StoryEditorOCM
Kazalište‘GOSPOĐA BOVARY‘

Strani turisti otkrili kako besplatno gledati vrhunsku predstavu na Splitskom ljetu, imali su tek jedan problem,...

Piše Jasenka Leskur
2. kolovoza 2024. - 14:38

Tko kaže da turistima ne nudimo dovoljno kulturnih sadržaja, nego da u Splitu mogu samo jesti, piti i kupati se? Prizor koji se cijelog proteklog tjedna vidio na Prokurativama u večernjim satima to demantira. I štoviše, sve je za goste našeg grada bilo besplatno!

Na pozornici na južnom dijelu Prokurativa smještena je pozornica za predstavu Splitskog ljeta, a radi se o premijeri baleta ‘Gospođa Bovary‘ koju priprema Balet HNK Split. Svaki dan baletani i balerine u kasnim poslijepodnevnim satima započinju sa zagrijavanjem i plesnim vježbama, kako bi nakon toga pripremali pojedine scene.

image

Znatiželjna gomila na Prokurativama

Privatna arhiva

Ispočetka manje, a svaku iduću večer sve više i više formirala se na zaštitnoj ogradi grupa znatiželjnih promatrača, okrećući leđa mnoštvu koje uz zvukove čaša, žlica i tanjura večera na štekatima restorana. Redom stranci, kojih je prepun grad navečer, naslonjeni na ogradu s velikom pozornošću prate plesne parove i soliste na pozornici. Sponatana pubika ne smeta plesačima, oni se koncentrirano bave svojim poslom. A na kraju, nakon nekoliko sati i ponekad i debelo iza ponoći, turisti ih nagrađuju pljeskom za njihov umjetnički dojam.

image

Svi gledaju u pozornicu

Privatna arhiva

Završetak generalne probe, na primjer, prošao je uz prave ovacije, žvižduke i dugi aplauz za protagoniste baleta. Očito se radi o zaljubljenicima u plesnu umjetnost a priliku da odgledaju ovu vrhunsku izvedbu besplatno sigurno će zbrojiti u saldo pozitivnih iskustava sa godišnjeg odmora. Pa makar i stajali na nogama nekoliko sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 18:12