StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Obiteljski plan‘ + ‘Igre uloga‘: Špijuniranje iz susjedstva

Piše Marko Njegić
27. veljače 2024. - 23:06

A što da kažem... ja sam špijun – priznao je Harry Tasker ženici Helen kad je njegov špijunski identitet razotkriven u "Istinitim lažima" s Arnoldom Schwarzeneggerom i Jamie Lee Curtis. Harry je 15 godina skrivao od supruge i kćerke čime se zapravo bavi i upadao iz jedne špijunske akcije u drugu kao tajni agent pod maskom ordinarnog prodavača kompjutera.

"True Lies" je 1994. ostvario veliki uspjeh i inspirirao čitav jedan podžanr špijunskih akcijskih komedija kao što su "Gospodin i gospođa Smith" s Bradom Pittom i Angelinom Jolie, "Noć i dan" s Tomom Cruiseom i Cameron Diaz, "Neka bolji pobijedi" s Reese Witherspoon, Chrisom Pineom i Tomom Hardyjem...

FILM: The Family Plan/Role Play; SAD, 2023./2024. REŽIJA: Simon Cellan Jones/Thomas Vincent ULOGE: Mark Wahlberg, Michelle Monaghan/Kaley Cuoco, David Oyelowo OCJENA: *** (prvi), ** (drugi)

Interes za pričama o likovima koji vode dvostruke živote i pokušavaju pronaći balans između špijunskog ili atentatorskog posla i braka/veze/obitelji još ne jenjava.

Sredinom prošle godine izišli su film "Ghosted" (Ana De Armas + Chris Evans), Arniejeva serija "Fubar" i serijski remake "Istinitih laži". U međuvremenu je i "Mr. and Mrs. Smith" postao serija, a uz "Argyllea" dobili smo i filmove blizance, "Igre uloga" ("Role Play") i "Obiteljski plan" ("The Family Plan").

"Igre uloga" i "Obiteljski plan" imaju sličnu, sad već naveliko prepoznatljivu premisu. U prvom filmu Kaley Cuoco je žena, majka, atentatorica. Emma Brackett živi u predgrađu sa suprugom Daveom (David Oyelowo) i dvoje djece, ali potajice radi kao atentatorica i putuje diljem svijeta poput špijunke s jednog zadatka na drugi.

Međutim, posao atentatorice noću i žene/majke danju ostavlja traga: ona se udaljava od supruga i djece, zaboravlja godišnjice itd. Da se ponovno povežu i "malo začine stvari", Emma i Dave odlučuju naći se u lobiju hotela i odigrati uloge potpunih stranaca.

Za nju je titularni "Role Play" nešto normalno (upoznajemo je kako skida vlasulju nakon obavljene misije), ne i za njega. No, neočekivana pojava pravog stranca za šankom (Bill Nighy) dovest će do toga da Emmin identitet bude razotkriven jer raspisana je ucjena na njezinu glavu.

S druge strane, Dan Morgan, lik Marka Wahlberga u filmu "The Family Plan", ne zaboravlja čestitati godišnjicu supruzi Jessici (Michelle Monaghan), ali on također skriva od nje da je atentator, odnosno da se time nekoć bavio. Sada Dan radi u autosalonu i živi obiteljskim životom u američkom predgrađu s Jessicom i djecom, zatomivši "tough guya" u sebi.

Bilo bi zgodno da su Dan i Emma susjedi s obzirom da odgovaraju opisu špijuna iz susjedstva, no ipak nisu. Kad i njegov identitet bude razotkriven i glava ucijenjena, Dan se daje u bijeg s familijom da započne novi život, predstavljajući sve to kao "road trip" iz Buffala u Las Vegas a la obitelj Griswold, ali s plaćenicima za petama pitanje je dana kad će Jessica i klinci doznati njegovu tajnu.

"Svi mi imamo različite verzije sebe", govori Dan, kao da priprema Jessicu na ono što slijedi. Jessicina reakcija je na tragu Helenine u "True Lies". "Sad si odjednom James Bond?", čudi se ona, dok je Helen rekla "Udala sam se za Ramba". Utjecaj "Istinitih laži" još je vidljiviji u "Obiteljskom planu" spram "Igara uloga", posebice kad Dan, baš poput Harryja, kaže Jessici i djeci da su svi koje je ubio "bili zločesti".

Nije, dakle, "The Family Plan" posebno originalan film, a posjeduje predvidljivosti i klišeje gotovo jednako kao i "Role Play" (dovoljno je vidjeti lik Connie Nielsen u potonjem). Vidljivo je to po prvoj akcijskoj sceni kad napadač zaskoči Dana u supermarketu i on se brani istovremeno noseći bebu u klokanici.

Wahlberg u akciji s bebom podsjeća na Jasona Stathama u "Brzima i žestokima 8", no akcijske scene puno su bolje režirane u odnosu na "Igre uloga" i film ima veću širežanrovsku težinu i uvjerljivost. Primjerice, Dan bi mogao biti Wahlbergov stariji lik iz "Savršene mete", a Monaghan je poveznica s "Nemogućom misijom", kao i Maggie Q u ulozi negativke (obje su glumile u "Mission: Impossible 3").

Uz to što imaju iskustva u ovakvim filmovima, Wahlberg i Monaghan bolje su "kliknuli" od para Cuoco-Oyelowo i isijavaju veći "star power". Kao zvijezda komičnih serija "Teorija velikog praska" i "Stjuardese", Cuoco se ne snalazi u akciji pretjerano dobro kad Emma odluči obraniti obitelj, što uvjerljivije radi Wahlberg kao Dan.

Cuoco je i humorno prigušena, pri čemu bolji dojam ostavlja Oyelowo, kad se Dave s čuđenjem pita: "Moja žena je atentatorica?", ali nije samo do nje. Naime, njezin film pokušava u akcijsku komediju na silu unijeti dašak obiteljske drame opterećene generičkim emocijama, a to potencira neujednačenost i briše tragove kakve-takve zaigranosti.

U "Role Play" nasušno nedostaje scena kao što je jurnjava ozvučena Enyinom "Only Time" iz "Obiteljskog plana", ako već ne i uporaba pelena kao oružja. Možda bi u potencijalnom nastavku Emma trebala odigrati "igre uloga" s Danom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 10:44