StoryEditorOCM
Književnostmarulov kvartet

Splitski nakladnici idu zajedno na Interliber; Pomogli su Grad i Županija, splitske zvijezde snimile su video podrške

Piše Ivo Bonković
4. studenog 2023. - 11:57
Kate Bošković, idejna začetnica Splitskog kantuna:  Ako nas netko i hoće preskočit, ne možePaun Paunović/Cropix

Splitski kantun usrid Zagreba!

Nego kako, i to onaj najvrjedniji - književni. Četiri splitska izdavača udružili su svoja slova i odlučila zajednički nastupiti na Interliberu, hrvatskog svjetskog književnog "prvenstva". O "Kantunu" smo razgovarali s Katom Bošković, prvom damom Slatkopedije, jednog od četiri asa na Interliberu (tu su i Naklada Fragment, Kyrios i Klasici knjige), i pokretačem ideje o zajedničkom predstavljanju.

- Nije toga bilo od 2004. godine, i tada je bio zajednički nastup, navodi Kate Bošković, i pojašnjava kako bi ova brojka izdavača bila i veća, ali do posljednjeg trena nisu bili sigurni hoće li uspjeti podmiriti trošak štanda. Izdavači odavna "grintaju" na cijene na Interliberu, ali tako je to na "svjetskom prvenstvu". Štand Splićana zauzima 12 kvadratnih metara, i za to je trebalo platiti 1450 eura. Za male izdavače, kada se još doda i smještaj u skupom Zagrebu za vrijeme trajanja Sajma, to je preveliki trošak.

image

Vizual splitskog predstavljanja na Interliberu

Evo kako je sve krenulo: "Ideja o zajedničkom nastupu splitskih izdavača javila mi se još za vrijeme prošlogodišnjeg Mediteranskog festivala knjige, no mislila sam da je to nešto što ćemo uspjeti ostvariti tek za 5 – 10 godina. Međutim, u jednom neformalnom razgovoru s kolegom Nikicom Micevskim iz Zajednice nakladnika i knjižara spomenula sam tu ideju i sam naziv Splitski kantun koji je njega oduševio. Upravo njegova pozitivna reakcija i ohrabrivanje natjerali su mene i moju sestru Mirjanu Bošković Smrekar, s kojom već šest godina gradim poslovanje, da krenemo u realizaciju ovog ambicioznog projekta" – kaže Kate Bošković, idejna začetnica Splitskog kantuna.

Srećom, našli su sponzore - grad Split i Splitsko - dalmatinska županija, koji su pokrili trošak najma štanda, kao i tiskanje promo materijala.. A onda su im domaćini dodatno izašli u susret i našli odličnu lokaciju u 6. paviljonu.

image

Marko Pecotić jedna je od splitskih zvijezda koja je snimila video podrške nakladnicima
 

Jakov Prkić/Cropix

- Ako nas netko i hoće preskočit, ne može, smije se Kate, zadovoljna što je na kraju sve ispalo odlično. Posjetitelje Interlibera očekuje poseban kantun – Splitski kantun na kojemu su se okupili mali splitski izdavači. I onda im je još stigla podrška glumaca, sportaša, glazbenika, koji su snimili video podrške. A okupila se prava reprezentacija, iz sporta Dino Rađa, Dina Levačić i Nataša Šustić, pa glazbenici Tedi Spalato, Marko Pecotić Peco, Domenica Žuvela, Ivan Huljić, Silvia Dvornik, nisu izostale niti glumice i jedan muškardin među njima - Bruna Bebić, Ecija Ojdanić, Nataša Janjić, Jagoda Kumrić i Robert Kurbaša, potom dizajnerica Anamarija Asanović, voditeljica Valentina Miletić, te književnici Nebojša Lujanović, Danijela Crljen, Miro Morović i Deni Baleta.

Na Splitskom kantunu dogodit će se i promocija novih izdanja, točnije predstavljanje slikovnice "Čarobna moć božićnog kuglofa" u srijedu, 8. studenog u 11:15,  iz Naklade Fragment su najavili druženja s njihovim autorima i potpisivanje knjiga, pa bi po svemu ovo trebao biti pravi pogodak. Ipak se čita, a još kad pisana i pametna riječ dođe iz Splita, čovjek pomisli da još ipak nije sve pošlo kvragu.

image

Dio vizualnog materijala predstavljanja koje su potpomogli Grad i Županija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:17