StoryEditorOCM
EU izbori 2024Oštro udesno

Macron doživio težak poraz od Le Pen, a grupacija stranaka desnog centra ostaje najbrojnija u Europskom parlamentu

Piše Vijesti SD
9. lipnja 2024. - 20:55

Francuski predsjednik Emmanuel Macron doživio je danas težak poraz na europskim izborima od čelnice krajnje desnice Marine Le Pen, kojoj pobjeda povećava šanse na predsjedničkim izborima 2027.

Stranka Le Pen osvaja oko 32 posto glasova, deset više nego na prethodnim europskim izborima 2019. i 17 posto više od Macronove stranke, pokazuju izlazne ankete. Socijalisti dobivaju 14 posto, notira index.

Le Pen i njezin vodeći kandidat, sve popularniji 28-godišnji Jordan Bardella, vide europske izbore kao referendum o Macronovoj vlasti koju obilježavaju problemi s imigracijom i kriminalom te dvogodišnja inflacijska kriza.

 

Uspjeh Le Pen oslabjet će Macronovu vladavinu tri godine prije isteka njegova drugog i zadnjeg mandata te bi mogao izazvati prijevremene nacionalne izbore. Preračunato u mandate, Nacionalno okupljanje Marine Le Pen ih dobiva 31, Macronova Renesansa 14, a Socijalisti 13.

Europska pučka stranka (EPP), grupacija stranaka desnog centra, ostaje i nakon izbora najbrojnija u Europskom parlamentu, pokazuju izlazne ankete iz šest zemalja članica.

Europski parlament je objavio procjenu sastava budućeg saziva na temelju izlaznih anketa iz Njemačke, Hrvatske, Austrije, Cipra, Grčke i Malte.

EPP će iz Hrvatske dobiti dva mandata više nego u prethodnom sazivu jer HDZ osvaja šest zastupničkih mjesta, a Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) četiri, koliko izlazne ankete daju SDP-u.

Po jedan mandat u Hrvatskoj dobili bi Domovinski pokret, koji zasad ne pripada nijednoj političkoj grupaciji, a koji bi se mogao pridružiti Europskim konzervativcima i reformistima, te Možemo, koji će biti dio Zelenih.

Prema izlaznim anketama, u Njemačkoj konzervativni CDU/CSU osvaja najviše glasova, 29.5 posto i 29 mandata, a Obiteljska stranka, također dio EPP-a, jedan mandat, pa će EPP iz Njemačke imati 30 zastupnika, jednog više nego u prethodnom sazivu. Veliki rast ostvarila je krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD), koja osvaja 17 mandata, šest više nego na izborima 2019.

image

Ursula von der Leyen
AFP

Michael Matthey/Dpa Picture-alliance Via Afp

U Nizozemskoj je desničarska Stranka slobode Geerta Wildersa osvojila sedam zastupničkih mjesta, jedno manje od koalicije socijaldemokrata i zelenih. Kršćanski demokrati, koji pripadaju EPP-u, ostali su na šest mandata, pokazuju izlazne ankete, kako bilježi index.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 01:54