stdClass Object ( [id] => 1195607 [title] => Ante Kuštre predstavlja filmove o izlječenju ovisnika Antiše, i najavljuje završetak filma o bivšem splitskom gradonačelniku, liku za veliko platno [alias] => ante-kustre-predstavlja-filmaove-o-izljecenju-ovisnika-antise-i-najavljuje-zavrsetak-filma-o-bivsem-splitskom-gradonacelniku-liku-za-veliko-platno [catid] => 286 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin u četvrtak 26. svibnja u 20 sati bit će upriličena projekcija filmova "Zadnja luka Amsterdam" i "Sljedeća stanica Manresa" autora Ante Kuštre, poznatog splitskog novinara i likovnog kritičara.

"Zadnja luka Amsterdam" dokumentarni je film o Antiši B., narkomanskom ovisniku koji dijeli svoja iskustva. Drugi film "Sljedeća stanica Manresa", koji je izišao tri godine kasnije, nastavlja priču o Antiši i njegovom liječenju.

Stjecajem okolnosti, ovaj bivši ovisnik, na heptanonskoj terapiji, proboravio je mjesec dana u ateljeu autora filma. Zadnjih sedam dana, dok su u atriju HNK budistički svećenici izrađivali mandalu suosjećanja (u povodu planiranoga dolaska Dalaj Lame u Split), Antiša je pred kamerom pričao anti-mandalu svoga narkomanskog iskustva.

---

image

Ante Kuštre: Kerum je Trump prije Trumpa
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Film se pokazao pravim medijem da se on prvi put suoči s istinom o svome životu i to mu je dalo snagu da ode u komunu na liječenje. Naime, "Sljedeća stanica Manresa" prikazuje Antišu kao novog, duhovno i fizički obnovljenog čovjeka, koji je našao svoje mjesto pod suncem i smisao života.

O tome smo porazgovarali s Antom Kuštrom: o Antiši, o njegovu putu prema izlječenju, o čemu govore dva filma. Dotakli smo se i trećega, o bivšem splitskom gradonačelniku, te poznatom poduzetniku Željku Kerumu.

Pred vašim kamerama Antiša se izliječio?

– Bolje je upotrijebiti izraz "oslobodio se", odnosno liječio se. I konačno – oslobodio se. Dakle, Antiša je nakon jednomjesečnog boravka u mom ateljeu otišao prvo u komunu reto centra u Zagrebu, kao jedno svojevrsno čistilište svog tijela od heroinskog taloga, pa je potom otišao u komunu istog centra u Manresu, gradiću kraj Barcelone, gdje je najvjerojatnije i sada, ako ga nisu poslali u neki drugi centar u Španjolskoj.

I mogu reći da je Antiša tamo pronašao svoje mjesto pod suncem, gdje će živjeti autentičnog, instinskog sebe, za druge. Jer, dok je bio pod tiranijom heroina, on nije bio slobodan čovjek, nego pravi teški ovisnik, bio je rob. I bio je na putu smrti. Ja sam ga zatekao upravo u trenutku, kada je bio jednom i pol nogom u grobu, i duhovno i fizički.

Vi ste Antiši na ovaj način pomogli?

– Svi mog imenjaka znaju kao Antišu, a pomažući njemu pomogao sam i samome sebi. To je tako, jer kad čovjek pomaže drugome čovjeku, zapravo i sebi pomaže, postajući bolji čovjek, humanizirajući se.

Ta se pomoć manifestira kasnije. Konkretno, snimanje ovog filma je pomoglo Antiši da se suoči sa samim sobom i to pred kamerom. Potpuno se razgolitio, prvo duhovno, a potom i doslovno, do pojasa!

Bilo je zanimljivo vidjeti ga nakon tri pol godine od snimanja filma u Splitu potpuno fizički i duhovno obnovljenog. Otkrio je nešto što ga je spasilo, što on u drugome dijelu filma i kaže eksplicitno, da je jedina dobra ovisnost - ovisnost o Bogu.

– Antišu sam poznavao iz susreta na ulici i po tome što bi me redovito pitao kunu, dvije, kad bi me vidio na nekom štekatu. I nekoliko dana prije nego što sam ga primio u svoj atelje sam rekao da neću, te sam pokazao prema drugim ljudima i rekao mu "pitaj nekoga od njih, daj njima šansu da ti pomognu".

---

image

Kuštre: Kerum nije dovoljno puta prošao kroz Dioklecijanovu palaču

Vojko Bašić/Cropix
---

Onda je ostao zaprepašten, ali me poslušao. To je bio prvi korak njegovom skretanju s uobičajene putanje kretanja u tom krugu, koji kad se ponavlja, ide prema dnu. To se dogodilo tjedan, dva prije snimanja.

Dva tjedna prije toga, prolazeći kroz Židovski prolaz prema ateljeu, vidio sam odložen madrac, u dobrom stanju. Bez razmišljanja počeo sam ga vući za sobom prema ateljeu. Odložio sam ga predsoblju, on je tu bio jedno 30-ak dana, ali kad je Antiša prvi put došao u atelje, i kada sam mu ga ja pokazao i rekao da će on na njemu spavati, bio je oduševljen.

Rekao sam mu da ću staviti i lancun, i deku, sve što treba, te rekao "nemam ti šta bolje ponuditi". Kazao mi je "Šta ti je, to je za mene Hilton s pet zvjezdica". Onda mi je objasnio da je prethodnih dana spavao na kartonu, ispred vrata stana nekog svog rođaka.

Tih dana je trajao festival Novog filma u Splitu. Ja sam svake večeri bio na projekcijama u kinu "Karaman". Jednu večer vidio sam Antišu kako u ateljeu čita roman "Goli ručak" Williama Burroughsa, vrlo uvaženog beat književnika, narkomana kojemu nema što nije prošlo kroz vene.

U prethodnim našim razgovorima Antiša je pokazao duboko poznavanje filma. Kad sam ga vidio kako čita "Goli ručak", shvatio sam da imam gotovu priču i film pred očima, a da ja to nisam vidio. Onda sam mu rekao "Antiša, hoćemo li snimiti dokumentarni film o tebi?" Odgovorio je: "Ok, ako misliš da će to nekome koristiti, onda možemo". To je primjer kako priča nađe svog autora.

Prije desetak godina, Kuštre je počeo snimati film o Željku Kerumu, kad je bio gradonačelnik. No, Kuštre kaže i da taj film nikada nije završio.

---

image

Pomažući ovisniku Antiši pomogao sam i samome sebi

Vojko Bašić/Cropix
---

– Što god započnem, ja to i završim. Tako ću i ovaj film. Film nije završen zato što Željko Kerum nije iz straha i kompleksa mogao stati pred moju kameru. Što ga je spriječilo?

On je filmski lik, on je prevelik za male ekrane. Ja sam Keruma prepoznao kao filmskog lika koji treba veliki ekran, dokumentarni film o sebi i da sam ja autor tog filma. I da taj film onda može, kao "Građanin Kane", biti prepoznat na filmskim festivalima po čitavom svijetu.

Taj film bi bio trajni spomenik Željku Kerumu, a kroz njega i o nama, i to ne samo unutar našeg nacionalnog konteksta, već europskog i svjetskog glasa. Međutim, za to moje viđenje Kerum nije imao niti još uvijek ima, nažalost, dovoljno širok pogled. On je navikao svrstavati ljude u dvije kategorije – ljude koji su za njega i one koji su protiv njega. Sve ljude koji su obrazovani te pripadaju svijetu književnosti i kulture, smatra apriornim neprijateljima. A ja to nisam!

Kod Keruma je došlo do unutarnjeg konflikta. On je znao da sam ja taj, da ću ja priču o njemu napraviti dobro i da će dobiti trajni, suvremeni spomenik sebi. Ali je ostao nedorečen, i udaljio se, od mene i kamere.

Jer, po Kerumu, ako si za mene, onda ćeš napraviti da sam ja najveći i najbolji. Sada, s njim ili bez njega pred kamerom, ja ću film dovršiti u montaži. Jer imam desetak sati materijala. Želim napraviti film koji će biti prepoznat kao trajna vrijednost i za Split, Dalmaciju i za Hrvatsku, i to svjetski film, koji bi se mogao prikazivati i u Sjedinjenim Državama – ističe Kuštre.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

– Jer, Kerum je Trump prije Trumpa. On je lik kroz koji se kao kroz prizmu može vidjeti dosta svjetskih likova, kao priča o našem prostoru i vremenu. Kerum je bio jednom gradonačelnik, pokušao je i drugi put, izgubio je, ja sam mu jednom u jednom manjem manjem kafiću kazao: "Slušaj Željko, slušaj moj ton i pobijedit ćeš".

Nije me poslušao i izgubio je. Izgubit će i u ovim novim izborima. Da ima manje straha od obrazovanih ljudi iz kulture i umjetnosti, da shvati da nema razloga biti iskompleksiran, on je u svakom slučaju dobitnik. I kao lik koji će izgubiti nove izbore za gradonačelnika.

On ih može dobiti kao filmski lik, čak gubeći sljedeće izbore, bit će još simpatičniji, jer publika voli gubitnike u filmskim pričama. Lakše se s njima identificira. Mudar čovjek bi investirao svoje vrijeme i ljude u takav projekt. U najboljem slučaju dobiva i izbore i film, a ako izgubi izbore, dobiva film. Znači uvijek dobiva, ali za to treba imati jedan splitski klik u sebi. Koji Kerum još nema jer nije dovoljno puta prošao kroz Dioklecijanovu palaču - zaključuje Ante Kuštre.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U SOLINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => U SOLINU 2 0 7419 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-25 14:25:55 [created_by] => 3145 [created_by_alias] => Joško Dadić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-25 16:18:57 [modified_by] => 3145 [publish_up] => 2022-05-25 16:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 481 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 286 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz svijeta filma i televizije. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, kultura, film, tv [secure] => 0 [page_title] => Film & TV [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Small [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22157226.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22157240.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22157236.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22157232.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/25\/22157230.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Ante Ku\u0161tre: Kerum je Trump prije Trumpa
\n\u00a0<\/p>","

Ku\u0161tre: Kerum nije dovoljno puta pro\u0161ao kroz Dioklecijanovu pala\u010du<\/p>","

Poma\u017eu\u0107i ovisniku Anti\u0161i pomogao sam i samome sebi<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1159","hd_22157226_1920.jpg":"1920x1080","k_22157226_1280.jpg":"1280x1280","k_22157226_1024.jpg":"1024x1024","k_22157226_640.jpg":"640x640","k_22157226_480.jpg":"480x480","k_22157226_340.jpg":"340x340","k_22157226_220.jpg":"220x220","o_22157226_1280.jpg":"1280x772","o_22157226_1024.jpg":"1024x618","o_22157226_640.jpg":"640x386","o_22157226_480.jpg":"480x289","o_22157226_340.jpg":"340x205","o_22157226_220.jpg":"220x132","h_22157226_1280.jpg":"1280x854","h_22157226_1024.jpg":"1024x683","h_22157226_640.jpg":"640x427","h_22157226_480.jpg":"480x320","h_22157226_340.jpg":"340x227","h_22157226_220.jpg":"220x147","pp_22157226_1280.jpg":"1006x1280","pp_22157226_1024.jpg":"805x1024","pp_22157226_640.jpg":"503x640","pp_22157226_480.jpg":"377x480","pp_22157226_340.jpg":"267x340","pp_22157226_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2787","hd_22157240_1920.jpg":"1920x1080","k_22157240_1280.jpg":"1280x1280","k_22157240_1024.jpg":"1024x1024","k_22157240_640.jpg":"640x640","k_22157240_480.jpg":"480x480","k_22157240_340.jpg":"340x340","k_22157240_220.jpg":"220x220","o_22157240_1280.jpg":"1280x1858","o_22157240_1024.jpg":"1024x1486","o_22157240_640.jpg":"640x929","o_22157240_480.jpg":"480x696","o_22157240_340.jpg":"340x493","o_22157240_220.jpg":"220x319","h_22157240_1280.jpg":"1280x854","h_22157240_1024.jpg":"1024x683","h_22157240_640.jpg":"640x427","h_22157240_480.jpg":"480x320","h_22157240_340.jpg":"340x227","h_22157240_220.jpg":"220x147","pp_22157240_1280.jpg":"1006x1280","pp_22157240_1024.jpg":"805x1024","pp_22157240_640.jpg":"503x640","pp_22157240_480.jpg":"377x480","pp_22157240_340.jpg":"267x340","pp_22157240_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1718","hd_22157236_1920.jpg":"1920x1080","k_22157236_1280.jpg":"1280x1280","k_22157236_1024.jpg":"1024x1024","k_22157236_640.jpg":"640x640","k_22157236_480.jpg":"480x480","k_22157236_340.jpg":"340x340","k_22157236_220.jpg":"220x220","o_22157236_1280.jpg":"1280x1145","o_22157236_1024.jpg":"1024x916","o_22157236_640.jpg":"640x572","o_22157236_480.jpg":"480x429","o_22157236_340.jpg":"340x304","o_22157236_220.jpg":"220x196","h_22157236_1280.jpg":"1280x854","h_22157236_1024.jpg":"1024x683","h_22157236_640.jpg":"640x427","h_22157236_480.jpg":"480x320","h_22157236_340.jpg":"340x227","h_22157236_220.jpg":"220x147","pp_22157236_1280.jpg":"1006x1280","pp_22157236_1024.jpg":"805x1024","pp_22157236_640.jpg":"503x640","pp_22157236_480.jpg":"377x480","pp_22157236_340.jpg":"267x340","pp_22157236_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1349","hd_22157232_1920.jpg":"1920x1080","k_22157232_1280.jpg":"1280x1280","k_22157232_1024.jpg":"1024x1024","k_22157232_640.jpg":"640x640","k_22157232_480.jpg":"480x480","k_22157232_340.jpg":"340x340","k_22157232_220.jpg":"220x220","o_22157232_1280.jpg":"1280x899","o_22157232_1024.jpg":"1024x719","o_22157232_640.jpg":"640x449","o_22157232_480.jpg":"480x337","o_22157232_340.jpg":"340x238","o_22157232_220.jpg":"220x154","h_22157232_1280.jpg":"1280x854","h_22157232_1024.jpg":"1024x683","h_22157232_640.jpg":"640x427","h_22157232_480.jpg":"480x320","h_22157232_340.jpg":"340x227","h_22157232_220.jpg":"220x147","pp_22157232_1280.jpg":"1006x1280","pp_22157232_1024.jpg":"805x1024","pp_22157232_640.jpg":"503x640","pp_22157232_480.jpg":"377x480","pp_22157232_340.jpg":"267x340","pp_22157232_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_22157230_1920.jpg":"1920x1080","k_22157230_1280.jpg":"1280x1280","k_22157230_1024.jpg":"1024x1024","k_22157230_640.jpg":"640x640","k_22157230_480.jpg":"480x480","k_22157230_340.jpg":"340x340","k_22157230_220.jpg":"220x220","o_22157230_1280.jpg":"1280x853","o_22157230_1024.jpg":"1024x682","o_22157230_640.jpg":"640x426","o_22157230_480.jpg":"480x320","o_22157230_340.jpg":"340x226","o_22157230_220.jpg":"220x146","h_22157230_1280.jpg":"1280x854","h_22157230_1024.jpg":"1024x683","h_22157230_640.jpg":"640x427","h_22157230_480.jpg":"480x320","h_22157230_340.jpg":"340x227","h_22157230_220.jpg":"220x147","pp_22157230_1280.jpg":"1006x1280","pp_22157230_1024.jpg":"805x1024","pp_22157230_640.jpg":"503x640","pp_22157230_480.jpg":"377x480","pp_22157230_340.jpg":"267x340","pp_22157230_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [description] => [parent] => 256 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"256","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38842437 Threads: 5 Questions: 7129261754 Slow queries: 3312276 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609153945 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 286 [name] => Film & TV [alias] => film-tv [parent] => 256 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /kultura/film-tv ) ) [link] => /kultura/film-tv/ante-kustre-predstavlja-filmaove-o-izljecenju-ovisnika-antise-i-najavljuje-zavrsetak-filma-o-bivsem-splitskom-gradonacelniku-liku-za-veliko-platno-1195607 [printLink] => /kultura/film-tv/ante-kustre-predstavlja-filmaove-o-izljecenju-ovisnika-antise-i-najavljuje-zavrsetak-filma-o-bivsem-splitskom-gradonacelniku-liku-za-veliko-platno-1195607?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605668 [name] => Ante Kuštre [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 11:04:08 [main_article_id] => 0 [alias] => ante-kustre [link] => /tag/ante-kustre ) [1] => stdClass Object ( [id] => 678682 [name] => Kuštre i filmovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-25 18:18:14 [main_article_id] => 0 [alias] => kustre-i-filmovi [link] => /tag/kustre-i-filmovi ) [2] => stdClass Object ( [id] => 678683 [name] => Film o Kerumu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-25 18:18:15 [main_article_id] => 0 [alias] => film-o-kerumu [link] => /tag/film-o-kerumu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U SOLINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ante Kuštre predstavlja filmove o izlječenju ovisnika Antiše, i najavljuje završetak filma o bivšem splitskom gradonačelniku, liku za veliko platno [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3145 [name] => Joško Dadić [username] => jo-ko-dadi [email] => jo-ko-dadi@sd.hr [password] => $2y$10$PPsstLu9jvi3jd949k9gFucJN1g/X8TU6EeYXYPui9evlGL78arTG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/josko-dadic-3145 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1663 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9a24994dbd79c363290ede74a8a5a09a?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22157226.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22157226.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22157240.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Ante Kuštre: Kerum je Trump prije Trumpa
 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22157236.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Kuštre: Kerum nije dovoljno puta prošao kroz Dioklecijanovu palaču

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22157232.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Pomažući ovisniku Antiši pomogao sam i samome sebi

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/25/22157230.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin u četvrtak 26. svibnja u 20 sati bit će upriličena projekcija filmova "Zadnja luka Amsterdam" i "Sljedeća stanica Manresa" autora Ante Kuštre, poznatog splitskog novinara i likovnog kritičara.

"Zadnja luka Amsterdam" dokumentarni je film o Antiši B., narkomanskom ovisniku koji dijeli svoja iskustva. Drugi film "Sljedeća stanica Manresa", koji je izišao tri godine kasnije, nastavlja priču o Antiši i njegovom liječenju.

Stjecajem okolnosti, ovaj bivši ovisnik, na heptanonskoj terapiji, proboravio je mjesec dana u ateljeu autora filma. Zadnjih sedam dana, dok su u atriju HNK budistički svećenici izrađivali mandalu suosjećanja (u povodu planiranoga dolaska Dalaj Lame u Split), Antiša je pred kamerom pričao anti-mandalu svoga narkomanskog iskustva.

---

image

Ante Kuštre: Kerum je Trump prije Trumpa
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Film se pokazao pravim medijem da se on prvi put suoči s istinom o svome životu i to mu je dalo snagu da ode u komunu na liječenje. Naime, "Sljedeća stanica Manresa" prikazuje Antišu kao novog, duhovno i fizički obnovljenog čovjeka, koji je našao svoje mjesto pod suncem i smisao života.

O tome smo porazgovarali s Antom Kuštrom: o Antiši, o njegovu putu prema izlječenju, o čemu govore dva filma. Dotakli smo se i trećega, o bivšem splitskom gradonačelniku, te poznatom poduzetniku Željku Kerumu.

Pred vašim kamerama Antiša se izliječio?

– Bolje je upotrijebiti izraz "oslobodio se", odnosno liječio se. I konačno – oslobodio se. Dakle, Antiša je nakon jednomjesečnog boravka u mom ateljeu otišao prvo u komunu reto centra u Zagrebu, kao jedno svojevrsno čistilište svog tijela od heroinskog taloga, pa je potom otišao u komunu istog centra u Manresu, gradiću kraj Barcelone, gdje je najvjerojatnije i sada, ako ga nisu poslali u neki drugi centar u Španjolskoj.

I mogu reći da je Antiša tamo pronašao svoje mjesto pod suncem, gdje će živjeti autentičnog, instinskog sebe, za druge. Jer, dok je bio pod tiranijom heroina, on nije bio slobodan čovjek, nego pravi teški ovisnik, bio je rob. I bio je na putu smrti. Ja sam ga zatekao upravo u trenutku, kada je bio jednom i pol nogom u grobu, i duhovno i fizički.

Vi ste Antiši na ovaj način pomogli?

– Svi mog imenjaka znaju kao Antišu, a pomažući njemu pomogao sam i samome sebi. To je tako, jer kad čovjek pomaže drugome čovjeku, zapravo i sebi pomaže, postajući bolji čovjek, humanizirajući se.

Ta se pomoć manifestira kasnije. Konkretno, snimanje ovog filma je pomoglo Antiši da se suoči sa samim sobom i to pred kamerom. Potpuno se razgolitio, prvo duhovno, a potom i doslovno, do pojasa!

Bilo je zanimljivo vidjeti ga nakon tri pol godine od snimanja filma u Splitu potpuno fizički i duhovno obnovljenog. Otkrio je nešto što ga je spasilo, što on u drugome dijelu filma i kaže eksplicitno, da je jedina dobra ovisnost - ovisnost o Bogu.

– Antišu sam poznavao iz susreta na ulici i po tome što bi me redovito pitao kunu, dvije, kad bi me vidio na nekom štekatu. I nekoliko dana prije nego što sam ga primio u svoj atelje sam rekao da neću, te sam pokazao prema drugim ljudima i rekao mu "pitaj nekoga od njih, daj njima šansu da ti pomognu".

---

image

Kuštre: Kerum nije dovoljno puta prošao kroz Dioklecijanovu palaču

Vojko Bašić/Cropix
---

Onda je ostao zaprepašten, ali me poslušao. To je bio prvi korak njegovom skretanju s uobičajene putanje kretanja u tom krugu, koji kad se ponavlja, ide prema dnu. To se dogodilo tjedan, dva prije snimanja.

Dva tjedna prije toga, prolazeći kroz Židovski prolaz prema ateljeu, vidio sam odložen madrac, u dobrom stanju. Bez razmišljanja počeo sam ga vući za sobom prema ateljeu. Odložio sam ga predsoblju, on je tu bio jedno 30-ak dana, ali kad je Antiša prvi put došao u atelje, i kada sam mu ga ja pokazao i rekao da će on na njemu spavati, bio je oduševljen.

Rekao sam mu da ću staviti i lancun, i deku, sve što treba, te rekao "nemam ti šta bolje ponuditi". Kazao mi je "Šta ti je, to je za mene Hilton s pet zvjezdica". Onda mi je objasnio da je prethodnih dana spavao na kartonu, ispred vrata stana nekog svog rođaka.

Tih dana je trajao festival Novog filma u Splitu. Ja sam svake večeri bio na projekcijama u kinu "Karaman". Jednu večer vidio sam Antišu kako u ateljeu čita roman "Goli ručak" Williama Burroughsa, vrlo uvaženog beat književnika, narkomana kojemu nema što nije prošlo kroz vene.

U prethodnim našim razgovorima Antiša je pokazao duboko poznavanje filma. Kad sam ga vidio kako čita "Goli ručak", shvatio sam da imam gotovu priču i film pred očima, a da ja to nisam vidio. Onda sam mu rekao "Antiša, hoćemo li snimiti dokumentarni film o tebi?" Odgovorio je: "Ok, ako misliš da će to nekome koristiti, onda možemo". To je primjer kako priča nađe svog autora.

Prije desetak godina, Kuštre je počeo snimati film o Željku Kerumu, kad je bio gradonačelnik. No, Kuštre kaže i da taj film nikada nije završio.

---

image

Pomažući ovisniku Antiši pomogao sam i samome sebi

Vojko Bašić/Cropix
---

– Što god započnem, ja to i završim. Tako ću i ovaj film. Film nije završen zato što Željko Kerum nije iz straha i kompleksa mogao stati pred moju kameru. Što ga je spriječilo?

On je filmski lik, on je prevelik za male ekrane. Ja sam Keruma prepoznao kao filmskog lika koji treba veliki ekran, dokumentarni film o sebi i da sam ja autor tog filma. I da taj film onda može, kao "Građanin Kane", biti prepoznat na filmskim festivalima po čitavom svijetu.

Taj film bi bio trajni spomenik Željku Kerumu, a kroz njega i o nama, i to ne samo unutar našeg nacionalnog konteksta, već europskog i svjetskog glasa. Međutim, za to moje viđenje Kerum nije imao niti još uvijek ima, nažalost, dovoljno širok pogled. On je navikao svrstavati ljude u dvije kategorije – ljude koji su za njega i one koji su protiv njega. Sve ljude koji su obrazovani te pripadaju svijetu književnosti i kulture, smatra apriornim neprijateljima. A ja to nisam!

Kod Keruma je došlo do unutarnjeg konflikta. On je znao da sam ja taj, da ću ja priču o njemu napraviti dobro i da će dobiti trajni, suvremeni spomenik sebi. Ali je ostao nedorečen, i udaljio se, od mene i kamere.

Jer, po Kerumu, ako si za mene, onda ćeš napraviti da sam ja najveći i najbolji. Sada, s njim ili bez njega pred kamerom, ja ću film dovršiti u montaži. Jer imam desetak sati materijala. Želim napraviti film koji će biti prepoznat kao trajna vrijednost i za Split, Dalmaciju i za Hrvatsku, i to svjetski film, koji bi se mogao prikazivati i u Sjedinjenim Državama – ističe Kuštre.

---

image
Vojko Bašić/Cropix
---

– Jer, Kerum je Trump prije Trumpa. On je lik kroz koji se kao kroz prizmu može vidjeti dosta svjetskih likova, kao priča o našem prostoru i vremenu. Kerum je bio jednom gradonačelnik, pokušao je i drugi put, izgubio je, ja sam mu jednom u jednom manjem manjem kafiću kazao: "Slušaj Željko, slušaj moj ton i pobijedit ćeš".

Nije me poslušao i izgubio je. Izgubit će i u ovim novim izborima. Da ima manje straha od obrazovanih ljudi iz kulture i umjetnosti, da shvati da nema razloga biti iskompleksiran, on je u svakom slučaju dobitnik. I kao lik koji će izgubiti nove izbore za gradonačelnika.

On ih može dobiti kao filmski lik, čak gubeći sljedeće izbore, bit će još simpatičniji, jer publika voli gubitnike u filmskim pričama. Lakše se s njima identificira. Mudar čovjek bi investirao svoje vrijeme i ljude u takav projekt. U najboljem slučaju dobiva i izbore i film, a ako izgubi izbore, dobiva film. Znači uvijek dobiva, ali za to treba imati jedan splitski klik u sebi. Koji Kerum još nema jer nije dovoljno puta prošao kroz Dioklecijanovu palaču - zaključuje Ante Kuštre.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Ante Kuštre: Kerum je Trump prije Trumpa
 

Vojko Bašić/Cropix

Kuštre: Kerum nije dovoljno puta prošao kroz Dioklecijanovu palaču

Vojko Bašić/Cropix

Pomažući ovisniku Antiši pomogao sam i samome sebi

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/kultura/film-tv/ante-kustre-predstavlja-filmaove-o-izljecenju-ovisnika-antise-i-najavljuje-zavrsetak-filma-o-bivsem-splitskom-gradonacelniku-liku-za-veliko-platno-1195607 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2f43629c032f13527e36ec3c89b5c192c07bb315 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ante+Ku%C5%A1tre+predstavlja+filmove+o+izlje%C4%8Denju+ovisnika+Anti%C5%A1e%2C+i+najavljuje+zavr%C5%A1etak+filma+o+biv%C5%A1em+splitskom+gradona%C4%8Delniku%2C+liku+za+veliko+platno&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fante-kustre-predstavlja-filmaove-o-izljecenju-ovisnika-antise-i-najavljuje-zavrsetak-filma-o-bivsem-splitskom-gradonacelniku-liku-za-veliko-platno-1195607 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fkultura%2Ffilm-tv%2Fante-kustre-predstavlja-filmaove-o-izljecenju-ovisnika-antise-i-najavljuje-zavrsetak-filma-o-bivsem-splitskom-gradonacelniku-liku-za-veliko-platno-1195607 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => U SOLINU [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Film & TVU SOLINU

Ante Kuštre predstavlja filmove o izlječenju ovisnika Antiše, i najavljuje završetak filma o bivšem splitskom gradonačelniku, liku za veliko platno

Piše Joško Dadić
25. svibnja 2022. - 18:17

U Teatrinu Gradske knjižnice Solin u četvrtak 26. svibnja u 20 sati bit će upriličena projekcija filmova "Zadnja luka Amsterdam" i "Sljedeća stanica Manresa" autora Ante Kuštre, poznatog splitskog novinara i likovnog kritičara.

"Zadnja luka Amsterdam" dokumentarni je film o Antiši B., narkomanskom ovisniku koji dijeli svoja iskustva. Drugi film "Sljedeća stanica Manresa", koji je izišao tri godine kasnije, nastavlja priču o Antiši i njegovom liječenju.

Stjecajem okolnosti, ovaj bivši ovisnik, na heptanonskoj terapiji, proboravio je mjesec dana u ateljeu autora filma. Zadnjih sedam dana, dok su u atriju HNK budistički svećenici izrađivali mandalu suosjećanja (u povodu planiranoga dolaska Dalaj Lame u Split), Antiša je pred kamerom pričao anti-mandalu svoga narkomanskog...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 03:05