StoryEditorOCM
Film & TVCINEMARK NA STREAMU

‘Nisi pozvana na moju bat micvu‘: Oda Sandlerovoj obitelji i odrastanju

Piše Marko Njegić
28. kolovoza 2023. - 22:54

Kćeri popularnog komičara Adama Sandlera ostvaruju dojmljiv glumački nastup pored oca u novom Netflixovu filmu “Nisi pozvana na moju bat micvu” (“You Are So Not Invited To My Bat Mitzvah”). Da ima pravde, Sunny i Sadie Sandler trebale bi dobiti titulu mladih zvijezda u usponu.

Sunny i Stacey već su glumile u očevim komedijama poput “Zohan je zakon”, “Priča za laku noć”, “Staraca”, “Moje lažne žene”, “Jacka i Jill”, “Tatina sina”, “Staraca 2”, “Obiteljskog kaosa”, “Piksela”, “Slučajnih detektiva” i “Prilike života”, te su posudile glasove u animiranom serijalu “Hotel Transilvanija”.

FILM: You Are So Not Invited To My Bat Mitzvah; obiteljska komedija; SAD, 2023. REŽIJA: Sammi Cohen ULOGE: Sunny Sandler, Adam Sandler OCJENA: ****

Međutim, Sandlerove kćeri nikad nisu dobile ovoliki prostor, posebice Sunny kao nositeljica glavne uloge u ekranizaciji istoimenog romana za “mlade odrasle” iz pera spisateljice Fione Rosenbloom, objavljenog 2005. godine. Kao glumac i producent, Sandler je prepustio pozornicu Sunny i Sadie.

Sebe je, pak, gurnuo u drugi plan, tumačeći sporednu ulogu zajedno sa suprugom Jackie. Zanimljivo, Sandler u filmu utjelovljuje oca Stacy i njezine sestre Ronnie u tumačenju Sunny i Sadie. S druge strane, glumčeva stvarna supruga Jackie majka je Stacyne najbolje prijateljice Lydije (Samantha Lorraine).

Angažman familije Sandler čini dodatno autentičnim ovu spretnu kombinaciju (pred)tinejdžerske komedije o odrastanju i obiteljske dramedije koja je ispala jedno od ugodnijih iznenađenja ljeta i godine. Kad Sandler kao Danny Friedman opazi “Tako brzo je odrasla, preludo”, to zasigurno i zapravo misli gledajući kćer. “Nisi pozvana na moju bat micvu” odaje posvetu živopisnoj obitelji Sandler, ali i svim bojama odrastanja kojima su oslikani najbolji “coming of age” filmovi.

Ljubav prema obitelji osjeti se u svakom kadru, kao i komično-dramski osjećaj za širok spektar intenzivnih i katarzičnih emocija koje “rollercoaster” odrastanja podrazumijeva, od prijateljstva i zaljubljivanja do otkrivanja samog sebe uoči otvaranja prvog poglavlja odraslog života.

Redateljica Sammi Cohen očito je odrasla na biserima Johna Hughesa (“Slobodan dan Ferrisa Bullera”, “Šesnaest svijeća”) koji je dobio počast s festivalom u kinu unutar filma. Tema odrastanja, viđena u mnoštvu dječjih i mladenačkih ostvarenja, promotrena je iz židovske perspektive: “bat micva” iz naslova je “obred kojim djevojčica na dvanaesti rođendan postaje punopravni član zajednice” ili “najvažniji dan mog židovskog života, možda i života uopće”, kako kaže Stacy.

No film je univerzalan i poistovjetljiv svakome tko jest ili je jednom bio na pragu puberteta i samim time sve bliže punoljetnosti i svijetu odraslih, neovisno o vjeri i spolu. Mladi u toj dobi žele što prije odrasti, kao i Stacy, koja na početku filma obuva štikle da bi, nakon nekoliko nesigurnih koraka, uskočila u tenisice.

Stacy se zacopala u Andyja (Dylan Hoffman) i u uvodu vidimo kako zamišlja njihov susret na “bat micva” zabavi, nalik na maturalnu večer, a zamišljaj je efektno vizualiziran i ozvučen magičnom pjesmom “Under Your Spell” u sceni koja sugerira da Cohen umije postići filmsku čaroliju, što će potvrditi u nekoliko navrata. Kako bi impresionirala Andyja skokom s litice u jezero, Stacy će, ironično, doživjeti javno poniženje, a onda i razočaranje kad uhvati Lydiju kako se ljubi s njezinom simpatijom.

Hoće li se i kako najbolje prijateljice pomiriti prije najvažnijeg dana u njihovu mladom životu? To je puno važnije pitanje u odnosu na to koja će od njih (p)ostati Andyjeva cura u filmu koji je idealan za “girlhood” maraton s “Osmim razredom” i “Bože, jesi li tu? Ja sam, Margaret”. “You Are So Not Invited To My Bat Mitzvah” mogući je budući mali “coming of age” klasik.

Adam i Idina

Suprugu Adama Sandlera u filmu glumi Idina Menzel. Njih dvoje već su jednom bili filmski bračni par u "Uncut Gems".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 21:57