdvojena od svega i na nju je usmjerena njegova pomnja… Naravno, gostujući kod Stankovića, u jednoj je prilici na temu duše bio rekao:"Od antičkih filozofa do najnovijih, nitko nije riješio gdje ona postoji, a Crkva ponajmanje!" Pa se kao oparen, refleksno, u svojoj cinično-ironijsko-sarkastičnoj ognjici inspiracije bio zapitao:"Je li duša organ?" Kad maknem postrance ove njegove pikanterije i zajebancije, posve razumijem da i njegov ateizam"zna pokleknuti", i zato mi se čini da Igor nije bio u onoj mjeri ateist, kako se sâm legitimirao. A i da jest –"vrlo važno" (opet njegova fraza).

---

image

Biblija Igora Mandića

---

Igor se, zapravo, opisivao kao "liberalni antikomunist", kako je bio izvolio kazati, također kod Stankovića. Pa je često komentirao i Crkvu i komunizam, nerijetko ih trpajući u istu rečenicu ili temu. Koliko je bio lucidan i retorički vješt, govori upravo sljedeći citat koji je bio u eter, uživo, izgovorio u dahu: "1700 godina kršćanstva se ne može mjeriti sa 45 godina utjecaja socijalističkog morala. Jer ako danas, nakon što su srušene sve institucije bivšega socijalizma, popovi još vape da postoje preostaci komunističkog mentaliteta u ljudima, šta su radili 1700 godina, čemu su učili svoj puk, ako ih 45 godina konkurencije može izbaciti iz sedla? Prema tome, ako nisu u 1700 godina uspjeli odgojiti neko biće koje ne bi podleglo utjecaju socijalizma, kako će tek danas vratiti ga nekim osnovama da budu ovčice koje ne hlepe za sočnom pašom, nego da će se zadovoljiti sa suhom travom?"

Gutenbergova galaksija bila mu je jedini kozmos

A zadirkivan provokativnim pitanjima nerijetko je znao gnomski odgovoriti mišlju koja je imbazdana u fašicu aforizma: "Skromnost je grijeh kao i oholost, samo obrnuto lice oholosti"; ili: "Crkva je potmula i najpogubnija sila koja rovari protiv društvene sreće"; ili: "Popovi će se prema potrebi uvijek okrenut, nema problema. Kaptol se okreće kako mu puše vjetar interesa."

A budući da je Igor bio i veliki gurman, bonkulović i sibarit, neka endemična vrsta duhovnog materijalista, čovjekovu potrebu za uživanjem u hrani ovako je opisao: "To je zahtjev našeg fizičkoga postojanja u svijetu. Čovjek je takav stroj, programiran od prirode, neki će reći od Boga… To je kožna mješina koja ima ulazni i izlazni otvor i energiju potrebnu da funkcionira dobiva hranom. A onda, kako nije životinja, čovjek se od stadija prehrane digao na razinu kuhinje, s kuhinje digao na razinu gastronomije."

Bibliju je Igor poznavao uzduž i poprijeko, upoznavši ju brodeći i burdižajući kroza nju "na ruke", a ne posredstvom internetskih tražilica ili inih priručnih vodiča… To se vidi i po tome što je duž njezinog teksta plavom i crvenom bojom podcrtavao zanimljiva mjesta, kao i upisivao duhovite komentare po marginama. Igorova Biblija sliči na dirigentsku partituru u kojoj maestro plavom i crvenom olovkom markira dinamiku i agogiku, bilježi važne upade pojedinih instrumenata ili pjevača… Za njega je Gutenbergova galaksija bila i ostala jedini njegov unutarnji kozmos.

Iako je bio do kraja vjeran svojoj pisaćoj mašini, i nikada nije htio nabaviti ni kompjutor ni mobitel, bio je dobro upoznat i sa softverom i hardverom"filozofije" društvenih mreža i internetskoga funkcioniranja. Nije odustajao od svoje analogne kondicije i taktilne preferencije pri dolaženju do podataka ili odlaženju po njihovu provjeru.

Predmnijevam ovdje na njegovu veliku kućnu biblioteku i arhivu istrižaka iz periodike (jedini njegov nematerijalni prozor u svijet bila je televizija). Pišući nedavno o jednoj zbirci priča koje su u knjigu okupljene ne pretiskane iz novina ili časopisa, nego prenesene s interneta (Jasna Jasna Žmak: One stvari), Igor je dao opis sebe"gutenbergovca" od kojega ne odustaje: "E, e, e…, ali taština je jača od ponosa: svi koji objavljuju u elektronskome svijetu jedva čekaju šansu da se nekako – OKNJIŽE. Makluanovski rečeno (izmišljeno): možete vi do iznemoglosti ‘pisati‘ na elektronskim valovima (pomoću svojih PC-a i sličnih prčugarija/ tabletića/ miljetića kao i igračkama), ali to ‘nevidljivo‘ pismo nije nikakav produžetak ni ljudskog tijela, ni mišljenja, već samo podvostručenje izvorne grafičke pismenosti (što će reći da uradci u virtualnom svijetu NISU MEDIJ, već žalobni vapaj za gutenbergovštinom). Ali, neka, kad im dognjavi pisati u vjetar, koji im taj njihov proizvod vraća natrag, u lice, uknjiženi radovi s kojekakvih ‘portala‘ mogu nas ozariti (ipak ima nešto ‘tamo negdje‘)" ("Jutarnji list", 31. VII. 2021.).

---

image

Mandićeva "Knjiga postanka"

---

Fosilni dokaz psihološkog profila

Kad se u ruke uzme kućni primjerak Biblije čovjeka koji je u nju unio svoje komentare i koji je na pojedinim mjestima ostavio vlastite signature malo zafrkantske malo zajebantske, e, to je onda baš signifikantni pucanj obavijesti, upravo fosilni dokaz psihološkog profila ili skica foto-robota što ima u realističkim crtama ekranizirati portret osobe koja na ta specifična mjesta u tekstu i želi skrenuti pozornost. Dakako, ako ima koga tko bi rečene znakove bio kadar pravo iščitati ili protumačiti. I, hodeći baš tim tragovima po stranicama Igorove Biblije, može se sastaviti stvarna percepcija njegovih preferencija i afiniteta. Evidentiranjem mjestâ na koja je stavio akcent, lako se može interpretirati njegov odnos prema biblijskom tekstu – i naravi kršćanskog učenja – u kojem će vazda prevladavati kulturološka ili historiološka tangenta promatranja.

Veliku je pomnju položio na "Knjigu postanka", nimalo slučajno – možda? – budući se u njoj izlažu i razlažu jamačno i najvažniji postulati svega onoga što će dominirati (barem) u Starom zavjetu. Iznenađuje me ignoriranje knjige "Judita", u kojoj nema ama ni jedne bilješke! A mogla se, ne bez razloga, očekivati od Igora kakva paralela s čakavskim epom Marka Marulića njome nadahnutim, ne bi li se ikako apostrofirao (i na jednome i na drugome), nemimoilazni i neizostavni špurijus genius loci…

Dugo sam se premišljao objaviti ili ne fragment Igorovog "prijevoda" iz "Knjige postanka", koji se u njegovoj inačici nalazi na dva mjesta – sve navijajući da za to, ipak, smognem što hrabrosti što opravdanja – ali bih uvijek nekako odustao refulom autocenzure smatrajući kako bi takvo opredjeljenje, možda, bilo sakrilegično i skaredno, nedostojno svetopisamskog teksta ili kršćanske tradicije.

I onda, kao prosvijetljen trenutačnom zrakom Duha Svetoga,"ulize mi u pamet" – kako bi kazao Marulić – da što se imam kolebati i nećkati objelodaniti Igorove verbalne i misaone igrarije iz bilježnice njegovoga kreativnog šašavizma, kad kudikamo neoprostivije prijestupe i faulove, pretilije prekršaje i lojnije smrtne grijehe, svake pune ure u našem javnom prostoru, distribuiraju sve odreda deklarirani kršćani i praktični katolici?! Da, u odrazu lica licemjerja u kućnom zrcalu, i, podmazane mašću oholosti preko svake mjere. Uostalom, već smo odavno ustanovili kako su najveći naši lupeži i kriminalci u društvu sve odreda – istinski vjernici i šantoće.

Tako da bez bojazni o sagrješenju ili duhovnom prijestupu mogu prenijeti Igorov "prijevod" iz "Knjige postanka", iz odjeljka pod naslovom "Jakovljeva posljednja želja". Rečenica glasi: "Ako mi želiš ugoditi, stavi svoju ruku pod moje stegno kao jamstvo svoje odanosti meni" (Post 47,29). Igor je, gle farabuta, prekrižio riječ "stegno" i strelicom na margini verzalno prepravio u – "KURAC"… Završen citat!

---

image

Mandićev prijevod dijela "Knjige postanka"

---

Ako i izgleda strašno za nečije osjetljivije oči, samo se sjetite naših "uglednika" u Remetincu i ubojicâ što mirno i nekažnjeno šetaju našim ulicama u družbi s njihovim ulizicama – možda i iz vrha politike…?

‘Izvol‘te, primamo i šamane!‘

Razbijmo i još jednu predrasudu: najbolji poznavatelji Biblije u nas su oni bližnji naši što se legitimiraju kao nevjernici. Zvučim li možda odveć heretički? Hajdemo stvar promotriti na način koji slijedi… Baš bi bilo i simpatično i simptomatično usporediti poznavanje svetopisamskih redaka i poruka među njima provjerene s jedne strane među našim poznatim teološkim bibličarima, a s druge između onih među nama, što su svoje poimanje katekizma i biblijske hermeneutike spoznajno savladavali usput, možda na vjeronauku možda u znatiželji.

Uvjeren sam kako su svojim iskrenim razmatranjima bliže istini došli Igor Mandić ili, recimo, Boris Dežulović – obojica potvrđeni i "autani" ateisti, uzgred, rođeni i na isti dan, 20. studenoga svaki u svojem kalendaru – negoli lizači oltara i klecači prvih klupa u crkvi. Oni su u svojim librima jasno odredili svoj nevjernički stav, potvrđen dubokim poznavanjem katekizamske teorije i dokazan posvemašnjim otklonom te iste teorije u vjerničkoj praksi… Ali, to nikad nećemo saznati, jerbo do mrtvog Igora ne možemo doći (možda on može do nas, vrijedi vjerovati!), a do živog Dežulovića put priječi poniznost oholosti (dijela) ovdašnjega falšoga klera. Sva je dobra vjera, dakle, na nama laicima.

Na koncu, kako god okreneš, ili pogledaš, Igor Mandić bio je gromada od čovjeka… I onako fizički voluminozan – ne debeo, već baš muškarački moćan, dodatno ojačan kao nekadašnji gimnastičar; i intelektualno superioran u generaciji kad su se kao malo kad rađali i afirmirali rijeko potentni genijalci; i eruditski rastalentiran, znatiželjom nabildan u nemalom polju područjâ humanističkih i inih znanjâ koja su kolege mu mogle samo promatrati sa strane; i drčan po temperamentu, što je dovelo do ljudske mu formiranosti koja nije pristajala na kompromise mimo postizanja elementarnih moralnih postulata; i prepotentan po svojoj malenkosti, nespremnoj na išta što nije bilo makar izvrsno ili barem originalno u svojoj pojavnosti ili ambiciji; i tolerantan, naspram svega što je uvodilo novitete ili je iole navijalo u njihovu korist, pa i akonto vlastite štete…

---

image

Naljepnice s potvrdama o blagoslovu kuće

---

Igor je svake godine u svoj dom primao svećenika da mu po Božiću blagoslovi kuću. Njegova draga Slavica, koja mi je i ustupila Igorovu Bibliju na "proučavanje", ispričala mi je kako je on uvijek s radošću otvarao vrata svojega stana uz naklon, osmijeh i duhovitu dobrodošlicu dušobrižnicima: "Izvol‘te, primamo i šamane!" A ti su popovi, svi odreda"jasna stvar" (opet Igorova fraza), ostajali u domu Mandićevih na dugim razgovorima uz kolač i viski.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Kovačev/Cropix Boris Kovačev/Cropix
Boris Kovačev/Cropix

Igor Mandić snimljen 2019. - Kako god okreneš, bio je gromada od čovjeka. I onako fizički voluminozan, i intelektualno superioran


Mandićev prijevod dijela ”Knjige postanka”


Mandićeva ”Knjiga postanka”


Naljepnice s potvrdama o blagoslovu kuće


”Psaltir” - u svakom psalmu podcrtao je redak u kojem se spominje riječ DUŠA


Umetak o ispravci Očenaša u Matejevom evanđelju


Vuković i Mandić u rujnu 2018. godine u Zagrebu


Igor Mandić

Boris Kovačev/Cropix

Igor Mandic  u svom domu 2017.
 


Biblija Igora Mandića

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/sto-smo-nasli-u-bibliji-iz-biblioteke-igora-mandica-evandeoski-pravednog-liberalnog-antikomunista-jedan-veliki-1342099 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d74d3f7e59631c79eb1a8ea1f8e28fbf49218c59 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+smo+na%C5%A1li+u+Bibliji+iz+biblioteke+Igora+Mandi%C4%87a%2C+evan%C4%91eoski+pravednog+%E2%80%98liberalnog+antikomunista%E2%80%98%3F+Jedan+veliki...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fsto-smo-nasli-u-bibliji-iz-biblioteke-igora-mandica-evandeoski-pravednog-liberalnog-antikomunista-jedan-veliki-1342099 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Fsto-smo-nasli-u-bibliji-iz-biblioteke-igora-mandica-evandeoski-pravednog-liberalnog-antikomunista-jedan-veliki-1342099 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČESTO CITIRAO CRKVU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KnjiževnostČESTO CITIRAO CRKVU

Što smo našli u Bibliji iz biblioteke Igora Mandića, evanđeoski pravednog ‘liberalnog antikomunista‘? Jedan veliki...

Piše Siniša Vuković
25. studenog 2023. - 18:37
Igor Mandić snimljen 2019. - Kako god okreneš, bio je gromada od čovjeka. I onako fizički voluminozan, i intelektualno superioranBoris Kovačev/Cropix

Za pisati o Igoru Mandiću ne treba ni povoda ni obljetnice, jerbo je njegov životni i spisateljski habitus u tolikoj mjeri bio razveden, da bi se svakog mjeseca mogao objaviti makar jedan osvrt. Naročito, evo, u danima kad bi proslavio rođendan i, još naročitije, pošto i tekstovi o njemu znaju izazvati čitalačku znatiželju i zanimanje, gotovo podjednako onako kao i tekstovi njegovi.

A ovdje će biti govora o Igoru Mandiću, vjeri i – Bibliji!

Nekome neopreznom u razmišljanju na prvu bi ovakva tema mogla zazvučati zvonom oksimorona, s obzirom na to da se Igor neskriveno deklarirao "zakletim ateistom"; ama, ni on sâm ne bi htio njegovati erudiciju i intelekt koji u svojoj širini ne bi podrazumijevali barem solidno poznavanje kršćanske povijesti u punini njezine katoličko-pravos...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:17