stdClass Object ( [id] => 1313607 [title] => Smoje u splitskom teatru - jednoj je predstavi prijetila sudska tužba, a monodrama je imala problema na reprizi... [alias] => smoje-u-splitskom-teatru-jednoj-je-predstavi-prijetila-sudska-tuzba-a-monodrama-je-imala-problema-na-reprizi [catid] => 288 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sve je u životu Miljenka Smoje bio teatar, na ovaj ili onaj način, pa onda možemo malo zaviriti i u njegove odistinske osobne kazalištarije.

Naravno, prisutnost slavnoga šjor Šunje u javnosti zasićena je dominacijom dviju hiperpopularnih televizijskih serija – Naše malo misto i Velo misto – kao i novinarskog i reporterskog rada, tako da su njegovi komadi što su bili postavljeni na kazališnu pozornicu ostali nekako iza kantuna u hladovini i osoju, i, na njih su se dobrano sad već uhvatili paučina nesjećanja i prašina zaborava.

A u drugoj polovici lanjskoga vijeka na otvorenoj pozornici HNK Split bilo je izvedeno šest komada po Smojinim tekstovima, odnosno ukupno dosad njih sedam, prikopčamo li ovom ljetopisu i frišku proljetnu uspješnicu Tiha noć. Treba odmah naznačiti kako nijedan od njih nije bio konkretni dramski tekst zamišljen i napisan apožito za teatar, već su sve to stubokom bile naknadne adaptacije učinjene prema njegovim inim umotvorinama prethodno stvorenim za nekakav primarni medij.

Amarkordi i akvareli koji su imali scenski orisati kampanilističke životne naročitosti iz kojih isijavaju elementarne epihorske čestice života našega indigenata, beziznimno su bile najučinkovitije ješke za namamiti gledatelje pred šalter kazališne blagajne.

Taj je potencijalni agens do u oživotvorenu materiju sasvim realno bio namirisao Ante Jelaska, prvak splitskoga kazališta u smislu režije i gesti prepoznavanja motiva i sadržaja što će odlično zaživjeti na pozornici.

Oboružan tim duhovnim postulatima prevažnim za repertoar svakoga kazališta, pa tako i našega splitskog, bard Jelaska sasvim taktilno je oćutio i preferencijski afinitet kazališnih posjetitelja, ali je istodobno pronašao i sjeme iz čije će se klice razviti stabljika zadovoljstva posjetiteljâ, list želje za teatrom, cvijet znatiželje i plod užitka neobjašnjiv guštima i sladostrastima što se doživljavaju posredstvom nekih inih umjetničkih vrutaka ili impulsâ.

Da, to sjeme, ta klica, ta stabljika, list, cvijet i plod bio je, naravno – sâm Miljenko Smoje…

---

image

Ante Jelaske je znao osjetiti koja će predstava zaživjeti u kazalištu

 

 

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

A njegov je kazališni život otpočeo predstavom Ča je pusta Londra, baš u režiji Ante Jelaske, koja je bila praizvedena 26. svibnja 1965. u tadašnjem: Narodnom kazalištu – Split. Skrojena bje prema kartolinastim Smojinim buletinima objavljivanima na čakavštini unutar rubrike "Ćakule sa šentade" u Slobodnoj Dalmaciji. Redatelj Ante Jelaska probrao ih je, posložio, dao im dramski okvir i scenski ih postavio.

U središtu pozornosti na pozornici bila su tri "balunjera", kako stara splitska čakavština čuva izraz za zafrkanta ili zajebanta… Također, ovaj je izraz istodobno i sinonim za nogometaša, odnosno "fužbalištu", kako su sad već govorili najstariji Splićani. Međutim, Smoje i Jelaska izvadili su iz naftalina onaj segment semantičkog polja što se odnosi baš na stare mandrilske zajebante i muzuvire, farabute i diškule, te je iz kolaža njihovih persiflaža oživjela predstava u duhu temperamenta ovoga mentaliteta.

Tri glavna protagonista u predstavi bili su Slavko Štetić (Prvi balunjer), kao jedan od najboljih komičara tada na ovim prostorima, te braća Ivo Marjanović (Drugi balunjer) i Andro Marjanović (Treći balunjer). U ovom humorističko-satiričnom mozaiku sudjelovali su još kao epizodisti i Asja Kisić, Ana Regio-Matić, Tereza Vrca, Tješivoj Cinoti, Zlatko Fajt i Berislav Mudnić. Scensku glazbu bio je skladao tada sveprisutni trubač Džeki Srbljenović, dok je scenografiju bio izradio Ivica Tolić, a kostime sašio Ivica Raunig.

---

image

Ča je pusta Londra, plakat premijere, srijeda 26. svibnja 1965.

---

Ova je predstava bila izazvala neočekivani interes publike, odigravši se čak 13 puta u nizu, pa je Miljenko Smoje već najesen prionuo poslu oko rada na intervencijama u tekst.

Kako je radnja ukorak pratila (i) aktualna splitska zbivanja, na način karnevalskoga "vrapca" Smoje je pojedine postojeće scene ispustio, injektiravši u revitaliziranu priredbu i neke recentne dogodovštine što su se u međuvremenu zbile. Jedina izmjena među izvođačima bila je supstitucija uloge Berislava Mudnića u koju je bio uskočio Pero Vrca. Dospijeće premijerne obnove svoje je javno krštenje uz plebiscitarno odobravanje dočekalo 16. prosinca 1965., u adventsko doba, taman pred svetkovinu Božića.

Pošto je u gradu bila odzvonila ova po svemu kazališna hit-predstava, sljedeći će se Smojin komad pod patronatom municipalne kazališne poklopnice zbiti gotovo cijelu jednu dekadu poslije. Bit će to burleska Roko I. Krvolok – oli ča je život nego fantažija, koja je u okviru Splitskog ljeta premijerno bila uprizorena 5. kolovoza 1974. na Carrarinoj poljani u Getu, u Dioklecijanovoj palači.

Ante Jelaska, dakako, bio je i više negoli redateljski motor ove ambijentalne predstave, u kojoj su mu se kao suradnici – mimo asistenata režije Vasje Kovačića i Jakše Zlodre – bili priključili još i scenograf Miodrag Adžić i kostimografkinja Ksenija Jeričević.

---

image

Roko i Krvolok, plakat predstave iz 1974.godine

---

Adut ove produkcije bio je tada već filmskim lovorikama posvećeni i pozlaćeni domaći sin Boris Dvornik, koji je i ovo odigrao kao gost, navrativši do rodnog Splita skoro pa bježeći s filmskih setova okolo… (U ta doba bio je vrlo angažiran na snimanjima za sineastska kapolavora iz bivše države, a odanost domicilnom Teatru potvrdit će Boris i koju godinu kasnije, kad će također htjeti dati obol zavičaju odigravši na matičnoj pozornici do dandanas pamtljivu svoju antologijsku ulogu Šjor Bepa Pegule u opereti Mala Floramye Ive Tijardovića: baš 1976. godine, tek malo više od mjesec dana prije no što će maestro Tijardović i preminuti!)

U praizvedbi djela Roko I. Krvolok sudjelovao je kompletni ondašnji ansambl Drame HNK Split, u rasponu od stare garde do poletaraca čija imena i ovog časa počivaju negdje u našem sjećanju: Darinka Vukić, Andro Marjanović, Joško Viskić, Tješivoj Cinoti, Aleksandar Čakić, Jakša Zlodre, Pero Vrca, Jugoslav Nalis, Rade Perković, Josip Genda, Ivo Marjanović, Vasja Kovačić, Zlatko Fajt, Bora Glazer, Bogdan Buljan, Branko Hinković, Ratko Glavina, Ana Regio-Matić, Magda Matošić, Zoja Odak i Danči Cvitanović.

Ritam od jedne Smojine premijere u dekadi nastavljen je nakon eneade od devet godišta, pa je 13. veljače 1983. (na 13. obljetnicu velikoga požara Teatra!) Vanča Kljaković na pozornici HNK Split bio uprizorio komad Roko i Cicibela.

---

image

Roko i Cicibela iz 1983.godine, Boris Dvornik i Neva Bulić na pozornici splitskog HNK-a

---

Nakon što je Boris Dvornik praodigrao ovaj tekst sa Semkom Sokolović-Bertok 1978. godine u Zadru, te nakon što je Stipe Delić u Komiži s njima dvoje snimio i istoimeni film (1979.), sad se u Splitu Dvorniku bila pridružila partnerica Neva Bulić.

Ovu predstavu, naravno, pratila je i sjajna šansona "Ča je život vengo fantažija" autorskog dvojca Momčila Popadića i Zdenka Runjića, te Olivera Dragojevića kao interpreta. A Gostovala je s puno uspjeha i na Rijeci i na otoku Rabu…

Iste godine, 5. kolovoza 1983., u okviru Splitskog ljeta u kazalištu je uprizoren mjuzikl Tijardović, život i vrijeme u režiji Ljubiše Ristića. Miljenko Smoje je portretirao lik i djelo Ive Tijardovića, kojega je na pozornici oživio, jasno, Boris Dvornik.

Uzgred, ovo je bila prva premijera koju je samostalno dirigirao tada mladi maestro Loris Voltolini. Nakon toga će u ovoj deceniji 80-ih, zajedno s Vjekoslavom Šutejom, Loris biti osovinom nošenja glazbenoga repertoara, koja će se osovina, lirski govoreći, okretati u vidu pokretâ njegovog dirigentskog štapića.

---

image

Neva Bulić i Boris Dvornik

---

Međutim, nije sve teklo glatko oko priprema mjuzikla. Pritom nije govorenja o uvježbavanju umjetničkih dionica, već je besjeda skrenuta na pravni aspekt čitave priče.

Naime, sin skladateljev, Ivica Tijardović, nije bio zadovoljan načinom na koji se pristupalo glazbenom materijalu, te je kao nadzornik nad autorskim pravima svojega oca, u cilju njihove zaštite, bio priprijetio pokretanjem sudskoga postupka.

U konačnici je, ipak, sve bilo sjelo na svoje mjesto. Među izvođačima zatekli su se glumica Zdravka Krstulović i operni pjevači Hrid Matić i Marina Jajić, dok su za ono oku vidljivo bili zaduženi Miodrag Tabački (scenograf), Doris Hristić (kostimografkinja) i Nada Kokotović

(koreografkinja).

A da bi se Miljenko Smoje naredni put pojavio u programu Splitskoga HNK, bio je nužan protok vremena od čak 16 godina. I, opet će to biti na Splitskom ljetu; i, opet sve neće moći proći bez ruzine ili plijesni, neželjenih elemenata koji se mimo svačije volje vazda znaju prošvercati s vremena na vrijeme, od predstave do predstave.

Ovaj put riječ je o monodrami Ja i moj mali kumpanjo, koju je prema Smojinim tekstovima iz serijala Pasje novelete bio sastavio sâm izvođač Boris Dvornik, uz dramaturšku potporu Mani Gotovac.

Uprizorena je na Carrarinoj poljani 9. kolovoza 1999. u režiji Vanče Kljakovića i na scenografiji Mije Adžića.

Čemer najavljen u prethodnom pasusu, s jedne strane, jest tada još uvijek friško sjećanje na tužni posljednji ispraćaj samoga Smoje "ko pasa", s rijetkim prijateljima među ožalošćenima i pokojim žbirom među čempresima, dok je s druge strane stajala indisponiranost Borisa pri reprizi.

Neki su govorili da je problem bio u ognjici etanolskih isparavanja, neki su pisali da je posrijedi bila glumčeva dekoncentracija… Ipak, premijerna izvedba protekla je kako spada, tako da su je i kritika i publika ispratili s udivljenjem. Karizma Borisa Dvornika, ipak, preskače sve prepreke.

Za razliku od recentne kazališne prispodobe glede scenske "smojenšćine", najposljednije djelo po šjor Šunji prošlo je glatko da glađe nije ni moglo biti. Četvrt stoljeća od Smojine smrti, baš u ovom kalendaru Anno Domini 2023. kad se zaokružuje i 100. jubilej njegovog rođenja, kao zadnja dramska premijera sezone HNK Split 16. dneva svibnja izvedena je predstava Tiha noć, adaptacija za kazališne daske epizode Borbena polnoćka iz glasovite televizijske serije Naše malo misto.

---

image

Smoje - autor dalmatinskog čovjeka i vremena

Feđa Klarić
---

Postojeći tekst dramaturški je prilagodio pisac i novinar Ivica Ivanišević – bit će i najbolji poznavatelj Smojina djela – koji je sasvim korektno ishodišnji pratekst namijenjen gledateljima pred malim ekranima transponirao do u medij priličan auditoriju teatarskog izraza.

Svakako je najvrjedniji postupak konkretne dramatizacije bilo uvođenje samog lika Miljenka Smoje u komad, baš kao i njegove životne i svake druge partnerice Lepe, koji su oboje kao "komentatori" samih događanja bili ujedno i paralelna radnja u linearnosti cijele iznesene priče.

Također, zakoračio je u ovu ideju i smantani pjesnik Servantes, protagonist koji je dao nemjerljiv doprinos cjelokupnosti priče poznate s televizije, premda ga u spomenutoj epizodi originalno bilo nije. I to je bila famozna dosjetka: i za orisati dramaturšku tangentu djela, kao i osjenčati joj dobrodošlu perspektivu.

Jedino što je nedostajalo potpisniku ovog napisa bio je izostanak više "brokava" kojima bi ovako ingeniozno oživljeni Smoje efektno odgovorio makar na dio svih onih pakosti i prijetnji, omalovažavanjâ i poniženjâ što ih je za života bio osobno doživio, ali što ih je jednako tako bila dočekala i uspomena na nj pošto je već bio i mrtav spušten u grob na kopošanti u Žrnovnici… Ne mogu se oteti dojmu da je mrtvi Smoje – dobro, poput Lazara oživljen i uskrsnuo! – mogao i morao "zalipit trisku" svoj onoj žgadiji klateži što je na njegovom i djelu i lešu zobala punte u falšitadi neke vrste svoje takorekuć karijere, gdje je manje talenta negoli alkohola u tijelu trijeznoga čeljadeta.

Ipak, da je Smoje možda i življi negoli ikad, pokazao je veliki interes svekolike javnosti za ovu predstavu već i u prilici samih najava, a sasvim nezapamćena pomama za ulaznicama u delti sezone kad je reduciran broj mogućih izvedaba na vrutku Splitskog ljeta, pokazatelj je kako je jamačno stvorena hit-predstava koja bi dugo mogla imati svoju publiku i zadržati se na repertoaru kao jedna od najdugovječnijih u HNK Split općenito.

---

image

Tiha noć u splitskom teatru - Nenad Sardelić kao Miljenko Smoje, Nives Ivanković kao Lepa Smoje i Donat Zeko kao Servantes

Matko Biljak
---

Ljetopisa radi, valja navesti kako je redatelj ovoga "smoje" (denominacija nije slučajna: minuskola ukazuje kako je Miljenko Smoje odavno već postao općim mjestom i lokalne dalmatinske i svehrvatske nacionalne činjenice, preselivši se "na neodređeno" iz vlastite imenice u onu opću) bio Goran Golovko, a da njegov uži tim činjahu dramaturginja Marina Vujčić, scenograf Marin Gozze, kostimograf Mladen Radovniković i oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.

Glumačka ruža solista bila je primjerna legura iskustva i juvenilnosti: Nenad Srdelić (Smoje), Nives Ivanković (Lepa), Donat Zeko (Servantes), Joško Ševo (Luiđi), Arijana Čulina (Bepina), Stipe Radoja (Roko Prč), Katarina Romac (Anđa), Marjan Nejašmić Banić (Prisidnik), Vicko Bilandžić (Sekretar), Luka Čerjan (Mali Mirko), Andrea Mladinić (Peškaruša Maruška), Filip Radoš (Don Karmelo), Maro Drobnić (Milicajac Mate) i Elza Tudor Gančević (Tajnica).

Ufanje svekolikoga dalmatinskog puka može draškati evidentna spoznaja kako su dani proganjanja i omalovažavanja Miljenka Smoje, ipak, iza nas. Zadužio je ovaj narod darom svojega poslanja i literarnim mesom što ga je stvorio kreativnošću i jakošću vlastitog talenta, zakucavši neke od najvažnijih čavala u kolektivno pamćenje gospođe Dalmacije, njezinoga bašćinstva i tradicije.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VREMEPOLOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => VREMEPOLOV 2 0 13104 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-08-08 11:01:30 [created_by] => 3249 [created_by_alias] => Siniša Vuković [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-09 17:00:32 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-09 17:00:32 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 288 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta kazališnog života. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, kazalište [secure] => 0 [page_title] => Kazalište [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Smoje u splitskom teatru - jednoj je predstavi prijetila sudska tužba, a monodrama je imala problema na reprizi... [metakey] => miljenko smoje, Ante Jelaska, tiha noć, Roko i Cicibela, Splitski teatar [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/08\/08\/24896627.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/11057413.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/24170345.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25407093.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25407102.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25407104.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/25407123.jpg","\/images\/slike\/2023\/08\/08\/24896623.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matko Biljak","Paun Paunovi\u0106\/Cropix","Fe\u0111a Klari\u0107","","","","","Matko Biljak"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Arijana \u010culina u ulozi Bepine i Jo\u0161ko \u0160evo kao Lui\u0111i u Tihoj no\u0107i splitskog HNK<\/p>","

Ante Jelaske je znao osjetiti koja \u0107e predstava za\u017eivjeti u kazali\u0161tu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

Smoje - autor dalmatinskog \u010dovjeka i vremena<\/p>","

\u010ca je pusta Londra, plakat premijere, srijeda 26. svibnja 1965.<\/p>","

Roko i Cicibela iz 1983.godine, Boris Dvornik i Neva Buli\u0107 na pozornici splitskog HNK-a<\/p>","

Neva Buli\u0107 i Boris Dvornik<\/p>","

Roko i Krvolok, plakat predstave iz 1974.godine<\/p>","

Tiha no\u0107 u splitskom teatru - Nenad Sardeli\u0107 kao Miljenko Smoje, Nives Ivankovi\u0107 kao Lepa Smoje i Donat Zeko kao Servantes<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1334","hd_24896627_1920.jpg":"1920x1080","k_24896627_1280.jpg":"1280x1280","k_24896627_1024.jpg":"1024x1024","k_24896627_640.jpg":"640x640","k_24896627_480.jpg":"480x480","k_24896627_340.jpg":"340x340","k_24896627_220.jpg":"220x220","o_24896627_1280.jpg":"1280x889","o_24896627_1024.jpg":"1024x711","o_24896627_640.jpg":"640x444","o_24896627_480.jpg":"480x333","o_24896627_340.jpg":"340x236","o_24896627_220.jpg":"220x152","h_24896627_1280.jpg":"1280x854","h_24896627_1024.jpg":"1024x683","h_24896627_640.jpg":"640x427","h_24896627_480.jpg":"480x320","h_24896627_340.jpg":"340x227","h_24896627_220.jpg":"220x147","pp_24896627_1280.jpg":"1280x1628","pp_24896627_1024.jpg":"1024x1303","pp_24896627_640.jpg":"640x814","pp_24896627_480.jpg":"480x611","pp_24896627_340.jpg":"340x432","pp_24896627_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1299","hd_11057413_1920.jpg":"1920x1080","k_11057413_1280.jpg":"1280x1280","k_11057413_1024.jpg":"1024x1024","k_11057413_640.jpg":"640x640","k_11057413_480.jpg":"480x480","k_11057413_340.jpg":"340x340","k_11057413_220.jpg":"220x220","o_11057413_1280.jpg":"1280x866","o_11057413_1024.jpg":"1024x692","o_11057413_640.jpg":"640x433","o_11057413_480.jpg":"480x324","o_11057413_340.jpg":"340x230","o_11057413_220.jpg":"220x148","h_11057413_1280.jpg":"1280x854","h_11057413_1024.jpg":"1024x683","h_11057413_640.jpg":"640x427","h_11057413_480.jpg":"480x320","h_11057413_340.jpg":"340x227","h_11057413_220.jpg":"220x147","pp_11057413_1280.jpg":"1280x1628","pp_11057413_1024.jpg":"1024x1303","pp_11057413_640.jpg":"640x814","pp_11057413_480.jpg":"480x611","pp_11057413_340.jpg":"340x432","pp_11057413_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_24170345_1920.jpg":"1920x1080","k_24170345_1280.jpg":"1280x1280","k_24170345_1024.jpg":"1024x1024","k_24170345_640.jpg":"640x640","k_24170345_480.jpg":"480x480","k_24170345_340.jpg":"340x340","k_24170345_220.jpg":"220x220","o_24170345_1280.jpg":"1280x837","o_24170345_1024.jpg":"1024x669","o_24170345_640.jpg":"640x418","o_24170345_480.jpg":"480x314","o_24170345_340.jpg":"340x222","o_24170345_220.jpg":"220x143","h_24170345_1280.jpg":"1280x854","h_24170345_1024.jpg":"1024x683","h_24170345_640.jpg":"640x427","h_24170345_480.jpg":"480x320","h_24170345_340.jpg":"340x227","h_24170345_220.jpg":"220x147","pp_24170345_1280.jpg":"1280x1628","pp_24170345_1024.jpg":"1024x1303","pp_24170345_640.jpg":"640x814","pp_24170345_480.jpg":"480x611","pp_24170345_340.jpg":"340x432","pp_24170345_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2989","hd_25407093_1920.jpg":"1920x1080","k_25407093_1280.jpg":"1280x1280","k_25407093_1024.jpg":"1024x1024","k_25407093_640.jpg":"640x640","k_25407093_480.jpg":"480x480","k_25407093_340.jpg":"340x340","k_25407093_220.jpg":"220x220","o_25407093_1280.jpg":"1280x1992","o_25407093_1024.jpg":"1024x1594","o_25407093_640.jpg":"640x996","o_25407093_480.jpg":"480x747","o_25407093_340.jpg":"340x529","o_25407093_220.jpg":"220x342","h_25407093_1280.jpg":"1280x854","h_25407093_1024.jpg":"1024x683","h_25407093_640.jpg":"640x427","h_25407093_480.jpg":"480x320","h_25407093_340.jpg":"340x227","h_25407093_220.jpg":"220x147","pp_25407093_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407093_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407093_640.jpg":"640x814","pp_25407093_480.jpg":"480x611","pp_25407093_340.jpg":"340x432","pp_25407093_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1455","hd_25407102_1920.jpg":"1920x1080","k_25407102_1280.jpg":"1280x1280","k_25407102_1024.jpg":"1024x1024","k_25407102_640.jpg":"640x640","k_25407102_480.jpg":"480x480","k_25407102_340.jpg":"340x340","k_25407102_220.jpg":"220x220","o_25407102_1280.jpg":"1280x970","o_25407102_1024.jpg":"1024x776","o_25407102_640.jpg":"640x485","o_25407102_480.jpg":"480x363","o_25407102_340.jpg":"340x257","o_25407102_220.jpg":"220x166","h_25407102_1280.jpg":"1280x854","h_25407102_1024.jpg":"1024x683","h_25407102_640.jpg":"640x427","h_25407102_480.jpg":"480x320","h_25407102_340.jpg":"340x227","h_25407102_220.jpg":"220x147","pp_25407102_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407102_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407102_640.jpg":"640x814","pp_25407102_480.jpg":"480x611","pp_25407102_340.jpg":"340x432","pp_25407102_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x935","hd_25407104_1920.jpg":"1920x1080","k_25407104_1280.jpg":"1280x1280","k_25407104_1024.jpg":"1024x1024","k_25407104_640.jpg":"640x640","k_25407104_480.jpg":"480x480","k_25407104_340.jpg":"340x340","k_25407104_220.jpg":"220x220","o_25407104_1280.jpg":"1280x623","o_25407104_1024.jpg":"1024x498","o_25407104_640.jpg":"640x311","o_25407104_480.jpg":"480x233","o_25407104_340.jpg":"340x165","o_25407104_220.jpg":"220x107","h_25407104_1280.jpg":"1280x854","h_25407104_1024.jpg":"1024x683","h_25407104_640.jpg":"640x427","h_25407104_480.jpg":"480x320","h_25407104_340.jpg":"340x227","h_25407104_220.jpg":"220x147","pp_25407104_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407104_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407104_640.jpg":"640x814","pp_25407104_480.jpg":"480x611","pp_25407104_340.jpg":"340x432","pp_25407104_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x927","hd_25407123_1920.jpg":"1920x1080","k_25407123_1280.jpg":"1280x1280","k_25407123_1024.jpg":"1024x1024","k_25407123_640.jpg":"640x640","k_25407123_480.jpg":"480x480","k_25407123_340.jpg":"340x340","k_25407123_220.jpg":"220x220","o_25407123_1280.jpg":"1280x618","o_25407123_1024.jpg":"1024x494","o_25407123_640.jpg":"640x309","o_25407123_480.jpg":"480x231","o_25407123_340.jpg":"340x164","o_25407123_220.jpg":"220x106","h_25407123_1280.jpg":"1280x854","h_25407123_1024.jpg":"1024x683","h_25407123_640.jpg":"640x427","h_25407123_480.jpg":"480x320","h_25407123_340.jpg":"340x227","h_25407123_220.jpg":"220x147","pp_25407123_1280.jpg":"1280x1628","pp_25407123_1024.jpg":"1024x1303","pp_25407123_640.jpg":"640x814","pp_25407123_480.jpg":"480x611","pp_25407123_340.jpg":"340x432","pp_25407123_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1268","hd_24896623_1920.jpg":"1920x1080","k_24896623_1280.jpg":"1280x1280","k_24896623_1024.jpg":"1024x1024","k_24896623_640.jpg":"640x640","k_24896623_480.jpg":"480x480","k_24896623_340.jpg":"340x340","k_24896623_220.jpg":"220x220","o_24896623_1280.jpg":"1280x845","o_24896623_1024.jpg":"1024x676","o_24896623_640.jpg":"640x422","o_24896623_480.jpg":"480x317","o_24896623_340.jpg":"340x224","o_24896623_220.jpg":"220x145","h_24896623_1280.jpg":"1280x854","h_24896623_1024.jpg":"1024x683","h_24896623_640.jpg":"640x427","h_24896623_480.jpg":"480x320","h_24896623_340.jpg":"340x227","h_24896623_220.jpg":"220x147","pp_24896623_1280.jpg":"1280x1628","pp_24896623_1024.jpg":"1024x1303","pp_24896623_640.jpg":"640x814","pp_24896623_480.jpg":"480x611","pp_24896623_340.jpg":"340x432","pp_24896623_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38307367 Threads: 3 Questions: 7092084125 Slow queries: 3298884 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608202817 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 288 [name] => Kazalište [alias] => kazaliste [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/kazaliste ) ) [link] => /kultura/kazaliste/smoje-u-splitskom-teatru-jednoj-je-predstavi-prijetila-sudska-tuzba-a-monodrama-je-imala-problema-na-reprizi-1313607 [printLink] => /kultura/kazaliste/smoje-u-splitskom-teatru-jednoj-je-predstavi-prijetila-sudska-tuzba-a-monodrama-je-imala-problema-na-reprizi-1313607?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 435499 [name] => miljenko smoje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => miljenko-smoje [link] => /tag/miljenko-smoje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 350291 [name] => Ante Jelaska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-jelaska [link] => /tag/ante-jelaska ) [2] => stdClass Object ( [id] => 715644 [name] => tiha noć [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-05-10 16:26:36 [main_article_id] => 0 [alias] => tiha-noc [link] => /tag/tiha-noc ) [3] => stdClass Object ( [id] => 401535 [name] => Roko i Cicibela [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => roko-i-cicibela [link] => /tag/roko-i-cicibela ) [4] => stdClass Object ( [id] => 691032 [name] => Splitski teatar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-16 16:28:19 [main_article_id] => 0 [alias] => splitski-teatar [link] => /tag/splitski-teatar ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VREMEPOLOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Smoje u splitskom teatru - jednoj je predstavi prijetila sudska tužba, a monodrama je imala problema na reprizi... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3249 [name] => Ivo Bonković [username] => ivo.bonkovic [email] => ivo.bonkovic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$PTu5te97NwgpryJHXuBWce/nT6ExpQWeu1WkcKLxi.huGN5VB7S.q [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivo-bonkovic-3249 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1763 [gender] => m [description] => [image] => 1763.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1763.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/24896627.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matko Biljak [mainImageDesc] =>

Arijana Čulina u ulozi Bepine i Joško Ševo kao Luiđi u Tihoj noći splitskog HNK

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/24896627.jpg [title] => Matko Biljak

Arijana Čulina u ulozi Bepine i Joško Ševo kao Luiđi u Tihoj noći splitskog HNK

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/11057413.jpg [title] => Paun PaunoviĆ/Cropix

Ante Jelaske je znao osjetiti koja će predstava zaživjeti u kazalištu

 

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/24170345.jpg [title] => Feđa Klarić

Smoje - autor dalmatinskog čovjeka i vremena

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25407093.jpg [title] =>

Ča je pusta Londra, plakat premijere, srijeda 26. svibnja 1965.

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25407102.jpg [title] =>

Roko i Cicibela iz 1983.godine, Boris Dvornik i Neva Bulić na pozornici splitskog HNK-a

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25407104.jpg [title] =>

Neva Bulić i Boris Dvornik

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/25407123.jpg [title] =>

Roko i Krvolok, plakat predstave iz 1974.godine

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/08/08/24896623.jpg [title] => Matko Biljak

Tiha noć u splitskom teatru - Nenad Sardelić kao Miljenko Smoje, Nives Ivanković kao Lepa Smoje i Donat Zeko kao Servantes

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Sve je u životu Miljenka Smoje bio teatar, na ovaj ili onaj način, pa onda možemo malo zaviriti i u njegove odistinske osobne kazalištarije.

Naravno, prisutnost slavnoga šjor Šunje u javnosti zasićena je dominacijom dviju hiperpopularnih televizijskih serija – Naše malo misto i Velo misto – kao i novinarskog i reporterskog rada, tako da su njegovi komadi što su bili postavljeni na kazališnu pozornicu ostali nekako iza kantuna u hladovini i osoju, i, na njih su se dobrano sad već uhvatili paučina nesjećanja i prašina zaborava.

A u drugoj polovici lanjskoga vijeka na otvorenoj pozornici HNK Split bilo je izvedeno šest komada po Smojinim tekstovima, odnosno ukupno dosad njih sedam, prikopčamo li ovom ljetopisu i frišku proljetnu uspješnicu Tiha noć. Treba odmah naznačiti kako nijedan od njih nije bio konkretni dramski tekst zamišljen i napisan apožito za teatar, već su sve to stubokom bile naknadne adaptacije učinjene prema njegovim inim umotvorinama prethodno stvorenim za nekakav primarni medij.

Amarkordi i akvareli koji su imali scenski orisati kampanilističke životne naročitosti iz kojih isijavaju elementarne epihorske čestice života našega indigenata, beziznimno su bile najučinkovitije ješke za namamiti gledatelje pred šalter kazališne blagajne.

Taj je potencijalni agens do u oživotvorenu materiju sasvim realno bio namirisao Ante Jelaska, prvak splitskoga kazališta u smislu režije i gesti prepoznavanja motiva i sadržaja što će odlično zaživjeti na pozornici.

Oboružan tim duhovnim postulatima prevažnim za repertoar svakoga kazališta, pa tako i našega splitskog, bard Jelaska sasvim taktilno je oćutio i preferencijski afinitet kazališnih posjetitelja, ali je istodobno pronašao i sjeme iz čije će se klice razviti stabljika zadovoljstva posjetiteljâ, list želje za teatrom, cvijet znatiželje i plod užitka neobjašnjiv guštima i sladostrastima što se doživljavaju posredstvom nekih inih umjetničkih vrutaka ili impulsâ.

Da, to sjeme, ta klica, ta stabljika, list, cvijet i plod bio je, naravno – sâm Miljenko Smoje…

---

image

Ante Jelaske je znao osjetiti koja će predstava zaživjeti u kazalištu

 

 

Paun PaunoviĆ/Cropix
---

A njegov je kazališni život otpočeo predstavom Ča je pusta Londra, baš u režiji Ante Jelaske, koja je bila praizvedena 26. svibnja 1965. u tadašnjem: Narodnom kazalištu – Split. Skrojena bje prema kartolinastim Smojinim buletinima objavljivanima na čakavštini unutar rubrike "Ćakule sa šentade" u Slobodnoj Dalmaciji. Redatelj Ante Jelaska probrao ih je, posložio, dao im dramski okvir i scenski ih postavio.

U središtu pozornosti na pozornici bila su tri "balunjera", kako stara splitska čakavština čuva izraz za zafrkanta ili zajebanta… Također, ovaj je izraz istodobno i sinonim za nogometaša, odnosno "fužbalištu", kako su sad već govorili najstariji Splićani. Međutim, Smoje i Jelaska izvadili su iz naftalina onaj segment semantičkog polja što se odnosi baš na stare mandrilske zajebante i muzuvire, farabute i diškule, te je iz kolaža njihovih persiflaža oživjela predstava u duhu temperamenta ovoga mentaliteta.

Tri glavna protagonista u predstavi bili su Slavko Štetić (Prvi balunjer), kao jedan od najboljih komičara tada na ovim prostorima, te braća Ivo Marjanović (Drugi balunjer) i Andro Marjanović (Treći balunjer). U ovom humorističko-satiričnom mozaiku sudjelovali su još kao epizodisti i Asja Kisić, Ana Regio-Matić, Tereza Vrca, Tješivoj Cinoti, Zlatko Fajt i Berislav Mudnić. Scensku glazbu bio je skladao tada sveprisutni trubač Džeki Srbljenović, dok je scenografiju bio izradio Ivica Tolić, a kostime sašio Ivica Raunig.

---

image

Ča je pusta Londra, plakat premijere, srijeda 26. svibnja 1965.

---

Ova je predstava bila izazvala neočekivani interes publike, odigravši se čak 13 puta u nizu, pa je Miljenko Smoje već najesen prionuo poslu oko rada na intervencijama u tekst.

Kako je radnja ukorak pratila (i) aktualna splitska zbivanja, na način karnevalskoga "vrapca" Smoje je pojedine postojeće scene ispustio, injektiravši u revitaliziranu priredbu i neke recentne dogodovštine što su se u međuvremenu zbile. Jedina izmjena među izvođačima bila je supstitucija uloge Berislava Mudnića u koju je bio uskočio Pero Vrca. Dospijeće premijerne obnove svoje je javno krštenje uz plebiscitarno odobravanje dočekalo 16. prosinca 1965., u adventsko doba, taman pred svetkovinu Božića.

Pošto je u gradu bila odzvonila ova po svemu kazališna hit-predstava, sljedeći će se Smojin komad pod patronatom municipalne kazališne poklopnice zbiti gotovo cijelu jednu dekadu poslije. Bit će to burleska Roko I. Krvolok – oli ča je život nego fantažija, koja je u okviru Splitskog ljeta premijerno bila uprizorena 5. kolovoza 1974. na Carrarinoj poljani u Getu, u Dioklecijanovoj palači.

Ante Jelaska, dakako, bio je i više negoli redateljski motor ove ambijentalne predstave, u kojoj su mu se kao suradnici – mimo asistenata režije Vasje Kovačića i Jakše Zlodre – bili priključili još i scenograf Miodrag Adžić i kostimografkinja Ksenija Jeričević.

---

image

Roko i Krvolok, plakat predstave iz 1974.godine

---

Adut ove produkcije bio je tada već filmskim lovorikama posvećeni i pozlaćeni domaći sin Boris Dvornik, koji je i ovo odigrao kao gost, navrativši do rodnog Splita skoro pa bježeći s filmskih setova okolo… (U ta doba bio je vrlo angažiran na snimanjima za sineastska kapolavora iz bivše države, a odanost domicilnom Teatru potvrdit će Boris i koju godinu kasnije, kad će također htjeti dati obol zavičaju odigravši na matičnoj pozornici do dandanas pamtljivu svoju antologijsku ulogu Šjor Bepa Pegule u opereti Mala Floramye Ive Tijardovića: baš 1976. godine, tek malo više od mjesec dana prije no što će maestro Tijardović i preminuti!)

U praizvedbi djela Roko I. Krvolok sudjelovao je kompletni ondašnji ansambl Drame HNK Split, u rasponu od stare garde do poletaraca čija imena i ovog časa počivaju negdje u našem sjećanju: Darinka Vukić, Andro Marjanović, Joško Viskić, Tješivoj Cinoti, Aleksandar Čakić, Jakša Zlodre, Pero Vrca, Jugoslav Nalis, Rade Perković, Josip Genda, Ivo Marjanović, Vasja Kovačić, Zlatko Fajt, Bora Glazer, Bogdan Buljan, Branko Hinković, Ratko Glavina, Ana Regio-Matić, Magda Matošić, Zoja Odak i Danči Cvitanović.

Ritam od jedne Smojine premijere u dekadi nastavljen je nakon eneade od devet godišta, pa je 13. veljače 1983. (na 13. obljetnicu velikoga požara Teatra!) Vanča Kljaković na pozornici HNK Split bio uprizorio komad Roko i Cicibela.

---

image

Roko i Cicibela iz 1983.godine, Boris Dvornik i Neva Bulić na pozornici splitskog HNK-a

---

Nakon što je Boris Dvornik praodigrao ovaj tekst sa Semkom Sokolović-Bertok 1978. godine u Zadru, te nakon što je Stipe Delić u Komiži s njima dvoje snimio i istoimeni film (1979.), sad se u Splitu Dvorniku bila pridružila partnerica Neva Bulić.

Ovu predstavu, naravno, pratila je i sjajna šansona "Ča je život vengo fantažija" autorskog dvojca Momčila Popadića i Zdenka Runjića, te Olivera Dragojevića kao interpreta. A Gostovala je s puno uspjeha i na Rijeci i na otoku Rabu…

Iste godine, 5. kolovoza 1983., u okviru Splitskog ljeta u kazalištu je uprizoren mjuzikl Tijardović, život i vrijeme u režiji Ljubiše Ristića. Miljenko Smoje je portretirao lik i djelo Ive Tijardovića, kojega je na pozornici oživio, jasno, Boris Dvornik.

Uzgred, ovo je bila prva premijera koju je samostalno dirigirao tada mladi maestro Loris Voltolini. Nakon toga će u ovoj deceniji 80-ih, zajedno s Vjekoslavom Šutejom, Loris biti osovinom nošenja glazbenoga repertoara, koja će se osovina, lirski govoreći, okretati u vidu pokretâ njegovog dirigentskog štapića.

---

image

Neva Bulić i Boris Dvornik

---

Međutim, nije sve teklo glatko oko priprema mjuzikla. Pritom nije govorenja o uvježbavanju umjetničkih dionica, već je besjeda skrenuta na pravni aspekt čitave priče.

Naime, sin skladateljev, Ivica Tijardović, nije bio zadovoljan načinom na koji se pristupalo glazbenom materijalu, te je kao nadzornik nad autorskim pravima svojega oca, u cilju njihove zaštite, bio priprijetio pokretanjem sudskoga postupka.

U konačnici je, ipak, sve bilo sjelo na svoje mjesto. Među izvođačima zatekli su se glumica Zdravka Krstulović i operni pjevači Hrid Matić i Marina Jajić, dok su za ono oku vidljivo bili zaduženi Miodrag Tabački (scenograf), Doris Hristić (kostimografkinja) i Nada Kokotović

(koreografkinja).

A da bi se Miljenko Smoje naredni put pojavio u programu Splitskoga HNK, bio je nužan protok vremena od čak 16 godina. I, opet će to biti na Splitskom ljetu; i, opet sve neće moći proći bez ruzine ili plijesni, neželjenih elemenata koji se mimo svačije volje vazda znaju prošvercati s vremena na vrijeme, od predstave do predstave.

Ovaj put riječ je o monodrami Ja i moj mali kumpanjo, koju je prema Smojinim tekstovima iz serijala Pasje novelete bio sastavio sâm izvođač Boris Dvornik, uz dramaturšku potporu Mani Gotovac.

Uprizorena je na Carrarinoj poljani 9. kolovoza 1999. u režiji Vanče Kljakovića i na scenografiji Mije Adžića.

Čemer najavljen u prethodnom pasusu, s jedne strane, jest tada još uvijek friško sjećanje na tužni posljednji ispraćaj samoga Smoje "ko pasa", s rijetkim prijateljima među ožalošćenima i pokojim žbirom među čempresima, dok je s druge strane stajala indisponiranost Borisa pri reprizi.

Neki su govorili da je problem bio u ognjici etanolskih isparavanja, neki su pisali da je posrijedi bila glumčeva dekoncentracija… Ipak, premijerna izvedba protekla je kako spada, tako da su je i kritika i publika ispratili s udivljenjem. Karizma Borisa Dvornika, ipak, preskače sve prepreke.

Za razliku od recentne kazališne prispodobe glede scenske "smojenšćine", najposljednije djelo po šjor Šunji prošlo je glatko da glađe nije ni moglo biti. Četvrt stoljeća od Smojine smrti, baš u ovom kalendaru Anno Domini 2023. kad se zaokružuje i 100. jubilej njegovog rođenja, kao zadnja dramska premijera sezone HNK Split 16. dneva svibnja izvedena je predstava Tiha noć, adaptacija za kazališne daske epizode Borbena polnoćka iz glasovite televizijske serije Naše malo misto.

---

image

Smoje - autor dalmatinskog čovjeka i vremena

Feđa Klarić
---

Postojeći tekst dramaturški je prilagodio pisac i novinar Ivica Ivanišević – bit će i najbolji poznavatelj Smojina djela – koji je sasvim korektno ishodišnji pratekst namijenjen gledateljima pred malim ekranima transponirao do u medij priličan auditoriju teatarskog izraza.

Svakako je najvrjedniji postupak konkretne dramatizacije bilo uvođenje samog lika Miljenka Smoje u komad, baš kao i njegove životne i svake druge partnerice Lepe, koji su oboje kao "komentatori" samih događanja bili ujedno i paralelna radnja u linearnosti cijele iznesene priče.

Također, zakoračio je u ovu ideju i smantani pjesnik Servantes, protagonist koji je dao nemjerljiv doprinos cjelokupnosti priče poznate s televizije, premda ga u spomenutoj epizodi originalno bilo nije. I to je bila famozna dosjetka: i za orisati dramaturšku tangentu djela, kao i osjenčati joj dobrodošlu perspektivu.

Jedino što je nedostajalo potpisniku ovog napisa bio je izostanak više "brokava" kojima bi ovako ingeniozno oživljeni Smoje efektno odgovorio makar na dio svih onih pakosti i prijetnji, omalovažavanjâ i poniženjâ što ih je za života bio osobno doživio, ali što ih je jednako tako bila dočekala i uspomena na nj pošto je već bio i mrtav spušten u grob na kopošanti u Žrnovnici… Ne mogu se oteti dojmu da je mrtvi Smoje – dobro, poput Lazara oživljen i uskrsnuo! – mogao i morao "zalipit trisku" svoj onoj žgadiji klateži što je na njegovom i djelu i lešu zobala punte u falšitadi neke vrste svoje takorekuć karijere, gdje je manje talenta negoli alkohola u tijelu trijeznoga čeljadeta.

Ipak, da je Smoje možda i življi negoli ikad, pokazao je veliki interes svekolike javnosti za ovu predstavu već i u prilici samih najava, a sasvim nezapamćena pomama za ulaznicama u delti sezone kad je reduciran broj mogućih izvedaba na vrutku Splitskog ljeta, pokazatelj je kako je jamačno stvorena hit-predstava koja bi dugo mogla imati svoju publiku i zadržati se na repertoaru kao jedna od najdugovječnijih u HNK Split općenito.

---

image

Tiha noć u splitskom teatru - Nenad Sardelić kao Miljenko Smoje, Nives Ivanković kao Lepa Smoje i Donat Zeko kao Servantes

Matko Biljak
---

Ljetopisa radi, valja navesti kako je redatelj ovoga "smoje" (denominacija nije slučajna: minuskola ukazuje kako je Miljenko Smoje odavno već postao općim mjestom i lokalne dalmatinske i svehrvatske nacionalne činjenice, preselivši se "na neodređeno" iz vlastite imenice u onu opću) bio Goran Golovko, a da njegov uži tim činjahu dramaturginja Marina Vujčić, scenograf Marin Gozze, kostimograf Mladen Radovniković i oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić.

Glumačka ruža solista bila je primjerna legura iskustva i juvenilnosti: Nenad Srdelić (Smoje), Nives Ivanković (Lepa), Donat Zeko (Servantes), Joško Ševo (Luiđi), Arijana Čulina (Bepina), Stipe Radoja (Roko Prč), Katarina Romac (Anđa), Marjan Nejašmić Banić (Prisidnik), Vicko Bilandžić (Sekretar), Luka Čerjan (Mali Mirko), Andrea Mladinić (Peškaruša Maruška), Filip Radoš (Don Karmelo), Maro Drobnić (Milicajac Mate) i Elza Tudor Gančević (Tajnica).

Ufanje svekolikoga dalmatinskog puka može draškati evidentna spoznaja kako su dani proganjanja i omalovažavanja Miljenka Smoje, ipak, iza nas. Zadužio je ovaj narod darom svojega poslanja i literarnim mesom što ga je stvorio kreativnošću i jakošću vlastitog talenta, zakucavši neke od najvažnijih čavala u kolektivno pamćenje gospođe Dalmacije, njezinoga bašćinstva i tradicije.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matko Biljak Paun PaunoviĆ/Cropix Feđa Klarić Matko Biljak
Matko Biljak

Arijana Čulina u ulozi Bepine i Joško Ševo kao Luiđi u Tihoj noći splitskog HNK

Paun PaunoviĆ/Cropix

Ante Jelaske je znao osjetiti koja će predstava zaživjeti u kazalištu

 

 

Feđa Klarić

Smoje - autor dalmatinskog čovjeka i vremena


Ča je pusta Londra, plakat premijere, srijeda 26. svibnja 1965.


Roko i Cicibela iz 1983.godine, Boris Dvornik i Neva Bulić na pozornici splitskog HNK-a


Neva Bulić i Boris Dvornik


Roko i Krvolok, plakat predstave iz 1974.godine

Matko Biljak

Tiha noć u splitskom teatru - Nenad Sardelić kao Miljenko Smoje, Nives Ivanković kao Lepa Smoje i Donat Zeko kao Servantes

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/smoje-u-splitskom-teatru-jednoj-je-predstavi-prijetila-sudska-tuzba-a-monodrama-je-imala-problema-na-reprizi-1313607 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=cdcf5eccaee8ab9091298a819e69eaf777f4a828 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Smoje+u+splitskom+teatru+-+jednoj+je+predstavi+prijetila+sudska+tu%C5%BEba%2C+a+monodrama+je+imala+problema+na+reprizi...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fsmoje-u-splitskom-teatru-jednoj-je-predstavi-prijetila-sudska-tuzba-a-monodrama-je-imala-problema-na-reprizi-1313607 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Fkazaliste%2Fsmoje-u-splitskom-teatru-jednoj-je-predstavi-prijetila-sudska-tuzba-a-monodrama-je-imala-problema-na-reprizi-1313607 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VREMEPOLOV [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
KazališteVREMEPOLOV

Smoje u splitskom teatru - jednoj je predstavi prijetila sudska tužba, a monodrama je imala problema na reprizi...

Piše Siniša Vuković
9. kolovoza 2023. - 19:00

Sve je u životu Miljenka Smoje bio teatar, na ovaj ili onaj način, pa onda možemo malo zaviriti i u njegove odistinske osobne kazalištarije.

Naravno, prisutnost slavnoga šjor Šunje u javnosti zasićena je dominacijom dviju hiperpopularnih televizijskih serija – Naše malo misto i Velo misto – kao i novinarskog i reporterskog rada, tako da su njegovi komadi što su bili postavljeni na kazališnu pozornicu ostali nekako iza kantuna u hladovini i osoju, i, na njih su se dobrano sad već uhvatili paučina nesjećanja i prašina zaborava.

A u drugoj polovici lanjskoga vijeka na otvorenoj pozornici HNK Split bilo je izvedeno šest komada po Smojinim tekstovima, odnosno ukupno dosad njih sedam, prikopčamo li ovom ljetopisu i frišku proljetnu uspješnicu Tiha noć. Treba odmah...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 22:28