StoryEditorOCM
DubrovnikFEBRA I POVRAĆANJE

U điru je crijevna viroza, provjerili smo u Epidemiološkoj službi ima li mnogo oboljelih? Evo što kažu

Piše mrk
28. travnja 2023. - 21:33

- Najprije je sin došao iz škole  bolestan, s povišenom temperaturom i povraćanjem koje ga je dva dana iscrpljivalo. Nakon njega, iste simptome imala je kćer pa nakon nje i muž. Uz puno rehidracije svi su se brzo oporavili, ali koliko vidimo u školi i susjedstvu u điru je neka crijevna viroza.

To nam je ispričala jedna mama, a njene sumnje potvrdilo je i još nekoliko slučajeva u gradskim školama i vrtićima. Dr Miljenka Ljubića, voditelja Službe za epidemiologiju pri Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije pitali smo koliko su zabilježili slučajeva oboljenja i koliko se ova viroza proširila?

image

dr. Miljenko Ljubić, epidemiolog

Cropix/

 – Provjerili smo sve odjele i u Dubrovniku, Korčuli, Metkoviću i Pločama  i nemamo zabilježenih većih pojava crijevnih infekcija. Bilo je  pojedinačnih slučajeva, ali nije bilo grupiranja  koja bi mogla govoriti o povećanom broju. Ako su se oboljeli javljali liječniku to je bilo kod njihovih obiteljskih  liječnika, a  nisu bili prijavljeni našoj Službi – govori dr Ljubić, te objašnjava što treba činit da se zaraza spriječi i kako se liječiti:

- Najveći broj tih bolesti su bolesti prljavih ruku i treba posvetiti posebnu pozornost na higijenske navike. Treba više boraviti na svježem zraku, uzimati dosta tekućine kako bi se nadoknadila i kratko pripaziti na prehranu – objašnjava dr. Ljubić.

 Proljeće je uobičajeno vrijeme širenja sličnih viroza, pa ni ova crijevna nije neki izuzetak, no ipak dobro se pripaziti i preventivno bolje prati ruke.    

26. travanj 2024 19:47