stdClass Object ( [id] => 1102524 [title] => Puljak je Splićanima dao nadu da će ih izvesti iz žabokrečine kriminala i korupcije, ali moguća je i pomrčina, umjesto najavljene nove zore [alias] => puljak-je-splicanima-dao-nadu-da-ce-ih-izvesti-zabokrecine-kriminala-i-korupcije-ali-moguca-je-i-pomrcina-umjesto-najavljene-nove-zore [catid] => 431 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ivica Puljak novi je gradonačelnik Splita, ostvario je vrlo uvjerljivu pobjedu u kampanji koja je bila vrlo teška. Čak je nakon objave izbornih rezultata premijer Andrej Plenković umjesto čestitke rekao kako od Puljka očekuje da smjeni svog dogradonačelnika Bojana Ivoševića zbog antisemitske izjave radi koje se ovaj ispričao.

Umjesto nadmetanja s argumentima o komunalnim problemima, preustroju gradskih poduzeća, mjerama za poticanje poduzetništva, zaštiti okoliša…, u drugom krugu izbora za gradonačelnika Splita vodio se dvoboj između mitskih sila dobra i zla. Naime, što su odmicala TV sučeljavanja Ivice Puljka i Vice Mihanovića, to su se kandidati više optuživali koji je od njih veće zlo za ovaj grad. 

Kao sretan završetak jedne bajke, Puljak je najavljivao da će nakon izbora svanuti novi dan, pun nade i optimizma. U kampanji je tvrdio kako će raskrstiti s vladavinom HDZ-a i HGS-a obilježenom klijentelizmom i korupcijom. Ni Mihanović nije štedio oružje, kampanja mu se svela na otkrivanje mračne "istine" o bračnom paru Puljkovih i nadasve o Bojanu Ivoševiću, kojeg je HDZ procijenio za laku metu kojom će zgroziti konzervativce i neuko biračko tijelo.

---

image
Bojan Ivošević i Ivica Puljak

 
Duje Klarić/Cropix
---

Mihanović, koji je najavio kampanju s opipljivim projektima i nazvao ju "Konkretno", završio je s najnegativnijom kampanjom koju je HDZ vodio u zadnjih 12 godina. Otišao je u tešku patetiku i promašenu simboliku, što je očito imalo kontraefekt.

Uspoređivao je Mihanović grb Grada Splita sa satiričkim "kurcem" kojeg je umjesto kampanela Sv. Duje stavio Ivošević na Facebook stranicu. Za one koji ne znaju, u pitanju je logo za "Dnevnu dozu splitskog nereda" koja ima kritički odnos prožet s oporom splitskom zajebancijom na račun vlasti zbog komunalnih malverzacija.

HDZ je nastojao uvjeriti birače kako su Puljak i njegova desna ruka Ivošević sotonjare koji "ne poštuju naše svetinje". Ivoševića je premijer Plenković prilikom dolaska u Split prozvao zbog doista odvratne izjave koju je jednom napisao o Hitleru i Židovima (koja pokazuje da Ivošević ima kratak fitilj i da je u stanju izgovoriti sumanute stvari). 

Ivica Puljak nije pobijedio s tako premoćnom razlikom zbog toga što je bio toliko sjajan u kampanji. Pokazalo se da Mihanović bolje pozna "hard core" pitanja infrastrukture. U TV duelu s Jakovom Prkićem ispalo je da Puljak ne zna koliko ima administrativnih odjela u Banovini.

Pobjedu je odnio ponajviše zato što je u tri zadnja izbora Split pokazao da ima nadu da će ga iz žabokrečine kriminala i korupcije izvesti odlučni, urbani i elokventni ljudi s dokazanom karijerom. Predstavljajući se kao čovjek pozitivne promjene bio je vrlo uspješan, s izbrušenim govorničkim talentom. Nasuprot njega Mihanović je naprosto bio bitno lošiji u nastupima kao kandidat za gradonačelnika. 

Štoviše, Mihanović se nije zadržao na operativnom poznavanju komunalnih tema, već se okrenuo demoniziranju Puljka i Ivoševića, s kampanjom koja je bila namijenjena manje obrazovanom biračkom tijelu. To se pokazalo pogrešnim korakom jer ovu dvojicu nije omrznuo kod ljevice ni kod desnice. 

Desnima nije bilo mrsko što Puljak zna pjesme o Paveliću, niti što se ispostavilo da je Ivošević, zapravo braneći u debati Hrvate od optužbi za genocidnost, potegao genocidni "argument" da je Hitler po pitanju Židova "imao pravo". Ukratko, Kerumovi birači ostali su doma.

Ljevica je, makar iz otpora prema HDZ-ovim manipulacijama s kojima su plašili birače, imala razlog više da izađe i da svoj glas.

Puljak je dobro odabrao metu gdje se Mihanović nije mogao braniti, a to je koalicija HDZ-HGS koja je teško iskompromitirala Hrvatsku demokratsku zajednicu u Splitu.

Naime, HDZ je kroz četiri godine bio paraliziran da progovori o nekim očitim Kerumovim barbarskim bahatostima koje su uznemiravale Splićane, na primjer, u vezi njegovog ponašanja na Benama, ili kad je Kerum izvodio bespravne radove na secesijskoj Vili Antičević. Tako je ispalo da je Kerum šef, a HDZ mora podvijati rep u tom ponižavajućem političkom braku. 

---

image
Vice Mihanović
Joško Šupić/Cropix
---

Drugi razlog zašto je HDZ izgubio dio naklonosti vlastitih birača tiče se poremećenih unutarstranačkih odnosa. Mihanović se nije pojavljivao s Androm Krstulovićem Oparom u danima kad se Opara iz žapca pretvarao u princa. Naime, pri samom kraju njegovog mandata svaki dan je stizao medijima poziv za novi komunalni događaj.

U predizbornoj šutnji Opara je držao govor na velikoj kulturnoj fešti na Dan državnosti koja se odvijala na svježe uređenom Trgu Gaje Bulata. Koji dan prije s ekipom pročelnika pojavio se na otvaranju garaže… Dobar dio realizacija Opara je sačuvao za kraj, a to se nije predstavljalo kao dio kampanje za novog gradonačelnika. Tako ispada da će on sa scene otići kao gradonačelnik koji je nešto napravio, dok se HDZ nakon njega "usosio". 

Treći problem Mihanovića je njegov doktorat za kojeg još nije utvrdila komisija je li izvorno znanstveno djelo ili je plagijat.

Puljak na izborima nije spominjao Oparu. Odgovaralo mu je da gradonačelnik koji odlazi sebi pripiše ono što je valjalo, jer je tako u duelima Mihanović ostajao praznih ruku pa ga je mogao optuživati za svu korupciju i štetu koju je HDZ nanio Hrvatskoj i Splitu.

Vice Mihanović se nije dirao u Puljkovo pjevanje ustaških pjesama, premda je ovaj indirektno priznao optužbu koju je u prvom krugu izrekao SDP-ov kandidat Ante Franić, da nije samo na piru kod svog kuma pijan zapjevao "Gustu maglu", već da je i na tuđim pirevima izvodio takav repertoar, svirajući "bas gitaru". 

Dapače, za razliku od Puljka koji se generalno ispričao i rekao kako je raskrstio s tim vremenima, Mihanović je na pitanja televizijskih voditelja kazivao kako bi otišao 10. travnja HOS-u na Split 3, na obljetnicu IX. bojne nazvane po ustaškom pukovniku i generalu Rafaelu Bobanu, dodajući kako ne podržava NDH.

Podsjetimo da je Ivo Baldasar svojedobno doživio pravi medijski linč kad je iz Grada poslan vijenac na 10. travnja Marku Skeji i družini. 

Ono što karakterizira ove izbore je prijetvoran odnos desnice i ljevice prema simbolima zla kad su u pitanju interesi "naših ljudi".

Splitski HDZ je jedini ogranak te stranke u Dalmaciji, ali i u Hrvatskoj, koji u ime šačice ekstremista kao što su Skejo i ekipa zatvara oči i ne usudi se jasno ograditi od datuma obljetnice kojeg ovi namjerno plasiraju na dan osnivanja zločinačke NDH, samo kako ne bi izgubili glasove ekstremne desnice.

S druge strane, ljevica je bila spremna tolerirati što Puljak zna napamet otpjevati ustašku pjesmaricu, bila je spremna začepiti nos, oči i uši na Ivoševićev skandal s pravdanjem Hitlerovog "konačnog rješenja" nad Židovima, a sve to samo zato da "naši pobjede".

Takve stvari nisu se mogle vidjeti na izborima u Zadru, Šibeniku, niti u Dubrovniku. Dojam je da ostatak Dalmacije vodi jedan civilizacijski korak ispred Splita. Barem utoliko jer ne manipuliraju s glasovima birača dozivajući aveti iz mračnih poglavlja prošlosti.

Space Shuttle

Što se tiče odnosa u Gradskom vijeću, čini se da bi Puljak mogao pridobiti za suradnju natpolovičnu većinu, ali to će biti jedna vrlo specifična konstrukcija kao Space Shuttle koja može doseći visine što ih prethodnici nisu uspjeli. Ali, može se i na svojoj putanji rasprsnuti i razletjeti na komade od kojih je "letjelica" sastavljena.

Naime, neće biti čvrstih koalicija, a većina se stranaka izjasnila da je za promjene i da će podržati projekte koji su dobri za grad. To su vrlo općeniti pojmovi, kao kad natjecateljice za titulu misice kažu da žele mir u svijetu.

Naime, ideološki se stranke vrlo razlikuju, od Nove ljevice, preko Centra koji su neoliberalna opcija, do velikog poduzetnika Tomislava Mamića, koji osobno možda neće sjediti u vijeću, ali je pomogao Ramljakovoj.

Oko toga da treba napraviti novu biciklističku stazu ili garažu će se svi lako dogovoriti. No, kad krene rasprava o proračunu, ili o novom GUP-u, moglo bi se pokazati da dobra volja nije dovoljna. 

Moguća su dva ishoda. Do sada se bračni par Puljak nije pokazao kao oličenje fleksibilnosti, ako je suditi po izjavama onih koji su ih napuštali, a od kojih bi neki trebali u Gradskom vijeću surađivati. Dakle, moguća je pomrčina, umjesto nove zore koja je najavljena. No, splitska se politika već desetljeće i pol u gradskom vijeću održava na životu u najčudnijim koalicijama. Vlasti su opstajale i u trenucima kad su brodolomi izgledali sigurni. Od Puljka i suradnika najavljeno je da će biti fleksibilniji model odlučivanja s većom participacijom građana. 

---

image
Ivica i Marijana Puljak
Tom Dubravec/Cropix
---

Dakle, možemo samo poželjeti da dolaze nova vremena u kojima nas umjesto političke trgovine za opstanak čekaju transparentniji modeli upravljanja, veći udjeli EU sredstava, slušanje riječi građana od strane politike i pružanje kvalitetnijih usluga od gradskih službi i javnih poduzeća, bolja briga o okolišu... A što će se doista događati iduće četiri godine znaju možda tek gatare.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VIDULIĆEVA ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => VIDULIĆEVA ANALIZA 1 1 1 1 1 2 0 2 573 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-30 21:40:19 [created_by] => 3111 [created_by_alias] => Sandi Vidulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-01 08:12:47 [modified_by] => 3111 [publish_up] => 2021-05-31 08:09:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1561 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [belonging_categoryid] => 0 [theme] => brand_izbori_2021 [source] => 0 [latestItemsCols] => 2 [latestItemsLimit] => 3 [latestItemsDisplayEffect] => all [userFeed] => 1 [categoryTitle] => 1 [categoryDescription] => 1 [categoryImage] => 1 [categoryFeed] => 1 [latestItemTitle] => 1 [latestItemTitleLinked] => 1 [latestItemDateCreated] => 1 [latestItemImage] => 1 [latestItemImageSize] => Medium [latestItemVideo] => 1 [latestItemVideoAutoPlay] => 0 [latestItemIntroText] => 1 [latestItemCategory] => 1 [latestItemTags] => 1 [latestItemReadMore] => 1 [latestItemCommentsAnchor] => 0 [feedLink] => 1 [latestItemOCMPlugins] => 0 [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Izbori 2021 [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/30\/18019478.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/30\/18012876.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/30\/18016614.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/30\/17987410.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/30\/18013080.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/30\/18019172.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/30\/17841880.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Sd","Duje Klari\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["
\n
\n\u00a0","Ivica Puljak","izbori 2021","Bojan Ivo\u0161evi\u0107 i Ivica Puljak
\n
\n\u00a0","Vice Mihanovi\u0107","Vice Mihanovi\u0107 u sto\u017eeru HDZ-a","Ivica i Marijana Puljak"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1279","hd_18019478_1920.jpg":"1920x1080","k_18019478_1280.jpg":"1280x1280","k_18019478_1024.jpg":"1024x1024","k_18019478_640.jpg":"640x640","k_18019478_480.jpg":"480x480","k_18019478_340.jpg":"340x340","k_18019478_220.jpg":"220x220","o_18019478_1280.jpg":"1280x852","o_18019478_1024.jpg":"1024x682","o_18019478_640.jpg":"640x426","o_18019478_480.jpg":"480x319","o_18019478_340.jpg":"340x226","o_18019478_220.jpg":"220x146","h_18019478_1280.jpg":"1280x854","h_18019478_1024.jpg":"1024x683","h_18019478_640.jpg":"640x427","h_18019478_480.jpg":"480x320","h_18019478_340.jpg":"340x227","h_18019478_220.jpg":"220x147","pp_18019478_1280.jpg":"1006x1280","pp_18019478_1024.jpg":"805x1024","pp_18019478_640.jpg":"503x640","pp_18019478_480.jpg":"377x480","pp_18019478_340.jpg":"267x340","pp_18019478_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_18012876_1920.jpg":"1920x1080","k_18012876_1280.jpg":"1280x1280","k_18012876_1024.jpg":"1024x1024","k_18012876_640.jpg":"640x640","k_18012876_480.jpg":"480x480","k_18012876_340.jpg":"340x340","k_18012876_220.jpg":"220x220","o_18012876_1280.jpg":"1280x853","o_18012876_1024.jpg":"1024x682","o_18012876_640.jpg":"640x426","o_18012876_480.jpg":"480x320","o_18012876_340.jpg":"340x226","o_18012876_220.jpg":"220x146","h_18012876_1280.jpg":"1280x854","h_18012876_1024.jpg":"1024x683","h_18012876_640.jpg":"640x427","h_18012876_480.jpg":"480x320","h_18012876_340.jpg":"340x227","h_18012876_220.jpg":"220x147","pp_18012876_1280.jpg":"1006x1280","pp_18012876_1024.jpg":"805x1024","pp_18012876_640.jpg":"503x640","pp_18012876_480.jpg":"377x480","pp_18012876_340.jpg":"267x340","pp_18012876_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_18016614_1920.jpg":"1920x1080","k_18016614_1280.jpg":"1280x1280","k_18016614_1024.jpg":"1024x1024","k_18016614_640.jpg":"640x640","k_18016614_480.jpg":"480x480","k_18016614_340.jpg":"340x340","k_18016614_220.jpg":"220x220","o_18016614_1280.jpg":"1280x960","o_18016614_1024.jpg":"1024x768","o_18016614_640.jpg":"640x480","o_18016614_480.jpg":"480x360","o_18016614_340.jpg":"340x255","o_18016614_220.jpg":"220x165","h_18016614_1280.jpg":"1280x854","h_18016614_1024.jpg":"1024x683","h_18016614_640.jpg":"640x427","h_18016614_480.jpg":"480x320","h_18016614_340.jpg":"340x227","h_18016614_220.jpg":"220x147","pp_18016614_1280.jpg":"1006x1280","pp_18016614_1024.jpg":"805x1024","pp_18016614_640.jpg":"503x640","pp_18016614_480.jpg":"377x480","pp_18016614_340.jpg":"267x340","pp_18016614_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1218","hd_17987410_1920.jpg":"1920x1080","k_17987410_1280.jpg":"1280x1280","k_17987410_1024.jpg":"1024x1024","k_17987410_640.jpg":"640x640","k_17987410_480.jpg":"480x480","k_17987410_340.jpg":"340x340","k_17987410_220.jpg":"220x220","o_17987410_1280.jpg":"1280x812","o_17987410_1024.jpg":"1024x649","o_17987410_640.jpg":"640x406","o_17987410_480.jpg":"480x304","o_17987410_340.jpg":"340x215","o_17987410_220.jpg":"220x139","h_17987410_1280.jpg":"1280x854","h_17987410_1024.jpg":"1024x683","h_17987410_640.jpg":"640x427","h_17987410_480.jpg":"480x320","h_17987410_340.jpg":"340x227","h_17987410_220.jpg":"220x147","pp_17987410_1280.jpg":"1006x1280","pp_17987410_1024.jpg":"805x1024","pp_17987410_640.jpg":"503x640","pp_17987410_480.jpg":"377x480","pp_17987410_340.jpg":"267x340","pp_17987410_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1297","hd_18013080_1920.jpg":"1920x1080","k_18013080_1280.jpg":"1280x1280","k_18013080_1024.jpg":"1024x1024","k_18013080_640.jpg":"640x640","k_18013080_480.jpg":"480x480","k_18013080_340.jpg":"340x340","k_18013080_220.jpg":"220x220","o_18013080_1280.jpg":"1280x864","o_18013080_1024.jpg":"1024x691","o_18013080_640.jpg":"640x432","o_18013080_480.jpg":"480x324","o_18013080_340.jpg":"340x229","o_18013080_220.jpg":"220x148","h_18013080_1280.jpg":"1280x854","h_18013080_1024.jpg":"1024x683","h_18013080_640.jpg":"640x427","h_18013080_480.jpg":"480x320","h_18013080_340.jpg":"340x227","h_18013080_220.jpg":"220x147","pp_18013080_1280.jpg":"1006x1280","pp_18013080_1024.jpg":"805x1024","pp_18013080_640.jpg":"503x640","pp_18013080_480.jpg":"377x480","pp_18013080_340.jpg":"267x340","pp_18013080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1011","hd_18019172_1920.jpg":"1920x1080","k_18019172_1280.jpg":"1280x1280","k_18019172_1024.jpg":"1024x1024","k_18019172_640.jpg":"640x640","k_18019172_480.jpg":"480x480","k_18019172_340.jpg":"340x340","k_18019172_220.jpg":"220x220","o_18019172_1280.jpg":"1280x674","o_18019172_1024.jpg":"1024x539","o_18019172_640.jpg":"640x337","o_18019172_480.jpg":"480x252","o_18019172_340.jpg":"340x179","o_18019172_220.jpg":"220x115","h_18019172_1280.jpg":"1280x854","h_18019172_1024.jpg":"1024x683","h_18019172_640.jpg":"640x427","h_18019172_480.jpg":"480x320","h_18019172_340.jpg":"340x227","h_18019172_220.jpg":"220x147","pp_18019172_1280.jpg":"1006x1280","pp_18019172_1024.jpg":"805x1024","pp_18019172_640.jpg":"503x640","pp_18019172_480.jpg":"377x480","pp_18019172_340.jpg":"267x340","pp_18019172_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_17841880_1920.jpg":"1920x1080","k_17841880_1280.jpg":"1280x1280","k_17841880_1024.jpg":"1024x1024","k_17841880_640.jpg":"640x640","k_17841880_480.jpg":"480x480","k_17841880_340.jpg":"340x340","k_17841880_220.jpg":"220x220","o_17841880_1280.jpg":"1280x854","o_17841880_1024.jpg":"1024x683","o_17841880_640.jpg":"640x427","o_17841880_480.jpg":"480x320","o_17841880_340.jpg":"340x226","o_17841880_220.jpg":"220x146","h_17841880_1280.jpg":"1280x854","h_17841880_1024.jpg":"1024x683","h_17841880_640.jpg":"640x427","h_17841880_480.jpg":"480x320","h_17841880_340.jpg":"340x227","h_17841880_220.jpg":"220x147","pp_17841880_1280.jpg":"1006x1280","pp_17841880_1024.jpg":"805x1024","pp_17841880_640.jpg":"503x640","pp_17841880_480.jpg":"377x480","pp_17841880_340.jpg":"267x340","pp_17841880_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 431 [name] => Izbori 2021 [alias] => izbori-2021 [description] => [parent] => 0 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 10 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38721300 Threads: 5 Questions: 7120024638 Slow queries: 3308045 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608927340 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 431 [name] => Izbori 2021 [alias] => izbori-2021 [parent] => 0 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /izbori-2021/puljak-je-splicanima-dao-nadu-da-ce-ih-izvesti-zabokrecine-kriminala-i-korupcije-ali-moguca-je-i-pomrcina-umjesto-najavljene-nove-zore-1102524 [printLink] => /izbori-2021/puljak-je-splicanima-dao-nadu-da-ce-ih-izvesti-zabokrecine-kriminala-i-korupcije-ali-moguca-je-i-pomrcina-umjesto-najavljene-nove-zore-1102524?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 321548 [name] => izbori u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-u-splitu [link] => /tag/izbori-u-splitu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 244662 [name] => Vice Mihanović [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => vice-mihanovic [link] => /tag/vice-mihanovic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 394476 [name] => Ivica Puljak [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ivica-puljak [link] => /tag/ivica-puljak ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VIDULIĆEVA ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Puljak je Splićanima dao nadu da će ih izvesti iz žabokrečine kriminala i korupcije, ali moguća je i pomrčina, umjesto najavljene nove zore [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3111 [name] => Diana Barbarić [username] => diana-barbari [email] => diana-barbari@sd.hr [password] => $2y$10$TgGal197j7nS31typ4yMh.ij7cGZinZUyNYE5yXdu6k7UZUh/oru6 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/diana-barbaric-3111 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1629 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b5bdeb0a848ebe05496b9ad281421f26?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/30/18019478.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] =>

  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/30/18019478.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix

 
) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/30/18012876.jpg [title] => Paun Paunović/CropixIvica Puljak ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/30/18016614.jpg [title] => Sdizbori 2021 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/30/17987410.jpg [title] => Duje Klarić/CropixBojan Ivošević i Ivica Puljak

 
) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/30/18013080.jpg [title] => Joško Šupić/CropixVice Mihanović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/30/18019172.jpg [title] => Joško Šupić/CropixVice Mihanović u stožeru HDZ-a ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/30/17841880.jpg [title] => Tom Dubravec/CropixIvica i Marijana Puljak ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Ivica Puljak novi je gradonačelnik Splita, ostvario je vrlo uvjerljivu pobjedu u kampanji koja je bila vrlo teška. Čak je nakon objave izbornih rezultata premijer Andrej Plenković umjesto čestitke rekao kako od Puljka očekuje da smjeni svog dogradonačelnika Bojana Ivoševića zbog antisemitske izjave radi koje se ovaj ispričao.

Umjesto nadmetanja s argumentima o komunalnim problemima, preustroju gradskih poduzeća, mjerama za poticanje poduzetništva, zaštiti okoliša…, u drugom krugu izbora za gradonačelnika Splita vodio se dvoboj između mitskih sila dobra i zla. Naime, što su odmicala TV sučeljavanja Ivice Puljka i Vice Mihanovića, to su se kandidati više optuživali koji je od njih veće zlo za ovaj grad. 

Kao sretan završetak jedne bajke, Puljak je najavljivao da će nakon izbora svanuti novi dan, pun nade i optimizma. U kampanji je tvrdio kako će raskrstiti s vladavinom HDZ-a i HGS-a obilježenom klijentelizmom i korupcijom. Ni Mihanović nije štedio oružje, kampanja mu se svela na otkrivanje mračne "istine" o bračnom paru Puljkovih i nadasve o Bojanu Ivoševiću, kojeg je HDZ procijenio za laku metu kojom će zgroziti konzervativce i neuko biračko tijelo.

---

image
Bojan Ivošević i Ivica Puljak

 
Duje Klarić/Cropix
---

Mihanović, koji je najavio kampanju s opipljivim projektima i nazvao ju "Konkretno", završio je s najnegativnijom kampanjom koju je HDZ vodio u zadnjih 12 godina. Otišao je u tešku patetiku i promašenu simboliku, što je očito imalo kontraefekt.

Uspoređivao je Mihanović grb Grada Splita sa satiričkim "kurcem" kojeg je umjesto kampanela Sv. Duje stavio Ivošević na Facebook stranicu. Za one koji ne znaju, u pitanju je logo za "Dnevnu dozu splitskog nereda" koja ima kritički odnos prožet s oporom splitskom zajebancijom na račun vlasti zbog komunalnih malverzacija.

HDZ je nastojao uvjeriti birače kako su Puljak i njegova desna ruka Ivošević sotonjare koji "ne poštuju naše svetinje". Ivoševića je premijer Plenković prilikom dolaska u Split prozvao zbog doista odvratne izjave koju je jednom napisao o Hitleru i Židovima (koja pokazuje da Ivošević ima kratak fitilj i da je u stanju izgovoriti sumanute stvari). 

Ivica Puljak nije pobijedio s tako premoćnom razlikom zbog toga što je bio toliko sjajan u kampanji. Pokazalo se da Mihanović bolje pozna "hard core" pitanja infrastrukture. U TV duelu s Jakovom Prkićem ispalo je da Puljak ne zna koliko ima administrativnih odjela u Banovini.

Pobjedu je odnio ponajviše zato što je u tri zadnja izbora Split pokazao da ima nadu da će ga iz žabokrečine kriminala i korupcije izvesti odlučni, urbani i elokventni ljudi s dokazanom karijerom. Predstavljajući se kao čovjek pozitivne promjene bio je vrlo uspješan, s izbrušenim govorničkim talentom. Nasuprot njega Mihanović je naprosto bio bitno lošiji u nastupima kao kandidat za gradonačelnika. 

Štoviše, Mihanović se nije zadržao na operativnom poznavanju komunalnih tema, već se okrenuo demoniziranju Puljka i Ivoševića, s kampanjom koja je bila namijenjena manje obrazovanom biračkom tijelu. To se pokazalo pogrešnim korakom jer ovu dvojicu nije omrznuo kod ljevice ni kod desnice. 

Desnima nije bilo mrsko što Puljak zna pjesme o Paveliću, niti što se ispostavilo da je Ivošević, zapravo braneći u debati Hrvate od optužbi za genocidnost, potegao genocidni "argument" da je Hitler po pitanju Židova "imao pravo". Ukratko, Kerumovi birači ostali su doma.

Ljevica je, makar iz otpora prema HDZ-ovim manipulacijama s kojima su plašili birače, imala razlog više da izađe i da svoj glas.

Puljak je dobro odabrao metu gdje se Mihanović nije mogao braniti, a to je koalicija HDZ-HGS koja je teško iskompromitirala Hrvatsku demokratsku zajednicu u Splitu.

Naime, HDZ je kroz četiri godine bio paraliziran da progovori o nekim očitim Kerumovim barbarskim bahatostima koje su uznemiravale Splićane, na primjer, u vezi njegovog ponašanja na Benama, ili kad je Kerum izvodio bespravne radove na secesijskoj Vili Antičević. Tako je ispalo da je Kerum šef, a HDZ mora podvijati rep u tom ponižavajućem političkom braku. 

---

image
Vice Mihanović
Joško Šupić/Cropix
---

Drugi razlog zašto je HDZ izgubio dio naklonosti vlastitih birača tiče se poremećenih unutarstranačkih odnosa. Mihanović se nije pojavljivao s Androm Krstulovićem Oparom u danima kad se Opara iz žapca pretvarao u princa. Naime, pri samom kraju njegovog mandata svaki dan je stizao medijima poziv za novi komunalni događaj.

U predizbornoj šutnji Opara je držao govor na velikoj kulturnoj fešti na Dan državnosti koja se odvijala na svježe uređenom Trgu Gaje Bulata. Koji dan prije s ekipom pročelnika pojavio se na otvaranju garaže… Dobar dio realizacija Opara je sačuvao za kraj, a to se nije predstavljalo kao dio kampanje za novog gradonačelnika. Tako ispada da će on sa scene otići kao gradonačelnik koji je nešto napravio, dok se HDZ nakon njega "usosio". 

Treći problem Mihanovića je njegov doktorat za kojeg još nije utvrdila komisija je li izvorno znanstveno djelo ili je plagijat.

Puljak na izborima nije spominjao Oparu. Odgovaralo mu je da gradonačelnik koji odlazi sebi pripiše ono što je valjalo, jer je tako u duelima Mihanović ostajao praznih ruku pa ga je mogao optuživati za svu korupciju i štetu koju je HDZ nanio Hrvatskoj i Splitu.

Vice Mihanović se nije dirao u Puljkovo pjevanje ustaških pjesama, premda je ovaj indirektno priznao optužbu koju je u prvom krugu izrekao SDP-ov kandidat Ante Franić, da nije samo na piru kod svog kuma pijan zapjevao "Gustu maglu", već da je i na tuđim pirevima izvodio takav repertoar, svirajući "bas gitaru". 

Dapače, za razliku od Puljka koji se generalno ispričao i rekao kako je raskrstio s tim vremenima, Mihanović je na pitanja televizijskih voditelja kazivao kako bi otišao 10. travnja HOS-u na Split 3, na obljetnicu IX. bojne nazvane po ustaškom pukovniku i generalu Rafaelu Bobanu, dodajući kako ne podržava NDH.

Podsjetimo da je Ivo Baldasar svojedobno doživio pravi medijski linč kad je iz Grada poslan vijenac na 10. travnja Marku Skeji i družini. 

Ono što karakterizira ove izbore je prijetvoran odnos desnice i ljevice prema simbolima zla kad su u pitanju interesi "naših ljudi".

Splitski HDZ je jedini ogranak te stranke u Dalmaciji, ali i u Hrvatskoj, koji u ime šačice ekstremista kao što su Skejo i ekipa zatvara oči i ne usudi se jasno ograditi od datuma obljetnice kojeg ovi namjerno plasiraju na dan osnivanja zločinačke NDH, samo kako ne bi izgubili glasove ekstremne desnice.

S druge strane, ljevica je bila spremna tolerirati što Puljak zna napamet otpjevati ustašku pjesmaricu, bila je spremna začepiti nos, oči i uši na Ivoševićev skandal s pravdanjem Hitlerovog "konačnog rješenja" nad Židovima, a sve to samo zato da "naši pobjede".

Takve stvari nisu se mogle vidjeti na izborima u Zadru, Šibeniku, niti u Dubrovniku. Dojam je da ostatak Dalmacije vodi jedan civilizacijski korak ispred Splita. Barem utoliko jer ne manipuliraju s glasovima birača dozivajući aveti iz mračnih poglavlja prošlosti.

Space Shuttle

Što se tiče odnosa u Gradskom vijeću, čini se da bi Puljak mogao pridobiti za suradnju natpolovičnu većinu, ali to će biti jedna vrlo specifična konstrukcija kao Space Shuttle koja može doseći visine što ih prethodnici nisu uspjeli. Ali, može se i na svojoj putanji rasprsnuti i razletjeti na komade od kojih je "letjelica" sastavljena.

Naime, neće biti čvrstih koalicija, a većina se stranaka izjasnila da je za promjene i da će podržati projekte koji su dobri za grad. To su vrlo općeniti pojmovi, kao kad natjecateljice za titulu misice kažu da žele mir u svijetu.

Naime, ideološki se stranke vrlo razlikuju, od Nove ljevice, preko Centra koji su neoliberalna opcija, do velikog poduzetnika Tomislava Mamića, koji osobno možda neće sjediti u vijeću, ali je pomogao Ramljakovoj.

Oko toga da treba napraviti novu biciklističku stazu ili garažu će se svi lako dogovoriti. No, kad krene rasprava o proračunu, ili o novom GUP-u, moglo bi se pokazati da dobra volja nije dovoljna. 

Moguća su dva ishoda. Do sada se bračni par Puljak nije pokazao kao oličenje fleksibilnosti, ako je suditi po izjavama onih koji su ih napuštali, a od kojih bi neki trebali u Gradskom vijeću surađivati. Dakle, moguća je pomrčina, umjesto nove zore koja je najavljena. No, splitska se politika već desetljeće i pol u gradskom vijeću održava na životu u najčudnijim koalicijama. Vlasti su opstajale i u trenucima kad su brodolomi izgledali sigurni. Od Puljka i suradnika najavljeno je da će biti fleksibilniji model odlučivanja s većom participacijom građana. 

---

image
Ivica i Marijana Puljak
Tom Dubravec/Cropix
---

Dakle, možemo samo poželjeti da dolaze nova vremena u kojima nas umjesto političke trgovine za opstanak čekaju transparentniji modeli upravljanja, veći udjeli EU sredstava, slušanje riječi građana od strane politike i pružanje kvalitetnijih usluga od gradskih službi i javnih poduzeća, bolja briga o okolišu... A što će se doista događati iduće četiri godine znaju možda tek gatare.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Paun Paunović/Cropix Sd Duje Klarić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Paun Paunović/Cropix
Ivica Puljak
Sd
izbori 2021
Duje Klarić/Cropix
Bojan Ivošević i Ivica Puljak

 
Joško Šupić/Cropix
Vice Mihanović
Joško Šupić/Cropix
Vice Mihanović u stožeru HDZ-a
Tom Dubravec/Cropix
Ivica i Marijana Puljak
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/izbori-2021/puljak-je-splicanima-dao-nadu-da-ce-ih-izvesti-zabokrecine-kriminala-i-korupcije-ali-moguca-je-i-pomrcina-umjesto-najavljene-nove-zore-1102524 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7fde29bf9b9ea540e0437e77d2e3e514443c9470 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Puljak+je+Spli%C4%87anima+dao+nadu+da+%C4%87e+ih+izvesti+iz+%C5%BEabokre%C4%8Dine+kriminala+i+korupcije%2C+ali+mogu%C4%87a+je+i+pomr%C4%8Dina%2C+umjesto+najavljene+nove+zore&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fizbori-2021%2Fpuljak-je-splicanima-dao-nadu-da-ce-ih-izvesti-zabokrecine-kriminala-i-korupcije-ali-moguca-je-i-pomrcina-umjesto-najavljene-nove-zore-1102524 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fizbori-2021%2Fpuljak-je-splicanima-dao-nadu-da-ce-ih-izvesti-zabokrecine-kriminala-i-korupcije-ali-moguca-je-i-pomrcina-umjesto-najavljene-nove-zore-1102524 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VIDULIĆEVA ANALIZA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => SPLIT (573) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Izbori 2021VIDULIĆEVA ANALIZA

Puljak je Splićanima dao nadu da će ih izvesti iz žabokrečine kriminala i korupcije, ali moguća je i pomrčina, umjesto najavljene nove zore

Piše Sandi Vidulić
31. svibnja 2021. - 10:09

Ivica Puljak novi je gradonačelnik Splita, ostvario je vrlo uvjerljivu pobjedu u kampanji koja je bila vrlo teška. Čak je nakon objave izbornih rezultata premijer Andrej Plenković umjesto čestitke rekao kako od Puljka očekuje da smjeni svog dogradonačelnika Bojana Ivoševića zbog antisemitske izjave radi koje se ovaj ispričao.

Umjesto nadmetanja s argumentima o komunalnim problemima, preustroju gradskih poduzeća, mjerama za poticanje poduzetništva, zaštiti okoliša…, u drugom krugu izbora za gradonačelnika Splita vodio se dvoboj između mitskih sila dobra i zla. Naime, što su odmicala TV sučeljavanja Ivice Puljka i Vice Mihanovića, to su se kandidati više optuživali koji je od njih veće zlo za ovaj grad. 

Kao sretan završetak jedne bajke, Puljak je najavljivao da će nakon izbora svanuti novi dan, pun nade i optimizma. U kampanji je tvrdio kako će raskrstiti s vladavinom HDZ-a i HGS-a obilježenom klijentelizmom i korupcijom. Ni Mihanović nije štedio oružje, kampanja mu se svela na otkrivanje mračne "istine" o bračnom paru Puljkovih i nadasve o Bojanu Ivoševiću, kojeg je HDZ procijenio za laku metu kojom će zgroziti konzervativce i neuko biračko tijelo.

image
Bojan Ivošević i Ivica Puljak

 
Duje Klarić/Cropix

Mihanović, koji je najavio kampanju s opipljivim projektima i nazvao ju "Konkretno", završio je s najnegativnijom kampanjom koju je HDZ vodio u zadnjih 12 godina. Otišao je u tešku patetiku i promašenu simboliku, što je očito imalo kontraefekt.

Uspoređivao je Mihanović grb Grada Splita sa satiričkim "kurcem" kojeg je umjesto kampanela Sv. Duje stavio Ivošević na Facebook stranicu. Za one koji ne znaju, u pitanju je logo za "Dnevnu dozu splitskog nereda" koja ima kritički odnos prožet s oporom splitskom zajebancijom na račun vlasti zbog komunalnih malverzacija.

HDZ je nastojao uvjeriti birače kako su Puljak i njegova desna ruka Ivošević sotonjare koji "ne poštuju naše svetinje". Ivoševića je premijer Plenković prilikom dolaska u Split prozvao zbog doista odvratne izjave koju je jednom napisao o Hitleru i Židovima (koja pokazuje da Ivošević ima kratak fitilj i da je u stanju izgovoriti sumanute stvari). 

Ivica Puljak nije pobijedio s tako premoćnom razlikom zbog toga što je bio toliko sjajan u kampanji. Pokazalo se da Mihanović bolje pozna "hard core" pitanja infrastrukture. U TV duelu s Jakovom Prkićem ispalo je da Puljak ne zna koliko ima administrativnih odjela u Banovini.

Pobjedu je odnio ponajviše zato što je u tri zadnja izbora Split pokazao da ima nadu da će ga iz žabokrečine kriminala i korupcije izvesti odlučni, urbani i elokventni ljudi s dokazanom karijerom. Predstavljajući se kao čovjek pozitivne promjene bio je vrlo uspješan, s izbrušenim govorničkim talentom. Nasuprot njega Mihanović je naprosto bio bitno lošiji u nastupima kao kandidat za gradonačelnika. 

Štoviše, Mihanović se nije zadržao na operativnom poznavanju komunalnih tema, već se okrenuo demoniziranju Puljka i Ivoševića, s kampanjom koja je bila namijenjena manje obrazovanom biračkom tijelu. To se pokazalo pogrešnim korakom jer ovu dvojicu nije omrznuo kod ljevice ni kod desnice. 

Desnima nije bilo mrsko što Puljak zna pjesme o Paveliću, niti što se ispostavilo da je Ivošević, zapravo braneći u debati Hrvate od optužbi za genocidnost, potegao genocidni "argument" da je Hitler po pitanju Židova "imao pravo". Ukratko, Kerumovi birači ostali su doma.

Ljevica je, makar iz otpora prema HDZ-ovim manipulacijama s kojima su plašili birače, imala razlog više da izađe i da svoj glas.

Puljak je dobro odabrao metu gdje se Mihanović nije mogao braniti, a to je koalicija HDZ-HGS koja je teško iskompromitirala Hrvatsku demokratsku zajednicu u Splitu.

Naime, HDZ je kroz četiri godine bio paraliziran da progovori o nekim očitim Kerumovim barbarskim bahatostima koje su uznemiravale Splićane, na primjer, u vezi njegovog ponašanja na Benama, ili kad je Kerum izvodio bespravne radove na secesijskoj Vili Antičević. Tako je ispalo da je Kerum šef, a HDZ mora podvijati rep u tom ponižavajućem političkom braku. 

image
Vice Mihanović
Joško Šupić/Cropix

Drugi razlog zašto je HDZ izgubio dio naklonosti vlastitih birača tiče se poremećenih unutarstranačkih odnosa. Mihanović se nije pojavljivao s Androm Krstulovićem Oparom u danima kad se Opara iz žapca pretvarao u princa. Naime, pri samom kraju njegovog mandata svaki dan je stizao medijima poziv za novi komunalni događaj.

U predizbornoj šutnji Opara je držao govor na velikoj kulturnoj fešti na Dan državnosti koja se odvijala na svježe uređenom Trgu Gaje Bulata. Koji dan prije s ekipom pročelnika pojavio se na otvaranju garaže… Dobar dio realizacija Opara je sačuvao za kraj, a to se nije predstavljalo kao dio kampanje za novog gradonačelnika. Tako ispada da će on sa scene otići kao gradonačelnik koji je nešto napravio, dok se HDZ nakon njega "usosio". 

Treći problem Mihanovića je njegov doktorat za kojeg još nije utvrdila komisija je li izvorno znanstveno djelo ili je plagijat.

Puljak na izborima nije spominjao Oparu. Odgovaralo mu je da gradonačelnik koji odlazi sebi pripiše ono što je valjalo, jer je tako u duelima Mihanović ostajao praznih ruku pa ga je mogao optuživati za svu korupciju i štetu koju je HDZ nanio Hrvatskoj i Splitu.

Vice Mihanović se nije dirao u Puljkovo pjevanje ustaških pjesama, premda je ovaj indirektno priznao optužbu koju je u prvom krugu izrekao SDP-ov kandidat Ante Franić, da nije samo na piru kod svog kuma pijan zapjevao "Gustu maglu", već da je i na tuđim pirevima izvodio takav repertoar, svirajući "bas gitaru". 

Dapače, za razliku od Puljka koji se generalno ispričao i rekao kako je raskrstio s tim vremenima, Mihanović je na pitanja televizijskih voditelja kazivao kako bi otišao 10. travnja HOS-u na Split 3, na obljetnicu IX. bojne nazvane po ustaškom pukovniku i generalu Rafaelu Bobanu, dodajući kako ne podržava NDH.

Podsjetimo da je Ivo Baldasar svojedobno doživio pravi medijski linč kad je iz Grada poslan vijenac na 10. travnja Marku Skeji i družini. 

Ono što karakterizira ove izbore je prijetvoran odnos desnice i ljevice prema simbolima zla kad su u pitanju interesi "naših ljudi".

Splitski HDZ je jedini ogranak te stranke u Dalmaciji, ali i u Hrvatskoj, koji u ime šačice ekstremista kao što su Skejo i ekipa zatvara oči i ne usudi se jasno ograditi od datuma obljetnice kojeg ovi namjerno plasiraju na dan osnivanja zločinačke NDH, samo kako ne bi izgubili glasove ekstremne desnice.

S druge strane, ljevica je bila spremna tolerirati što Puljak zna napamet otpjevati ustašku pjesmaricu, bila je spremna začepiti nos, oči i uši na Ivoševićev skandal s pravdanjem Hitlerovog "konačnog rješenja" nad Židovima, a sve to samo zato da "naši pobjede".

Takve stvari nisu se mogle vidjeti na izborima u Zadru, Šibeniku, niti u Dubrovniku. Dojam je da ostatak Dalmacije vodi jedan civilizacijski korak ispred Splita. Barem utoliko jer ne manipuliraju s glasovima birača dozivajući aveti iz mračnih poglavlja prošlosti.

Space Shuttle

Što se tiče odnosa u Gradskom vijeću, čini se da bi Puljak mogao pridobiti za suradnju natpolovičnu većinu, ali to će biti jedna vrlo specifična konstrukcija kao Space Shuttle koja može doseći visine što ih prethodnici nisu uspjeli. Ali, može se i na svojoj putanji rasprsnuti i razletjeti na komade od kojih je "letjelica" sastavljena.

Naime, neće biti čvrstih koalicija, a većina se stranaka izjasnila da je za promjene i da će podržati projekte koji su dobri za grad. To su vrlo općeniti pojmovi, kao kad natjecateljice za titulu misice kažu da žele mir u svijetu.

Naime, ideološki se stranke vrlo razlikuju, od Nove ljevice, preko Centra koji su neoliberalna opcija, do velikog poduzetnika Tomislava Mamića, koji osobno možda neće sjediti u vijeću, ali je pomogao Ramljakovoj.

Oko toga da treba napraviti novu biciklističku stazu ili garažu će se svi lako dogovoriti. No, kad krene rasprava o proračunu, ili o novom GUP-u, moglo bi se pokazati da dobra volja nije dovoljna. 

Moguća su dva ishoda. Do sada se bračni par Puljak nije pokazao kao oličenje fleksibilnosti, ako je suditi po izjavama onih koji su ih napuštali, a od kojih bi neki trebali u Gradskom vijeću surađivati. Dakle, moguća je pomrčina, umjesto nove zore koja je najavljena. No, splitska se politika već desetljeće i pol u gradskom vijeću održava na životu u najčudnijim koalicijama. Vlasti su opstajale i u trenucima kad su brodolomi izgledali sigurni. Od Puljka i suradnika najavljeno je da će biti fleksibilniji model odlučivanja s većom participacijom građana. 

image
Ivica i Marijana Puljak
Tom Dubravec/Cropix

Dakle, možemo samo poželjeti da dolaze nova vremena u kojima nas umjesto političke trgovine za opstanak čekaju transparentniji modeli upravljanja, veći udjeli EU sredstava, slušanje riječi građana od strane politike i pružanje kvalitetnijih usluga od gradskih službi i javnih poduzeća, bolja briga o okolišu... A što će se doista događati iduće četiri godine znaju možda tek gatare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 17:27