StoryEditor
Film & TVJUBILARNO IZDANJE

Niz premijera i retrospektiva Zagrebačkoj školi crtanog filma: večeras starta 30. Animafest, ‘rijetka prilika da 2020. doživimo festival kako treba‘

Piše Marko Njegić
28. rujna 2020. - 19:10

Tradicionalni lipanjski termin Animafest je morao preskočiti zbog korone, no svjetski festival animiranog filma nije preskočio i cijelu godinu, niti završio u "online" izdanju, na sreću ljubitelja animacije.

Jubilarno 30. izdanje festivala animiranog filma održat će se "uživo", od ovog ponedjeljka do subote, na više kinolokacija u Zagrebu ("Studentski centar", "Kinoteka"...), s tim da škole i vrtići mogu filmove iz programa za djecu i mlade gledati "online".

Kako i priliči jubileju, ovogodišnji program Animafesta obuhvaća mnoštvo filmova (više od 300) iz mnogih zemalja svijeta (40). Premijeru će doživjeti niz animiranih filmova dugog i kratkog metra, uključujući i naslove stranih autora kao što su Erick Oh, Andreas Hykade, Piotr Dumała, Atsushi Wada, Chintis Lundgren, Teodor Ušev..., ali i domaćih snaga poput Natka Stipaničeva.

Fokus festivala je na kinematografiji Mađarske, a održat će se programi "Majstori animacije" s, među ostalim, retrospektivom Georgesa Schwizgebela.

U retrospektivnim programima specijalno mjesto pripada Zagrebačkoj školi crtanog filma uz osvrt na 1972. i odavanje počasti Pavlu Štalteru.

- Jedva čekam ovogodišnji Animafest. Ne samo da je jubilaran, već je i jedan od rijetkih festivala koji će biti organizirani "uživo", pa će to biti i rijetka prilika ove godine da doživim festival kako treba, u društvu dragih prijatelja u kinodvorani - rekao nam je naš nagrađivani animator Veljko Popović koji ima i razlog više da se veseli manifestaciji jer "predstavljamo i projekte našeg studija Prime Render u petak".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2021 01:49