StoryEditor
Film & TVCINEMARK U KINU

SCOOBY DOO + LASSIE Pasja ljubav zaborava nema

25. rujna 2020. - 20:53

"Kako se osjećate? Gladno!" – "Scooby Doo" (2020.)

Djetinjstva su nezamisliva bez obožavanih filmova o Lassie i jednako voljenih crtića "Scooby Doo" na velikim i malim ekranima. "Pasja ljubav" traje već debelo više od pola stoljeća, od jedne do druge generacije gledatelja. Naši roditelji su gledali Scoobyja i Lassie kao djeca, gledali smo ih i mi, a gledaju ih i naši najmlađi, poput starijeg nećaka potpisnika ovih redaka koji se spremno odazvao kinomaratonu "Scooby Doo" i "Lassie se vraća kući", prvom u njegovom životu.

Reprize starih (animiranih) filmova na malim ekranima i nove verzije na velikima, poput ovih aktualnih solidno-korektnih ovogodišnjih remakeova ili "rebootova", kumovale su tome da Scooby i Lassie ostanu vječno mladi i ne iščeznu iz popkulture i kolektivnog sjećanja publike unatrag 70+ godina. "Pas je uvijek utjeha u teškim vremenima", kaže netko u filmu "Lassie" i poantira novu-staru popularnost omiljenih psećih junaka.

FILM: Scooby Doo/Lassie - Eine abenteuerliche Reise; (animirana) avantura; SAD/Njemačka, 2020. REŽIJA: Tony Cervone/Hanno Olderdissen GLASOVI/ULOGE: Boris Barberić, Dražen Bratulić/Nico Marischka, Bella Bading DISTRIBUCIJA: Blitz/Editus OCJENA: ***

Najprije je, podsjetimo, na ekranima zalajao škotski ovčar u omiljenoj obiteljskoj avanturi "Lassie Come Home" iz davne 1943., filmu u kojem je ulogu djevojčice odigrala Elizabeth Taylor. Koliko je Lassie u međuvremenu postao popularan lik, potvrđuje činjenica da se svaki škotski ovčar nazivao Lassie, gotovo kao da je to pasmina.

Dvadeset i šest godina kasnije, 1969., eto i njemačke doge, Scooby Dooa, u gledanim Hanna-Barbera animiranim filmovima za jutarnje vikend-matineje ili kasnopopodnevni tjedni termin prije dnevnika, pred spavanje, kao crtić za laku noć. Klinci su obožavali "Scooby Dooa" i znaju da iza imena i prezimena ovog psa slijedi ono neizbježno "Where are you?" ako ih probudite usred noći.

Nije im smetalo ni to što su pustolovine Scoobyja i njegovih ljudskih prijatelja, najboljeg kompića Shaggyja, Velme, Freda i Daphne, koketirale s nadnaravnim hororima, naprotiv to ih je čeličilo i podučavalo. Duhovi i slična klika sastavni su dio detektivsko-kriminalističko-istraživačkih i edukativnih zapleta "Scooby Dooa".

Naime, klince se preko Scoobyjevih avantura poticalo i još potiče da razmišljaju svojom glavom i da u svemu naizgled natprirodnom mogu potražiti, a često i pronaći, racionalno (znanstveno) objašnjenje, kao u uvodnoj sceni novog "Scoobyja", gdje se ispostavlja da, kako je nećak već naučio, strašni duh nije pravi duh, nego da je strah bio samo utvaran.

Djeca na taj način mogu (na)učiti kako odganati nerazumni strah i bolje upoznavati svijet oko sebe u kojem nije nužno sve onako kao što se na prvi pogled čini. Slično je postavljen i "Lassie", od prvog do ovog zasad posljednjeg (njemačkog) filma. Na povratku kući, tijekom opasnog putovanja, škotski ovčar se susreće s (ljudskim) svijetom, preko njega i klinci-gledatelji koji mogu naučiti tko je dobar čovjek (i životinja), a tko nije, tj. kome (ne) vjerovati.

Najveća razlika između Lassie i Scoobyja je u hrabrosti, tj. kukavičluku. Cvokot zubima od straha nećemo čuti i vidjeti u "Lassie" filmovima, dok je "Scoobyju" cvokotanje zaštitni znak, upareno s povikom "Yikes!" ili "Ddd... duh!" i kadrom treptavih bijelih očiju u crnom mraku.

Da Lassie uleti u "Scooby Doo" crtić, to ne bi bilo to, a Scooby bi, pak, cijukao od jeze da se sam, bez Shaggyja, mora vratiti kući s dugog putovanja; vjerojatno bi se zavukao negdje i odatle eventualno izašao primamljen slasnim, "smiješno preogromnim" sendvičem od metra.

Novi filmovi o Scoobyju i Lassie, znači, uglavnom ne mijenjaju stare "tvorničke" postavke prethodnika. Za sve one kojima će smetati blockbusterski štih "Scoobyja", "Lassie" je dobrodošlo staromodna pustolovina europskog, ne hollywoodskog, budžetskog dometa i stilizacije u rangu nedavnog hrvatskog filma "Moj dida je pao s Marsa".

Dovoljno je reći da je titularni pas pravi, od krvi i mesa, ne piksela kao u recentnom "Zovu divljine". Stara dobra dresura, bez računalnih efekata, karakterizira njemački film i metafilmski je paralelizirana s podzapletom o zatvaranju tvornica stakla i potencijalnom izumiranju još jednog zanata u eri modernizacije.

Sve to pozicionira film kao nešto drukčije u eri CGI bestijarija ("Kralj lavova", "Dolittle"...), premda "Lassie" priča stoput viđenu priču. Utoliko, poželjeli smo da je redatelj Hanno Olderdissen posegnuo za prologom po recepturi "Scoobyja" i prikazao Lassie kao štene, odnosno početak prijateljstva s dječakom Florianom (Nico Marischka). No, osvježenje je što se Olderdissen ugleda na europske filmove poput "Praznika u divljini" (dječje putovanje s divljim guskama) dok Lassie pronalazi put kući.

S druge strane, "Scooby Doo", dakle, osvježava mitologiju Scoobyja donoseći nešto dosad neviđeno – rečeni "origin story". Veoma lijepi, pa i iskreno dirljivi i nostalgični prolog u trajanju od desetak minuta otkiva kako su se Scooby i Shaggy sreli te kako se okupila grupa "Mystery Machine".

Shaggy je bio klinac bez prijatelja, a Scooby štenac-pas lutalica koji krade valjak prešanog mesa ("gyros") i s njime bježi od policije. Od potencijalnog šinteraja spašava ga Shaggy. "Čiji je to pas?", pita policajac. "Moj", odgovori Shaggy i došapne Scoobyju "ako želiš biti".

Jasno da želi i njih dvoje tada sklapaju prijateljstvo za cijeli život, a Scooby Doo dobiva prepoznatljivo "ime, srednje ime i prezime". Nedugo poslije, za vrijeme proslave Halloweena, Scooby i Shaggy će upoznati Velmu, Freda i Daphne, te zajedno s njima riješiti svoj prvi slučaj s duhom. Ući će u zloglasnu "kuću duhova" i razotkriti da je duh "samo maska".

Iako govore da su u jednu takvu jezivu kuću ušli "sad i nikad više", svidjelo im se što su uspjeli dokazati da "nije ukleta" i "uhvatili krimosa", pa mijenjaju priču. "Mogli bi to ponoviti jer koliko još može biti čudovišta", kažu i tako je formirana njihova ekipa svojevrsnih lovaca na duhove, spremna na jezivije zadatke.

Početna iskrena dirljivost gubi se do kraja filma u režiji Hanna-Barbera veterana Tonyja Cervonea, ako ne i nostalgija. Jer, studio Warner Bros više razmišlja blockbusterski franšizno ("sequeli", "spinoffovi", "prequeli") i obligatorno pretvara "Scooby Doo" u Hanna-Barbera inačicu Marvela s proširenim svemirom.

U ovom crtiću se pojavljuju i superjunak Blue Falcon i Dynomutt, ali i likovi iz drugih crtića, poput negativca Dicka Dastardlyja i njegova psa Muttleyja, te Kapetana Cavemana. Svakom idućom scenom "Scooby Doo" je blockbusterskiji budući da Shaggy i ekipa moraju spriječiti apokalipsu u režiji Dastardlyja koja uključuje troglavog Kerbera veličine Godzille iz podzemnog svijeta.

Nitko neće "Scoobyja" zamijeniti za vrhunske Pixarove animirane filmove, ali crtić je vizualno vibrantan i većinski zabavan za mališe i veliše u isporuci spektakularne animacije, akcije i popkulturnih (Simon Cowell, pjesma "Shallow", braća Hemsworth) ili autoreferencijalnih štoseva u kojima se nije izgubilo ono najvažnije - prijateljstvo. Nećak je (podjednako) guštao na kinomaratonu, a to i jest poanta druženja sa Scoobyjem i Lassie.

Zvjezdani glasovi

Za originalnu verziju crtića "Scooby Doo", koju nažalost ne gledamo u kinima, angažirani su zvjezdani glumci Zac Efron, Amanda Seyfried, Will Forte, Gina Rodriguez, Mark Wahlberg, Jason Isaacs... Frank Weller je i dalje glas Scoobyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

17. listopad 2020 10:25