StoryEditor
KnjiževnostNEMA DO KLINACA

Nebojša Lujanović ima novu knjigu, a ilustrirala ju je Tisja Kljaković Braić: Djeca će saznati što je s tovarom na pustom otoku, i gdje je posljednja cetinska žaba

Piše psd
22. srpnja 2021. - 16:08

Naklada Ljevak objavila je novu knjigu Nebojše Lujanovića "Kad odrasli zabrljaju", zbirku priča na granici svijeta odraslih i djece s ilustracijama Tisje Kljaković Braić koja na humorističan način otkriva kako svijet za djecu može postati bolji.

Pisac i znanstvenik Nebojša Lujanović u ovoj knjizi nudi dovoljno čitateljskih izazova za sve uzraste. Komične su to zgode koje donose nezaboravne likove, društvenu kritiku i zrno ljudske topline.

image
Nebojša Lujanović novom se knjigom obraća i roditeljima i djeci
 
Duje Klarić/Cropix

Slikarica Tisja Kljaković Braić popratila je priče svojim već poznatim likovnim izričajem i ispunila korice crtežima koji pružaju neponovljiv estetski doživljaj, ali i razigravaju dječju maštu.

"Za djecu je zabava, za odrasle opomena. Ona na humorističan način pokušava istražiti je li ostalo imalo dobra u nama. To dobro uvijek izvlače na površinu djeca, nalaze ga ondje gdje drugi misle da ga nema", stoji u najavi.

Zahvaljujući njima, svaki od pet zapleta, smještenih u pet krajeva Hrvatske, odvija se prema sretnom kraju.

Od tovara na pustom otoku, preko posljednje cetinske žabe i baranjskog dabra koji tjera neobičan inat, do međimurskog pijetla neočekivanih sklonosti i istarskoga ogromnog psa sa sasvim suludim strahom – svaka navedena pustolovina otkriva nam kako svijet uz djecu može postati bolji.

Nekada zahvaljujući njihovim neobičnim idejama, nekada samom njihovom prisutnošću.

image
Slikarica Tisja Kljaković Braić u svom ateljeu
Tom Dubravec/Cropix

Nebojša Lujanović (1981.) predavački i znanstveno djeluje u području teorije književnosti, sociologije književnosti, kulturalnih studija i suvremene hrvatske književnosti. Objavio je tridesetak znanstvenih radova, znanstvenu knjigu "Prostor za otpadnike – od ideologije i identiteta do književnog polja", te piše kratke priče ("S pogrebnom povorkom nizbrdo"), romane ("Godina svinje", "Orgulje iz Waldsassena", "Oblak boje kože", "Južina", "Maratonac"), eseje ("Fatalne simetrije") i scenarije.

Lujanović je trenutačno zaposlen kao docent na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a živi u Splitu.

item - id = 1114536
related id = 0 -> 1156294
related id = 1 -> 1147952
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. siječanj 2022 00:07