stdClass Object ( [id] => 1192863 [title] => Subversive Film Festival i u svom jubilarnom 15. izdanju voli citirati velikog Kena Loacha: ‘Ako nemate dovoljno bijesa u sebi, bolje je da ostanete kod kuće‘ [alias] => subversive-film-festival-i-u-svom-jubilarnom-15-izdanju-voli-citirati-kena-loacha-ako-nemate-dovoljno-bijesa-u-sebi-bolje-je-da-ostanete-kod-kuce [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prvi put nakon 2019. Subversive Film Festival je ponovno u svom matičnom terminu održavanja. Protekle dvije koronske godine, 2020. i 2021., Subversive se održavao u prosincu i listopadu, da bi se sad vratio svibnju. Od 15. do 28. svibnja publiku čeka 40 novih filmova "koji su obilježili tekuću godinu", kao i gostovanja niza stranih i domaćih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista, sve uz ovogodišnju festivalsku temu "Mikrofizike protu-moći" i posvetu nedavno preminulom selektoru Subversivea, kritičaru Draganu Rubeši.

Kako se Subversive snalazio u drugim terminima? Je li to festival za sva godišnja doba ili mu ipak najviše odgovara proljeće i svibanj kao mjesec šezdesetosmaške majske revolucije?

- Subversive se dobro snašao i u drugim terminima, ali svibanj za nas ima simboličko značenje. Francuski sineast Chris Marker još mu je 1962. posvetio svoj cinéma vérité klasik "Krasni maj". Nitko tada nije mogao znati što će jedan skorašnji svibanj šest godina kasnije predstavljati za buduće generacije, no Marker i snimatelj Piere Lhommme pronicljivo anticipiraju nadolazeću kulturnu revoluciju. Tako da nam je drago što smo natrag u "krasnom maju" jer riječ je o mjesecu koji je uvijek bogat zbivanjima.

Ovo je 15. izdanje festivala. Je li Subversive od početaka do sada išta izgubio na svojoj subverzivnosti ili, naprotiv, samo dobio?

- Nažalost, početkom godine izgubili smo najdražeg kolegu i prijatelja Dragana Rubešu koji je bio zaštitni znak festivala i s kojim sam godinama zajedno istraživala neotkrivene i uzbudljive filmske teritorije s onu stranu srednjostrujaške, prečesto ziheraške i neinspirativne filmske kartografije. Nedostajat će mi njegova erudicija i strast za filmom, vedrina duha i beskompromisnost stava. Kroz 15 godina Subversive kontinuirano otvara nove filmske horizonte donoseći filmove koji razmišljaju naglas i propituju postojeći poredak stvari, a drago mi je da smo uz fokus na nove autore i naslove uspjeli zadržati i programske linije koje donose (često zaboravljena) remek-djela filmske povijesti i političke emancipacije.

Škola humanistike

Je li vas i dalje proziva desnica, a i "mainstream" ljevica?

- Kako je svojedobno pisao Guy Debord u obranu svojeg ubijenog prijatelja, filmskog magnata i osnivača nakladničke kuće Champ libre, Gérarda Lebovicija (zanimljiv esej o njemu nedavno je objavio DAF u prijevodu Adriana Pelca i uredništvu Zorana Sente) – dok god izopačeni svijet bude stvarni svijet najveće će se vrline smatrati najgorim nedostacima. Kroz sve ove godine uspjeli smo ostati svoji i dosljedni u stavovima koje zagovaramo i estetici koju preferiramo, to je najbitnije.

Koliko je Subversiveu odmogla korona ili mu možda dala poticaj da postane još subverzivniji u antikapitalističkim i antiestablišmentskim po(r)ukama?

- Pandemija nam je svima pokazala kako uslijed prevladavajućeg tehno-medijskog despotizma i militarizacije diskursa o virusu nasušno manjkaju humanističke perspektive pomoću kojih možemo adekvatno interpretirati i kritizirati aktualna zbivanja. To je jedan od razloga zašto u sklopu festivala i ove godine organiziramo Školu suvremene humanistike koju koordiniraju Martin Beroš, Nina Čolović, Karolina Hrga, Vir Lev, Maja Solar, a nastoji otvoriti i razgranati prostor za upoznavanje s temeljima marksističkih teorija i emancipatornih praksi te promišljanje mogućih modela političkog organiziranja.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Je li subverzija i dalje na cijeni kao umjetnička kategorija?

- Umjetnost je možda nemoćna ustati protiv moći, no ona i dalje obogaćuje naše iskustvo svijeta te nas barem privremeno oslobađa od sveopće tiranije konsenzusa. Riječima velikog Kena Loacha "Umjetnost mora biti subverzivna. Ako nemate dovoljnu razinu bijesa u sebi, bolje da ostanete kod kuće..."

Prošle godine Subversive je otvarao dokumentarac "Tvornice radnicima", a ove ga otvaraju "Heroji radničke klase" o "grupi ilegalnih građevinskih radnika koji se ostavljeni bez novca i osnovnih prava pokušavaju suprotstaviti svojim šefovima"...

- Htjeli smo ponovno otvoriti festival s filmom iz regije, a treći dugometražni film Miloša Pušića svojom formom i sadržajem nametnuo se kao logičan izbor. Riječ je o jedinom filmu iz bivše Jugoslavije u programu ovogodišnje Berlinale Panorame. U glavnoj ulozi zabljesnula je prošlogodišnja dobitnica EFA-ine nagrade za najbolju glumicu i zvijezda "Quo Vadis, Aida?" Jasna Đuričić, čije strogo lice utjelovljuje izmučenu i moralno poraženu generaciju. Pušićeva režija, sklonost improvizaciji i radu s naturščicima priziva poetiku Želimira Žilnika, također Novosađanina.

Dominiraju Rusi i Ukrajinci

Koje još "subverzivne" filmove ove godine izdvajate kao "must see"?

- Ima ih mnogo. Novi film Claire Denis "Obje strane oštrice" njezina je treća suradnja s Juliette Binoche za koji je nagrađena Srebrnim medvjedom u Berlinu. Debitanski film Marusje Siroječovske "Kako spasiti mrtvog prijatelja" je ljubavno pismo njezinu prijatelju Kimiju kojeg je život u depresivnoj Rusiji (koja je samo teritorij na karti jednako depresivnog svijeta) proždro, ali i buntovni vapaj iz srca, posveta cijeloj jednoj utišanoj generaciji. Neuništiva ljubavna priča u svijetu koji juri u susret neminovnoj kataklizmi.

Istaknula bih i bolivijsku filmsku simfoniju i odu jednom od najviših gradova na svijetu La Pazu "Veliko kretanje" i speleološko remek-djelo "Rupa" Michelangela Frammartina – punokrvni primjerak žanra "slow cinema" čiji mistični kadrovi južne Italije osporavaju tekovine tzv. progresa. Autorski tandem Alessio Rigo de Righi i Matteo Zoppis iz vrela narodnih legendi u talijanskoj pokrajini Tuscia i intenzivne kulture migracija grade neobični anti-vestern "Priča o kraljevskom raku" koji priziva Wernera Herzoga, ali i miješa elemente talijanskog neorealizama i magičnog realizma u maniri njihovih sunarodnjaka Alice Rohrwacher i Pietra Marcella.

Tu je i "Mutzenbacher" austrijske dokumentaristice Ruth Beckermann koja će održati zanimljivo "masterclass" predavanje o tome kako režirati sjećanja. Izdvojila bih i retrospektivu nedavno preminule Cecilije Mangini, prve dokumentaristice u poslijeratnoj Italiji, koja je surađivala s Pasolinijem i čije filmove prvi put gledamo u Hrvatskoj. Bilo bi šteta ne spomenuti i monumentalnu "Prirodu" armenskog filmskog maestra Artavazda Pelešjana, njegov prvi film nakon više od 25 godina.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Dokumentarna konkurencija obrađuje niz tema od infiltracije tehnologija nadzora u našu svakodnevicu, preko nasilja bogatih i klasnog prijezira u politici Emmanuela Macrona, do otpora koji kolektiv filmaša pruža vojnoj hunti u Mjanmaru, gdje možete završiti u zatvoru ako nosite kameru na ulici, a kamoli snimate njom.

U programu dominiraju filmovi ruskih i ukrajinskih filmaša koji svaki na svoj način razotkrivaju implikacije jednog zlokobnog autokratskog režima, bilo kroz prikaz djevojaštva u izoliranoj Sjevernoj Osetiji ("Otvaranje šaka"), majčinske rituale u zatvoru Odese ("107 majki"), suicidalne milenijalce na moskovskoj periferiji (već spomenuti "Kako spasiti mrtvog prijatelja") ili pak zaustavljeno vrijeme u gradiću na samoj ukrajinsko-ruskoj granici ("Kraj").

Predavanja će se, pak, doticati Putina i Ukrajine, istočnoeuropske ljevice, Juliana Assangea, a među govornicima je i saborska zastupnica Katarina Peović...

- Katarina Peović u sklopu festivala predstavit će svoju najnoviju knjigu Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim. Od međunarodnih predavača koji će nam se pridružiti uživo ili online tu je primjerice Michael Roberts, britanski ekonomist koji će održati predavanje pod naslovom "Kontradikcije kapitalizma u 21. stoljeću" uzimajući u obzir koordinate onih najvećih; produbljivanje ekonomske, ekološke i zdravstvene, tehnološke i geopolitičke krize.

Povjesničar David Broder, jedan od urednika socijalističkog magazina "Jacobin", govorit će o ograničenjima lijevog populizma u Europi i Americi; a Ilya Budraitskis, politički i kulturni kritički teoretičar iz Moskve, autor nedavno objavljenje knjige "Dissidents Among Dissidents: Ideology, Politics and the Left in Post-Soviet Russia" održat će predavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu pod naslovom "Putinov rat: rođenje modernog fašizma iz srca neoliberalizma".

Dvoje predavača, sociologinja i istraživačica Amelia Horgan i autorica nedavno objavljene knjige "Lost in Work: Escaping Capitalism" te američki politički filozof Jason Read tematizirat će eksploatacijsku narav rada u kapitalizmu i negativnu solidarnost kao sve prisutniju strategiju na prekariziranom tržištu rada. Dolazi nam i sociologinja i dugogodišnja politička aktivistkinja Agnes Gagy koja će se pozabaviti lijevim društvenim pokretima od 2008. do danas te održati predavanje pod naslovom "Nova ljevica u Istočnoj Europi i globalna kriza".

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Od 15. do 28. svibnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Od 15. do 28. svibnja 2 0 8753 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-11 17:57:00 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-16 07:05:44 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2022-05-15 18:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21969616.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21969612.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21969614.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21969622.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21969608.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/11\/21969618.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix","Matija Djanjesic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Dina Pokrajac, direktorica Subversive Film Festivala, u razgovoru za 'Slobodnu'<\/p>","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:25","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21969616_1920.jpg":"1920x1080","k_21969616_1280.jpg":"1280x1280","k_21969616_1024.jpg":"1024x1024","k_21969616_640.jpg":"640x640","k_21969616_480.jpg":"480x480","k_21969616_340.jpg":"340x340","k_21969616_220.jpg":"220x220","o_21969616_1280.jpg":"1280x853","o_21969616_1024.jpg":"1024x682","o_21969616_640.jpg":"640x426","o_21969616_480.jpg":"480x320","o_21969616_340.jpg":"340x226","o_21969616_220.jpg":"220x146","h_21969616_1280.jpg":"1280x854","h_21969616_1024.jpg":"1024x683","h_21969616_640.jpg":"640x427","h_21969616_480.jpg":"480x320","h_21969616_340.jpg":"340x227","h_21969616_220.jpg":"220x147","pp_21969616_1280.jpg":"1006x1280","pp_21969616_1024.jpg":"805x1024","pp_21969616_640.jpg":"503x640","pp_21969616_480.jpg":"377x480","pp_21969616_340.jpg":"267x340","pp_21969616_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21969612_1920.jpg":"1920x1080","k_21969612_1280.jpg":"1280x1280","k_21969612_1024.jpg":"1024x1024","k_21969612_640.jpg":"640x640","k_21969612_480.jpg":"480x480","k_21969612_340.jpg":"340x340","k_21969612_220.jpg":"220x220","o_21969612_1280.jpg":"1280x1920","o_21969612_1024.jpg":"1024x1536","o_21969612_640.jpg":"640x960","o_21969612_480.jpg":"480x720","o_21969612_340.jpg":"340x510","o_21969612_220.jpg":"220x330","h_21969612_1280.jpg":"1280x854","h_21969612_1024.jpg":"1024x683","h_21969612_640.jpg":"640x427","h_21969612_480.jpg":"480x320","h_21969612_340.jpg":"340x227","h_21969612_220.jpg":"220x147","pp_21969612_1280.jpg":"1006x1280","pp_21969612_1024.jpg":"805x1024","pp_21969612_640.jpg":"503x640","pp_21969612_480.jpg":"377x480","pp_21969612_340.jpg":"267x340","pp_21969612_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21969614_1920.jpg":"1920x1080","k_21969614_1280.jpg":"1280x1280","k_21969614_1024.jpg":"1024x1024","k_21969614_640.jpg":"640x640","k_21969614_480.jpg":"480x480","k_21969614_340.jpg":"340x340","k_21969614_220.jpg":"220x220","o_21969614_1280.jpg":"1280x853","o_21969614_1024.jpg":"1024x682","o_21969614_640.jpg":"640x426","o_21969614_480.jpg":"480x320","o_21969614_340.jpg":"340x226","o_21969614_220.jpg":"220x146","h_21969614_1280.jpg":"1280x854","h_21969614_1024.jpg":"1024x683","h_21969614_640.jpg":"640x427","h_21969614_480.jpg":"480x320","h_21969614_340.jpg":"340x227","h_21969614_220.jpg":"220x147","pp_21969614_1280.jpg":"1006x1280","pp_21969614_1024.jpg":"805x1024","pp_21969614_640.jpg":"503x640","pp_21969614_480.jpg":"377x480","pp_21969614_340.jpg":"267x340","pp_21969614_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2880","hd_21969622_1920.jpg":"1920x1080","k_21969622_1280.jpg":"1280x1280","k_21969622_1024.jpg":"1024x1024","k_21969622_640.jpg":"640x640","k_21969622_480.jpg":"480x480","k_21969622_340.jpg":"340x340","k_21969622_220.jpg":"220x220","o_21969622_1280.jpg":"1280x1920","o_21969622_1024.jpg":"1024x1536","o_21969622_640.jpg":"640x960","o_21969622_480.jpg":"480x720","o_21969622_340.jpg":"340x510","o_21969622_220.jpg":"220x330","h_21969622_1280.jpg":"1280x854","h_21969622_1024.jpg":"1024x683","h_21969622_640.jpg":"640x427","h_21969622_480.jpg":"480x320","h_21969622_340.jpg":"340x227","h_21969622_220.jpg":"220x147","pp_21969622_1280.jpg":"1006x1280","pp_21969622_1024.jpg":"805x1024","pp_21969622_640.jpg":"503x640","pp_21969622_480.jpg":"377x480","pp_21969622_340.jpg":"267x340","pp_21969622_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21969608_1920.jpg":"1920x1080","k_21969608_1280.jpg":"1280x1280","k_21969608_1024.jpg":"1024x1024","k_21969608_640.jpg":"640x640","k_21969608_480.jpg":"480x480","k_21969608_340.jpg":"340x340","k_21969608_220.jpg":"220x220","o_21969608_1280.jpg":"1280x853","o_21969608_1024.jpg":"1024x682","o_21969608_640.jpg":"640x426","o_21969608_480.jpg":"480x320","o_21969608_340.jpg":"340x226","o_21969608_220.jpg":"220x146","h_21969608_1280.jpg":"1280x854","h_21969608_1024.jpg":"1024x683","h_21969608_640.jpg":"640x427","h_21969608_480.jpg":"480x320","h_21969608_340.jpg":"340x227","h_21969608_220.jpg":"220x147","pp_21969608_1280.jpg":"1006x1280","pp_21969608_1024.jpg":"805x1024","pp_21969608_640.jpg":"503x640","pp_21969608_480.jpg":"377x480","pp_21969608_340.jpg":"267x340","pp_21969608_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21969618_1920.jpg":"1920x1080","k_21969618_1280.jpg":"1280x1280","k_21969618_1024.jpg":"1024x1024","k_21969618_640.jpg":"640x640","k_21969618_480.jpg":"480x480","k_21969618_340.jpg":"340x340","k_21969618_220.jpg":"220x220","o_21969618_1280.jpg":"1280x853","o_21969618_1024.jpg":"1024x682","o_21969618_640.jpg":"640x426","o_21969618_480.jpg":"480x320","o_21969618_340.jpg":"340x226","o_21969618_220.jpg":"220x146","h_21969618_1280.jpg":"1280x854","h_21969618_1024.jpg":"1024x683","h_21969618_640.jpg":"640x427","h_21969618_480.jpg":"480x320","h_21969618_340.jpg":"340x227","h_21969618_220.jpg":"220x147","pp_21969618_1280.jpg":"1006x1280","pp_21969618_1024.jpg":"805x1024","pp_21969618_640.jpg":"503x640","pp_21969618_480.jpg":"377x480","pp_21969618_340.jpg":"267x340","pp_21969618_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38555956 Threads: 3 Questions: 7108708576 Slow queries: 3303842 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608631725 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 45 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/subversive-film-festival-i-u-svom-jubilarnom-15-izdanju-voli-citirati-kena-loacha-ako-nemate-dovoljno-bijesa-u-sebi-bolje-je-da-ostanete-kod-kuce-1192863 [printLink] => /kultura/film-tv/subversive-film-festival-i-u-svom-jubilarnom-15-izdanju-voli-citirati-kena-loacha-ako-nemate-dovoljno-bijesa-u-sebi-bolje-je-da-ostanete-kod-kuce-1192863?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 624787 [name] => Subversive Film Festival [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-05 17:03:09 [main_article_id] => 0 [alias] => subversive-film-festival [link] => /tag/subversive-film-festival ) [1] => stdClass Object ( [id] => 652316 [name] => Subverzive film festival, Dina Pokrajac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 13:18:03 [main_article_id] => 0 [alias] => subverzive-film-festival-dina-pokrajac [link] => /tag/subverzive-film-festival-dina-pokrajac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 624788 [name] => Dina Pokrajac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-12-05 17:03:09 [main_article_id] => 0 [alias] => dina-pokrajac [link] => /tag/dina-pokrajac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Od 15. do 28. svibnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Subversive Film Festival i u svom jubilarnom 15. izdanju voli citirati velikog Kena Loacha: ‘Ako nemate dovoljno bijesa u sebi, bolje je da ostanete kod kuće‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21969616.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matija Djanjesic/Cropix [mainImageDesc] =>

Dina Pokrajac, direktorica Subversive Film Festivala, u razgovoru za 'Slobodnu'

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21969616.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix

Dina Pokrajac, direktorica Subversive Film Festivala, u razgovoru za 'Slobodnu'

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21969612.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21969614.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21969622.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21969608.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/11/21969618.jpg [title] => Matija Djanjesic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Prvi put nakon 2019. Subversive Film Festival je ponovno u svom matičnom terminu održavanja. Protekle dvije koronske godine, 2020. i 2021., Subversive se održavao u prosincu i listopadu, da bi se sad vratio svibnju. Od 15. do 28. svibnja publiku čeka 40 novih filmova "koji su obilježili tekuću godinu", kao i gostovanja niza stranih i domaćih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista, sve uz ovogodišnju festivalsku temu "Mikrofizike protu-moći" i posvetu nedavno preminulom selektoru Subversivea, kritičaru Draganu Rubeši.

Kako se Subversive snalazio u drugim terminima? Je li to festival za sva godišnja doba ili mu ipak najviše odgovara proljeće i svibanj kao mjesec šezdesetosmaške majske revolucije?

- Subversive se dobro snašao i u drugim terminima, ali svibanj za nas ima simboličko značenje. Francuski sineast Chris Marker još mu je 1962. posvetio svoj cinéma vérité klasik "Krasni maj". Nitko tada nije mogao znati što će jedan skorašnji svibanj šest godina kasnije predstavljati za buduće generacije, no Marker i snimatelj Piere Lhommme pronicljivo anticipiraju nadolazeću kulturnu revoluciju. Tako da nam je drago što smo natrag u "krasnom maju" jer riječ je o mjesecu koji je uvijek bogat zbivanjima.

Ovo je 15. izdanje festivala. Je li Subversive od početaka do sada išta izgubio na svojoj subverzivnosti ili, naprotiv, samo dobio?

- Nažalost, početkom godine izgubili smo najdražeg kolegu i prijatelja Dragana Rubešu koji je bio zaštitni znak festivala i s kojim sam godinama zajedno istraživala neotkrivene i uzbudljive filmske teritorije s onu stranu srednjostrujaške, prečesto ziheraške i neinspirativne filmske kartografije. Nedostajat će mi njegova erudicija i strast za filmom, vedrina duha i beskompromisnost stava. Kroz 15 godina Subversive kontinuirano otvara nove filmske horizonte donoseći filmove koji razmišljaju naglas i propituju postojeći poredak stvari, a drago mi je da smo uz fokus na nove autore i naslove uspjeli zadržati i programske linije koje donose (često zaboravljena) remek-djela filmske povijesti i političke emancipacije.

Škola humanistike

Je li vas i dalje proziva desnica, a i "mainstream" ljevica?

- Kako je svojedobno pisao Guy Debord u obranu svojeg ubijenog prijatelja, filmskog magnata i osnivača nakladničke kuće Champ libre, Gérarda Lebovicija (zanimljiv esej o njemu nedavno je objavio DAF u prijevodu Adriana Pelca i uredništvu Zorana Sente) – dok god izopačeni svijet bude stvarni svijet najveće će se vrline smatrati najgorim nedostacima. Kroz sve ove godine uspjeli smo ostati svoji i dosljedni u stavovima koje zagovaramo i estetici koju preferiramo, to je najbitnije.

Koliko je Subversiveu odmogla korona ili mu možda dala poticaj da postane još subverzivniji u antikapitalističkim i antiestablišmentskim po(r)ukama?

- Pandemija nam je svima pokazala kako uslijed prevladavajućeg tehno-medijskog despotizma i militarizacije diskursa o virusu nasušno manjkaju humanističke perspektive pomoću kojih možemo adekvatno interpretirati i kritizirati aktualna zbivanja. To je jedan od razloga zašto u sklopu festivala i ove godine organiziramo Školu suvremene humanistike koju koordiniraju Martin Beroš, Nina Čolović, Karolina Hrga, Vir Lev, Maja Solar, a nastoji otvoriti i razgranati prostor za upoznavanje s temeljima marksističkih teorija i emancipatornih praksi te promišljanje mogućih modela političkog organiziranja.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Je li subverzija i dalje na cijeni kao umjetnička kategorija?

- Umjetnost je možda nemoćna ustati protiv moći, no ona i dalje obogaćuje naše iskustvo svijeta te nas barem privremeno oslobađa od sveopće tiranije konsenzusa. Riječima velikog Kena Loacha "Umjetnost mora biti subverzivna. Ako nemate dovoljnu razinu bijesa u sebi, bolje da ostanete kod kuće..."

Prošle godine Subversive je otvarao dokumentarac "Tvornice radnicima", a ove ga otvaraju "Heroji radničke klase" o "grupi ilegalnih građevinskih radnika koji se ostavljeni bez novca i osnovnih prava pokušavaju suprotstaviti svojim šefovima"...

- Htjeli smo ponovno otvoriti festival s filmom iz regije, a treći dugometražni film Miloša Pušića svojom formom i sadržajem nametnuo se kao logičan izbor. Riječ je o jedinom filmu iz bivše Jugoslavije u programu ovogodišnje Berlinale Panorame. U glavnoj ulozi zabljesnula je prošlogodišnja dobitnica EFA-ine nagrade za najbolju glumicu i zvijezda "Quo Vadis, Aida?" Jasna Đuričić, čije strogo lice utjelovljuje izmučenu i moralno poraženu generaciju. Pušićeva režija, sklonost improvizaciji i radu s naturščicima priziva poetiku Želimira Žilnika, također Novosađanina.

Dominiraju Rusi i Ukrajinci

Koje još "subverzivne" filmove ove godine izdvajate kao "must see"?

- Ima ih mnogo. Novi film Claire Denis "Obje strane oštrice" njezina je treća suradnja s Juliette Binoche za koji je nagrađena Srebrnim medvjedom u Berlinu. Debitanski film Marusje Siroječovske "Kako spasiti mrtvog prijatelja" je ljubavno pismo njezinu prijatelju Kimiju kojeg je život u depresivnoj Rusiji (koja je samo teritorij na karti jednako depresivnog svijeta) proždro, ali i buntovni vapaj iz srca, posveta cijeloj jednoj utišanoj generaciji. Neuništiva ljubavna priča u svijetu koji juri u susret neminovnoj kataklizmi.

Istaknula bih i bolivijsku filmsku simfoniju i odu jednom od najviših gradova na svijetu La Pazu "Veliko kretanje" i speleološko remek-djelo "Rupa" Michelangela Frammartina – punokrvni primjerak žanra "slow cinema" čiji mistični kadrovi južne Italije osporavaju tekovine tzv. progresa. Autorski tandem Alessio Rigo de Righi i Matteo Zoppis iz vrela narodnih legendi u talijanskoj pokrajini Tuscia i intenzivne kulture migracija grade neobični anti-vestern "Priča o kraljevskom raku" koji priziva Wernera Herzoga, ali i miješa elemente talijanskog neorealizama i magičnog realizma u maniri njihovih sunarodnjaka Alice Rohrwacher i Pietra Marcella.

Tu je i "Mutzenbacher" austrijske dokumentaristice Ruth Beckermann koja će održati zanimljivo "masterclass" predavanje o tome kako režirati sjećanja. Izdvojila bih i retrospektivu nedavno preminule Cecilije Mangini, prve dokumentaristice u poslijeratnoj Italiji, koja je surađivala s Pasolinijem i čije filmove prvi put gledamo u Hrvatskoj. Bilo bi šteta ne spomenuti i monumentalnu "Prirodu" armenskog filmskog maestra Artavazda Pelešjana, njegov prvi film nakon više od 25 godina.

---

image
Matija Djanjesic/Cropix
---

Dokumentarna konkurencija obrađuje niz tema od infiltracije tehnologija nadzora u našu svakodnevicu, preko nasilja bogatih i klasnog prijezira u politici Emmanuela Macrona, do otpora koji kolektiv filmaša pruža vojnoj hunti u Mjanmaru, gdje možete završiti u zatvoru ako nosite kameru na ulici, a kamoli snimate njom.

U programu dominiraju filmovi ruskih i ukrajinskih filmaša koji svaki na svoj način razotkrivaju implikacije jednog zlokobnog autokratskog režima, bilo kroz prikaz djevojaštva u izoliranoj Sjevernoj Osetiji ("Otvaranje šaka"), majčinske rituale u zatvoru Odese ("107 majki"), suicidalne milenijalce na moskovskoj periferiji (već spomenuti "Kako spasiti mrtvog prijatelja") ili pak zaustavljeno vrijeme u gradiću na samoj ukrajinsko-ruskoj granici ("Kraj").

Predavanja će se, pak, doticati Putina i Ukrajine, istočnoeuropske ljevice, Juliana Assangea, a među govornicima je i saborska zastupnica Katarina Peović...

- Katarina Peović u sklopu festivala predstavit će svoju najnoviju knjigu Sve što je čvrsto i postojano pretvara se u dim. Od međunarodnih predavača koji će nam se pridružiti uživo ili online tu je primjerice Michael Roberts, britanski ekonomist koji će održati predavanje pod naslovom "Kontradikcije kapitalizma u 21. stoljeću" uzimajući u obzir koordinate onih najvećih; produbljivanje ekonomske, ekološke i zdravstvene, tehnološke i geopolitičke krize.

Povjesničar David Broder, jedan od urednika socijalističkog magazina "Jacobin", govorit će o ograničenjima lijevog populizma u Europi i Americi; a Ilya Budraitskis, politički i kulturni kritički teoretičar iz Moskve, autor nedavno objavljenje knjige "Dissidents Among Dissidents: Ideology, Politics and the Left in Post-Soviet Russia" održat će predavanje o invaziji Rusije na Ukrajinu pod naslovom "Putinov rat: rođenje modernog fašizma iz srca neoliberalizma".

Dvoje predavača, sociologinja i istraživačica Amelia Horgan i autorica nedavno objavljene knjige "Lost in Work: Escaping Capitalism" te američki politički filozof Jason Read tematizirat će eksploatacijsku narav rada u kapitalizmu i negativnu solidarnost kao sve prisutniju strategiju na prekariziranom tržištu rada. Dolazi nam i sociologinja i dugogodišnja politička aktivistkinja Agnes Gagy koja će se pozabaviti lijevim društvenim pokretima od 2008. do danas te održati predavanje pod naslovom "Nova ljevica u Istočnoj Europi i globalna kriza".

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix Matija Djanjesic/Cropix
Matija Djanjesic/Cropix

Dina Pokrajac, direktorica Subversive Film Festivala, u razgovoru za 'Slobodnu'

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/subversive-film-festival-i-u-svom-jubilarnom-15-izdanju-voli-citirati-kena-loacha-ako-nemate-dovoljno-bijesa-u-sebi-bolje-je-da-ostanete-kod-kuce-1192863 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=14b50405299b3c45742a9fc061ca7ce3d4280f73 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Subversive+Film+Festival+i+u+svom+jubilarnom+15.+izdanju+voli+citirati+velikog+Kena+Loacha%3A+%E2%80%98Ako+nemate+dovoljno+bijesa+u+sebi%2C+bolje+je+da+ostanete+kod+ku%C4%87e%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fsubversive-film-festival-i-u-svom-jubilarnom-15-izdanju-voli-citirati-kena-loacha-ako-nemate-dovoljno-bijesa-u-sebi-bolje-je-da-ostanete-kod-kuce-1192863 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fsubversive-film-festival-i-u-svom-jubilarnom-15-izdanju-voli-citirati-kena-loacha-ako-nemate-dovoljno-bijesa-u-sebi-bolje-je-da-ostanete-kod-kuce-1192863 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Od 15. do 28. svibnja [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVOd 15. do 28. svibnja

Subversive Film Festival i u svom jubilarnom 15. izdanju voli citirati velikog Kena Loacha: ‘Ako nemate dovoljno bijesa u sebi, bolje je da ostanete kod kuće‘

Piše Marko Njegić
15. svibnja 2022. - 20:17

Prvi put nakon 2019. Subversive Film Festival je ponovno u svom matičnom terminu održavanja. Protekle dvije koronske godine, 2020. i 2021., Subversive se održavao u prosincu i listopadu, da bi se sad vratio svibnju. Od 15. do 28. svibnja publiku čeka 40 novih filmova "koji su obilježili tekuću godinu", kao i gostovanja niza stranih i domaćih intelektualaca, umjetnika, filmaša i aktivista, sve uz ovogodišnju festivalsku temu "Mikrofizike protu-moći" i posvetu nedavno preminulom selektoru Subversivea, kritičaru Draganu Rubeši.

Kako se Subversive snalazio u drugim terminima? Je li to festival za sva godišnja doba ili mu ipak najviše odgovara proljeće i svibanj kao mjesec šezdesetosmaške majske revolucije?

- Subversive se dobro snašao i u drugim terminima, ali svibanj za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 19:31