stdClass Object ( [id] => 1088414 [title] => Lica čijoj se perspektivi približavam nisu slavljeni pojedinci nego oni koji se drže po strani, kaže nagrađivana splitska spisateljica Marina Gudelj [alias] => lica-cijoj-se-perspektivi-priblizavam-nisu-slavljeni-pojedinci-nego-oni-koji-se-drze-po-strani-kaze-nagradivana-splitska-spisateljica-marina-gudelj [catid] => 285 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Splitska spisateljica Marina Gudelj tiho i pomalo samozatajno, ali ustrajno piše svoje priče, koje srećom ne vode isti takav život. Naime za njih je pojedinačno, pa i u cjelini nagrađivana, što je rezultiralo i nagradom "Prozak" za zbirku priča "Fantomska bol".

Marina Gudelj je na nešto više od sto stranica donijela priče koje bi se moglo smjestiti na gradsku periferiju, među ljude iz susjedstva koji vole, tuguju, ljute se, igraju loto, gledaju TV, nose svoje križeve i karme. Ali se i vesele, putuju, tulumare, druže, žive na papiru, kao i u životu. Ljude koji nipošto nisu fantomski, baš kao ni ove priče dobre pripovjedačice od koje se s razlogom dosta očekuje.

Sudeći po pričama, vaš pripovjedni svijet utemeljen je u predgrađu, svijetu kafića i vikend izlazaka, pomalo nesretnih egzistencija i veza, disfunkcionalnih obitelji, ali i intenzivnih emocija i muvinga. Jeste li u zbirci namjerno usmjerili fokus na taj svijet ili je on jednostavno onaj koji poznajete i koji vas inspirira?

- Oduvijek mi je bio zanimljiv odnos unutarnjeg i vanjskog svijeta čovjeka, odnos opipljivog i neopipljivog, stvarnog i, recimo, nestvarnog, i to se valjda preslikalo na ovu zbirku. Istina, lica čijoj se perspektivi približavam nisu slavljeni, uspješni pojedinci nego oni koji su ostali, ili se drže po strani, a nerijetko i persone zatvorene u svoj svijet, svoje strahove i preokupacije. Muving, izlasci i kafići koje navodite su ono što likovi misle da moraju živjeti, a emocije i nabijenost nerazumijevanjem su ono što ih okupira iznutra. Namjerno sam birala takve likove, zanimljiviji su mi i zadržala sam autorsku sebičnost da pišem o onome što mi se više sviđa.

Čini se da su baš sve priče ispripovijedane u prvome licu. Želite li time izraziti bliskost s likovima i ravnopravnost pripovjedača ili vam naprosto tako odgovara?

- Nisu baš sve, ali da, većinom sam birala prvo lice kako bih izjednačila perspektivu pripovjedača i lika. Rekla sam da su likovi pomalo specifični, uronjeni u svoj svijet, a time i prilično obnevidjeli za sve oko sebe. Takvo promatranje situacije traži pripovijedanje u prvom licu. Nisam još dokučila koje mi lice kao autorici više odgovara. Uživala sam pisati "Ljude na uglu ulice, pokraj prodavaonice pića", a ona je jedna od rijetkih u zbirci ispripovijedana u trećem licu.

'LOŠ' POSAO IGORA MANDIĆA

Zbirku otvara već nagrađena priča "Lee". Ali na nekim natječajima nagrađeni ste i za još neke priče, no one nisu ušle među sto stranica knjige. Jeste li bili prestrogi u odabiru i jeste li teško došli do potrebnog broja priča, u pravilu kraćih od desetak stranica?

- U knjigu su dospjele tri nagrađene priče, "Lee", "Dulcinea na konjaku" i na koncu "Vještica", koja mi je "donijela" zbirku. Najstarija priča u zbirci je "Lee", nastala je 2017. Sve starije od toga mi je jednostavno dosadilo, a i nije se uklapalo u tematiku zbirke. U zbirku su trebale ući još dvije poduže priče koje sam na koncu izbacila. Nisam bila s njima zadovoljna i ostavila sam ih da leže još neko vrijeme i čekaju što će od njih nastati. Prilikom formiranja zbirke nisam se vodila brojem stranica. Zajednički lajtmotiv krnje ili oštećene stvarnosti bio mi je važniji od samog opsega priče.

Od objave zbirke imali ste promocije, pa i kritike, poput nedavne doajena Igora Mandića, koji nije najbolje primio "Fantomsku bol". Kako doživljavate sve što se zbiva oko knjige?

- Svakako mi je važno da knjiga živi i da je čitana. Ima istine i u onome da ona sada vodi život odvojen od mene i ja se, srećom, mijenjam, a ona takva kakva je, ostaje. Nisam luda za javnim nastupima, i ne propuštam to istaknuti, ali učim da je to nešto što je potrebno izdržati. Dragi su mi književni festivali, druženja i ljudi kojima mi je "Fantomska bol" otvorila vrata i mogu reći da sam se dosad stvarno dobro zabavljala.

Kad je umjetnički tekst vani, tada je on stavljen svima na čitanje, a osobito kritičarima. Dobiti pozornost kritike je na neki način već uspjeh jer postoje sjajni naslovi o kojima se nitko još nije kritički izrazio. Što se tiče doživljaja Igora Mandića, time sam više bila zabavljena nego povrijeđena. Prije svega, Mandić je donedavno u mom svijetu bivše studentice književnosti bio dio stručne literature. Drugo, sa mnom nije napravio dobar posao, više mu je smetao naslov i mojih trideset godina, nego sadržaj zbirke. "Fantomska bol" ima manjkavosti, ja ih kao autorica najbolje osjećam i vidim, a on me nije prozreo.

"Prozak" je gotovo postao nagrada koju dobivaju splitski pisci, točnije spisateljice. Dojam je i da se stvorio nacionalni i regionalni generacijski spisateljski, pa i urednički i kritički mladi blok na književnoj sceni? Koliko su čvrste vaše veze i kako gledate na starije, etablirane pisce, na kvalitetu njihove književnosti i položaj koji zauzimaju na sceni?

- Postoji određen broj starijih, etabliranih pisaca, spisateljica i književnih urednika koji su pomogli da se stvori književni blok mlađe generacije. Pritom mislim na autore i autorice koji su članovi žirija za mlađe pisce, poticatelji natječaja, organizatori festivala i događaja koji promoviraju mlađe pisce i sl. Naravno, dogodi se i tu da se vrte uvijek ista lica i imena.

Što se tiče splitskog područja, prije nego što sam počela objavljivati nisam poznavala gotovo nikoga tko piše. Malo-pomalo, splitske autorice počele su osvajati nagrade na većini nacionalnih i regionalnih natječaja za mlade, a ja sam ih malo-pomalo počela upoznavati. Sada nastojim pratiti što tko radi i piše, što se izdaje, a izdaje se mnogo toga i osjećam da uvijek kaskam.

O radu etabliranih pisaca mogu govoriti kao čitateljica i kao takva jasno da imam favorite, a oni me i dalje zapanjuju izrazom i kvalitetom. No, smatram da književnost nipošto ne smije biti očekivana, jednolična i rezervirana samo za određen uzak krug i ista lica.

INSPIRATIVNI TINEJDŽERI

Nedavno ste izjavili da baš volite kratke priče. Znači, roman još nije u planu, iako ste u intervjuu koji smo vodili prije gotovo tri godine rekli da ga imate u ladici?

- Obožavam kratke priče i unutar prozne vrste cijenim ih jednako koliko i roman. Mada roman neće biti o ekipi s kojom smo se upoznali u priči "Lee", ipak će ove godine izići. "Lee" će još malo lješkariti u mislima i po papirićima, a roman koji će izići problematizira sjećanje, pamćenje i postavlja pitanje: Ako se sami sebe ne sjećamo, tko onda ima vlast nad našim životom? Roman bi trebao izići ove godine, izdavač je Hena.com, a naslov "Nedovršena".

U vrijeme toga intervjua radili ste u školi na zamjeni i rekli da biste se preselili u Zadar, u kojem ste studirali, samo da ne morate spavati pod mostom. Preselili se, srećom, niste, radite li još u školi, i utječe li rad na zamjenama na njegovanje kratkopričaške forme?

- Zadar se u međuvremenu uvukao u moj spomenuti roman, a ja sam ostala u Splitu. Nisam više na zamjenama, sada radim za stalno u školi i pisanje organiziram oko školskih obaveza. Ne pišem kratke priče zato jer nemam vremena za dužu formu, već stoga što mi se kratka forma sviđa. Blizina djece i tinejdžera utjecala je na to da sam se priklonila i literaturi za mlade, nastojim i tu ostati "svježa" i pratiti njihove interese, a možda s vremenom i nešto za njih napisati.---

Podrška radionicama kreativnog pisanja

Imate respektabilan kratkopričaški opus, svoj pripovjedni stil. Jeste li ga brusili na nekoj radionici kreativnog pisanja i kako gledate na njih?
- Nisam nikad pohađala radionicu pisanja, ali pogrešno je misliti da se pisanju nisam učila. Najviše sam, naravno, učila čitajući, a potom i griješeći pri pisanju vlastitih priča. Dogodi mi se da ne znam što točno hoću reći, ali obraćam pozornost na način kojim ću to izraziti. Bilo je situacija kad sam se premišljala oko toga da se uključim u neku radionicu, no na kraju ipak nisam jer dovoljno poznajem sebe da znam da bih se tu trudila biti originalna, a ne dosljedna onome što me zapravo zanima. Radionice podržavam i vjerujem da itekako koriste autorima, osobito onima koji nikad nisu nikome pokazali svoju priču.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tihi obrt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => tihi obrt 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-09-23 14:33:58 [created_by] => 3211 [created_by_alias] => Siniša Kekez [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-02 06:10:00 [modified_by] => 3211 [publish_up] => 2021-04-02 06:10:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 152 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 285 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti s područja književnosti. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, književnosti [secure] => 0 [page_title] => Književnost [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/09\/23\/17220986.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/23\/17220964.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/23\/17221014.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/23\/17220980.jpg","\/images\/slike\/2020\/09\/23\/17362982.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Sa\u0161a Buri\u0107\/Cropix","Jesenski i Turk"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Marina Gudelj: Roman 'Nedovr\u0161ena' trebao bi iza\u0107i ove godine, a problematizira sje\u0107anje
\n\u00a0","Marina Gudelj: Pi\u0161em kratke pri\u010de ne zato \u0161to nemam vremena za du\u017eu formu, ve\u0107 stoga \u0161to mi se kratka forma svi\u0111a
\n\u00a0","Marina Gudelj, poslovi\u010dno okru\u017eena zlatom\u00a0","Marina Gudelj:\u00a0 Muving, izlasci i kafi\u0107i su ono \u0161to likovi misle da moraju \u017eivjeti, a emocije i nabijenost nerazumijevanjem su ono \u0161to ih okupira iznutra
\n\u00a0","'Fantomska bol', 'Prozakom' nagra\u0111ena knjiga pri\u010da
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","53:28","50:50","66:24","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17220986_1920.jpg":"1920x1080","k_17220986_1280.jpg":"1280x1280","k_17220986_1024.jpg":"1024x1024","k_17220986_640.jpg":"640x640","k_17220986_480.jpg":"480x480","k_17220986_340.jpg":"340x340","k_17220986_220.jpg":"220x220","o_17220986_1280.jpg":"1280x853","o_17220986_1024.jpg":"1024x682","o_17220986_640.jpg":"640x426","o_17220986_480.jpg":"480x320","o_17220986_340.jpg":"340x226","o_17220986_220.jpg":"220x146","h_17220986_1280.jpg":"1280x854","h_17220986_1024.jpg":"1024x683","h_17220986_640.jpg":"640x427","h_17220986_480.jpg":"480x320","h_17220986_340.jpg":"340x227","h_17220986_220.jpg":"220x147","pp_17220986_1280.jpg":"1006x1280","pp_17220986_1024.jpg":"805x1024","pp_17220986_640.jpg":"503x640","pp_17220986_480.jpg":"377x480","pp_17220986_340.jpg":"267x340","pp_17220986_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2621","hd_17220964_1920.jpg":"1920x1080","k_17220964_1280.jpg":"1280x1280","k_17220964_1024.jpg":"1024x1024","k_17220964_640.jpg":"640x640","k_17220964_480.jpg":"480x480","k_17220964_340.jpg":"340x340","k_17220964_220.jpg":"220x220","o_17220964_1280.jpg":"1280x1747","o_17220964_1024.jpg":"1024x1397","o_17220964_640.jpg":"640x873","o_17220964_480.jpg":"480x655","o_17220964_340.jpg":"340x464","o_17220964_220.jpg":"220x300","h_17220964_1280.jpg":"1280x854","h_17220964_1024.jpg":"1024x683","h_17220964_640.jpg":"640x427","h_17220964_480.jpg":"480x320","h_17220964_340.jpg":"340x227","h_17220964_220.jpg":"220x147","pp_17220964_1280.jpg":"1006x1280","pp_17220964_1024.jpg":"805x1024","pp_17220964_640.jpg":"503x640","pp_17220964_480.jpg":"377x480","pp_17220964_340.jpg":"267x340","pp_17220964_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_17221014_1920.jpg":"1920x1080","k_17221014_1280.jpg":"1280x1280","k_17221014_1024.jpg":"1024x1024","k_17221014_640.jpg":"640x640","k_17221014_480.jpg":"480x480","k_17221014_340.jpg":"340x340","k_17221014_220.jpg":"220x220","o_17221014_1280.jpg":"1280x853","o_17221014_1024.jpg":"1024x682","o_17221014_640.jpg":"640x426","o_17221014_480.jpg":"480x320","o_17221014_340.jpg":"340x226","o_17221014_220.jpg":"220x146","h_17221014_1280.jpg":"1280x854","h_17221014_1024.jpg":"1024x683","h_17221014_640.jpg":"640x427","h_17221014_480.jpg":"480x320","h_17221014_340.jpg":"340x227","h_17221014_220.jpg":"220x147","pp_17221014_1280.jpg":"1006x1280","pp_17221014_1024.jpg":"805x1024","pp_17221014_640.jpg":"503x640","pp_17221014_480.jpg":"377x480","pp_17221014_340.jpg":"267x340","pp_17221014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_17220980_1920.jpg":"1920x1080","k_17220980_1280.jpg":"1280x1280","k_17220980_1024.jpg":"1024x1024","k_17220980_640.jpg":"640x640","k_17220980_480.jpg":"480x480","k_17220980_340.jpg":"340x340","k_17220980_220.jpg":"220x220","o_17220980_1280.jpg":"1280x1920","o_17220980_1024.jpg":"1024x1536","o_17220980_640.jpg":"640x960","o_17220980_480.jpg":"480x720","o_17220980_340.jpg":"340x510","o_17220980_220.jpg":"220x330","h_17220980_1280.jpg":"1280x854","h_17220980_1024.jpg":"1024x683","h_17220980_640.jpg":"640x427","h_17220980_480.jpg":"480x320","h_17220980_340.jpg":"340x227","h_17220980_220.jpg":"220x147","pp_17220980_1280.jpg":"1006x1280","pp_17220980_1024.jpg":"805x1024","pp_17220980_640.jpg":"503x640","pp_17220980_480.jpg":"377x480","pp_17220980_340.jpg":"267x340","pp_17220980_220.jpg":"173x220"},{"size0":"999x1543","hd_17362982_1920.jpg":"1920x1080","k_17362982_1280.jpg":"1280x1280","k_17362982_1024.jpg":"1024x1024","k_17362982_640.jpg":"640x640","k_17362982_480.jpg":"480x480","k_17362982_340.jpg":"340x340","k_17362982_220.jpg":"220x220","o_17362982_1280.jpg":"1280x1977","o_17362982_1024.jpg":"1024x1581","o_17362982_640.jpg":"640x988","o_17362982_480.jpg":"480x741","o_17362982_340.jpg":"340x525","o_17362982_220.jpg":"220x339","h_17362982_1280.jpg":"1280x854","h_17362982_1024.jpg":"1024x683","h_17362982_640.jpg":"640x427","h_17362982_480.jpg":"480x320","h_17362982_340.jpg":"340x227","h_17362982_220.jpg":"220x147","pp_17362982_1280.jpg":"1006x1280","pp_17362982_1024.jpg":"805x1024","pp_17362982_640.jpg":"503x640","pp_17362982_480.jpg":"377x480","pp_17362982_340.jpg":"267x340","pp_17362982_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38111066 Threads: 3 Questions: 7080795333 Slow queries: 3296699 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607916224 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 285 [name] => Književnost [alias] => knjizevnost [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/knjizevnost ) ) [link] => /kultura/knjizevnost/lica-cijoj-se-perspektivi-priblizavam-nisu-slavljeni-pojedinci-nego-oni-koji-se-drze-po-strani-kaze-nagradivana-splitska-spisateljica-marina-gudelj-1088414 [printLink] => /kultura/knjizevnost/lica-cijoj-se-perspektivi-priblizavam-nisu-slavljeni-pojedinci-nego-oni-koji-se-drze-po-strani-kaze-nagradivana-splitska-spisateljica-marina-gudelj-1088414?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 616890 [name] => marina gudelj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-04 22:17:57 [main_article_id] => 0 [alias] => marina-gudelj [link] => /tag/marina-gudelj ) [1] => stdClass Object ( [id] => 635064 [name] => pisci split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-02 08:12:21 [main_article_id] => 0 [alias] => pisci-split [link] => /tag/pisci-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 635065 [name] => fantomska bol knjiga [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-02 08:12:21 [main_article_id] => 0 [alias] => fantomska-bol-knjiga [link] => /tag/fantomska-bol-knjiga ) [3] => stdClass Object ( [id] => 635066 [name] => kratke priče [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-02 08:12:21 [main_article_id] => 0 [alias] => kratke-price [link] => /tag/kratke-price ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tihi obrt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lica čijoj se perspektivi približavam nisu slavljeni pojedinci nego oni koji se drže po strani, kaže nagrađivana splitska spisateljica Marina Gudelj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3211 [name] => Siniša Kekez [username] => sini-a-kekez [email] => sini-a-kekez@sd.hr [password] => $2y$10$qwcQVvMXvRnnaftU1Sbp8uBJx74ORfe13h3GXKmaTOCIKV5PaudWu [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/sinisa-kekez-3211 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1729 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/1cffa202e39e204293b1646975a5b9da?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/17220986.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Saša Burić/Cropix [mainImageDesc] => Marina Gudelj: Roman 'Nedovršena' trebao bi izaći ove godine, a problematizira sjećanje
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/17220986.jpg [title] => Saša Burić/CropixMarina Gudelj: Roman 'Nedovršena' trebao bi izaći ove godine, a problematizira sjećanje
 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/17220964.jpg [title] => Saša Burić/CropixMarina Gudelj: Pišem kratke priče ne zato što nemam vremena za dužu formu, već stoga što mi se kratka forma sviđa
 
) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/17221014.jpg [title] => Saša Burić/CropixMarina Gudelj, poslovično okružena zlatom  ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/17220980.jpg [title] => Saša Burić/CropixMarina Gudelj:  Muving, izlasci i kafići su ono što likovi misle da moraju živjeti, a emocije i nabijenost nerazumijevanjem su ono što ih okupira iznutra
 
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/09/23/17362982.jpg [title] => Jesenski i Turk'Fantomska bol', 'Prozakom' nagrađena knjiga priča
 
) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Splitska spisateljica Marina Gudelj tiho i pomalo samozatajno, ali ustrajno piše svoje priče, koje srećom ne vode isti takav život. Naime za njih je pojedinačno, pa i u cjelini nagrađivana, što je rezultiralo i nagradom "Prozak" za zbirku priča "Fantomska bol".

Marina Gudelj je na nešto više od sto stranica donijela priče koje bi se moglo smjestiti na gradsku periferiju, među ljude iz susjedstva koji vole, tuguju, ljute se, igraju loto, gledaju TV, nose svoje križeve i karme. Ali se i vesele, putuju, tulumare, druže, žive na papiru, kao i u životu. Ljude koji nipošto nisu fantomski, baš kao ni ove priče dobre pripovjedačice od koje se s razlogom dosta očekuje.

Sudeći po pričama, vaš pripovjedni svijet utemeljen je u predgrađu, svijetu kafića i vikend izlazaka, pomalo nesretnih egzistencija i veza, disfunkcionalnih obitelji, ali i intenzivnih emocija i muvinga. Jeste li u zbirci namjerno usmjerili fokus na taj svijet ili je on jednostavno onaj koji poznajete i koji vas inspirira?

- Oduvijek mi je bio zanimljiv odnos unutarnjeg i vanjskog svijeta čovjeka, odnos opipljivog i neopipljivog, stvarnog i, recimo, nestvarnog, i to se valjda preslikalo na ovu zbirku. Istina, lica čijoj se perspektivi približavam nisu slavljeni, uspješni pojedinci nego oni koji su ostali, ili se drže po strani, a nerijetko i persone zatvorene u svoj svijet, svoje strahove i preokupacije. Muving, izlasci i kafići koje navodite su ono što likovi misle da moraju živjeti, a emocije i nabijenost nerazumijevanjem su ono što ih okupira iznutra. Namjerno sam birala takve likove, zanimljiviji su mi i zadržala sam autorsku sebičnost da pišem o onome što mi se više sviđa.

Čini se da su baš sve priče ispripovijedane u prvome licu. Želite li time izraziti bliskost s likovima i ravnopravnost pripovjedača ili vam naprosto tako odgovara?

- Nisu baš sve, ali da, većinom sam birala prvo lice kako bih izjednačila perspektivu pripovjedača i lika. Rekla sam da su likovi pomalo specifični, uronjeni u svoj svijet, a time i prilično obnevidjeli za sve oko sebe. Takvo promatranje situacije traži pripovijedanje u prvom licu. Nisam još dokučila koje mi lice kao autorici više odgovara. Uživala sam pisati "Ljude na uglu ulice, pokraj prodavaonice pića", a ona je jedna od rijetkih u zbirci ispripovijedana u trećem licu.

'LOŠ' POSAO IGORA MANDIĆA

Zbirku otvara već nagrađena priča "Lee". Ali na nekim natječajima nagrađeni ste i za još neke priče, no one nisu ušle među sto stranica knjige. Jeste li bili prestrogi u odabiru i jeste li teško došli do potrebnog broja priča, u pravilu kraćih od desetak stranica?

- U knjigu su dospjele tri nagrađene priče, "Lee", "Dulcinea na konjaku" i na koncu "Vještica", koja mi je "donijela" zbirku. Najstarija priča u zbirci je "Lee", nastala je 2017. Sve starije od toga mi je jednostavno dosadilo, a i nije se uklapalo u tematiku zbirke. U zbirku su trebale ući još dvije poduže priče koje sam na koncu izbacila. Nisam bila s njima zadovoljna i ostavila sam ih da leže još neko vrijeme i čekaju što će od njih nastati. Prilikom formiranja zbirke nisam se vodila brojem stranica. Zajednički lajtmotiv krnje ili oštećene stvarnosti bio mi je važniji od samog opsega priče.

Od objave zbirke imali ste promocije, pa i kritike, poput nedavne doajena Igora Mandića, koji nije najbolje primio "Fantomsku bol". Kako doživljavate sve što se zbiva oko knjige?

- Svakako mi je važno da knjiga živi i da je čitana. Ima istine i u onome da ona sada vodi život odvojen od mene i ja se, srećom, mijenjam, a ona takva kakva je, ostaje. Nisam luda za javnim nastupima, i ne propuštam to istaknuti, ali učim da je to nešto što je potrebno izdržati. Dragi su mi književni festivali, druženja i ljudi kojima mi je "Fantomska bol" otvorila vrata i mogu reći da sam se dosad stvarno dobro zabavljala.

Kad je umjetnički tekst vani, tada je on stavljen svima na čitanje, a osobito kritičarima. Dobiti pozornost kritike je na neki način već uspjeh jer postoje sjajni naslovi o kojima se nitko još nije kritički izrazio. Što se tiče doživljaja Igora Mandića, time sam više bila zabavljena nego povrijeđena. Prije svega, Mandić je donedavno u mom svijetu bivše studentice književnosti bio dio stručne literature. Drugo, sa mnom nije napravio dobar posao, više mu je smetao naslov i mojih trideset godina, nego sadržaj zbirke. "Fantomska bol" ima manjkavosti, ja ih kao autorica najbolje osjećam i vidim, a on me nije prozreo.

"Prozak" je gotovo postao nagrada koju dobivaju splitski pisci, točnije spisateljice. Dojam je i da se stvorio nacionalni i regionalni generacijski spisateljski, pa i urednički i kritički mladi blok na književnoj sceni? Koliko su čvrste vaše veze i kako gledate na starije, etablirane pisce, na kvalitetu njihove književnosti i položaj koji zauzimaju na sceni?

- Postoji određen broj starijih, etabliranih pisaca, spisateljica i književnih urednika koji su pomogli da se stvori književni blok mlađe generacije. Pritom mislim na autore i autorice koji su članovi žirija za mlađe pisce, poticatelji natječaja, organizatori festivala i događaja koji promoviraju mlađe pisce i sl. Naravno, dogodi se i tu da se vrte uvijek ista lica i imena.

Što se tiče splitskog područja, prije nego što sam počela objavljivati nisam poznavala gotovo nikoga tko piše. Malo-pomalo, splitske autorice počele su osvajati nagrade na većini nacionalnih i regionalnih natječaja za mlade, a ja sam ih malo-pomalo počela upoznavati. Sada nastojim pratiti što tko radi i piše, što se izdaje, a izdaje se mnogo toga i osjećam da uvijek kaskam.

O radu etabliranih pisaca mogu govoriti kao čitateljica i kao takva jasno da imam favorite, a oni me i dalje zapanjuju izrazom i kvalitetom. No, smatram da književnost nipošto ne smije biti očekivana, jednolična i rezervirana samo za određen uzak krug i ista lica.

INSPIRATIVNI TINEJDŽERI

Nedavno ste izjavili da baš volite kratke priče. Znači, roman još nije u planu, iako ste u intervjuu koji smo vodili prije gotovo tri godine rekli da ga imate u ladici?

- Obožavam kratke priče i unutar prozne vrste cijenim ih jednako koliko i roman. Mada roman neće biti o ekipi s kojom smo se upoznali u priči "Lee", ipak će ove godine izići. "Lee" će još malo lješkariti u mislima i po papirićima, a roman koji će izići problematizira sjećanje, pamćenje i postavlja pitanje: Ako se sami sebe ne sjećamo, tko onda ima vlast nad našim životom? Roman bi trebao izići ove godine, izdavač je Hena.com, a naslov "Nedovršena".

U vrijeme toga intervjua radili ste u školi na zamjeni i rekli da biste se preselili u Zadar, u kojem ste studirali, samo da ne morate spavati pod mostom. Preselili se, srećom, niste, radite li još u školi, i utječe li rad na zamjenama na njegovanje kratkopričaške forme?

- Zadar se u međuvremenu uvukao u moj spomenuti roman, a ja sam ostala u Splitu. Nisam više na zamjenama, sada radim za stalno u školi i pisanje organiziram oko školskih obaveza. Ne pišem kratke priče zato jer nemam vremena za dužu formu, već stoga što mi se kratka forma sviđa. Blizina djece i tinejdžera utjecala je na to da sam se priklonila i literaturi za mlade, nastojim i tu ostati "svježa" i pratiti njihove interese, a možda s vremenom i nešto za njih napisati.---

Podrška radionicama kreativnog pisanja

Imate respektabilan kratkopričaški opus, svoj pripovjedni stil. Jeste li ga brusili na nekoj radionici kreativnog pisanja i kako gledate na njih?
- Nisam nikad pohađala radionicu pisanja, ali pogrešno je misliti da se pisanju nisam učila. Najviše sam, naravno, učila čitajući, a potom i griješeći pri pisanju vlastitih priča. Dogodi mi se da ne znam što točno hoću reći, ali obraćam pozornost na način kojim ću to izraziti. Bilo je situacija kad sam se premišljala oko toga da se uključim u neku radionicu, no na kraju ipak nisam jer dovoljno poznajem sebe da znam da bih se tu trudila biti originalna, a ne dosljedna onome što me zapravo zanima. Radionice podržavam i vjerujem da itekako koriste autorima, osobito onima koji nikad nisu nikome pokazali svoju priču.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Saša Burić/Cropix Jesenski i Turk
Saša Burić/Cropix
Marina Gudelj: Roman 'Nedovršena' trebao bi izaći ove godine, a problematizira sjećanje
 
Saša Burić/Cropix
Marina Gudelj: Pišem kratke priče ne zato što nemam vremena za dužu formu, već stoga što mi se kratka forma sviđa
 
Saša Burić/Cropix
Marina Gudelj, poslovično okružena zlatom 
Saša Burić/Cropix
Marina Gudelj:  Muving, izlasci i kafići su ono što likovi misle da moraju živjeti, a emocije i nabijenost nerazumijevanjem su ono što ih okupira iznutra
 
Jesenski i Turk
'Fantomska bol', 'Prozakom' nagrađena knjiga priča
 
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/knjizevnost/lica-cijoj-se-perspektivi-priblizavam-nisu-slavljeni-pojedinci-nego-oni-koji-se-drze-po-strani-kaze-nagradivana-splitska-spisateljica-marina-gudelj-1088414 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=60a5d90d5cfbbc634acdfedead470b8879405e2a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lica+%C4%8Dijoj+se+perspektivi+pribli%C5%BEavam+nisu+slavljeni+pojedinci+nego+oni+koji+se+dr%C5%BEe+po+strani%2C+ka%C5%BEe+nagra%C4%91ivana+splitska+spisateljica+Marina+Gudelj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Flica-cijoj-se-perspektivi-priblizavam-nisu-slavljeni-pojedinci-nego-oni-koji-se-drze-po-strani-kaze-nagradivana-splitska-spisateljica-marina-gudelj-1088414 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fknjizevnost%2Flica-cijoj-se-perspektivi-priblizavam-nisu-slavljeni-pojedinci-nego-oni-koji-se-drze-po-strani-kaze-nagradivana-splitska-spisateljica-marina-gudelj-1088414 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => tihi obrt [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
Književnosttihi obrt

Lica čijoj se perspektivi približavam nisu slavljeni pojedinci nego oni koji se drže po strani, kaže nagrađivana splitska spisateljica Marina Gudelj

Piše Siniša Kekez
2. travnja 2021. - 08:10

Splitska spisateljica Marina Gudelj tiho i pomalo samozatajno, ali ustrajno piše svoje priče, koje srećom ne vode isti takav život. Naime za njih je pojedinačno, pa i u cjelini nagrađivana, što je rezultiralo i nagradom "Prozak" za zbirku priča "Fantomska bol".

Marina Gudelj je na nešto više od sto stranica donijela priče koje bi se moglo smjestiti na gradsku periferiju, među ljude iz susjedstva koji vole, tuguju, ljute se, igraju loto, gledaju TV, nose svoje križeve i karme. Ali se i vesele, putuju, tulumare, druže, žive na papiru, kao i u životu. Ljude koji nipošto nisu fantomski, baš kao ni ove priče dobre pripovjedačice od koje se s razlogom dosta očekuje.

Sudeći po pričama, vaš pripovjedni svijet utemeljen je u predgrađu, svijetu kafića i vikend izlazaka,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 15:56