stdClass Object ( [id] => 1092513 [title] => Bolje Oscar u ruci nego nominacija na grani: dok se križaju dani do dodjele, prisjetimo se filmova, glumaca i filmaša koje je Akademija ostavila praznih ruku [alias] => bolje-oscar-u-ruci-nego-nominacija-na-grani-dok-se-krizaju-dani-do-dodjele-prisjetimo-se-filmova-glumaca-i-filmasa-koje-je-akademija-ostavila-praznih-ruku [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Veliki broj nominacija za Oscara ne znači nužno da će jedna od njih biti potvrđena, kako za sam film na pojedinoj dodjeli Akademijine nagrade, tako i za glum(i)ce i redatelje tijekom njihovih karijera. Istina, filmovi koji su osvajali najveći broj nominacija, poput Cameronova "Titanica", najčešće se pozlate u većini kategorija, ali nekada ostanu i kratkih rukava. Kod glumaca postoji nepisano pravilo pete nominacije, odnosno tko dotad ne potvrdi Oscara, možda nikad ni neće jer povijest je pokazala da su šanse za to sve manje.

Recimo, Leonardo DiCaprio je dobio Oscara u petom jurišu na zlatni kipić ("Povratnik"). Paul Newman je jedan od rijetkih kojemu je sedma nominacija donijela sreću ("Boja novca"), a glumica Geraldine Page uspjela je dobiti Oscara iz osmog i posljednjeg pokušaja ("Put u Bountiful"). S druge strane, izvanredni Martin Scorsese je Oscara za režiju pozlatio iz šeste nominacije ("Pokojni").

Zašto ovo sve pišemo? Zato što bi se ove godine lako moglo dogoditi da Fincherov deseterostruko nominirani "Mank" dobije nula Oscara, nakon što nije osvojio nijedan Zlatni globus, a i da nesretna Glenn Close postane još neslavnija rekorderka među glumicama prema broju nominacija i (ne)osvojenog zlatnog kipića. Dok se križaju dani do dodjele, sjetimo se filmova, glumaca i filmaša koje su Oscari ostavili praznih ruku.

FEDERICO FELLINI

Jedan od najboljih europskih redatelja svih vremena bio je čak 12 puta nominiran za Oscara u kategoriji režije ili scenarija za čuvene filmove kao što su "La strada", "La dolce vita", "8 ½" i "Amarcord". Međutim, Fellini nije osvojio nijedan od tih 12 Oscara, nego je "samo" dobio počasni zlatni kipić pred kraj karijere. Ipak, utjehu mu je mogla predstavljati činjenica da su njegova četiri filma slavila u "stranoj" kategoriji ("Ulica", "Cabirijine noći", "Osam i pol", "Amarcord"), što je rekordna brojka za nekog "stranca".

'BOJA PURPURA'

Nije "Boja purpura" (1985.) Stevena Spielberga s Dannyjem Gloverom, Whoopi Goldberg i Oprah Winfrey prvi film s rekordnih 11 nominacija i nula Oscara. Ta "čast" pripala je baletnoj drami "Životna prekretnica" (1977.) Herberta Rossa sa Shirley MacLaine i Anne Bancroft. Pa ipak, nijedan Oscar za "The Color Purple" šokantniji je s obzirom na angažiranu temu i Spielberga. "Boja purpura" je, među ostalim, bila nominirana za najbolji film, scenarij, glavnu i sporedne ženske uloge (Goldberg, Winfrey, Margaret Avery), ali na dodjeli Oscara 1986. dominirali su "Moja Afrika" i "Svjedok", a Spielberg se trebao strpjeti do 1994. da trijumfira sa "Schindlerovom listom".

'IRAC'

Scorseseov gangsterski ep svih epova, ujedno i ponajbolji Netflixov film, imao je visokih 10 nominacija za Oscara 2020. godine. Mogao je imati i 11 da je Robert De Niro dobio nominaciju za glavnu mušku ulogu kao što je trebao. "The Irishman" je bio predložen za najbolji film, režiju, scenarij, sporedne uloge Ala Pacina i Joea Pescija..., ali u svakoj "Irčevoj" kategoriji slavio je netko drugi. Konačan rezultat: 10 nominacija, 0 Oscara. Da stvar bude gora, svaki film koji se natjecao u glavnoj kategoriji dobio je barem neki zlatni kipić u nekim od ostalih, makar "tehnički". Svi samo ne "The Irishman".

INGMAR BERGMAN

Još jedan velikan europske kinematografije, jedan od najvećih, ostvario je visoki broj nominacija, ali bez potvrđenog zlatnog kipića. Švedski klasik Ingmar Bergman bio je nominiran devet puta za Oscara u kategorijama režije i scenarija, među ostalim za "Divlje jagode", "Licem u lice", "Jesenju sonatu" i "Fanny i Alexander", ali sve je ostalo samo na nominacijama. No, barem su (čak) tri njegova filma osvajala Oscare kao "strani" – "Djevičanski izvor", "Kroz tamno ogledalo" i "Fanny & Alexander", a dobio je i počasni kipić.

PETER O' TOOLE I RICHARD BURTON

Odličan glumac, nezaboravni TE Lawrence iz Leanova epa "Lawrence Of Arabia", ostvario je negativan rekord kao glumac s najvećim brojem nominacija bez ijedne pobjede – njih čak osam. Peter O'Toole prvu je nominaciju dobio upravo za film kojim se proslavio početkom šezdesetih, spomenuti "Lawrence od Arabije", da bi potom bio predložen za "Zimu jednog lava", "Zbogom, gospodine Chips", "Kaskadera", "Moju najdražu godinu"... sve do samog kraja života i sjajne uloge u filmu "Venus". S nominacijama je pokrio 45 godina karijere, ali umro je bez Oscara za glumu i dobio je "samo" počasni kipić.

Poznat na ovim prostorima i po ulozi Tita u "Sutjesci", Richard Burton je između 1952. i 1977. bio sedam puta nominiran za Oscara u kategoriji glavne ili sporedne uloge, uključujući izvedbe u "Špijunu koji se sklonio u zavjetrinu" i "Tko se boji Virginije Woolf?". Za potonji film zlatni kipić primila je njegova supruga Elizabeth Taylor, ali ne i on.

GLENN CLOSE

Hoće li se Akademija "smilovati" Glenn Close i pozlatiti njezinu osmu nominaciju, rekordnu nepotvrđenu, jedno je od najvećih pitanja predstojeće dodjele Oscara. Close je zlatnom kipiću najbliže došla preklani ("Supruga"), ali tad joj je slavlje poremetila Olivia Colman ("Miljenica"). No, budući da je Close za istu sporednu ulogu u filmu "Hillbilly Elegy" nominirana i za takozvanog anti-Oscara, tj. Zlatnu malinu, što je raritet zabilježen samo dvaput (Amy Irving, "Yentl"; James Coco, "Only When I Laugh"), postoji velika šansa da glumica opet bude zaobiđena i da se njezino čekanje na kipić nastavi. Jodie Foster ("Mauritanac") osvojila je umjesto nje Zlatni globus, kao nekoć Oscara ("Optužena" vs. "Opasne veze"), a BAFTA-u je primila Yuh-Jung Youn ("Minari") i prometnula se u glavnu favoritkinju za Oscara.

ROBERT ALTMAN

"MASH", "Nashville", "Igrač", "Kratki rezovi", "Gosford Park". Za ovih pet odličnih ostvarenja veliki Robert Altman priskrbio je sedam nominacija u kategoriji režije ili filma (bio je producent) od 1971. do 2002. godine. Niti jedna se na koncu nije oskarovski ostvarila i Altman je postao još jedan važan filmaš samo s počasnim Oscarom. Zanimljivo, kad je Ron Howard 2002. dobio režijski kipić za "Genijalni um", do Altmana je došao također nominirani velikan režije David Lynch ("Mulholland Drive") da se međusobno utješe. "Bolje je ovako", moglo se Altmanu pročitati s usana. "Da", rekao je Lynch. Na što su ciljali, procijenite sami.

'ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU' I 'TANKA CRVENA LINIJA'

"The Shawshank Redemption" (1994.) Franka Darabonta i "The Thin Red Line" (1998.) Terrencea Malicka spadaju među najbolje filmove devedesetih, a povezuje ih i to što su imali svaki po sedam nominacija i nijednu pobjedu. Oba su za Oscara konkurirala u kategorijama filma, scenarija, fotografije, montaže i glazbe, no nije im pošlo za rukom potvrditi te nominacije, kao i one za glavnu mušku ulogu (Morgan Freeman) i režiju (Malick). "Iskupljenje u Shawshanku" natjecalo se u godini kad je dodjela Oscara protekla u znaku "Forresta Gumpa", a "Tanka crvena linija" ostala u sjeni "Zaljubljenog Shakespearea" i "Spašavanja vojnika Ryana".

AMY ADAMS

Amy Adams izjednačila je pokojne Deborah Kerr i Thelmu Ritter sa šest nepotvrđenih nominacija, od prve za "Junebug" do zasad posljednje za ulogu Lynne Cheney u "Čovjeku iz sjene", a mogla ih je realno imati i sedam-osam da su je 2017. nominirali za "Dolazak" i(li) "Noćne životinje". Potencijalno je znakovito da Amy nije dobila nominaciju za "Hillbilly Elegy", odnosno da ju je Akademija prekrižila iz ove utrke, ali Adams je mlada, znatno mlađa od Close. Ima još vremena za nju i iduća, sedma nominacija mogla bi biti ključna da je (napokon) potvrdi kao jednu od najboljih mlađih glumica današnjice.

---

Hitchcock i Lumet kratkih rukava

Nevjerojatno zvuči podatak da legendarni Alfred Hitchcock ima pet nepotvrđenih nominacija i da nije dobio Oscara za "Rebeccu", "Čamac za spašavanje", "Opsjednutog", te napose "Prozor u dvorište" ili "Psiha", ali to je istina. Strašno je da nije bio ni nominiran za režiju "Sjever-sjeverozapad" i "Vrtoglavice". Barem jednog Oscara od pet nominacija zaslužio je i redatelj Sidney Lumet, redatelj "12 gnjevnih ljudi", "Pasjeg popodneva" i "TV mreže".

---

---

Thomas Newman 15 puta bez sreće

Oscara još uvijek nije dobio jedan od najboljih skladatelja današnjice Thomas Newman, koji je prošle godine bio nominiran jubilarni 15. put za ratni film "1917", ali zlatni kipić pripao je Hildur Guðnadóttir ("Joker"). Vrlo visoki broj nominacija bez Oscara ostvario je i izvrsni direktor fotografije Roger Deakins, koji je zlatni kipić dobio iz 14. pokušaja za "Blade Runnera 2049", ali je i nadoknadio gubitke oskarovski se pozlativši i za "1917".

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPOZLAĆENI KIPIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NEPOZLAĆENI KIPIĆ 1 1 1 1 1 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-16 07:58:29 [created_by] => 3175 [created_by_alias] => Marko Njegić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-20 06:15:23 [modified_by] => 3175 [publish_up] => 2021-04-20 06:13:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 23 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17412736.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17526032.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17525774.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17525776.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17526084.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17526010.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17526020.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17188764.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17526088.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17525780.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17525778.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/16\/17525990.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Timothy A. Clary\/AFP","\u0160 Lipnitzki\/Roger-Viollet\/Roger-Viollet via AFP","","","Folke Hellberg\/DN\/TT NEWS AGENCY\/TT News Agency via AF","Gabriel Bouys\/AFP","\u0160 Noa\/Roger-Viollet\/Roger-Viollet via AFP","Frederic J. Brown\/AFP","Abc Entertainmentt\/Collection ChristopheL via AFP","","","Mark Ralston\/AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","Federico Fellini","'Boja purpura'","'Irac'","Ingmar Bergman","Peter O'Toole","Richard Burton","Glenn Close","Robert Altman","'Iskupljenje u Shawshanku'","'Tanka crvena linija'","Amy Adams"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1299","hd_17412736_1920.jpg":"1920x1080","k_17412736_1280.jpg":"1280x1280","k_17412736_1024.jpg":"1024x1024","k_17412736_640.jpg":"640x640","k_17412736_480.jpg":"480x480","k_17412736_340.jpg":"340x340","k_17412736_220.jpg":"220x220","o_17412736_1280.jpg":"1280x866","o_17412736_1024.jpg":"1024x692","o_17412736_640.jpg":"640x433","o_17412736_480.jpg":"480x324","o_17412736_340.jpg":"340x230","o_17412736_220.jpg":"220x148","h_17412736_1280.jpg":"1280x854","h_17412736_1024.jpg":"1024x683","h_17412736_640.jpg":"640x427","h_17412736_480.jpg":"480x320","h_17412736_340.jpg":"340x227","h_17412736_220.jpg":"220x147","pp_17412736_1280.jpg":"1006x1280","pp_17412736_1024.jpg":"805x1024","pp_17412736_640.jpg":"503x640","pp_17412736_480.jpg":"377x480","pp_17412736_340.jpg":"267x340","pp_17412736_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1634","hd_17526032_1920.jpg":"1920x1080","k_17526032_1280.jpg":"1280x1280","k_17526032_1024.jpg":"1024x1024","k_17526032_640.jpg":"640x640","k_17526032_480.jpg":"480x480","k_17526032_340.jpg":"340x340","k_17526032_220.jpg":"220x220","o_17526032_1280.jpg":"1280x1089","o_17526032_1024.jpg":"1024x871","o_17526032_640.jpg":"640x544","o_17526032_480.jpg":"480x408","o_17526032_340.jpg":"340x289","o_17526032_220.jpg":"220x187","h_17526032_1280.jpg":"1280x854","h_17526032_1024.jpg":"1024x683","h_17526032_640.jpg":"640x427","h_17526032_480.jpg":"480x320","h_17526032_340.jpg":"340x227","h_17526032_220.jpg":"220x147","pp_17526032_1280.jpg":"1006x1280","pp_17526032_1024.jpg":"805x1024","pp_17526032_640.jpg":"503x640","pp_17526032_480.jpg":"377x480","pp_17526032_340.jpg":"267x340","pp_17526032_220.jpg":"173x220"},{"size0":"857x1200","hd_17525774_1920.jpg":"1920x1080","k_17525774_1280.jpg":"1280x1280","k_17525774_1024.jpg":"1024x1024","k_17525774_640.jpg":"640x640","k_17525774_480.jpg":"480x480","k_17525774_340.jpg":"340x340","k_17525774_220.jpg":"220x220","o_17525774_1280.jpg":"1280x1792","o_17525774_1024.jpg":"1024x1433","o_17525774_640.jpg":"640x896","o_17525774_480.jpg":"480x672","o_17525774_340.jpg":"340x476","o_17525774_220.jpg":"220x308","h_17525774_1280.jpg":"1280x854","h_17525774_1024.jpg":"1024x683","h_17525774_640.jpg":"640x427","h_17525774_480.jpg":"480x320","h_17525774_340.jpg":"340x227","h_17525774_220.jpg":"220x147","pp_17525774_1280.jpg":"1006x1280","pp_17525774_1024.jpg":"805x1024","pp_17525774_640.jpg":"503x640","pp_17525774_480.jpg":"377x480","pp_17525774_340.jpg":"267x340","pp_17525774_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1400x2011","hd_17525776_1920.jpg":"1920x1080","k_17525776_1280.jpg":"1280x1280","k_17525776_1024.jpg":"1024x1024","k_17525776_640.jpg":"640x640","k_17525776_480.jpg":"480x480","k_17525776_340.jpg":"340x340","k_17525776_220.jpg":"220x220","o_17525776_1280.jpg":"1280x1838","o_17525776_1024.jpg":"1024x1470","o_17525776_640.jpg":"640x919","o_17525776_480.jpg":"480x689","o_17525776_340.jpg":"340x488","o_17525776_220.jpg":"220x316","h_17525776_1280.jpg":"1280x854","h_17525776_1024.jpg":"1024x683","h_17525776_640.jpg":"640x427","h_17525776_480.jpg":"480x320","h_17525776_340.jpg":"340x227","h_17525776_220.jpg":"220x147","pp_17525776_1280.jpg":"1006x1280","pp_17525776_1024.jpg":"805x1024","pp_17525776_640.jpg":"503x640","pp_17525776_480.jpg":"377x480","pp_17525776_340.jpg":"267x340","pp_17525776_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1843x2889","hd_17526084_1920.jpg":"1920x1080","k_17526084_1280.jpg":"1280x1280","k_17526084_1024.jpg":"1024x1024","k_17526084_640.jpg":"640x640","k_17526084_480.jpg":"480x480","k_17526084_340.jpg":"340x340","k_17526084_220.jpg":"220x220","o_17526084_1280.jpg":"1280x2006","o_17526084_1024.jpg":"1024x1605","o_17526084_640.jpg":"640x1003","o_17526084_480.jpg":"480x752","o_17526084_340.jpg":"340x532","o_17526084_220.jpg":"220x344","h_17526084_1280.jpg":"1280x854","h_17526084_1024.jpg":"1024x683","h_17526084_640.jpg":"640x427","h_17526084_480.jpg":"480x320","h_17526084_340.jpg":"340x227","h_17526084_220.jpg":"220x147","pp_17526084_1280.jpg":"1006x1280","pp_17526084_1024.jpg":"805x1024","pp_17526084_640.jpg":"503x640","pp_17526084_480.jpg":"377x480","pp_17526084_340.jpg":"267x340","pp_17526084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2652","hd_17526010_1920.jpg":"1920x1080","k_17526010_1280.jpg":"1280x1280","k_17526010_1024.jpg":"1024x1024","k_17526010_640.jpg":"640x640","k_17526010_480.jpg":"480x480","k_17526010_340.jpg":"340x340","k_17526010_220.jpg":"220x220","o_17526010_1280.jpg":"1280x1768","o_17526010_1024.jpg":"1024x1414","o_17526010_640.jpg":"640x884","o_17526010_480.jpg":"480x663","o_17526010_340.jpg":"340x469","o_17526010_220.jpg":"220x303","h_17526010_1280.jpg":"1280x854","h_17526010_1024.jpg":"1024x683","h_17526010_640.jpg":"640x427","h_17526010_480.jpg":"480x320","h_17526010_340.jpg":"340x227","h_17526010_220.jpg":"220x147","pp_17526010_1280.jpg":"1006x1280","pp_17526010_1024.jpg":"805x1024","pp_17526010_640.jpg":"503x640","pp_17526010_480.jpg":"377x480","pp_17526010_340.jpg":"267x340","pp_17526010_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1993","hd_17526020_1920.jpg":"1920x1080","k_17526020_1280.jpg":"1280x1280","k_17526020_1024.jpg":"1024x1024","k_17526020_640.jpg":"640x640","k_17526020_480.jpg":"480x480","k_17526020_340.jpg":"340x340","k_17526020_220.jpg":"220x220","o_17526020_1280.jpg":"1280x1328","o_17526020_1024.jpg":"1024x1062","o_17526020_640.jpg":"640x664","o_17526020_480.jpg":"480x498","o_17526020_340.jpg":"340x352","o_17526020_220.jpg":"220x228","h_17526020_1280.jpg":"1280x854","h_17526020_1024.jpg":"1024x683","h_17526020_640.jpg":"640x427","h_17526020_480.jpg":"480x320","h_17526020_340.jpg":"340x227","h_17526020_220.jpg":"220x147","pp_17526020_1280.jpg":"1006x1280","pp_17526020_1024.jpg":"805x1024","pp_17526020_640.jpg":"503x640","pp_17526020_480.jpg":"377x480","pp_17526020_340.jpg":"267x340","pp_17526020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1024x724","hd_17188764_1920.jpg":"1920x1080","k_17188764_1280.jpg":"1280x1280","k_17188764_1024.jpg":"1024x1024","k_17188764_640.jpg":"640x640","k_17188764_480.jpg":"480x480","k_17188764_340.jpg":"340x340","k_17188764_220.jpg":"220x220","o_17188764_1280.jpg":"1280x905","o_17188764_1024.jpg":"1024x724","o_17188764_640.jpg":"640x452","o_17188764_480.jpg":"480x339","o_17188764_340.jpg":"340x240","o_17188764_220.jpg":"220x155","h_17188764_1280.jpg":"1280x854","h_17188764_1024.jpg":"1024x683","h_17188764_640.jpg":"640x427","h_17188764_480.jpg":"480x320","h_17188764_340.jpg":"340x227","h_17188764_220.jpg":"220x147","pp_17188764_1280.jpg":"1006x1280","pp_17188764_1024.jpg":"805x1024","pp_17188764_640.jpg":"503x640","pp_17188764_480.jpg":"377x480","pp_17188764_340.jpg":"267x340","pp_17188764_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2364","hd_17526088_1920.jpg":"1920x1080","k_17526088_1280.jpg":"1280x1280","k_17526088_1024.jpg":"1024x1024","k_17526088_640.jpg":"640x640","k_17526088_480.jpg":"480x480","k_17526088_340.jpg":"340x340","k_17526088_220.jpg":"220x220","o_17526088_1280.jpg":"1280x1576","o_17526088_1024.jpg":"1024x1260","o_17526088_640.jpg":"640x788","o_17526088_480.jpg":"480x591","o_17526088_340.jpg":"340x418","o_17526088_220.jpg":"220x270","h_17526088_1280.jpg":"1280x854","h_17526088_1024.jpg":"1024x683","h_17526088_640.jpg":"640x427","h_17526088_480.jpg":"480x320","h_17526088_340.jpg":"340x227","h_17526088_220.jpg":"220x147","pp_17526088_1280.jpg":"1006x1280","pp_17526088_1024.jpg":"805x1024","pp_17526088_640.jpg":"503x640","pp_17526088_480.jpg":"377x480","pp_17526088_340.jpg":"267x340","pp_17526088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1500","hd_17525780_1920.jpg":"1920x1080","k_17525780_1280.jpg":"1280x1280","k_17525780_1024.jpg":"1024x1024","k_17525780_640.jpg":"640x640","k_17525780_480.jpg":"480x480","k_17525780_340.jpg":"340x340","k_17525780_220.jpg":"220x220","o_17525780_1280.jpg":"1280x1920","o_17525780_1024.jpg":"1024x1536","o_17525780_640.jpg":"640x960","o_17525780_480.jpg":"480x720","o_17525780_340.jpg":"340x510","o_17525780_220.jpg":"220x330","h_17525780_1280.jpg":"1280x854","h_17525780_1024.jpg":"1024x683","h_17525780_640.jpg":"640x427","h_17525780_480.jpg":"480x320","h_17525780_340.jpg":"340x227","h_17525780_220.jpg":"220x147","pp_17525780_1280.jpg":"1006x1280","pp_17525780_1024.jpg":"805x1024","pp_17525780_640.jpg":"503x640","pp_17525780_480.jpg":"377x480","pp_17525780_340.jpg":"267x340","pp_17525780_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17525778_1920.jpg":"1920x1080","k_17525778_1280.jpg":"1280x1280","k_17525778_1024.jpg":"1024x1024","k_17525778_640.jpg":"640x640","k_17525778_480.jpg":"480x480","k_17525778_340.jpg":"340x340","k_17525778_220.jpg":"220x220","o_17525778_1280.jpg":"1280x1706","o_17525778_1024.jpg":"1024x1365","o_17525778_640.jpg":"640x853","o_17525778_480.jpg":"480x640","o_17525778_340.jpg":"340x453","o_17525778_220.jpg":"220x293","h_17525778_1280.jpg":"1280x854","h_17525778_1024.jpg":"1024x683","h_17525778_640.jpg":"640x427","h_17525778_480.jpg":"480x320","h_17525778_340.jpg":"340x227","h_17525778_220.jpg":"220x147","pp_17525778_1280.jpg":"1006x1280","pp_17525778_1024.jpg":"805x1024","pp_17525778_640.jpg":"503x640","pp_17525778_480.jpg":"377x480","pp_17525778_340.jpg":"267x340","pp_17525778_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2525","hd_17525990_1920.jpg":"1920x1080","k_17525990_1280.jpg":"1280x1280","k_17525990_1024.jpg":"1024x1024","k_17525990_640.jpg":"640x640","k_17525990_480.jpg":"480x480","k_17525990_340.jpg":"340x340","k_17525990_220.jpg":"220x220","o_17525990_1280.jpg":"1280x1683","o_17525990_1024.jpg":"1024x1346","o_17525990_640.jpg":"640x841","o_17525990_480.jpg":"480x631","o_17525990_340.jpg":"340x447","o_17525990_220.jpg":"220x289","h_17525990_1280.jpg":"1280x854","h_17525990_1024.jpg":"1024x683","h_17525990_640.jpg":"640x427","h_17525990_480.jpg":"480x320","h_17525990_340.jpg":"340x227","h_17525990_220.jpg":"220x147","pp_17525990_1280.jpg":"1006x1280","pp_17525990_1024.jpg":"805x1024","pp_17525990_640.jpg":"503x640","pp_17525990_480.jpg":"377x480","pp_17525990_340.jpg":"267x340","pp_17525990_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38386392 Threads: 3 Questions: 7097251626 Slow queries: 3300241 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608328682 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/bolje-oscar-u-ruci-nego-nominacija-na-grani-dok-se-krizaju-dani-do-dodjele-prisjetimo-se-filmova-glumaca-i-filmasa-koje-je-akademija-ostavila-praznih-ruku-1092513 [printLink] => /kultura/film-tv/bolje-oscar-u-ruci-nego-nominacija-na-grani-dok-se-krizaju-dani-do-dodjele-prisjetimo-se-filmova-glumaca-i-filmasa-koje-je-akademija-ostavila-praznih-ruku-1092513?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 443586 [name] => oscari [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oscari [link] => /tag/oscari ) [1] => stdClass Object ( [id] => 631841 [name] => odabir urednika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-25 12:38:01 [main_article_id] => 0 [alias] => odabir-urednika [link] => /tag/odabir-urednika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPOZLAĆENI KIPIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Bolje Oscar u ruci nego nominacija na grani: dok se križaju dani do dodjele, prisjetimo se filmova, glumaca i filmaša koje je Akademija ostavila praznih ruku [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3175 [name] => Marko Njegić [username] => marko-njegi [email] => marko-njegi@sd.hr [password] => $2y$10$InymkgzsoQ8yBIABvfFbSu.rpTzqylffc4TDDFaRUJ8zdZUOeS5dS [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marko-njegic-3175 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1693 [gender] => m [description] => [image] => 1693.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1693.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17412736.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Timothy A. Clary/AFP [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17412736.jpg [title] => Timothy A. Clary/AFP ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17526032.jpg [title] => Š Lipnitzki/Roger-Viollet/Roger-Viollet via AFPFederico Fellini ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17525774.jpg [title] => 'Boja purpura' ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17525776.jpg [title] => 'Irac' ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17526084.jpg [title] => Folke Hellberg/DN/TT NEWS AGENCY/TT News Agency via AFIngmar Bergman ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17526010.jpg [title] => Gabriel Bouys/AFPPeter O'Toole ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17526020.jpg [title] => Š Noa/Roger-Viollet/Roger-Viollet via AFPRichard Burton ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17188764.jpg [title] => Frederic J. Brown/AFPGlenn Close ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17526088.jpg [title] => Abc Entertainmentt/Collection ChristopheL via AFPRobert Altman ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17525780.jpg [title] => 'Iskupljenje u Shawshanku' ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17525778.jpg [title] => 'Tanka crvena linija' ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/16/17525990.jpg [title] => Mark Ralston/AFPAmy Adams ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Veliki broj nominacija za Oscara ne znači nužno da će jedna od njih biti potvrđena, kako za sam film na pojedinoj dodjeli Akademijine nagrade, tako i za glum(i)ce i redatelje tijekom njihovih karijera. Istina, filmovi koji su osvajali najveći broj nominacija, poput Cameronova "Titanica", najčešće se pozlate u većini kategorija, ali nekada ostanu i kratkih rukava. Kod glumaca postoji nepisano pravilo pete nominacije, odnosno tko dotad ne potvrdi Oscara, možda nikad ni neće jer povijest je pokazala da su šanse za to sve manje.

Recimo, Leonardo DiCaprio je dobio Oscara u petom jurišu na zlatni kipić ("Povratnik"). Paul Newman je jedan od rijetkih kojemu je sedma nominacija donijela sreću ("Boja novca"), a glumica Geraldine Page uspjela je dobiti Oscara iz osmog i posljednjeg pokušaja ("Put u Bountiful"). S druge strane, izvanredni Martin Scorsese je Oscara za režiju pozlatio iz šeste nominacije ("Pokojni").

Zašto ovo sve pišemo? Zato što bi se ove godine lako moglo dogoditi da Fincherov deseterostruko nominirani "Mank" dobije nula Oscara, nakon što nije osvojio nijedan Zlatni globus, a i da nesretna Glenn Close postane još neslavnija rekorderka među glumicama prema broju nominacija i (ne)osvojenog zlatnog kipića. Dok se križaju dani do dodjele, sjetimo se filmova, glumaca i filmaša koje su Oscari ostavili praznih ruku.

FEDERICO FELLINI

Jedan od najboljih europskih redatelja svih vremena bio je čak 12 puta nominiran za Oscara u kategoriji režije ili scenarija za čuvene filmove kao što su "La strada", "La dolce vita", "8 ½" i "Amarcord". Međutim, Fellini nije osvojio nijedan od tih 12 Oscara, nego je "samo" dobio počasni zlatni kipić pred kraj karijere. Ipak, utjehu mu je mogla predstavljati činjenica da su njegova četiri filma slavila u "stranoj" kategoriji ("Ulica", "Cabirijine noći", "Osam i pol", "Amarcord"), što je rekordna brojka za nekog "stranca".

'BOJA PURPURA'

Nije "Boja purpura" (1985.) Stevena Spielberga s Dannyjem Gloverom, Whoopi Goldberg i Oprah Winfrey prvi film s rekordnih 11 nominacija i nula Oscara. Ta "čast" pripala je baletnoj drami "Životna prekretnica" (1977.) Herberta Rossa sa Shirley MacLaine i Anne Bancroft. Pa ipak, nijedan Oscar za "The Color Purple" šokantniji je s obzirom na angažiranu temu i Spielberga. "Boja purpura" je, među ostalim, bila nominirana za najbolji film, scenarij, glavnu i sporedne ženske uloge (Goldberg, Winfrey, Margaret Avery), ali na dodjeli Oscara 1986. dominirali su "Moja Afrika" i "Svjedok", a Spielberg se trebao strpjeti do 1994. da trijumfira sa "Schindlerovom listom".

'IRAC'

Scorseseov gangsterski ep svih epova, ujedno i ponajbolji Netflixov film, imao je visokih 10 nominacija za Oscara 2020. godine. Mogao je imati i 11 da je Robert De Niro dobio nominaciju za glavnu mušku ulogu kao što je trebao. "The Irishman" je bio predložen za najbolji film, režiju, scenarij, sporedne uloge Ala Pacina i Joea Pescija..., ali u svakoj "Irčevoj" kategoriji slavio je netko drugi. Konačan rezultat: 10 nominacija, 0 Oscara. Da stvar bude gora, svaki film koji se natjecao u glavnoj kategoriji dobio je barem neki zlatni kipić u nekim od ostalih, makar "tehnički". Svi samo ne "The Irishman".

INGMAR BERGMAN

Još jedan velikan europske kinematografije, jedan od najvećih, ostvario je visoki broj nominacija, ali bez potvrđenog zlatnog kipića. Švedski klasik Ingmar Bergman bio je nominiran devet puta za Oscara u kategorijama režije i scenarija, među ostalim za "Divlje jagode", "Licem u lice", "Jesenju sonatu" i "Fanny i Alexander", ali sve je ostalo samo na nominacijama. No, barem su (čak) tri njegova filma osvajala Oscare kao "strani" – "Djevičanski izvor", "Kroz tamno ogledalo" i "Fanny & Alexander", a dobio je i počasni kipić.

PETER O' TOOLE I RICHARD BURTON

Odličan glumac, nezaboravni TE Lawrence iz Leanova epa "Lawrence Of Arabia", ostvario je negativan rekord kao glumac s najvećim brojem nominacija bez ijedne pobjede – njih čak osam. Peter O'Toole prvu je nominaciju dobio upravo za film kojim se proslavio početkom šezdesetih, spomenuti "Lawrence od Arabije", da bi potom bio predložen za "Zimu jednog lava", "Zbogom, gospodine Chips", "Kaskadera", "Moju najdražu godinu"... sve do samog kraja života i sjajne uloge u filmu "Venus". S nominacijama je pokrio 45 godina karijere, ali umro je bez Oscara za glumu i dobio je "samo" počasni kipić.

Poznat na ovim prostorima i po ulozi Tita u "Sutjesci", Richard Burton je između 1952. i 1977. bio sedam puta nominiran za Oscara u kategoriji glavne ili sporedne uloge, uključujući izvedbe u "Špijunu koji se sklonio u zavjetrinu" i "Tko se boji Virginije Woolf?". Za potonji film zlatni kipić primila je njegova supruga Elizabeth Taylor, ali ne i on.

GLENN CLOSE

Hoće li se Akademija "smilovati" Glenn Close i pozlatiti njezinu osmu nominaciju, rekordnu nepotvrđenu, jedno je od najvećih pitanja predstojeće dodjele Oscara. Close je zlatnom kipiću najbliže došla preklani ("Supruga"), ali tad joj je slavlje poremetila Olivia Colman ("Miljenica"). No, budući da je Close za istu sporednu ulogu u filmu "Hillbilly Elegy" nominirana i za takozvanog anti-Oscara, tj. Zlatnu malinu, što je raritet zabilježen samo dvaput (Amy Irving, "Yentl"; James Coco, "Only When I Laugh"), postoji velika šansa da glumica opet bude zaobiđena i da se njezino čekanje na kipić nastavi. Jodie Foster ("Mauritanac") osvojila je umjesto nje Zlatni globus, kao nekoć Oscara ("Optužena" vs. "Opasne veze"), a BAFTA-u je primila Yuh-Jung Youn ("Minari") i prometnula se u glavnu favoritkinju za Oscara.

ROBERT ALTMAN

"MASH", "Nashville", "Igrač", "Kratki rezovi", "Gosford Park". Za ovih pet odličnih ostvarenja veliki Robert Altman priskrbio je sedam nominacija u kategoriji režije ili filma (bio je producent) od 1971. do 2002. godine. Niti jedna se na koncu nije oskarovski ostvarila i Altman je postao još jedan važan filmaš samo s počasnim Oscarom. Zanimljivo, kad je Ron Howard 2002. dobio režijski kipić za "Genijalni um", do Altmana je došao također nominirani velikan režije David Lynch ("Mulholland Drive") da se međusobno utješe. "Bolje je ovako", moglo se Altmanu pročitati s usana. "Da", rekao je Lynch. Na što su ciljali, procijenite sami.

'ISKUPLJENJE U SHAWSHANKU' I 'TANKA CRVENA LINIJA'

"The Shawshank Redemption" (1994.) Franka Darabonta i "The Thin Red Line" (1998.) Terrencea Malicka spadaju među najbolje filmove devedesetih, a povezuje ih i to što su imali svaki po sedam nominacija i nijednu pobjedu. Oba su za Oscara konkurirala u kategorijama filma, scenarija, fotografije, montaže i glazbe, no nije im pošlo za rukom potvrditi te nominacije, kao i one za glavnu mušku ulogu (Morgan Freeman) i režiju (Malick). "Iskupljenje u Shawshanku" natjecalo se u godini kad je dodjela Oscara protekla u znaku "Forresta Gumpa", a "Tanka crvena linija" ostala u sjeni "Zaljubljenog Shakespearea" i "Spašavanja vojnika Ryana".

AMY ADAMS

Amy Adams izjednačila je pokojne Deborah Kerr i Thelmu Ritter sa šest nepotvrđenih nominacija, od prve za "Junebug" do zasad posljednje za ulogu Lynne Cheney u "Čovjeku iz sjene", a mogla ih je realno imati i sedam-osam da su je 2017. nominirali za "Dolazak" i(li) "Noćne životinje". Potencijalno je znakovito da Amy nije dobila nominaciju za "Hillbilly Elegy", odnosno da ju je Akademija prekrižila iz ove utrke, ali Adams je mlada, znatno mlađa od Close. Ima još vremena za nju i iduća, sedma nominacija mogla bi biti ključna da je (napokon) potvrdi kao jednu od najboljih mlađih glumica današnjice.

---

Hitchcock i Lumet kratkih rukava

Nevjerojatno zvuči podatak da legendarni Alfred Hitchcock ima pet nepotvrđenih nominacija i da nije dobio Oscara za "Rebeccu", "Čamac za spašavanje", "Opsjednutog", te napose "Prozor u dvorište" ili "Psiha", ali to je istina. Strašno je da nije bio ni nominiran za režiju "Sjever-sjeverozapad" i "Vrtoglavice". Barem jednog Oscara od pet nominacija zaslužio je i redatelj Sidney Lumet, redatelj "12 gnjevnih ljudi", "Pasjeg popodneva" i "TV mreže".

---

---

Thomas Newman 15 puta bez sreće

Oscara još uvijek nije dobio jedan od najboljih skladatelja današnjice Thomas Newman, koji je prošle godine bio nominiran jubilarni 15. put za ratni film "1917", ali zlatni kipić pripao je Hildur Guðnadóttir ("Joker"). Vrlo visoki broj nominacija bez Oscara ostvario je i izvrsni direktor fotografije Roger Deakins, koji je zlatni kipić dobio iz 14. pokušaja za "Blade Runnera 2049", ali je i nadoknadio gubitke oskarovski se pozlativši i za "1917".

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Timothy A. Clary/AFP Š Lipnitzki/Roger-Viollet/Roger-Viollet via AFP Folke Hellberg/DN/TT NEWS AGENCY/TT News Agency via AF Gabriel Bouys/AFP Š Noa/Roger-Viollet/Roger-Viollet via AFP Frederic J. Brown/AFP Abc Entertainmentt/Collection ChristopheL via AFP Mark Ralston/AFP

'Boja purpura'

'Irac'
Gabriel Bouys/AFP
Peter O'Toole
Frederic J. Brown/AFP
Glenn Close

'Iskupljenje u Shawshanku'

'Tanka crvena linija'
Mark Ralston/AFP
Amy Adams
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/bolje-oscar-u-ruci-nego-nominacija-na-grani-dok-se-krizaju-dani-do-dodjele-prisjetimo-se-filmova-glumaca-i-filmasa-koje-je-akademija-ostavila-praznih-ruku-1092513 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d586a76417489f5913b9ead4799ea376c79660c4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Bolje+Oscar+u+ruci+nego+nominacija+na+grani%3A+dok+se+kri%C5%BEaju+dani+do+dodjele%2C+prisjetimo+se+filmova%2C+glumaca+i+filma%C5%A1a+koje+je+Akademija+ostavila+praznih+ruku&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fbolje-oscar-u-ruci-nego-nominacija-na-grani-dok-se-krizaju-dani-do-dodjele-prisjetimo-se-filmova-glumaca-i-filmasa-koje-je-akademija-ostavila-praznih-ruku-1092513 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fbolje-oscar-u-ruci-nego-nominacija-na-grani-dok-se-krizaju-dani-do-dodjele-prisjetimo-se-filmova-glumaca-i-filmasa-koje-je-akademija-ostavila-praznih-ruku-1092513 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEPOZLAĆENI KIPIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ONON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVNEPOZLAĆENI KIPIĆ

Bolje Oscar u ruci nego nominacija na grani: dok se križaju dani do dodjele, prisjetimo se filmova, glumaca i filmaša koje je Akademija ostavila praznih ruku

Piše Marko Njegić
20. travnja 2021. - 08:13

Veliki broj nominacija za Oscara ne znači nužno da će jedna od njih biti potvrđena, kako za sam film na pojedinoj dodjeli Akademijine nagrade, tako i za glum(i)ce i redatelje tijekom njihovih karijera. Istina, filmovi koji su osvajali najveći broj nominacija, poput Cameronova "Titanica", najčešće se pozlate u većini kategorija, ali nekada ostanu i kratkih rukava. Kod glumaca postoji nepisano pravilo pete nominacije, odnosno tko dotad ne potvrdi Oscara, možda nikad ni neće jer povijest je pokazala da su šanse za to sve manje.

Recimo, Leonardo DiCaprio je dobio Oscara u petom jurišu na zlatni kipić ("Povratnik"). Paul Newman je jedan od rijetkih kojemu je sedma nominacija donijela sreću ("Boja novca"), a glumica Geraldine Page uspjela je dobiti Oscara iz osmog i posljednjeg...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 20:25