stdClass Object ( [id] => 1250330 [title] => Vicko sprema revoluciju u HNK, ništa neće biti isto! Ambiciozan je, otkriva nam sve: Igrat ćemo na staroj Plinari, dida Božo prvoborac bio bi ponosan! ‘Oživjet‘ će i Matijanić [alias] => vicko-sprema-revoluciju-u-hnk-nista-nece-biti-isto-ambiciozan-je-otkriva-nam-sve-igrat-cemo-na-staroj-plinari-dida-bozo-prvoborac-bio-bi-ponosan-ozivjet-ce-i-matijanic [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vicko Bilandžić, novoizabrani i potvrđeni intendant splitskog HNK do sada je u više navrata primao čestitke: prvo kada ga je predložilo Kazališno vijeće, pa kada ga je Grad imenovao vršiteljem dužnosti - koje se nije mogao primiti budući da je ministrica kulture i medija odbila potvrditi smjenu još uvijek aktualnog intendanta - a potom mu se čestitalo kada je izabran na javnom natječaju u jakoj konkurenciji.

Napokon, prije nekoliko dana i ministrica Nina Obuljen Koržinek potvrdila je njegov izbor i sada je pred Bilandžićem još nekoliko mjeseci priprema, do 30. lipnja 2023., kada istječe mandat Srećku Šestanu. Preuzet će vodstvo kuće u jeku priprema za Splitsko ljeto.

Program s kojim je pobijedio dostupan je od ranije na stranicama Grada. Ozbiljan je, ambiciozan, ali i realan; vjerojatno se neće moći baš sve realizirati, ali učinit će se najviše što se može. Ima u programu interesantnih detalja koji su zaintrigirali javnost, poput povezivanja teatra i Ultre, edukacijskih programa za djecu, češćeg korištenja vanjskih prostora i izgradnje nove pozornice u dvorištu HNK kraj stare Plinare.

HNK kao nacionalna kuća ima svoje povlastice ali i okvire, a zanimalo nas je upravo ono što je novo unutar tih mogućnosti.

Spominjete u programu znatno bolje korištenje kazališnih prostornih resursa, doslovno svakog slobodnog sata, programe prije i nakon “glavne” predstave. Također, ti dodatni programi bili bi raznih žanrova, uključujući i kasnovečernje koncerte, čak i elektroničke glazbe te povezivanje s Ultrom. Kako organizirati tehniku i zaposlenike, je li moguće?

- Vrhunska kazališna produkcija, koja se podjednako oslanja na tradiciju i na kazalište koje stilom i temama pripada 21. stoljeću naš je primarni umjetnički zadatak.

Puno korištenje resursa prvenstveno se odnosi na poslovanje, a to je, uglavnom, onaj dio sante leda publici “skriven” ispod mora. Sada koristimo dostupne resurse po inerciji, a sami alati upravljanja nisu prilagođeni standardima današnjice.

Uvest ćemo neke novine koje neće smetati našoj osnovnoj zadaći produciranja velikih i kvalitetnih izvedbi.

Ti “dodatni programi” bili bi raznih žanrova, uključujući i kasnovečernje koncerte, čak i elektroničke glazbe te povezivanje s Ultrom. U gradu imamo desetke tisuća mladih koji su tu zbog Ultre i Trg Gaje Bulata ispred Kazališta nameće se kao mjesto gdje možemo postaviti orkestar koji svira njima bliske ritmove. Ideja nije nova - u svijetu se već godinama provodi - pa sam siguran da ćemo joj dodati i poneki inovativni detalj.

Uvijek u fokusu moramo imati naš plan, a to je doprijeti ljepotom zvuka klasičnih instrumenata kroz što više pari ušiju do srca s konačnim ciljem stvaranja nove publike na koncertima klasične glazbe i operama “željeznog” repertoara. Ovo je jedna od metoda dosega do publike koju ćemo koristiti i veseli me što ima odjeka u javnosti.

Pred nama je čitav niz organizacijskih izazova u složenom sustavu kazališta s tri ustrojbene jedinice, a proces će trajati vječno jer savršeno kazalište je utopija - uvijek ćemo moći i morati bolje.

Izvedbena higijena

Split ima pola godine toplih dana pa ističete da kazalište treba više izlaziti iz zgrade. Idemo iz bližega - što planirate na trgu pred kazalištem?

- Treba koristiti našu blagu klimu da iziđemo iz zgrade kako bismo proširili nedostatne prostorne kapacitete. Svjesni smo da nije svaka predstava na otvorenom ambijentalno kazalište, nekad ćemo jednostavno igrati u vanjskom prostoru koji je slobodan. Ambijentalno kazalište je kulturna vrijednost i jedinstvena tradicija grada koju njegujemo kroz, danas snažan, brand Splitskog ljeta.

Ali, veliki broj naslova zamre nakon dvije ili čak samo jedne sezone. U svojim je počecima festival osmišljen naslanjajući se na tadašnje mogućnosti, vremena su se promijenila i trebamo planirati iz postojećih, novih okolnosti.

Ono što su nam, kad govorimo o Splitskom ljetu, ostavili naši prethodnici, je status jedinog našeg opernog festivala s dugom tradicijom te festivala koji je ostvario neke od antologijskih predstava punokrvnog ambijentalnog kazališta. Tu veliku vrijednost treba čuvati, razvijati i njegovati u skladu s današnjim, uvelike izmijenjenim, okolnostima.

Rastegnut ćemo igranje na otvorenom od svibnja do listopada sa sličnim brojem lokacija i probi, a daleko više izvedbi. Tu smo radi izvedbi, zar ne? Nedavno smo počeli s koncertima pred Kazalištem, što se pokazalo kao pun pogodak slijeđenja dobre prakse drugih europskih kazališta.

---

image

Pravovremena najava opernih i baletnih produkcija, onako kao što to rade “ozbiljni” svjetski festivali, primjerice Verona ili Salzburg, omogućila bi nam pozicioniranje na globalnom kulturnom tržištu

Jakov Prkić/Cropix
---

Događaji na Trgu Gaje Bulata ne smetaju kazališnom programu bukom jer su s druge strane pozornice, ali često smetaju estetikom i sadržajem. Naš je zadatak održavati tamo izvedbenu higijenu i u tom smislu ćemo u suradnji s Gradom te TZ-om i programski pozicionirati tu lokaciju kao predvorje kazališta.

Ispred kuće treba stvoriti mjesto gdje će prevladavati klasični instrumenti i školovani glasovi te gdje će nit ljepote njihova zvuka zateći prolaznike, pa i zaskočiti ako treba. Mnogima će to, nažalost, biti rijetka prilika da čuju klasični instrument uživo. Na najstarijim fotografijama vidimo trg kao perivoj, svojevrsni mediteranski “vanjski, ljetni foyer”. Danas, na svježe uređenom trgu bit će raznovrsnih umjetničkih produkcija visokog nivoa.

Svaki zidić - moguća kulisa

Što se ostalih prostora tiče - još uvijek ih se može naći, i u samom gradu, ali izbor je zbog turizma i načina života sve uži. Koje mislite koristiti i koje izmjene u smislu “bolje vidljivosti” planirate s Peristilom?

- Rijeke gostiju šetaju se gradom i kupuju sve što im se ponudi, možda je izbor uži, no ja vidim neiskorištenu šansu, mislim da su turizam i izvedbene umjetnosti na istoj strani i trebaju činiti operativni tim za postizanje zajedničkih ciljeva - a to su spokojan stanovnik grada te zadovoljan gost koji se vraća.

Peristil je dragulj ovog dijela Mediterana. Jednostavna je to istina u koju se uvjerimo svakog ljeta kad je na programu kvalitetna opera - ne samo “Aida”.

Potencijal te jedinstvene operne pozornice, umjetničke vrijednosti ansambala, kreativni i produkcijski napor, uložena sredstva... nije ni približno dovoljno iskorišten pogledamo li brojeve izvedbi i publike, i to u dijelu godine u kojem je Split prepun gostiju raznovrsnih, pa i istančanijih ukusa i interesa.

Zatim, Prokurative su scenski jedinstven prostor izazovnih komercijalnih kapaciteta koji je do sada bio preplavljen štekatima, ramstecima i biftecima, rare/well done... sada se to mijenja, otvara se prostor već dokazan kao pozornica prvenstveno glazbenih predstava. Kad prvi gosti u predsezoni odlože valiže i zamole domaćina da im pokaže u kojem su smjeru Prokurative jer žure na operu, postat će svima jasnije kolika je dodana vrijednost visoke kulture turizmu kojem, odjednom, Kazalište pomaže a ne smeta.

Tu je i Sustipan, Galerija Meštrović, ali i čitav grad, kvartovi, Split 3, Mertojak … svaki zidić, uključujući i gradsku okolicu, sve su to moguće kulise.

Pravovremena najava opernih i baletnih produkcija, onako kao što to rade “ozbiljni” svjetski festivali, primjerice Verona ili Salzburg, koji su već objavili satnice ljetnih festivala u 2023., omogućila bi nam pozicioniranje na globalnom kulturnom tržištu. Naše je da umjetnički i produkcijski projekte izvedemo na nivou međunarodno relevantne izvrsnosti uz maksimalno poštivanje prava i interesa stanara, vlasnika i korisnika tamošnjih prostora.

Isto tako, treba zadržati i širiti suradnju s HRT-om u smislu prijenosa opere uživo te tim putem dopirati do nacionalnih gledatelja i stvarati vrijednu arhivu s potencijalom prikaza na EU kulturnim TV kanalima.

Posveta Plinari i Smoji

Osobito je interesantan projekt Stara plinara u kazališnom dvorištu, tim prije što bi se počeo realizirati odmah, u jednostavnijem obliku, s tendom.

Konkretno: kad bismo mogli tamo pogledati prvu izvedbu? Postoje li već skice, nacrti?

- Odmah je u kazalištu relativan pojam, u ovom slučaju to je vjerojatno tek proljeće 2024. I to u prvoj fazi samo kao otvoreni prostor s minimalnim zahvatima koji bi organski evoluirao u sljedećim fazama. Ideja je nastala iz moje muke promatranja odložene stare scenografije i priručnog parkinga u divljem raslinju na velikoj gradskoj površini, praktički nekoliko koraka od štekata kojima svaki metar kvadratni donosi enormnu dobit.

Prije nego što netko lukav uspije u nekim nakanama u kojima kultura neće biti u prvom planu, Kazalište mora dovesti u funkciju taj prostor i tako ga trajno predstaviti građanima kao njihovu kulturnu oazu, trajni kulturni resurs koji će građani znati braniti od raznih developera s idejama.

Prema savjetu arhitekata predvidjeli smo tri faze razvoja prostora. U prvoj je planirana ad-hoc intervencija kojom bi se uredili postojeći sadržaji i stvorio novi prostor za publiku. Već se koristio na isti način, ali improvizirano. Plan je da se izvede osnovna infrastruktura i uređenje za predstave i javna događanja. U drugoj fazi, u obimu koji dozvoljavaju pravila o jednostavnoj gradnji, postavili bi se stupovi za scensku opremu, pa bi tako kazalište dobilo multifunkcionalan prostor s mobilnim gledalištem u toplijim danima godine.

---

image

Stari plac se mora dovesti u funkciju i trajno predstaviti građanima kao njihova kulturna oaza, trajni kulturni resurs koji će građani znati braniti od raznih developera s idejama

Jakov Prkić/Cropix
---

U trećoj fazi bismo testirali mogućnost korištenja prostora i u zimskim mjesecima tako da ga prekrijemo balonom, idealno bi bilo dobiti natkrivenu repliku velike scene da možemo održavati paralelne probe. Veza s prošlošću i tradicijom je postojanje slične konstrukcije u prošlosti.

Splitska “Plinara” također je imala nosivu rešetkastu čeličnu konstrukciju sa stupovima koja je nosila balon što se napuhivao kao spremnik plina, a ima i ona kulturološka poveznica u Smojinoj izjavi o gradu, šatoru i cirkusu. Pa da malo i privatiziram medije, siguran sam da bi moj pokojni dida Božo Čulić, prvoborac, dugogodišnji direktor “Plinare”, “Vodovoda i kanalizacije”, koji je tamo imao kancelarije, bio ponosan na ovaj plan.

Konačni cilj koji je u planu već desetljećima - realizacija je gradskog projekta “Stari plac” kroz koji bi Kazalište dobilo novu scenu i ostale potrebne sadržaje kao trajni nužni resurs.

Nakon mnogo godina u teatru, znate po prilici što najbolje prolazi kod splitske publike. Ali, u planu je i aplikacija za komuniciranje s gledateljima. Kakve odgovore očekujete?

- Nemoguće je trajno poznavati svoje korisnike bez sustavnog propitkivanja. Kroz aplauz i disanje publike slutimo i osjetimo, subjektivno doživimo reakciju publike, ali bitno je imati i egzaktne pokazatelje.

Takvo prikupljanje podataka nije samo da im ispunimo želje, svjesni smo da bi djeca čokolade, a publika komedije i mjuzikla. One puno puta citirane riječi Gaje Bulata naša su misija i danas, kao i prije skoro 130 godina kada su izrečene.

Traže se vrhunski ravnatelji

Kazalište je Hram, posvećeni prostor Umjetnosti, toga mi, kojima je povjereno njegovo održavanje, moramo uvijek biti svjesni. Upravo zbog toga moramo čuti našu publiku kako bismo zajedno izgradili put do posjećenog, europski relevantnog suvremenog kazališta. Svakako posjećenog.

Podjednako nas zanimaju stavovi i razmišljanja umjetničkog kolektiva i svih zaposlenika Kazališta. Komunikacijski alat može biti neka kompleksna aplikacija, ali i besplatna e-forma no pretvaranje reakcija publike u big data i strojna automatizacija analize dobivenih rezultata u odnosu na trenutna zbivanja na sceni je nešto za što se nadam probuditi interes i sveučilišne zajednice ili čak komercijalnog IT sektora.

Kazalište mora ostati oaza koja gledatelju nudi jedinstveni doživljaj živog čovjeka na sceni, dah, miris, krv, znoj i suzu, sa svim njegovim vrlinama i nedostacima, no sve oko same izvedbe mora ići ukorak s vremenom.

Svi dosadašnji intendanti spominjali su manjak umjetnika u ansamblima i potrebu popune. To nikada ne ide dovoljno brzo. Upada u oči da sada baš fali solista u operi.

Kroz program i javno komuniciranje nakon svih ovih potvrda i čestitki pokušavam jasno dati do znanja kako ću se odnositi prema dostupnim resursima i što sve mislim pokušati da iskoristim sve postojeće potencijale, prostorne i ljudske.

---

image

Bilandžić u dvorištu HNK: Tu je Sustipan, Galerija Meštrović, ali i čitav grad, kvartovi, Split 3, Mertojak … svaki zidić, uključujući i gradsku okolicu, sve su to moguće kulise

Jakov Prkić/Cropix
---

Tražiti više od financijera je standardna kulturna mantra koju ću i ja ponavljati. Evo: imamo manjke u ansamblima i trebamo popune.Trenutni zastoj u popunjavanju radnih mjesta je privremen i on bi se trebao riješiti mojim dolaskom, na vrijeme ćemo komunicirati o tome koja se radna mjesta otvaraju i objaviti otvorene natječaje za zapošljavanje.Osim nužnom popunom treba se baviti i razvijanjem ansambala kroz edukacije i ciljano pružanje šansi svojim snagama. Grad koji ima akademije, glazbenu i dramsku, može biti miran.

Sasvim je drugo pitanje gdje će svi ti studenti raditi jer naši kapaciteti nisu bezgranični, u tom kontekstu ćemo uspostaviti protokole da pomognemo koliko možemo i nezavisnoj sceni. Konkretno za operu, dugoročno poboljšavanje ansambla ćemo postići strukturiranjem i daljnjim razvijanjem opernog studija pri Kazalištu, što je pozitivna praksa velikih kuća. Ne bih stanje još nazvao kritičnim, ja volim naš operni ansambl i znam da ima u njemu puno potencijala, uključujući istaknute članice i članove zbora.

Možemo li već znati vaše buduće najbliže suradnike, ravnatelje?

- Sada kada imam mandat, mogu otvoreno razgovarati i zamoliti neke vrhunske umjetnike i ljude da ozbiljno razmisle žele li pomoći HNK Split svojim znanjem, premreženošću i poštenjem.

Mogu biti konkretan u ponudi i zahtjevima. Neka imena su skoro definirana, neka su blizu, neka razmišljaju, neka čekaju, negdje je u tijeku “head hunting” u bazenima koje ja slabo poznajem, a neki ni ne znaju da mislim na njih.

Kad sve bude definirano prvo ću ih predstaviti Kazališnom vijeću koje ih treba potvrditi, a onda i javnosti, te ih zamoliti da se obrate našoj publici i pobliže pojasne planove u svojim sektorima.

Sposobnost, integritet, poštenje, poznavanje grada, umjetnička vjerodostojnost, bez ambicije naglog razvoja vlastite karijere preko HNK Split, posvećenost… samo su neke od osobina koje tražim od ljudi koje ću predložiti za ravnateljska mjesta.

---

Izložbe fotografija i kostima

Osim glazbenih, koje programe planirate na Trgu Gaje Bulata?

Kazališna fotografija koja prati HNK Split duga je tradicija kojom se ovo kazalište može ponositi. Naši kostimi i scenografije su umjetnički artefakti vrhunskih kreativaca, scenografa i kostimografa.

Svi ti elementi se prigodno i s razlogom mogu izlagati pred zgradom i tako oplemenjeni prostor pretvoriti u pravi "trg izvedbenih umjetnosti". Naš je zadatak i podizanje kriterija publike, a kad je u pitanju estetika, kompromisa ne smije biti.

Građani koji prolaze trgom moraju se susresti isključivo s takvom umjetnošću, ne sa hopa-cupa gažama uz sintisajzer.

---

---

Predstava o Matijaniću

Splitsko ljeto radit ćete po naslijeđenom programu, ali, kako kažete, namjeravate mu dati i svoj pečat koji će biti i smjernica za budući rad, s predstavom o pokojnom Vladi Matijaniću. Hoćete li to stići izvesti?

Ne bih u ovom trenutku o naslovima, o njima će, kad za to dođe vrijeme, govoriti autorski timovi. Program je objavljen na stranicama Grada i svima dostupan.

Trenutno su aktualne u teatru sjajne predstave i blagdanski koncerti koji imaju svoju publiku. Pokušajmo zadržati fokus publike na njima. Ovo kazalište živi 130 godina, nije započelo ni završilo odlaskom ni dolaskom ljudi koji ga privremeno vode.

Program za 2023. godinu je prijavljen nadležnima još u rujnu, pristojni kazališni običaji nalažu da se ispoštuje ako postoje realni uvjeti.

Splitsko ljeto ću operativno voditi, a hoću li moći ili htjeti utjecati na program koji je definiran te možda i ubaciti ili zamijeniti neki projekt ili autora po izboru mog tima ovisi o sadašnjem intendantu s kojim imam dobru komunikaciju i pristojno dogovaramo proces preuzimanja sa zajedničkim interesom za dobrobit našeg Kazališta.

Kazalište je sporo i sigurno da mi se žuri jer se nekim temama moramo baviti kao odgovorno javno kazalište.

Vjerujem da će sva nadležna vijeća te Ministarstvo sve naše bilateralne dogovore odobriti. Balun na zemlju, svitlo na izvođače, ugasimo mobitele i vidimo se u teatru.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi intendant [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Novi intendant 2 0 14031 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-12-17 11:45:10 [created_by] => 3140 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-12-20 10:01:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-12-20 09:08:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 61 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Vicko sprema revoluciju u HNK, ništa neće biti isto! Ambiciozan je, otkriva nam sve: Igrat ćemo na staroj Plinari, dida Božo prvoborac bio bi ponosan! 'Oživjet' će i Matijanić [metakey] => Vicko Bilandžić, HNK Split, intendant HNK Split [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23996619.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23996618.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23996624.jpg","\/images\/slike\/2022\/12\/17\/23996612.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prki\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Novoizabrani intendant splitskog HNK Vicko Bilan\u017ei\u0107:\u00a0Mogu biti konkretan u ponudi i zahtjevima. Neka imena su skoro definirana, neka su blizu, neka razmi\u0161ljaju<\/p>","

Biland\u017ei\u0107 u dvori\u0161tu HNK:\u00a0Tu je\u00a0Sustipan, Galerija Me\u0161trovi\u0107, ali i \u010ditav grad, kvartovi, Split 3, Mertojak \u2026 svaki zidi\u0107, uklju\u010duju\u0107i i gradsku okolicu, sve su to mogu\u0107e kulise<\/p>","

Pravovremena najava opernih i baletnih produkcija, onako kao \u0161to to rade \u201cozbiljni\u201d svjetski festivali, primjerice Verona ili Salzburg, omogu\u0107ila bi nam pozicioniranje na globalnom kulturnom tr\u017ei\u0161tu<\/p>","

Stari plac se mora dovesti u funkciju i trajno predstaviti gra\u0111anima kao njihova\u00a0kulturna\u00a0oaza, trajni kulturni resurs koji \u0107e gra\u0111ani znati braniti od raznih developera s idejama<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:27","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_23996619_1920.jpg":"1920x1080","k_23996619_1280.jpg":"1280x1280","k_23996619_1024.jpg":"1024x1024","k_23996619_640.jpg":"640x640","k_23996619_480.jpg":"480x480","k_23996619_340.jpg":"340x340","k_23996619_220.jpg":"220x220","o_23996619_1280.jpg":"1280x853","o_23996619_1024.jpg":"1024x682","o_23996619_640.jpg":"640x426","o_23996619_480.jpg":"480x320","o_23996619_340.jpg":"340x226","o_23996619_220.jpg":"220x146","h_23996619_1280.jpg":"1280x854","h_23996619_1024.jpg":"1024x683","h_23996619_640.jpg":"640x427","h_23996619_480.jpg":"480x320","h_23996619_340.jpg":"340x227","h_23996619_220.jpg":"220x147","pp_23996619_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996619_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996619_640.jpg":"640x814","pp_23996619_480.jpg":"480x611","pp_23996619_340.jpg":"340x432","pp_23996619_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23996618_1920.jpg":"1920x1080","k_23996618_1280.jpg":"1280x1280","k_23996618_1024.jpg":"1024x1024","k_23996618_640.jpg":"640x640","k_23996618_480.jpg":"480x480","k_23996618_340.jpg":"340x340","k_23996618_220.jpg":"220x220","o_23996618_1280.jpg":"1280x853","o_23996618_1024.jpg":"1024x682","o_23996618_640.jpg":"640x426","o_23996618_480.jpg":"480x320","o_23996618_340.jpg":"340x226","o_23996618_220.jpg":"220x146","h_23996618_1280.jpg":"1280x854","h_23996618_1024.jpg":"1024x683","h_23996618_640.jpg":"640x427","h_23996618_480.jpg":"480x320","h_23996618_340.jpg":"340x227","h_23996618_220.jpg":"220x147","pp_23996618_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996618_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996618_640.jpg":"640x814","pp_23996618_480.jpg":"480x611","pp_23996618_340.jpg":"340x432","pp_23996618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1195","hd_23996624_1920.jpg":"1920x1080","k_23996624_1280.jpg":"1280x1280","k_23996624_1024.jpg":"1024x1024","k_23996624_640.jpg":"640x640","k_23996624_480.jpg":"480x480","k_23996624_340.jpg":"340x340","k_23996624_220.jpg":"220x220","o_23996624_1280.jpg":"1280x796","o_23996624_1024.jpg":"1024x637","o_23996624_640.jpg":"640x398","o_23996624_480.jpg":"480x298","o_23996624_340.jpg":"340x211","o_23996624_220.jpg":"220x136","h_23996624_1280.jpg":"1280x854","h_23996624_1024.jpg":"1024x683","h_23996624_640.jpg":"640x427","h_23996624_480.jpg":"480x320","h_23996624_340.jpg":"340x227","h_23996624_220.jpg":"220x147","pp_23996624_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996624_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996624_640.jpg":"640x814","pp_23996624_480.jpg":"480x611","pp_23996624_340.jpg":"340x432","pp_23996624_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2880","hd_23996612_1920.jpg":"1920x1080","k_23996612_1280.jpg":"1280x1280","k_23996612_1024.jpg":"1024x1024","k_23996612_640.jpg":"640x640","k_23996612_480.jpg":"480x480","k_23996612_340.jpg":"340x340","k_23996612_220.jpg":"220x220","o_23996612_1280.jpg":"1280x1920","o_23996612_1024.jpg":"1024x1536","o_23996612_640.jpg":"640x960","o_23996612_480.jpg":"480x720","o_23996612_340.jpg":"340x510","o_23996612_220.jpg":"220x330","h_23996612_1280.jpg":"1280x854","h_23996612_1024.jpg":"1024x683","h_23996612_640.jpg":"640x427","h_23996612_480.jpg":"480x320","h_23996612_340.jpg":"340x227","h_23996612_220.jpg":"220x147","pp_23996612_1280.jpg":"1280x1628","pp_23996612_1024.jpg":"1024x1303","pp_23996612_640.jpg":"640x814","pp_23996612_480.jpg":"480x611","pp_23996612_340.jpg":"340x432","pp_23996612_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38314464 Threads: 4 Questions: 7092548648 Slow queries: 3299017 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608213135 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/vicko-sprema-revoluciju-u-hnk-nista-nece-biti-isto-ambiciozan-je-otkriva-nam-sve-igrat-cemo-na-staroj-plinari-dida-bozo-prvoborac-bio-bi-ponosan-ozivjet-ce-i-matijanic-1250330 [printLink] => /kultura/kazaliste/vicko-sprema-revoluciju-u-hnk-nista-nece-biti-isto-ambiciozan-je-otkriva-nam-sve-igrat-cemo-na-staroj-plinari-dida-bozo-prvoborac-bio-bi-ponosan-ozivjet-ce-i-matijanic-1250330?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 424370 [name] => vicko bilandžić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vicko-bilandzic [link] => /tag/vicko-bilandzic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 347784 [name] => HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => hnk-split [link] => /tag/hnk-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690937 [name] => intendant HNK Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-15 18:04:43 [main_article_id] => 0 [alias] => intendant-hnk-split [link] => /tag/intendant-hnk-split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi intendant [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vicko sprema revoluciju u HNK, ništa neće biti isto! Ambiciozan je, otkriva nam sve: Igrat ćemo na staroj Plinari, dida Božo prvoborac bio bi ponosan! ‘Oživjet‘ će i Matijanić [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3140 [name] => Jasmina Parić [username] => jasmina-pari [email] => jasmina-pari@sd.hr [password] => $2y$10$1L008t4mPN7O0CtaqZQnReoRohc3bl25o/s9Zwi5FMl5bzIbeqIQS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jasmina-paric-3140 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1658 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/3fe4790be360d956058d3295e5cd3dae?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23996619.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] =>

Novoizabrani intendant splitskog HNK Vicko Bilanžić: Mogu biti konkretan u ponudi i zahtjevima. Neka imena su skoro definirana, neka su blizu, neka razmišljaju

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23996619.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Novoizabrani intendant splitskog HNK Vicko Bilanžić: Mogu biti konkretan u ponudi i zahtjevima. Neka imena su skoro definirana, neka su blizu, neka razmišljaju

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23996618.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Bilandžić u dvorištu HNK: Tu je Sustipan, Galerija Meštrović, ali i čitav grad, kvartovi, Split 3, Mertojak … svaki zidić, uključujući i gradsku okolicu, sve su to moguće kulise

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23996624.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Pravovremena najava opernih i baletnih produkcija, onako kao što to rade “ozbiljni” svjetski festivali, primjerice Verona ili Salzburg, omogućila bi nam pozicioniranje na globalnom kulturnom tržištu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/12/17/23996612.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix

Stari plac se mora dovesti u funkciju i trajno predstaviti građanima kao njihova kulturna oaza, trajni kulturni resurs koji će građani znati braniti od raznih developera s idejama

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Vicko Bilandžić, novoizabrani i potvrđeni intendant splitskog HNK do sada je u više navrata primao čestitke: prvo kada ga je predložilo Kazališno vijeće, pa kada ga je Grad imenovao vršiteljem dužnosti - koje se nije mogao primiti budući da je ministrica kulture i medija odbila potvrditi smjenu još uvijek aktualnog intendanta - a potom mu se čestitalo kada je izabran na javnom natječaju u jakoj konkurenciji.

Napokon, prije nekoliko dana i ministrica Nina Obuljen Koržinek potvrdila je njegov izbor i sada je pred Bilandžićem još nekoliko mjeseci priprema, do 30. lipnja 2023., kada istječe mandat Srećku Šestanu. Preuzet će vodstvo kuće u jeku priprema za Splitsko ljeto.

Program s kojim je pobijedio dostupan je od ranije na stranicama Grada. Ozbiljan je, ambiciozan, ali i realan; vjerojatno se neće moći baš sve realizirati, ali učinit će se najviše što se može. Ima u programu interesantnih detalja koji su zaintrigirali javnost, poput povezivanja teatra i Ultre, edukacijskih programa za djecu, češćeg korištenja vanjskih prostora i izgradnje nove pozornice u dvorištu HNK kraj stare Plinare.

HNK kao nacionalna kuća ima svoje povlastice ali i okvire, a zanimalo nas je upravo ono što je novo unutar tih mogućnosti.

Spominjete u programu znatno bolje korištenje kazališnih prostornih resursa, doslovno svakog slobodnog sata, programe prije i nakon “glavne” predstave. Također, ti dodatni programi bili bi raznih žanrova, uključujući i kasnovečernje koncerte, čak i elektroničke glazbe te povezivanje s Ultrom. Kako organizirati tehniku i zaposlenike, je li moguće?

- Vrhunska kazališna produkcija, koja se podjednako oslanja na tradiciju i na kazalište koje stilom i temama pripada 21. stoljeću naš je primarni umjetnički zadatak.

Puno korištenje resursa prvenstveno se odnosi na poslovanje, a to je, uglavnom, onaj dio sante leda publici “skriven” ispod mora. Sada koristimo dostupne resurse po inerciji, a sami alati upravljanja nisu prilagođeni standardima današnjice.

Uvest ćemo neke novine koje neće smetati našoj osnovnoj zadaći produciranja velikih i kvalitetnih izvedbi.

Ti “dodatni programi” bili bi raznih žanrova, uključujući i kasnovečernje koncerte, čak i elektroničke glazbe te povezivanje s Ultrom. U gradu imamo desetke tisuća mladih koji su tu zbog Ultre i Trg Gaje Bulata ispred Kazališta nameće se kao mjesto gdje možemo postaviti orkestar koji svira njima bliske ritmove. Ideja nije nova - u svijetu se već godinama provodi - pa sam siguran da ćemo joj dodati i poneki inovativni detalj.

Uvijek u fokusu moramo imati naš plan, a to je doprijeti ljepotom zvuka klasičnih instrumenata kroz što više pari ušiju do srca s konačnim ciljem stvaranja nove publike na koncertima klasične glazbe i operama “željeznog” repertoara. Ovo je jedna od metoda dosega do publike koju ćemo koristiti i veseli me što ima odjeka u javnosti.

Pred nama je čitav niz organizacijskih izazova u složenom sustavu kazališta s tri ustrojbene jedinice, a proces će trajati vječno jer savršeno kazalište je utopija - uvijek ćemo moći i morati bolje.

Izvedbena higijena

Split ima pola godine toplih dana pa ističete da kazalište treba više izlaziti iz zgrade. Idemo iz bližega - što planirate na trgu pred kazalištem?

- Treba koristiti našu blagu klimu da iziđemo iz zgrade kako bismo proširili nedostatne prostorne kapacitete. Svjesni smo da nije svaka predstava na otvorenom ambijentalno kazalište, nekad ćemo jednostavno igrati u vanjskom prostoru koji je slobodan. Ambijentalno kazalište je kulturna vrijednost i jedinstvena tradicija grada koju njegujemo kroz, danas snažan, brand Splitskog ljeta.

Ali, veliki broj naslova zamre nakon dvije ili čak samo jedne sezone. U svojim je počecima festival osmišljen naslanjajući se na tadašnje mogućnosti, vremena su se promijenila i trebamo planirati iz postojećih, novih okolnosti.

Ono što su nam, kad govorimo o Splitskom ljetu, ostavili naši prethodnici, je status jedinog našeg opernog festivala s dugom tradicijom te festivala koji je ostvario neke od antologijskih predstava punokrvnog ambijentalnog kazališta. Tu veliku vrijednost treba čuvati, razvijati i njegovati u skladu s današnjim, uvelike izmijenjenim, okolnostima.

Rastegnut ćemo igranje na otvorenom od svibnja do listopada sa sličnim brojem lokacija i probi, a daleko više izvedbi. Tu smo radi izvedbi, zar ne? Nedavno smo počeli s koncertima pred Kazalištem, što se pokazalo kao pun pogodak slijeđenja dobre prakse drugih europskih kazališta.

---

image

Pravovremena najava opernih i baletnih produkcija, onako kao što to rade “ozbiljni” svjetski festivali, primjerice Verona ili Salzburg, omogućila bi nam pozicioniranje na globalnom kulturnom tržištu

Jakov Prkić/Cropix
---

Događaji na Trgu Gaje Bulata ne smetaju kazališnom programu bukom jer su s druge strane pozornice, ali često smetaju estetikom i sadržajem. Naš je zadatak održavati tamo izvedbenu higijenu i u tom smislu ćemo u suradnji s Gradom te TZ-om i programski pozicionirati tu lokaciju kao predvorje kazališta.

Ispred kuće treba stvoriti mjesto gdje će prevladavati klasični instrumenti i školovani glasovi te gdje će nit ljepote njihova zvuka zateći prolaznike, pa i zaskočiti ako treba. Mnogima će to, nažalost, biti rijetka prilika da čuju klasični instrument uživo. Na najstarijim fotografijama vidimo trg kao perivoj, svojevrsni mediteranski “vanjski, ljetni foyer”. Danas, na svježe uređenom trgu bit će raznovrsnih umjetničkih produkcija visokog nivoa.

Svaki zidić - moguća kulisa

Što se ostalih prostora tiče - još uvijek ih se može naći, i u samom gradu, ali izbor je zbog turizma i načina života sve uži. Koje mislite koristiti i koje izmjene u smislu “bolje vidljivosti” planirate s Peristilom?

- Rijeke gostiju šetaju se gradom i kupuju sve što im se ponudi, možda je izbor uži, no ja vidim neiskorištenu šansu, mislim da su turizam i izvedbene umjetnosti na istoj strani i trebaju činiti operativni tim za postizanje zajedničkih ciljeva - a to su spokojan stanovnik grada te zadovoljan gost koji se vraća.

Peristil je dragulj ovog dijela Mediterana. Jednostavna je to istina u koju se uvjerimo svakog ljeta kad je na programu kvalitetna opera - ne samo “Aida”.

Potencijal te jedinstvene operne pozornice, umjetničke vrijednosti ansambala, kreativni i produkcijski napor, uložena sredstva... nije ni približno dovoljno iskorišten pogledamo li brojeve izvedbi i publike, i to u dijelu godine u kojem je Split prepun gostiju raznovrsnih, pa i istančanijih ukusa i interesa.

Zatim, Prokurative su scenski jedinstven prostor izazovnih komercijalnih kapaciteta koji je do sada bio preplavljen štekatima, ramstecima i biftecima, rare/well done... sada se to mijenja, otvara se prostor već dokazan kao pozornica prvenstveno glazbenih predstava. Kad prvi gosti u predsezoni odlože valiže i zamole domaćina da im pokaže u kojem su smjeru Prokurative jer žure na operu, postat će svima jasnije kolika je dodana vrijednost visoke kulture turizmu kojem, odjednom, Kazalište pomaže a ne smeta.

Tu je i Sustipan, Galerija Meštrović, ali i čitav grad, kvartovi, Split 3, Mertojak … svaki zidić, uključujući i gradsku okolicu, sve su to moguće kulise.

Pravovremena najava opernih i baletnih produkcija, onako kao što to rade “ozbiljni” svjetski festivali, primjerice Verona ili Salzburg, koji su već objavili satnice ljetnih festivala u 2023., omogućila bi nam pozicioniranje na globalnom kulturnom tržištu. Naše je da umjetnički i produkcijski projekte izvedemo na nivou međunarodno relevantne izvrsnosti uz maksimalno poštivanje prava i interesa stanara, vlasnika i korisnika tamošnjih prostora.

Isto tako, treba zadržati i širiti suradnju s HRT-om u smislu prijenosa opere uživo te tim putem dopirati do nacionalnih gledatelja i stvarati vrijednu arhivu s potencijalom prikaza na EU kulturnim TV kanalima.

Posveta Plinari i Smoji

Osobito je interesantan projekt Stara plinara u kazališnom dvorištu, tim prije što bi se počeo realizirati odmah, u jednostavnijem obliku, s tendom.

Konkretno: kad bismo mogli tamo pogledati prvu izvedbu? Postoje li već skice, nacrti?

- Odmah je u kazalištu relativan pojam, u ovom slučaju to je vjerojatno tek proljeće 2024. I to u prvoj fazi samo kao otvoreni prostor s minimalnim zahvatima koji bi organski evoluirao u sljedećim fazama. Ideja je nastala iz moje muke promatranja odložene stare scenografije i priručnog parkinga u divljem raslinju na velikoj gradskoj površini, praktički nekoliko koraka od štekata kojima svaki metar kvadratni donosi enormnu dobit.

Prije nego što netko lukav uspije u nekim nakanama u kojima kultura neće biti u prvom planu, Kazalište mora dovesti u funkciju taj prostor i tako ga trajno predstaviti građanima kao njihovu kulturnu oazu, trajni kulturni resurs koji će građani znati braniti od raznih developera s idejama.

Prema savjetu arhitekata predvidjeli smo tri faze razvoja prostora. U prvoj je planirana ad-hoc intervencija kojom bi se uredili postojeći sadržaji i stvorio novi prostor za publiku. Već se koristio na isti način, ali improvizirano. Plan je da se izvede osnovna infrastruktura i uređenje za predstave i javna događanja. U drugoj fazi, u obimu koji dozvoljavaju pravila o jednostavnoj gradnji, postavili bi se stupovi za scensku opremu, pa bi tako kazalište dobilo multifunkcionalan prostor s mobilnim gledalištem u toplijim danima godine.

---

image

Stari plac se mora dovesti u funkciju i trajno predstaviti građanima kao njihova kulturna oaza, trajni kulturni resurs koji će građani znati braniti od raznih developera s idejama

Jakov Prkić/Cropix
---

U trećoj fazi bismo testirali mogućnost korištenja prostora i u zimskim mjesecima tako da ga prekrijemo balonom, idealno bi bilo dobiti natkrivenu repliku velike scene da možemo održavati paralelne probe. Veza s prošlošću i tradicijom je postojanje slične konstrukcije u prošlosti.

Splitska “Plinara” također je imala nosivu rešetkastu čeličnu konstrukciju sa stupovima koja je nosila balon što se napuhivao kao spremnik plina, a ima i ona kulturološka poveznica u Smojinoj izjavi o gradu, šatoru i cirkusu. Pa da malo i privatiziram medije, siguran sam da bi moj pokojni dida Božo Čulić, prvoborac, dugogodišnji direktor “Plinare”, “Vodovoda i kanalizacije”, koji je tamo imao kancelarije, bio ponosan na ovaj plan.

Konačni cilj koji je u planu već desetljećima - realizacija je gradskog projekta “Stari plac” kroz koji bi Kazalište dobilo novu scenu i ostale potrebne sadržaje kao trajni nužni resurs.

Nakon mnogo godina u teatru, znate po prilici što najbolje prolazi kod splitske publike. Ali, u planu je i aplikacija za komuniciranje s gledateljima. Kakve odgovore očekujete?

- Nemoguće je trajno poznavati svoje korisnike bez sustavnog propitkivanja. Kroz aplauz i disanje publike slutimo i osjetimo, subjektivno doživimo reakciju publike, ali bitno je imati i egzaktne pokazatelje.

Takvo prikupljanje podataka nije samo da im ispunimo želje, svjesni smo da bi djeca čokolade, a publika komedije i mjuzikla. One puno puta citirane riječi Gaje Bulata naša su misija i danas, kao i prije skoro 130 godina kada su izrečene.

Traže se vrhunski ravnatelji

Kazalište je Hram, posvećeni prostor Umjetnosti, toga mi, kojima je povjereno njegovo održavanje, moramo uvijek biti svjesni. Upravo zbog toga moramo čuti našu publiku kako bismo zajedno izgradili put do posjećenog, europski relevantnog suvremenog kazališta. Svakako posjećenog.

Podjednako nas zanimaju stavovi i razmišljanja umjetničkog kolektiva i svih zaposlenika Kazališta. Komunikacijski alat može biti neka kompleksna aplikacija, ali i besplatna e-forma no pretvaranje reakcija publike u big data i strojna automatizacija analize dobivenih rezultata u odnosu na trenutna zbivanja na sceni je nešto za što se nadam probuditi interes i sveučilišne zajednice ili čak komercijalnog IT sektora.

Kazalište mora ostati oaza koja gledatelju nudi jedinstveni doživljaj živog čovjeka na sceni, dah, miris, krv, znoj i suzu, sa svim njegovim vrlinama i nedostacima, no sve oko same izvedbe mora ići ukorak s vremenom.

Svi dosadašnji intendanti spominjali su manjak umjetnika u ansamblima i potrebu popune. To nikada ne ide dovoljno brzo. Upada u oči da sada baš fali solista u operi.

Kroz program i javno komuniciranje nakon svih ovih potvrda i čestitki pokušavam jasno dati do znanja kako ću se odnositi prema dostupnim resursima i što sve mislim pokušati da iskoristim sve postojeće potencijale, prostorne i ljudske.

---

image

Bilandžić u dvorištu HNK: Tu je Sustipan, Galerija Meštrović, ali i čitav grad, kvartovi, Split 3, Mertojak … svaki zidić, uključujući i gradsku okolicu, sve su to moguće kulise

Jakov Prkić/Cropix
---

Tražiti više od financijera je standardna kulturna mantra koju ću i ja ponavljati. Evo: imamo manjke u ansamblima i trebamo popune.Trenutni zastoj u popunjavanju radnih mjesta je privremen i on bi se trebao riješiti mojim dolaskom, na vrijeme ćemo komunicirati o tome koja se radna mjesta otvaraju i objaviti otvorene natječaje za zapošljavanje.Osim nužnom popunom treba se baviti i razvijanjem ansambala kroz edukacije i ciljano pružanje šansi svojim snagama. Grad koji ima akademije, glazbenu i dramsku, može biti miran.

Sasvim je drugo pitanje gdje će svi ti studenti raditi jer naši kapaciteti nisu bezgranični, u tom kontekstu ćemo uspostaviti protokole da pomognemo koliko možemo i nezavisnoj sceni. Konkretno za operu, dugoročno poboljšavanje ansambla ćemo postići strukturiranjem i daljnjim razvijanjem opernog studija pri Kazalištu, što je pozitivna praksa velikih kuća. Ne bih stanje još nazvao kritičnim, ja volim naš operni ansambl i znam da ima u njemu puno potencijala, uključujući istaknute članice i članove zbora.

Možemo li već znati vaše buduće najbliže suradnike, ravnatelje?

- Sada kada imam mandat, mogu otvoreno razgovarati i zamoliti neke vrhunske umjetnike i ljude da ozbiljno razmisle žele li pomoći HNK Split svojim znanjem, premreženošću i poštenjem.

Mogu biti konkretan u ponudi i zahtjevima. Neka imena su skoro definirana, neka su blizu, neka razmišljaju, neka čekaju, negdje je u tijeku “head hunting” u bazenima koje ja slabo poznajem, a neki ni ne znaju da mislim na njih.

Kad sve bude definirano prvo ću ih predstaviti Kazališnom vijeću koje ih treba potvrditi, a onda i javnosti, te ih zamoliti da se obrate našoj publici i pobliže pojasne planove u svojim sektorima.

Sposobnost, integritet, poštenje, poznavanje grada, umjetnička vjerodostojnost, bez ambicije naglog razvoja vlastite karijere preko HNK Split, posvećenost… samo su neke od osobina koje tražim od ljudi koje ću predložiti za ravnateljska mjesta.

---

Izložbe fotografija i kostima

Osim glazbenih, koje programe planirate na Trgu Gaje Bulata?

Kazališna fotografija koja prati HNK Split duga je tradicija kojom se ovo kazalište može ponositi. Naši kostimi i scenografije su umjetnički artefakti vrhunskih kreativaca, scenografa i kostimografa.

Svi ti elementi se prigodno i s razlogom mogu izlagati pred zgradom i tako oplemenjeni prostor pretvoriti u pravi "trg izvedbenih umjetnosti". Naš je zadatak i podizanje kriterija publike, a kad je u pitanju estetika, kompromisa ne smije biti.

Građani koji prolaze trgom moraju se susresti isključivo s takvom umjetnošću, ne sa hopa-cupa gažama uz sintisajzer.

---

---

Predstava o Matijaniću

Splitsko ljeto radit ćete po naslijeđenom programu, ali, kako kažete, namjeravate mu dati i svoj pečat koji će biti i smjernica za budući rad, s predstavom o pokojnom Vladi Matijaniću. Hoćete li to stići izvesti?

Ne bih u ovom trenutku o naslovima, o njima će, kad za to dođe vrijeme, govoriti autorski timovi. Program je objavljen na stranicama Grada i svima dostupan.

Trenutno su aktualne u teatru sjajne predstave i blagdanski koncerti koji imaju svoju publiku. Pokušajmo zadržati fokus publike na njima. Ovo kazalište živi 130 godina, nije započelo ni završilo odlaskom ni dolaskom ljudi koji ga privremeno vode.

Program za 2023. godinu je prijavljen nadležnima još u rujnu, pristojni kazališni običaji nalažu da se ispoštuje ako postoje realni uvjeti.

Splitsko ljeto ću operativno voditi, a hoću li moći ili htjeti utjecati na program koji je definiran te možda i ubaciti ili zamijeniti neki projekt ili autora po izboru mog tima ovisi o sadašnjem intendantu s kojim imam dobru komunikaciju i pristojno dogovaramo proces preuzimanja sa zajedničkim interesom za dobrobit našeg Kazališta.

Kazalište je sporo i sigurno da mi se žuri jer se nekim temama moramo baviti kao odgovorno javno kazalište.

Vjerujem da će sva nadležna vijeća te Ministarstvo sve naše bilateralne dogovore odobriti. Balun na zemlju, svitlo na izvođače, ugasimo mobitele i vidimo se u teatru.

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkić/Cropix
Jakov Prkić/Cropix

Novoizabrani intendant splitskog HNK Vicko Bilanžić: Mogu biti konkretan u ponudi i zahtjevima. Neka imena su skoro definirana, neka su blizu, neka razmišljaju

Jakov Prkić/Cropix

Bilandžić u dvorištu HNK: Tu je Sustipan, Galerija Meštrović, ali i čitav grad, kvartovi, Split 3, Mertojak … svaki zidić, uključujući i gradsku okolicu, sve su to moguće kulise

Jakov Prkić/Cropix

Pravovremena najava opernih i baletnih produkcija, onako kao što to rade “ozbiljni” svjetski festivali, primjerice Verona ili Salzburg, omogućila bi nam pozicioniranje na globalnom kulturnom tržištu

Jakov Prkić/Cropix

Stari plac se mora dovesti u funkciju i trajno predstaviti građanima kao njihova kulturna oaza, trajni kulturni resurs koji će građani znati braniti od raznih developera s idejama

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/vicko-sprema-revoluciju-u-hnk-nista-nece-biti-isto-ambiciozan-je-otkriva-nam-sve-igrat-cemo-na-staroj-plinari-dida-bozo-prvoborac-bio-bi-ponosan-ozivjet-ce-i-matijanic-1250330 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b3dedbec476366254c197fec30b1612c5ddb26c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vicko+sprema+revoluciju+u+HNK%2C+ni%C5%A1ta+ne%C4%87e+biti+isto%21+Ambiciozan+je%2C+otkriva+nam+sve%3A+Igrat+%C4%87emo+na+staroj+Plinari%2C+dida+Bo%C5%BEo+prvoborac+bio+bi+ponosan%21+%E2%80%98O%C5%BEivjet%E2%80%98+%C4%87e+i+Matijani%C4%87&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fvicko-sprema-revoluciju-u-hnk-nista-nece-biti-isto-ambiciozan-je-otkriva-nam-sve-igrat-cemo-na-staroj-plinari-dida-bozo-prvoborac-bio-bi-ponosan-ozivjet-ce-i-matijanic-1250330 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fvicko-sprema-revoluciju-u-hnk-nista-nece-biti-isto-ambiciozan-je-otkriva-nam-sve-igrat-cemo-na-staroj-plinari-dida-bozo-prvoborac-bio-bi-ponosan-ozivjet-ce-i-matijanic-1250330 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Novi intendant [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
KazališteNovi intendant

Vicko sprema revoluciju u HNK, ništa neće biti isto! Ambiciozan je, otkriva nam sve: Igrat ćemo na staroj Plinari, dida Božo prvoborac bio bi ponosan! ‘Oživjet‘ će i Matijanić

20. prosinca 2022. - 10:08
Novoizabrani intendant splitskog HNK Vicko Bilanžić: Mogu biti konkretan u ponudi i zahtjevima. Neka imena su skoro definirana, neka su blizu, neka razmišljajuJakov Prkić/Cropix

Vicko Bilandžić, novoizabrani i potvrđeni intendant splitskog HNK do sada je u više navrata primao čestitke: prvo kada ga je predložilo Kazališno vijeće, pa kada ga je Grad imenovao vršiteljem dužnosti - koje se nije mogao primiti budući da je ministrica kulture i medija odbila potvrditi smjenu još uvijek aktualnog intendanta - a potom mu se čestitalo kada je izabran na javnom natječaju u jakoj konkurenciji.

Napokon, prije nekoliko dana i ministrica Nina Obuljen Koržinek potvrdila je njegov izbor i sada je pred Bilandžićem još nekoliko mjeseci priprema, do 30. lipnja 2023., kada istječe mandat Srećku Šestanu. Preuzet će vodstvo kuće u jeku priprema za Splitsko ljeto.

Program s kojim je pobijedio dostupan je od ranije na stranicama Grada. Ozbiljan je, ambiciozan,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 00:26