StoryEditorOCM
DubrovnikPLAŽA U LIKVIDACIJI

Sanitat je već proveo dezinsekciju na plaži Uvale Lapad, Čistoća redovito čisti, ali tko će platiti račun?

Piše Maja Rilović Koprivec
28. svibnja 2024. - 20:48

Kada su u pitanju  zdravstvene mjere na plaži Uvale Lapad, građani mogu odahnuti, kvaliteta morske vode redovito će se ispitivati. Također, doznajemo već je obavljena i prva larvicidna dezinsekcija vode nakupljene u nikad dovršenom bazenu na plaži.

Potvrdio nam je to najprije ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić, gdje se ovih dana bore s ponovnom pojavom ospica. Izbijanje i neke manje opasne epidemije i zabrana kupanja na nekoj od gradskih plaža  zadnje je što im treba.

image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Plaža u Uvali Lapad veliki je pravni, turistički, ali i sigurnosni te zdravstveni problem! Pitamo vas: Trebaju li Lapađani sami srušiti drvenu piramidu i urediti plažu?

 - Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije započeo je  s provedbom ispitivanja kakvoće mora na plažama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ispitivanja se provode u 14 dnevnim intervalima, a prvi ciklus ispitivanja trajat će do 2. lipnja.  Plaža u Uvali Lapad i ove godine je u Programu ispitivanja – odgovara dr. Lakić i dodaje kako je prema saznanjima ŽZJZ Sanitat već je odradio larvicidni tretman vode koja je nakupljena u budućem bazenu plaže Lapad.

image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Potvrdili su nam to također  i iz Grada Dubrovnika: - Sanitat je na području plaže Lapad odradio DDD mjere u sklopu sustavne dezinsekcije javnih površina na gradskom području – odgovorili su iz Grada  čije su komunalne službe i Čistoća preuzele odvoz otpada s plaže iako bi to trebao koncesionar.  Tko će platiti redovite mjere dezinsekcije, nema odgovora iz Sanitata. Naime, i  one se moraju redovito provoditi, a sve to košta. Hoće li se račun jednako kao i za čišćenje koncesijskog područja plaže u Uvali Lapad ispostaviti koncesionaru u likvidaciji, kako je to početkom travnja najavio gradonačelnik Mato Franković.

„Iako nije posao Čistoće Dubrovnik čistiti koncesionirano područje Uvale Lapad nismo se željeli oglušiti na brojne zahtjeve naših sugrađana da se navedeno područje očisti.  Račun za sate čišćenja ispostavit će se koncesionaru. Reputaciju čistog Grada ne može i ne smije ugroziti ni jedan gospodarski subjekt koji iz nama nepoznatog razloga umjesto pažnjom dobrog gospodara uopće ne upravlja koncesijskim dobrom koje mu je povjereno“, napisao je tada Franković. Kako  će tvrtka Dubrovački zalasci sunca u likvidaciji sve to platiti, a već od 2020. godine ne plaća ni koncesijsku naknadu zbog čega je glavna plaža Uvale Sumratin potpuno neuređena i zatrpana naknadno izgrađenim građevinama, raznim nepotrebnim građevinskim elementima i opremom izvan funkcije, likvidator još nije  odgovorio.

image

.

Bozo Radic/Cropix/Cropix

Podsjetimo, likvidacija je pokrenuta 30. studenoga lani, a rok za prijavu potraživanja ističe za par dana.  Već se godinama čeka pravorijek Vrhovnog suda o zakonitosti dvaju proturječnih presuda Visokog upravnog suda koje su se odnosile koncesije na ovoj plaži o čemu smo pisali u više navrata. Zalasci ne plaćaju određenu koncesijsku naknadu od kada im je koncesija 2020. Odlukom Visokog upravnog suda poništena   U međuvremenu, 2021. Zalasci su  tužili Republiku Hrvatsku zbog pravne nesigurnosti i traže povrat uloženog u pomorsko dobro od najmanje 13.941.236,24 EUR, s pripadajućim kamatama. Iznos je utvrđen vještačenjem kojeg su Dubrovačko-neretvanska županija i tvrtka Dubrovački zalasci sunca d.o.o. sporazumno utvrdili 10. svibnja 2021. godine kao nužno za potrebe eventualnog rješavanja međusobnih prava i obaveza.

26. lipanj 2024 17:31