StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoŠTO PROBATI, ŠTO NE PROPUSTITI

Lonely Planet je izdao novi vodič za Hrvatsku, evo kako su oni izračunali koliko košta jedan dan u Dubrovniku

Piše M. R. K.
16. lipnja 2024. - 18:42

Lonely Planet, australski izdavač turističkih vodiča, izdao  je novi vodič za Hrvatsku u kojemu se, osim preporuka za destinacije u Hrvatskoj i gastronomske preporuke

U Lonely Planet ‘Croatia‘ vodiču tako se mogu pronaći preporuke za vinarije na Pelješcu i osnovni gastronomski pojmovi za sve one željne lokalnih specijaliteta kao što je na primjer peka, buzara, brodet, fiš paprikaš, štrukli ili maneštra, i doznati  gdje je nastao soparnik.

U vodiču je Hrvatska podijeljena na sjever i jug,  naveli su karakteristike zagrebačke, slavonske, istarske i dalmatinske kuhinje, ali i preporučili koje gastro i vinske festivale posjetitelji ne bi smjeli zaobići.  Među jelima sjeverne Hrvatske  izdvojili su janjetinu, svinjetinu i pečenu patku uz mlince ili pečeni krumpir, a od onih južnih boškarin, pršut, lignje, hobotnicu, rizot i paški sir.

U našoj Županiji preporučuju burek u pekarnici Babić kod Ploča, a od vina  Grk Bijeli u vinariji Zure na Korčuli. Posjetili su i konobu Dubrava u Dubrovniku, gdje su im objasnili  što je i kako se radi prava peka.

"Foodie kultura ovdje raste iz dana u dan, inspirirana je slow-food pokretom koji se fokusira na lokalne, svježe i sezonske namirnice i opušteno uživanje u hrani. Proizvodnja maslinova ulja i vina je također velika stvar u Hrvatskoj", napisali su u Lonely Planet vodiču za Hrvatsku. I na Instagramu su objavili mini vodič u kojemu su napisali što se u Hrvatskoj obavezno mora vidjeti, gdje odsjesti, ali i što pojesti i popiti.

Za jednodevni izlet  preporučuju izlet na Lokrum. „Vaši će vam prijatelji biti zahvalni na ovom skrivenom dragulju nakon što provedete dan plivajući u slanim vodama lokrumskog Mrtvog mora upoznajući divlje paunove“, piše Lonely Planet.

Izračunali su i koliko novaca  treba potrošiti par za jedan dan u Dubrovniku! Uštedite na autobusu, pijuckajte lokalna piva u „doslovnoj“ rupi u zidu, tako su u Instagram video clipu opisali Bužu. Obišli su zidine i vozili se žičarom, potrošili su ukupno 240 eura, ali su uspomene, kažu neprocjenjive. 

 

16. lipanj 2024 18:46