StoryEditorOCM
GlazbaHrvatski dom Split

Koncertni program za studeni 2023. donosi pregršt zanimljivih i novih koncerata, događanja i predstava

Piše pr
3. studenog 2023. - 15:01

Hrvatski dom Split u listopadu otvorio je dva velika koncertna ciklusa - ciklus klasične glazbe pod nazivom Ciklus 1.618 uz Cantus Ansambl, novoosnovani Komorni orkestar Tijardović Split i Moniku Leskovar te ciklus jazz Glazbe pod nazivom Chiaroscuro uz izuzetni koncert Vasila Hadžimanova prošlog tjedna.

Program i ponuda u novoj koncertnoj sezoni privukli su veći broj posjetitelja, ali i pretplatnika koji se značajno povećao, a zbog uvođenja jedinstvene pretplate u kulturi, pretplate Teserakt, u kojoj pretplatnik sam bira svoje koncerte dostupne cijele sezone, Hrvatski dom očekuje dodatni interes za pretplatama i produžio je upis ciklusnih pretplata sve do prvog koncerta u ciklusu. Tako je još uvijek moguće pretplatiti se na ciklus Kontrapost - svjetske i popularne glazbe, pretplatu Klasiku 8 te pretplatu Teserakt.

Koncertni program za studeni 2023. donosi pregršt zanimljivih i novih koncerata, događanja, predstava te otvorenje ciklusa svjetske i popularne glazbe Kontrapost.

9. studenoga 2023. u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića predstavit će se jedan od ponajboljih hrvatskih saksofonista, nagrađivani Lovro Merčep, koji je u suradnji s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, pod ravnanjem maestra Ivana Huta, pripremio program hrvatskih skladatelja.

image

Lovro Merčep


U istom tjednu, nakon izvedbi za škole i vrtiće, premijerno će se za javnost 11. 11. u 11 sati izvesti nova interaktivna predstava Teta Opereta i Barba Klavalir. Teta Opereta i Barba Klavalir, pjevačica i pijanist, likovi koji "žive" u čarobnom svijetu koncertne dvorane Ivo Tijardović predstavit će se djeci kroz operu, kraljicu glazbeno-scenskih umjetnosti, a kroz priču o tome tko sve živi u tom svijetu i kako se ona stvara i u zajedništvu nastaje, približit će djeci njezinu ljepotu. Osim premijerne izvedbe, ovog su mjeseca planirane još dvije, 27. i 28. studenog u 17 i 30 sati.
 

Flamenko glazbu u Split donosi španjolska pjevačica Montse Cortés 14. studenog 2023. Nakon što je surađivala s najznačajnijim flamenko gitaristima kao što su Paco de Lucía, Tomatito, Vicente Amigo i El Viejín, Montse Cortés udružila se sa svojim nećakom, gitaristom Eduardom Cortésom. Oboje su vrhunski flamenko glazbenici koji su ostvarili zapaženu karijeru u svjetskim razmjerima. Ovim se koncertom u Hrvatskom domu otvara ciklus svjetske i popularne glazbe "Kontrapost".

image

Montse Cortes

19. studenoga 2023. supružnici Marcus i Jean Baylor, koji djeluju pod nazivom The Baylor Project, donose savršen glazbeni spoj stilova, emocija i iskustava. Njihov se glazbeni svjetonazor zasniva na utjecajima jazza, gospela, bluesa i soula. Sastav već godinama ostvaruje moćne, dinamične i poletne izvedbe kojima osvajaju publiku diljem svijeta.

image

Baylor

Za kraj mjeseca Hrvatski dom Split pripremio je festival "Rahmanjinov 150". povodom obljetnice rođenja Sergeja Rahmanjinova koji se ubraja među najveće pijanističke virtuoze svojega doba. Festival počinje 21. 11. u 17 i 30 besplatnim predavanjem muzikologa i doktora znanosti Stefana Cvetkovića pod nazivom „U epohi koja iščezava: Sergej Rahmanjinov, posljednji romantičar klavira“, a istoga dana u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića u 19 i 30 predstavit će se nagrađivani ruski pijanist i čest gost svjetskih koncertnih pozornica Alexander Sinchuk koji izvodi dva Rahmanjinovljeva ciklusa u samom srcu skladateljeva veličanstvenog stvaralaštva za klavir - Études-tableaux op. 33 i op. 39.

23. studenog, za zatvaranje Festivala, pijanist Vselovod Dvorkin, violinistica Evgenia Epshtein i violončelist Denis Shapovalov udružuju se u izvedbi grandioznog Trija Elegiaque Sergeja Rahmanjinova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 23:48